Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvorfor er norsk mat så dyr?



    sistesiden -
    Mannen er svært dårlig informert, eller mindre begavet. Han skriver at maten er dyr i Norge fordi vi har mye penger... Men grunnen til at aktørene får lov til å ta akkurat den prisen de selv ønsker er at tollmurene er så høye at markedet ikke fungerer. Om noen tar tredobbel pris for en vare er det fort andre aktører som kan tilby noe til nærmere markedspris, men ikke hvis det er forbudt grunnet skyhøye tollmurer og grossistmonopoler.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Hvorfor er norsk mat så dyr?



    sistesiden -
    Absurd artikkel.

    For det første er Bonde- og småbrukarlagets statistikk om at nordmenn bruker kun 11% av inntekten på mat feil. De store overføringene til landbruket må også tas med i regnskapet. Det er penger fra felleskassen inn i landbruket, penger som kunne gått til andre tiltak dersom landbruket i større grad var selvfinansiert.

    For det andre har ikke nordmenn så veldig mye disponibel inntekt til overs, noe som er årsaken til at man i verdens rikeste land har tilbudsskred fra kjedene som prøver å dytte på oss den samme maten.

    Nordmenn betaler likevel en premium for sin mat fordi nordmenn ikke gidder tilberede mat. Vi er i verdenstopp når det gjelder helfabrikata (som kun skal varmes opp) og halvfabrikata. Så på det punktet kunne artikkelforfatteren hatt rett, men han ser ikke linken fra (kjøpe Tesla S for å slippe å stå i kø) til det poenget. (Det kanskje dummeste produktet jeg har sett er ferdigstekte pannekaker som skal varmes opp).

    Ellers er det ikke til å se bort fra at fraværet av reell konkurranse på det norske matmarkedet er et stort problem, og årsaken er at de få kjedene som opererer her er innsnødd i systemet, og sørger i fellesskap for å holde utfordrere ute. (Lidl, Ahold/ICA, o.a.) Og her spiller tollvernet en stor rolle, noe landbruket selv er krystallklare på, så det kan artikkelforfatteren gjerne ta med i sin gjennomgang.
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Hvem har egentlig ett selvfinansiert landbruk?
    Ingen.

    Fordi folk skal ha råd til 2-3-4 biler, hytte på fjellet, hytte i skjærgården, leilighet i syden, 2-3-4 sydenturer i året, weekend i London, New York, Praha, Berlin, Paris, snøscooter, firehjuls motorsykkel. Hvem i helvete har da råd til å betale noe som helst for noe så uviktig som MAT???
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hellstrøm tar en Jamie og hiver seg på ferdigformarkedet.

    Ferdigmat-refser klar med egen ferdigmat - VG Nett

    Gledelig at det tinekontrollerte Fjordland får konkurranse. Mange steder har de hatt monopol på slike retter.

    Håper de smaker bra da. Skal ikke så mye til for å overgå Fjordland og Toro i alle fall, selv om førstnevnte har noen helt spiselige pakker med mat de også. Toro lager stor sett kun ufyselig graps i hermetikkstil.

    Foreløpig er dette menyen:

    Rettene Hellstrøm og Fleury har samarbeidet med er Ovnsbakt svinenakke i armagnac-saus (87 kroner), Cocotte m/ lam og gratinerte grønnsaker (78 kroner) og fransk fiskegrateng m/ klippfisk (67) kroner.
     
    Sist redigert av en moderator:
    N

    nb

    Gjest
    Prisen er i praksis svært rimelig for enpersons husholdninger (som ellers lett ender opp med å måtte bruke råvarer over flere dager eller kaste de), må man kjøpe fire-fem slike for å få middag til familien blir det ganske dyrt.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    ^Og det smaker, mens jeg syns prisen definitivt er overkommelig.
    - Utrolig god smak! - VG Nett om Mat
    Det var jammen en god omtale. Smaker det såpass er det ikke noe å si på prisen overhodet.

    Svinenakke er forøvrig steike god mat. Tips her kan være svinenakke på Rema til var det rundt 120kr/kg eller noe fra Grøstad (eller soser jeg veldig nå?) Var i alle fall en svinenakke fra en god produsent til en billig penge.

