Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    388
    Bakteriefugl har jeg helt sluttet å handle. Et godt eksempel på at det er null sammenheng mellom matsikkerhet og hvorvidt det er norskprodusert eller ikke. Er det ikke rundt 70% av den norskproduserte kyllingen som er infisert med antibiotikaresistente bakterier nå?
    Egentlig er det vel et godt eksempel på at internasjonalisering og industrialisering med fokus på pris er en katastrofe for resultatet?

    Jeg skulle gjerne selv slutte å handle bakteriefugl, men det fordrer jo at jeg må vite hva det er, og hvordan jeg kan unngå det. Jeg gidder bare ikke bli vegetarianer, heller. Og dessverre har jeg stort sett mistet helt smaken på okse, vilt og svin. Da er det begrenset hva jeg kan velge i. Laksen er jo også full av all mulig skit. Og torsken er på vei i samme retning. Jeg må altså snart begynne fasanoppdrett i egen hage, med basis i norske, ville fasaner. Videre må jeg reise til Nord-Norge og fiske 4 ganger i året. Med fryseboks i bagasjen.

    Honkey
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Sau og geit, kan være gode alternativer.
    Kylling og fjørfe går jo sikkert bra, men bruk hansker hvis det er rått kjøtt, og pass på ved tilbereding at temperatur stiger over 70 grader i midten.

    Er det andre fiskeslag enn Laks som er ødelagt? Ser du Honkey nevner torsk, og det var nytt for meg.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Bakteriefugl har jeg helt sluttet å handle. Et godt eksempel på at det er null sammenheng mellom matsikkerhet og hvorvidt det er norskprodusert eller ikke. Er det ikke rundt 70% av den norskproduserte kyllingen som er infisert med antibiotikaresistente bakterier nå?
    Egentlig er det vel et godt eksempel på at internasjonalisering og industrialisering med fokus på pris er en katastrofe for resultatet?

    Jeg skulle gjerne selv slutte å handle bakteriefugl, men det fordrer jo at jeg må vite hva det er, og hvordan jeg kan unngå det. Jeg gidder bare ikke bli vegetarianer, heller. Og dessverre har jeg stort sett mistet helt smaken på okse, vilt og svin. Da er det begrenset hva jeg kan velge i. Laksen er jo også full av all mulig skit. Og torsken er på vei i samme retning. Jeg må altså snart begynne fasanoppdrett i egen hage, med basis i norske, ville fasaner. Videre må jeg reise til Nord-Norge og fiske 4 ganger i året. Med fryseboks i bagasjen.

    Honkey
    Når det gjelder fisk er det enkelt. Holde seg til det som er fanget i havet. Kjøp rett fra en fisker og frys ned. Man kan jo også kjøpe vilt og bruke det mer. En halv hjort gir endel varierte middager.

    Eller er ikke vegetarmat å forakte, det er ingen dum ide å innføre endel vegetariske måltider i løpet av uken. Det er faktisk svært mye godt man kan lage uten kjøtt eller fisk i.

    Nå er det jo snart sesong for skrei igjen, og man kan få den rett rimelig i butikken til tider. Super mat!
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Bakteriefugl har jeg helt sluttet å handle. Et godt eksempel på at det er null sammenheng mellom matsikkerhet og hvorvidt det er norskprodusert eller ikke. Er det ikke rundt 70% av den norskproduserte kyllingen som er infisert med antibiotikaresistente bakterier nå?
    Egentlig er det vel et godt eksempel på at internasjonalisering og industrialisering med fokus på pris er en katastrofe for resultatet?

    Jeg skulle gjerne selv slutte å handle bakteriefugl, men det fordrer jo at jeg må vite hva det er, og hvordan jeg kan unngå det. Jeg gidder bare ikke bli vegetarianer, heller. Og dessverre har jeg stort sett mistet helt smaken på okse, vilt og svin. Da er det begrenset hva jeg kan velge i. Laksen er jo også full av all mulig skit. Og torsken er på vei i samme retning. Jeg må altså snart begynne fasanoppdrett i egen hage, med basis i norske, ville fasaner. Videre må jeg reise til Nord-Norge og fiske 4 ganger i året. Med fryseboks i bagasjen.

    Honkey
    Finnes ikke ville fasaner i Norge.

    De som er satt ut i Norge og Europa stammer fra Asia, og for Norges del er dette Ringfasan som også kalles for Jaktfasan.

    Rapphøns, og Europeisk vaktel er nesten helt borte, en og annen slenger kan forekomme.
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    388
    Bakteriefugl har jeg helt sluttet å handle. Et godt eksempel på at det er null sammenheng mellom matsikkerhet og hvorvidt det er norskprodusert eller ikke. Er det ikke rundt 70% av den norskproduserte kyllingen som er infisert med antibiotikaresistente bakterier nå?
    Egentlig er det vel et godt eksempel på at internasjonalisering og industrialisering med fokus på pris er en katastrofe for resultatet?

    Jeg skulle gjerne selv slutte å handle bakteriefugl, men det fordrer jo at jeg må vite hva det er, og hvordan jeg kan unngå det. Jeg gidder bare ikke bli vegetarianer, heller. Og dessverre har jeg stort sett mistet helt smaken på okse, vilt og svin. Da er det begrenset hva jeg kan velge i. Laksen er jo også full av all mulig skit. Og torsken er på vei i samme retning. Jeg må altså snart begynne fasanoppdrett i egen hage, med basis i norske, ville fasaner. Videre må jeg reise til Nord-Norge og fiske 4 ganger i året. Med fryseboks i bagasjen.

    Honkey
    Finnes ikke ville fasaner i Norge.

    De som er satt ut i Norge og Europa stammer fra Asia, og for Norges del er dette Ringfasan som også kalles for Jaktfasan.

    Rapphøns, og Europeisk vaktel er nesten helt borte, en og annen slenger kan forekomme.
    Fantes i hvert fall mange da jeg var guttunge. Hvor de kom fra aner jeg ikke, men at de var her, hersker liten tvil om. Har til og med bilde av en i egen hage. I sannhetens navn skal dog sies at jeg ikke sett dem på minst 30 år.

    Honkey
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Ad kylling…

    «De såkalte ESBL-bakteriene som finnes i norske kyllinger kan bidra til at en rekke viktige typer antibiotika mister sin virkning. Norske matmyndigheter, og kjøttbransjen, mener smitten stammer fra det internasjonale avlsselskapet Aviagen – som står bak kyllingrasene som over 90 produsent av kyllingbøndene bruker i Norge. Også en økologisk produsent som Holte bruker Aviagens hurtigvoksende kyllingtype Ross 308 – men lar den vokse saktere, med mer plass og økologisk fôr.»

    ”Kan ikke garantere noe - DN.no
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    388
    Ad kylling…

    «De såkalte ESBL-bakteriene som finnes i norske kyllinger kan bidra til at en rekke viktige typer antibiotika mister sin virkning. Norske matmyndigheter, og kjøttbransjen, mener smitten stammer fra det internasjonale avlsselskapet Aviagen – som står bak kyllingrasene som over 90 produsent av kyllingbøndene bruker i Norge. Også en økologisk produsent som Holte bruker Aviagens hurtigvoksende kyllingtype Ross 308 – men lar den vokse saktere, med mer plass og økologisk fôr.»

    ”Kan ikke garantere noe - DN.no
    Egentlig forklarer artikkelen temmelig tydelig hvorfor det også kunne vært positive effekter dersom Norge tviholdt enda mer på sin noe bisarre, matmessige isolasjon fra resten av verden. Prisen vi betaler for internajsonaliseringen er ikke bare på dårligere kvalitet og mer monoproduksjon, men også større fare for ødeleggende produksjonsmetoder.
    Antakelig klarer fortsatt ikke Deph se at det også kan finnes negative sider ved internasjonaliseringen og raseringen av norsk landbruk, men verden er ikke svart/hvit her heller.

    Honkey
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Har en fasan i hagen til stadighet. Hadde jeg bodd mer landlig kunne jeg tatt den med muskedunderen ut av soveromsvinduet.
    Rapphøns skulle jeg gjerne hatt fast tilgang på
     

    Crusty

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.09.2012
    Innlegg
    3.109
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Horten
    Finnes da absolutt ville fasaner i Norge. I Stavernsområdet er det ett vanlig syn. Godt mulig det er en stamme som i utgangspunktet ble satt ut en gang, men det gjør den jo ikke til husdyr uansett.

    Fiskearter som brasme, suter, og diverse andre karpefisk er jo også importerte, men de er jo likevel ville da de lever og formerer seg i et utall norske sjøer og vassdrag uten menneskelig innblanding.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Når matvarene må behandles som en ebolapasient før de er desinfisert over lang tid med høy varme, og kjøkkenredskapene må steriliseres etter bruk er det på tide å sette en strek over hele den kategorien.

    Ingen mer bakteriefugl på mitt kjøkken.

    Her må det i så fall komme produkter som er levert ferdig i stekeposer slik at man slipper risikokontakt med matvaren.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.038
    Antall liker
    14.603
    Dersom kyllingkonsumet stuper her i landet blir det spennede å se hvor lang tid det tar før Prior o.l. kommer på banen for å fortelle hvor trygt og fint alt er.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Dersom kyllingkonsumet stuper her i landet blir det spennede å se hvor lang tid det tar før Prior o.l. kommer på banen for å fortelle hvor trygt og fint alt er.
    Det er nok på vei utfor stupet allerede. I alle fall som råvare. På Rema får du nå filet av bakteriefugl for under 70Kr/kg, og frossen stangekylling hel til under 50kr/kg.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.014
    Antall liker
    10.538
    Ang. Prior så er de ikke produsent av kylling, kun grossist og distributør.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ang. Prior så er de ikke produsent av kylling, kun grossist og distributør.
    Bøndene er vel produsentene av selve kyllingene. Og de leverer kylliglik til Prior. Men Prior leverer jo mange produkter basert på denne råvaren, inkludert videresalg av hele kadaver.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.014
    Antall liker
    10.538
    Ang. Prior så er de ikke produsent av kylling, kun grossist og distributør.
    Bøndene er vel produsentene av selve kyllingene. Og de leverer kylliglik til Prior. Men Prior leverer jo mange produkter basert på denne råvaren, inkludert videresalg av hele kadaver.
    Riktig. Har sluttet å kjøpe svineriet og vrir meg som en mark når noen byr meg på kylling.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Men hva med tysk svineribbe da? som COOP skal servere det norske folk til jul,
    I Tyskland er jo MRSA bakterien utbredt, og den går på svin. Dette er stafylokokker som er resistente mot alle typer penicillin.
    Tysk juleribbe??
    Hva tenker COOP med???
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er ingen grunn til å tro at svineribbe produsert i Tyskland på noen som helst måte er dårligere enn tilsvarende produsert i Norge.

    Ser overhodet ingen problem med det.

    'Norsk' er ikke et kvalitetskriterium overhodet.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Så kylling med resistente bakterier er fy, mens svin med tilsvarende er greit?:rolleyes:
    hmmmm...
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Generell skremselspropaganda som helt uten dokumentasjon ønsker å demonisere mat som ikke er produsert av de norske kartellene er av liten verdi.

    Den generelle matvaresituasjonen når det kommer til kvalitet, utvalg og grønnhet i Tyskland er milevis foran Norge på alle måter.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Her tar du skammelig feil Deph.
    Det er nok av dokumentasjon på svinebestand og MRSA bakterier i Tyskland.
    Men jeg skjønner at det ikke matproduksjonen du ønsker å sverte rent generelt, men norske bønder.
    Grønnere matproduksjon i Tyskland er tatt ut av løse lufta. Der kjøres det slavisk etter EU-regler og maskinmessig drift av både storfe og fjærfe. Finnes ikke noe grønt alternativ i EU, kun effektiv drift.
    Sier ikke at norske bønder er spesielt bedre, men enn så lenge er det rimelig kontroll på sykdommer.
    For all del, folk må få velge hva de vil putte i kroppen.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.814
    Antall liker
    3.335
    Ja, hvorfor må maten på død og liv være så jævlig billig?

    I ett års tid har Rema 1000 her nordpå solgt kjøttpålegg fra Hansens i Bodø. Det som er spesielt med dette pålegget er at det er det eneste skivede kjøttpålegget som er røkt på naturlig måte, alt annet i hyllene er røykaroma.
    Og det har vært en fornøyelse å spise dette pålegget; hverdagsrull, nordlandsrull, skinke, ribberull etc, veldig smakfullt. Og prisen har vært helt ok, faktisk ganske rimelig.

    Men kunne dette fortsette?
    Selvfølgelig ikke. Min lokale Rema butikk har sagt at Rema har avsluttet samarbeidet, til tross for at pålegget har solgt kjempebra.

    Skal vedde på at det er makta som rår her. Gilde og de andre kjøttprodusentene har jo uttalt at naturlig røyking av kjøtt er så kostbart at det ikke er regningssvarende. Så da har dem sikkert gjort et eller annet for å stikke kjepper i hjulene for en farlig konkurent.

    Alltid er det sånn; når noe skikkelig bra dukker opp i butikkene, da kan du være sikker på at det forsvinner.
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.520
    Antall liker
    110.556
    Torget vurderinger
    23
    Den dagen Varefakta forsvant var en svart dag husker jeg.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Mer kyllingstoff. Ny resistent bakterie.
    Når tar myndighetene affære ? Er vi så opphengt i å tilfredsstille EU-avtaler at vi ikke evner å tenke matsikkerhet for innbyggerne ?

    Leger slår alarm om ny kyllingbakterie - NRK – Rogaland
    70% Av norskprodusert kylling er infisert med resistente bakterier. Så det burde importeres sikker og god mat i stedet. Men så lenge det største norske kommersielle aktøren også er markedsregulator stikkes det kjepper i hjulene for sikker og god mat.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.464
    Antall liker
    13.997
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Jeg liker ikke norsk kylling, den smaker av fiskemel. Jeg kjøper heller gul fransk kylling. Men det kan vel hende den også er full av bakterier. Ikke vet jeg. Godt er det likevel. Ikke dyrt heller.

    B
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Mer kyllingstoff. Ny resistent bakterie.
    Når tar myndighetene affære ? Er vi så opphengt i å tilfredsstille EU-avtaler at vi ikke evner å tenke matsikkerhet for innbyggerne ?

    Leger slår alarm om ny kyllingbakterie - NRK – Rogaland
    70% Av norskprodusert kylling er infisert med resistente bakterier. Så det burde importeres sikker og god mat i stedet. Men så lenge det største norske kommersielle aktøren også er markedsregulator stikkes det kjepper i hjulene for sikker og god mat.
    Kyllingstammen er utenlandsk.
    Dette oppstår ikke i kyllingfjøset for å si det sånn.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Kari Gåsvatn i Nationen i dag:

    Da jeg skulle si god jul til naboene mine i Berlin, var bare kona hjemme. Hun fortalte at mannen var på sykehus. En stor operasjon hadde gått bra. Det var ikke noe ondartet. Han skulle ha vært hjemme for lengst.
    Men så hadde han fått resistente ESBL-bakterier i såret. Nå ligger han på isolat mens legene prøver å finne en antibiotika som virker. Kona besøker ham to ganger daglig, med fullt beskyttelsesutstyr. For dem er det dyp fortvilelse og angst. På tyske sykehus er problemet med resistente bakterier blitt en del av hverdagen.
    Ifølge leger har problemet eksplodert de siste fire-fem årene. De fortviler når de har pasienter med infeksjoner som i utgangspunktet er lett å behandle, men hvor den ene etter den andre typen antibiotika ikke lenger hjelper, og pasienten til slutt dør.
    Det «offisielle» antall dødsfall som følge av multiresistens i EU er 25.000. Men det er store mørketall. Tall fra sykehushold viser at det sannsynligvis dør over 30.000 av multiresistens bare i Tyskland hvert år. Ifølge tall fra sykeforsikringsselskaper er det 90.000 som årlig smittes med resistente bakterier som MRSA og ESBL.
    Sammenhengen mellom antibiotikaforbruk i landbruket og økningen av resistente bakterier på sykehus er blitt et hett tema. Typisk reserveantibiotika, de som tas i bruk på sykehus i ytterste nødsfall når ingen andre typer virker, brukes forebyggende i tyske fjøs og blandes i fôr og drikkevann. I Tyskland brukes det dobbelt så mye antibiotika i landbruket som i humanmedisinen. Landet er Europamester i antibiotikabruk i fjøs. Bønder blir automatisk lagt på isolat når de kommer på sykehus.
    Bare i to prosent av tilfellene kan det påvises at de resistente bakteriene kommer fra landbruket. Men i områder med intensivt landbruk og megafjøs kommer 10 prosent av smitten fra fjøsbakterier. Bakteriene kan også kan spre seg via luftekanaler og med gylle til jord og grunnvann. Vegetarianere er ikke fritatt fra smitte.
    I tyske medier tas sammenhengen mellom resistens og industrilandbruk som en selvfølge. Når dyr står tett, spres både smitte og resistens. Men kjøtt er så viktig for tysk eksport og konkurransen så sterk at det er vanskelig å få ned antibiotikaforbruket. Storprodusenter benekter dessuten at de bruker for mye antibiotika.
    Nå har tyske svineprodusenter fått et nytt marked. Norge skal importere juleribbe. Den kommer garantert ikke fra frittgående griser som har levd et godt liv og ikke spist antibiotika, men nettopp fra det typiske eksportlandbruket som er belastet med multiresistens.


    «Mennesket er hjelpeløst mot multiresistente bakterier. Billig kjøtt kan bli dyrt.»


    Norsk gris har enn så lenge unngått resistente bakterier. Men som det kom fram i Nationen igår så er halvparten av norsk kylling og kalkun belastet med bakterier som er resistente mot en bestemt gruppe reserveantibiotika. Ingen kan svare på hvor smitten kommer fra.
    Jeg ville aldri spise importert industriribbe. Men i stedet for å lage et retorisk poeng av at norsk mat er tryggere, er det tid for å spørre om den intensive landbruksmodellen er forsvarlig. Tysk ribbe eller norsk kylling kan bli hipp som happ. Mennesket er hjelpeløst mot multiresistente bakterier.
    Landbruksminister Sylvi Listhaug og andre aktører avviser at størrelsen på produksjonen har noen betydning. Men det sier seg selv at når tusen dyr er samlet på ett sted, blir alle smittet når et dyr blir sykt. Det er ikke effektivt landbruk.
    Konkurransedirektør Christine Meyer sa for en stund siden til Nationen at importvernet hindrer konkurranse. Tollmurer hindrer også smitte i å spre seg. Importvern handler dessuten om mye mer enn å holde skumle bakterier unna. Med åpne grenser undergraves også muligheten for å bevare mindre enheter som i seg selv er en barriere mot utvikling av resistens.
    Selv språket står i veien for å tenke nytt rundt produksjon av mat. Vi er drillet til å tenke at konkurranse og effektivitet er bra. Konkurransemodellen styrer verden.
    Men levende vesen kan aldri behandles etter samlebåndprinsippet. Det er ikke dyra som skal tilpasses fabrikkmodellen, men landbruket som skal tilpasses dyrs behov. Dyr som presses til grensa av hva de tåler, blir fort syke.
    Vi sparer på tikroner når vi kjøper mat. Behandling av resistente bakterier kan snart bety milliardkostnader også i Norge. Det verste er likevel at vi må innstille oss på å dø av betennelser i tann og blindtarm om vi fortsetter som idag. Jeg krysser fingre for at min tyske nabo overlever.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn