Sakset fra DN. En artikkel som svært tydelig illustrerer hva denne "listesaken" egentlig handler om.
av Sofie Mathiassen, Dagens Næringsliv
Heia Listhaug - DN.no
Når selv NHO krever høye landbrukssubsidier sier det litt om hva landbruksminister Sylvi Listhaug har å slåss mot. Hun trenger all den støtte hun kan få.
Norge er verdens nest største fiskeeksportør og fisk er en av våre viktigste eksportvarer. En av utfordringene for denne industrien er toll og importbarrierer. Da er det oppsiktsvekkende at to av NHOs landsforeninger, med Orkla og samvirkene Tine og Nortura i spissen, på et møte med landbruksminister Sylvi Listhaug igår, ba om høye tollsatser og høye subsidier.
Det handler om hvorvidt en raskt voksende og suksessrik fiskeindustri skal ofres for å beskytte en allerede eksisterende industri som er basert på verdens høyeste matsubsidier.
Landbruksminister Sylvi Listhaug må avvise kravet. Endelig har vi fått en minister for landbruk som ikke selv er bonde og med i en bondeorganisasjon. Listhaug vil endre landbruks-politikken og redusere støtten.
Da hun ble utnevnt ble det umiddelbare protester, og raskt ble det hentet frem en gammel debattartikkel hvor hun sammenlignet norsk jordbruk med kommunisme. Men i det får hun full støtte fra en av landets fremste forskere på jordbrukspolitikk, Ivar Gaasland ved Universitet i Bergen. Det er vanskelig å finne noe i her landet som minner mer om kommunistisk planøkonomi enn reguleringen av jordbruket. Resultatet er også like in- effektivt og mislykket.
Siden 1970-tallet har antall bønder og gårdsbruk falt med 2000–3000 i året, bøndenes inntekter er fortsatt lave og på 60 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn og støtten er kommet opp i rundt 450.000 kroner per årsverk. Det er utrolig nok dobbelt så mye som bonden sitter igjen med.
Det underlige er at bonde-organisasjonene vil ha mer av denne politikken som har tjent dem så dårlig. De har bare én strategi, og det er økte subsidier. Men det er en strategi det er lite sannsynlig at de vil lykkes med.
Velgerne vil nok prioritere bedre helsetjenester, veier og skoler fremfor økte subsidier til jordbruket. For resten av næringslivet er jordbruksstøtten en belastning. Høye subsidier over statsbudsjettet betyr høyere skatter, og høye tollsatser i Norge øker sannsynligheten for at eksportn- æringene møter tollmurer i andre land.
“
Man skulle derfor tro at NHO var skeptisk til toll og subsidier. Og ifølge næringspolitisk direktør Petter Haas Brubakk i NHO er organisasjonens overordnede mål frihandel, lavere tollsatser og åpne markeder. Vi kan selvsagt håpe at NHO sentralt også ber om en samtale med Listhaug og sier at det ikke er i næringslivets interesse å opprettholde de høye subsidiene NHO Mat og Drikke og NHO Mat og Landbruk ber om. Men organisasjonen velger nok heller å snakke med to tunger. Da blir budskapet uklart og NHOs synspunkter uinteressante.
På ett område vil noen kanskje si at norsk jordbrukspolitikk er vellykket. Produksjonen har økt. Vi pumper opp produksjonen med høye subsidier for så å bremse den med kostnadsdrivene konsesjoner og melkekvoter, ifølge Gaasland. Når den likevel blir for høy dumpes maten på verdensmarkedet.
Da er det rart at den påtroppende regjeringens mål for landbruket er høy produksjon. Det er også i utakt med det internasjonale arbeidet for å redusere produksjonsdrivende støtte. Der forsøker man å gjøre støtten produksjonsnøytral slik at den i minst mulig grad ødelegger for markedsmekanismen, men heller stimulerer til å opprettholde bosetning, bevare kulturlandskap, hindre gjengroing, bidra til nyskaping og mer miljøvennlig produksjon.
Slik utviklingen i jordbruket er med dagens innslag av produksjonsstøtte, går stadig mer av støtten til kapitalintensive bruk i sentrale strøk som produserer standardiserte varer som aldri vil vinne miljøpriser. Men er det virkelig støtteverdig?
Det er uansett svært gledelig at Norge endelig har fått en landbruksminister som vil forandre jordbrukspolitikken. Og det er mye viktigere at hun står opp mot lobbyister som Orkla, Tine og Nortura enn at hun har hatt oppdrag for Rema 1000.
(Sofie Mathiassen er politisk redaktør i Dagens Næringsliv.)