    Nakke er vel det beste stykket jeg vet fra gris, bortsett fra kinnstykket. Rolig, lenge, rosa, saftig ... nammenam.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Kan jo bli enkelt å greit for de som melder seg på til de nye sesongene av Hellstrøm rydder opp i Nugatti
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Skjermbilde 2014-02-08 kl. 18.41.46.jpg

    Nordmenn mangler da ikke penger? Og kjøper skit som slikt, så at Hellstrøm klarer å levere sånn kvalitet til slike priser er da noe å ta med seg.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ja, ferdig laget mat er overhodet ikke noe negativt i seg selv. Problemet er jo at det meste som er å finne i butikkene er av ganske så laber kvalitet. Kan man få god mat til en bra pris, og legge det i vannbad i 15 mins og ha en god ferdig middag er jo det stor stas. Det er jo ikke hver dag man gidder eller har anledning til å lage noe tilsvarende selv.

    Noe av det jeg savner i norske butikker er jo gode ferdigprodukter. Går man inn i en bra Tesco eller Albert Hein så burde man se hva som er mulig. Jeg er jo glad i å lage mat, men de dagene det kun er til meg selv er jo ikke entusiasmen på langt nær like stor.

    Selv frossenpizza kan være spiselig. Big One Take Away med biffkjøtt er eksempel på at det er mulig. Ikke noen kulinarisk høydare eller noen som måler seg med en crisp italpizza fra 500 grader. Men i forhold til Grandiosa etc. er det et godt hopp oppover. ICA her også noen helt greie ferskpizzaer som er ment for hjemmesteking som går an å spise om man ikke tar seg tid og flid til å lage noe bedre selv.
     
    N

    nb

    Gjest
    Nordmenn mangler da ikke penger? Og kjøper skit som slikt, så at Hellstrøm klarer å levere sånn kvalitet til slike priser er da noe å ta med seg.
    Nå må du ikke glemme at ferdigpizza til 200-og-ett-eller-annet (+20 kroner for ekstra ost på kanten og +15 for rømmedressing og +55 for 1.5 liter cola) er helt greit mens dagligvarer helst skal være så billige og kjipe som mulig.

    Lager forresten min variant av junk-pizza hjemme as we speak, deigen hever i kjøleskapet og sausen putrer på komfyren. Forsåvidt ganske dyr den også, bunnen er jo nesten gratis, kun surdeigstarter, mel, vann, litt olje og salt, men et kjapt kostnadsoverslag over resten blir som følger:
    - 500g kjøtt - 60 kroner
    - 100g panchetta - 25 kroner
    - en løk, en gulrot, en selleristang - 10 kroner
    - et glass rødvin - 25 kroner
    - demi-glace - 15 kroner
    - krydder - en krone eller to
    - to bokser passata - 20 kroner
    - shitloads med ost av ymse typer - en femtilapp

    Så produksjonskost på +/- et par hundre kroner. Kan selvsagt gjøres svært mye billigere om ønskelig. Og "vanlig" italiensk type pizza koster jo nesten ingen ting å lage selv, litt avhengig av hva man har som topping dog.

    Selvsagt mye bedre enn Peppes/Dollys/whatever, men prisen blir ikke veldig mye lavere.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Nordmenn mangler da ikke penger? Og kjøper skit som slikt, så at Hellstrøm klarer å levere sånn kvalitet til slike priser er da noe å ta med seg.
    Nå må du ikke glemme at ferdigpizza til 200-og-ett-eller-annet (+20 kroner for ekstra ost på kanten og +15 for rømmedressing og +55 for 1.5 liter cola) helt greit mens dagligvarer helst skal være så billige og kjipe som mulig.
    Det er ikke så vanskelig å forstå.

    Hvis det tar folk en time å lage det selv, og de kunne sittet en time overtid på jobben i stedet og betalt noen som er flinkere til å lage maten... Bestillingsmat er vel uansett ikke noe fol klever at til daglig, så når det ses på som en spesiell anledning så er ikke pris like vesentlig som når det gjelder faste daglige hverdagsutgifter.

    På råvarene er det også ofte liten sammenheng mellom pris og kvalitet. Tollmurene har ødelagt det naturlige markedet, og prissettingen på varene er basert på konspiratoriske grublerier på kartellkontorene og hvor mye man tror man kan tyne folk for snarere enn hva reell markedspris er på varen.
     
    N

    nb

    Gjest
    Han som er sjef for rettene til Fjordland - Frank Baer - er for øvrig tidligere kjøkkensjef på Bagatelle fra Hellstrøm-tiden. Så om han ikke er på Hellstrøm-nivå, så er det neppe de kulinariske ferdighetene det skorter på akkurat.
     
    N

    nb

    Gjest
    Da er de for øvrig i gang: Her stod det mye rart:

    Hemmeligholder informasjon om holdbarhets-metoden - VG Nett

    - Hellstrøm tror han kan gå på vannet, men det kan han ikke. Han klarer ikke å få til noe revolusjonerende: All slik mat må varmebehandles, og det gjelder også Hellstrøms ferdigmat, matforsker Trygve Eklund til VG.

    Når mat blir varmebehandlet kan det miste noe smak og endre konsistens - til tross for at det holder seg relativt bra.

    Eklund begynte å le da VG fortalte han om Eivind Hellstrøms nye ferdigmat-serie. Eklund ble overrasket, og synes det var komisk at Hellstrøm selv skulle gi ut slik mat. Eklund er overbevist om at Hellstrøms ferdigmat ikke vil være noe bedre enn det som er på markedet nå: Maten som Hellstrøm tidligere har kritisert.

    Dersom denne Eklund er riktig gjengitt må jo fyren være helt nedsnødd. Ferdigmat i Norge smaker generelt ingen verdens ting. Mat jeg har laget selv og som har ligget i fryseren i et halvt år smaker fortsatt mye, mye bedre enn ferdigmat som er å få kjøpt.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Da er de for øvrig i gang: Her stod det mye rart:

    Hemmeligholder informasjon om holdbarhets-metoden - VG Nett

    - Hellstrøm tror han kan gå på vannet, men det kan han ikke. Han klarer ikke å få til noe revolusjonerende: All slik mat må varmebehandles, og det gjelder også Hellstrøms ferdigmat, matforsker Trygve Eklund til VG.

    Når mat blir varmebehandlet kan det miste noe smak og endre konsistens - til tross for at det holder seg relativt bra.

    Eklund begynte å le da VG fortalte han om Eivind Hellstrøms nye ferdigmat-serie. Eklund ble overrasket, og synes det var komisk at Hellstrøm selv skulle gi ut slik mat. Eklund er overbevist om at Hellstrøms ferdigmat ikke vil være noe bedre enn det som er på markedet nå: Maten som Hellstrøm tidligere har kritisert.

    Dersom denne Eklund er riktig gjengitt må jo fyren være helt nedsnødd. Ferdigmat i Norge smaker generelt ingen verdens ting. Mat jeg har laget selv og som har ligget i fryseren i et halvt år smaker fortsatt mye, mye bedre enn ferdigmat som er å få kjøpt.
    Vi er visst det folket som spiser mest ferdigmat og fryst mat ...
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Trist eksempel på den kyniske holdningen som gjennomsyrer matindustrien i Norge.

    Nationen – Løfterike matvarer kommer for fullt

    "– Pålegg er et eksempel: Vi ser vekst i kjøttpålegg med mer tekstur, ujevne kanter; det signaliserer mer naturlig.

    Et mer naturlig utseende signaliserer også at noe er håndlaget, hjemmelaget heller enn fabrikkprodusert, en annen trend som fremdeles står høyt i kurs, så høyt at det kommer til uttrykk i pakning og utseende på emballasjen:

    – Vi ser pakninger med litt tekstur, håndskrevne tekster, skrifttyper som ser håndskrevet ut, nesten kalligrafiaktig, det gir en litt retrofølelse og inntrykk av noe tradisjonelt og ekte, sier Nyhaug."

    --

    Her skal det ikke satses på naturlige råvarer som ekte rensmårne skinker, men bedritne farseprodukter fabrikert med "struktur" og modellert med ugjevne kanter for å svindle forbrukeren. I tillegg er det pønsket ut at folk lettere lar seg svindle og lure om innpakningen er med "håndskrift" og kanskje litt gråpapir surret rundt.

    Pill råttent og viser som sagt hvilke holdninger laboratoriepersonalet i kjøttfabrikkene til Nortura etc. tenker, pønsker og koker sammen ideer for å kunne holde selve kvaliteten på et absolutt minstemål. Sleipe markedsføringsspesialister som Ole Petter Nyhaug har gode svært kår. Verre er det med dem som faktisk prøver å utvikle og selge produkter med ekte god kvalitet.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Trist eksempel på den kyniske holdningen som gjennomsyrer matindustrien i Norge.

    Nationen – Løfterike matvarer kommer for fullt

    "– Pålegg er et eksempel: Vi ser vekst i kjøttpålegg med mer tekstur, ujevne kanter; det signaliserer mer naturlig.

    Et mer naturlig utseende signaliserer også at noe er håndlaget, hjemmelaget heller enn fabrikkprodusert, en annen trend som fremdeles står høyt i kurs, så høyt at det kommer til uttrykk i pakning og utseende på emballasjen:

    – Vi ser pakninger med litt tekstur, håndskrevne tekster, skrifttyper som ser håndskrevet ut, nesten kalligrafiaktig, det gir en litt retrofølelse og inntrykk av noe tradisjonelt og ekte, sier Nyhaug."

    --

    Her skal det ikke satses på naturlige råvarer som ekte rensmårne skinker, men bedritne farseprodukter fabrikert med "struktur" og modellert med ugjevne kanter for å svindle forbrukeren. I tillegg er det pønsket ut at folk lettere lar seg svindle og lure om innpakningen er med "håndskrift" og kanskje litt gråpapir surret rundt.

    Pill råttent og viser som sagt hvilke holdninger laboratoriepersonalet i kjøttfabrikkene til Nortura etc. tenker, pønsker og koker sammen ideer for å kunne holde selve kvaliteten på et absolutt minstemål. Sleipe markedsføringsspesialister som Ole Petter Nyhaug har gode svært kår. Verre er det med dem som faktisk prøver å utvikle og selge produkter med ekte god kvalitet.
    Snart på tide at de får revet tollmurene slik at kiwi og joker kan oversvømmes av franske og italienske håndverkstradisjoner :D
    Forøvrig så er ikke dette noe typisk norsk problem.. dette problemet eksisterer i alle land og industrier
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Trist eksempel på den kyniske holdningen som gjennomsyrer matindustrien i Norge.

    Nationen – Løfterike matvarer kommer for fullt

    "– Pålegg er et eksempel: Vi ser vekst i kjøttpålegg med mer tekstur, ujevne kanter; det signaliserer mer naturlig.

    Et mer naturlig utseende signaliserer også at noe er håndlaget, hjemmelaget heller enn fabrikkprodusert, en annen trend som fremdeles står høyt i kurs, så høyt at det kommer til uttrykk i pakning og utseende på emballasjen:

    – Vi ser pakninger med litt tekstur, håndskrevne tekster, skrifttyper som ser håndskrevet ut, nesten kalligrafiaktig, det gir en litt retrofølelse og inntrykk av noe tradisjonelt og ekte, sier Nyhaug."

    --

    Her skal det ikke satses på naturlige råvarer som ekte rensmårne skinker, men bedritne farseprodukter fabrikert med "struktur" og modellert med ugjevne kanter for å svindle forbrukeren. I tillegg er det pønsket ut at folk lettere lar seg svindle og lure om innpakningen er med "håndskrift" og kanskje litt gråpapir surret rundt.

    Pill råttent og viser som sagt hvilke holdninger laboratoriepersonalet i kjøttfabrikkene til Nortura etc. tenker, pønsker og koker sammen ideer for å kunne holde selve kvaliteten på et absolutt minstemål. Sleipe markedsføringsspesialister som Ole Petter Nyhaug har gode svært kår. Verre er det med dem som faktisk prøver å utvikle og selge produkter med ekte god kvalitet.
    Snart på tide at de får revet tollmurene slik at kiwi og joker kan oversvømmes av franske og italienske håndverkstradisjoner :D
    Forøvrig så er ikke dette noe typisk norsk problem.. dette problemet eksisterer i alle land og industrier
    Du finner nok mat av elendig kvalitet i mange land. Men det får ikke dominere på samme måte som her. I Norge har vi et dysfunksjonelt marked der slike mennesker som dem som er intervjuet i artikkelen får lov til å bestemme hva nordmenn skal tillates å spise, for de største aktørene her har full kontroll på slikt. Dette er jo også hovedårsaken til at industrien frykter konkurranse, for hvem som helst kan lage den samme lavkvalitetsmaten som f.eks. Gilde selger, og sikkert billigere også siden det er spart til bene med råvarer og kvalitet. Det meste av det som selges som skinke i Norge er å betegne farsepodukter.

    Det er ikke mange andre enn nordmenn man klarer å svindle til å tro at de får servert kvalitet bare man pakker noe i papir og stempler ut "skinken" med skjeve kanter og påmalt "stekekant" og får dem til å tro at de får servert høykvalitetsmat som det er verdt å betale 3-400 kr/kg for.

    Det er klart at med en så kunnskapsløs, naiv og dressert kundemasse som den i Norge så har man et drømmemarked for slike kyniske juksemakere.

    Fjerner man tollmurene vil nok ikke den gode ekte maten dominere importen, men det vil fort bli veldig tydelig for folk at de har blitt lurt trill rundt når de ser at det ikke er noe problem for enhver produsent å tilby den samme lave kvaliteten som Gilde representerer til den prisen slik juksemat fortjener. Dette vil forhåpentligvis skade slike uærlige produsenter, men vil også være gode nyheter for alle dem som produsere god norsk mat. For de finnes. Men med den markedsdominansen og monopolene de største norske produsentene og kjedene har skaffet så har norske kvalitetsprodusenter svært magre kår. De slipper ikke til med sine produkter, og gjør de det prises de så høyt av kjedene at de ikke skal konkurrere med den overprisede juksematen de lever av å selge.

    Gode norske kvalitetsprodusenter har intet å frykte av at farsematindustrien sliter, eller at det kommer til andre kjeder med annet sortiment slik at folk etterhvert får et mer naturlig forhold til kvalitet og utvalg.

    Sett at den samme markedsundersøkelsen hadde vært gjort i Frankrike eller Italia. "Folk vil ha kvalitetesprodukter, ekte mat som man ser er ekte,skinker med tekstur av ekte kjøtt og ikke sleip farse og saltlake etc." ... så er vel neppe den konklusjonen som hadde vært naturlig. Aha, vi kan jo bare pakke sleip farsemat og falsk skinke inn på en slik måte at de ser ut som ekte skinke. Våre forbrukere er for uniformerte, dumme og lettlurte at dette går som det griner hvis vi bare dobler prisen samtidig slik at man skulle tro at det var snakk om høykvalitetsmat. Kjør på!

    I beste fall hadde man blitt ledd ut, i verste fall stokkeprylt og dumpe i Tiber eller Seinen for dyper fornærmelser mot folk, land og tradisjoner.

    Men i Norge går slikt som dette utmerket... og det er verdt å undre seg litt over hvorfor og hvordan det har blitt slik.

    For vi har like gode forutsetninger for å produsere og selge ekte kvalitetsmat i Norge også. Svinekjøtt er det rikelig av og det er ikke dyre råvarer for produsentene, selv økologiske kvalitetsprodukter som det Grøstad leverer er å få tak, og det er overhodet ingen upris på dem. (Men likevel kjøpes det Norturas gildeprodukter som ofte er priset godt over).

    Den eneste måten å få bygget opp det ekte og gode Norske er å tvinge lavkvalitetsprodusentene i kne. Nortura, Prior og Tine må få reell konkurranse og de må møte reell konkurranse slik at de enten tvinges til å begynne å satse på kvalitet de også eller gå med dundrende underskudd. Den eneste måten å gi dem konkurranse på er å fjerne tollmurene.

    Det vil øke nordmenns livskvalitet og bidra til at vi får et velfungerende marked med god tilgang på kvalitet, fra et vidt spekter av produsenter og leverandører. De som vil hevde seg vil måtte satse på det gode norske, på godt håndtverk og tradisjoner, ren mat, økologisk mat, naturlig mat (og ikke bare som i dag farsemat og smøreost med tilsatt smak av natur).

    Norge vil bli et bedre sted å bo for alle.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Forskjellen er at Europeisk matindustri har holdt på med slik embalering i år og dag, så det er ikke bare nordmenn som er dumme nok. Kan også legge til amerikansk matindustri er enda værre.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.027
    Antall liker
    10.552
    Virker som om heste-lasagnen er glemt allerede, eller er det kanskje slik mat Deffe ønsker velkommen?
     
    N

    nb

    Gjest
    Kortslutningen i Deffes resonnement er antagelsen om at nordmenn ville kaste seg over De Lekreste Varer fra Sør-Europa om disse var tilgjengelig til en litt mer edruelig pris enn hva som er tilfelle i dag her i landet. Jeg er rimelig sikker på at det er en ganske stor feilslutning. Nordmenn flest er ikke spesielt opptatt av god mat, uavhengig av hva aviser prøver å innbille folk. Det er bare å se hva som går i handlekurvene rundtomkring.

    Ting skal først og fremst være billig, billig, billig. Greit nok at interessen for mat har økt en hel del de siste årene, men det er fortsatt laaangt igjen.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.027
    Antall liker
    10.552
    Enig i det. Folk flest ser kun på prisen når de handler mat. Ett lite eksempel; jeg sto ved kjøledisken med en pakke bacon fra Bjerke i Helgeroa i hånden. Godt, men ikke det billigste. Damen ved siden av meg grep en pakke Eldorado. Jeg sa at hun burde prøve Bjerke, men fikk til svar at det var så dyrt. Joda, det kostet en tier mer.
    Hvis vi drar en sammenligning med hagesenter så ser vi at folk heller handler noe billig skjit på Plantasjen enn å bruke et mindre utsalgssted med bedre kvalitet på varene, selv om halparten av Plantasjevarene kreperer straks etter utplanting. Nordmenn, og sikkert andre xxxmenn også, ser på hvor mye de får for pengene fremfor å se på hva de får for pengene.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er ingetn ting i veien for å selge lavkvalitetsvarer til lav pris. Men det som er trist er at lavkvalitetsvarer kamufleres og prises som høykvalitet. Samtidig stopper man ekte kvalitet fra tilgang til markedet for at ikke folk skal oppdage svindelen.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det er ingetn ting i veien for å selge lavkvalitetsvarer til lav pris. Men det som er trist er at lavkvalitetsvarer kamufleres og prises som høykvalitet. Samtidig stopper man ekte kvalitet fra tilgang til markedet for at ikke folk skal oppdage svindelen.
    Denne helgen tok jeg sjansen på Gildes langtidsmørnede entrecote på fredag. De var ikke møre, for å si det mildt, selv om det så lovende ut gjennom plasten. Og da var det eneste pakke med god marmorering blant ca ett dusin. Gudene vet hvor seige de andre var.

    Søndag spiste vi koteletter av Fjellgris. En fryd, saftige, møre, herlig duft både i pannen og i tallerkenen. Dette er svin på tross av de magre kraftforede skjelettene Nortura ønsker, og til en kilopris under det jeg betalte for dårlige langtidsmørnede skosåler fra Gilde.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.549
    Antall liker
    110.734
    Torget vurderinger
    23
    Kom dessverre i skade for å se på et av programmene til Andrew Zimmer - Bizarre Foods America, en episode hvor det ble vist fra Las Vegas, og hvordan alt matavfallet fra hotellene gikk til grisemat. Etter å ha sett den GJØRMA, med all slags matrester, plastposer, brukte kondomer, bestikk etc. ble grovsortert før det ble kokt opp til en slags glye som gikk i grisen, da spiste jeg ikke svinekjøtt på en stund... Selv om det ikke er brått så ikke med de grisene vi normalt setter tenna i!

    Kommentaren i programmet var forøvrig at dette var jo bare dyrefor!! :rolleyes:
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Ja, kraftforgulasjen som svin på fjøs mottar tror jeg ikke man har lyst til å vite mye om. Men disse Fjellgrisene går på fjellbeite fra tidlig vår til de slaktes på høsten, og om de ikke kan spise det de finner der oppe, må jeg begynne å spise drømmer.

    Øygarden - din råvareleverandør!

    Skjermbilde 2014-02-17 kl. 11.40.22.jpg
     
    C

    cruiser

    Gjest
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kortslutningen i Deffes resonnement er antagelsen om at nordmenn ville kaste seg over De Lekreste Varer fra Sør-Europa om disse var tilgjengelig til en litt mer edruelig pris enn hva som er tilfelle i dag her i landet. Jeg er rimelig sikker på at det er en ganske stor feilslutning. Nordmenn flest er ikke spesielt opptatt av god mat, uavhengig av hva aviser prøver å innbille folk. Det er bare å se hva som går i handlekurvene rundtomkring.

    Ting skal først og fremst være billig, billig, billig. Greit nok at interessen for mat har økt en hel del de siste årene, men det er fortsatt laaangt igjen.
    Grunnen til at det er slik et fokus på pris i markedsføringen fra norske butikker er nok at samtlige butikker selger nøyaktig det samme sortimentet på det aller meste. Det hjelper da lite å fremheve gode produkter når nabobutikken må selge nøyaktig den samme varen. Da er det eneste som skiller dem prisen.

    Mangeåring monopolisme, proteksjonisme og tollmurer har mesteparten av skylden for denne situasjonen.

    Folk som selv lager maten er nok i større grad enn tidligere villig til å betale for kvalitet. Hvordan ellers kan bedrifter som Nortura få solgt de dyre varene sine... og de er jo stort sett ikke annet enn juks uansett. Når folk er villig til å betale 4-500kr for filet fra Gilde så er det betalingsvilje i markedet. Det eneste som mangler er kvaliteten som kan forsvare slik prising.

    Her kommer elementet med konkurranse inn. Hvis folk finner ut at de kan kjøpe den beste kvaliteten for samme (eller lavere) pris enn det de pleier å betale for Gildes "premiumprodukter" så vil jo sistnevnte tvinges til også enten å levere god kvalitet selv eller å justere prisene slik at det er bedre sammenheng mellom varen og prisen de setter på den.

    Fattige folk har kanskje ikke den samme anledningen til å handle i dette segmentet uansett, men det er jo også list trist at de skal bli avspist med elendig mat av forkvalitet når alternativet kunne vært i alle fall litt bedre.

    Det finnes jo også endel som ikke bryr seg om kvalitet overhodet (som innkjøpere på anbudsutsatte gamlehjem og slikt) men vi kan jo heller ikke basere systemet på slike tilfeller.

    Fattigfolk i de fleste andre land i Europa spiser mye bedre og sunnere enn i Norge. Kanskje med unntak av Storbritannia.

    Alle borgere i landet taper på det regimet vi har i dag. Kanskje bortsett fra de får som har så mye penger at det ikke spiller noe rolle, og har kontakter som skaffer dem alt de vil ha.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.549
    Antall liker
    110.734
    Torget vurderinger
    23
    Kortslutningen i Deffes resonnement er antagelsen om at nordmenn ville kaste seg over De Lekreste Varer fra Sør-Europa om disse var tilgjengelig til en litt mer edruelig pris enn hva som er tilfelle i dag her i landet. Jeg er rimelig sikker på at det er en ganske stor feilslutning. Nordmenn flest er ikke spesielt opptatt av god mat, uavhengig av hva aviser prøver å innbille folk. Det er bare å se hva som går i handlekurvene rundtomkring.

    Ting skal først og fremst være billig, billig, billig. Greit nok at interessen for mat har økt en hel del de siste årene, men det er fortsatt laaangt igjen.
    Grunnen til at det er slik et fokus på pris i markedsføringen fra norske butikker er nok at samtlige butikker selger nøyaktig det samme sortimentet på det aller meste. Det hjelper da lite å fremheve gode produkter når nabobutikken må selge nøyaktig den samme varen. Da er det eneste som skiller dem prisen.

    Mangeåring monopolisme, proteksjonisme og tollmurer har mesteparten av skylden for denne situasjonen.

    Folk som selv lager maten er nok i større grad enn tidligere villig til å betale for kvalitet. Hvordan ellers kan bedrifter som Nortura få solgt de dyre varene sine... og de er jo stort sett ikke annet enn juks uansett. Når folk er villig til å betale 4-500kr for filet fra Gilde så er det betalingsvilje i markedet. Det eneste som mangler er kvaliteten som kan forsvare slik prising.

    Her kommer elementet med konkurranse inn. Hvis folk finner ut at de kan kjøpe den beste kvaliteten for samme (eller lavere) pris enn det de pleier å betale for Gildes "premiumprodukter" så vil jo sistnevnte tvinges til også enten å levere god kvalitet selv eller å justere prisene slik at det er bedre sammenheng mellom varen og prisen de setter på den.

    Fattige folk har kanskje ikke den samme anledningen til å handle i dette segmentet uansett, men det er jo også list trist at de skal bli avspist med elendig mat av forkvalitet når alternativet kunne vært i alle fall litt bedre.

    Det finnes jo også endel som ikke bryr seg om kvalitet overhodet (som innkjøpere på anbudsutsatte gamlehjem og slikt) men vi kan jo heller ikke basere systemet på slike tilfeller.

    Fattigfolk i de fleste andre land i Europa spiser mye bedre og sunnere enn i Norge. Kanskje med unntak av Storbritannia.

    Alle borgere i landet taper på det regimet vi har i dag. Kanskje bortsett fra de får som har så mye penger at det ikke spiller noe rolle, og har kontakter som skaffer dem alt de vil ha.
    Kanskje = dagens mest overflødige ord!!!
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    De spiser rotfrukter, poteter o.l. Er jeg blitt fortalt. Mye billig slikt tilgjengelig.

    Ellers, til diskusjonen, ferdigmatimperiet Norge, der folk bys elendig kvalitet og usunt tørr, frys, våtfôr, har nok en del av skylden for at Norge nå er på trettende plass i forventet levealder, etter å ha vært i verdenstoppen sent på 1960-tallet.
     

    berxter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.01.2007
    Innlegg
    5.942
    Antall liker
    4.427
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Kanskje ikke alt er like paradisisk i Frankrike heller : Shopping in Paris: Worker protections are good for employees, bad for business.
    "Businesses are legally prohibited from opening on Sunday afternoons in order to prevent larger stores from having an unfair advantage over smaller ones. Large, Walmart-style superstores are not allowed within the walls of Paris, to preserve the city’s many mom-and-pop boulangeries and fromageries. You can only buy aspirin at a pharmacie and the local newspaper at the presse, again to protect each of these sectors from larger retailers. "

    B
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Kanskje ikke alt er like paradisisk i Frankrike heller : Shopping in Paris: Worker protections are good for employees, bad for business.
    "Businesses are legally prohibited from opening on Sunday afternoons in order to prevent larger stores from having an unfair advantage over smaller ones. Large, Walmart-style superstores are not allowed within the walls of Paris, to preserve the city’s many mom-and-pop boulangeries and fromageries. You can only buy aspirin at a pharmacie and the local newspaper at the presse, again to protect each of these sectors from larger retailers. "

    B
    Det hørtes ut som paradis, spør du meg. Store kjøpesentere er jo døden for mangfoldet. Og søndagsåpent. bare fordyrende og konkurransevridende. De tar vare på sin kultur og står imot utenlandske kjeder.

    Hva om Norge hadde vært mindre kåte på å bygge storsentere overalt? Kanskje de ville vært litt liv i byene rundt omkring. Nå må alle ta bilen og kjøre til utkanten for å shoppe. Storsentere er døden for bylivet i småbyer, og store byer kjenner det også. Bergen og Oslo f.eks.
     
    N

    nb

    Gjest
    Siden folk faktisk flokker til disse sentrene så dekker de et behov. Når man har et par småbarn og litt på kalenderen så har man inne tid til å dra inn til sentrum for å lange rundt i en rekke småbutikker for å handle. Landsbymarkedene er visstnok også på retrett i Frankrike.

    Jeg vet ikke hvor mye besøk mathallen i Oslo har, men for min del blir en tur dit er ganske omfattende prosjekt, så da blir det til at je sjelden drar dit. Jeg handler basisvarer på rema, supplerer med litt fjongere ting på Jacobs og bruker den trivelige tyrkeren noen få minutter unna for friske grønnsaker gjennom uka og ring jeg har glemt på en søndag. Nesten uansett hvor mange spesialbutikker det hadde vært i sentrum hadde jeg knapt brukt de, med mindre de lå slik til at det var noenlunde på veien hjem fra jobb uansett. Det er ikke prisen som et problemet, det er logistikken.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn