Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.038
    Antall liker
    14.603
    Norge har blant verdens laveste antibiotikabruk også i helsevesenet. Problemet med resistente bakterier er svært mye mindre i Norge enn i de fleste andre vestlige land.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kanskje det burde bli et omsetningsforbud for mat infisert med resistente bakterier?

    Da ville det nok det hele svært fort løse seg.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.691
    Antall liker
    11.861
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Det samme smedstuen pinnekjøttet hadde jeg for 2 uker siden. Var glitrende. Kjøpt på rema 1000. 215 kr/kg.. Pris meny: 389 kr/kg
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Generell skremselspropaganda som helt uten dokumentasjon ønsker å demonisere mat som ikke er produsert av de norske kartellene er av liten verdi.

    Den generelle matvaresituasjonen når det kommer til kvalitet, utvalg og grønnhet i Tyskland er milevis foran Norge på alle måter.
    Her fremstår du en tanke kunnskapsløs, det er relativt lett å finne dokumentasjon på omfattende antibiotikabruk i tyskernes landbruksindustri, du burde prøve deg på Google en gang! Man trenger ikke reise lenger enn til Danmark for å oppleve denne virkeligheten. Det produseres selvsagt også kvalitetsvurdering i disse landene, men dette er liten skala og kan ikke selges for 29,90 i norske butikker og er dermed uaktuell for Ola Nordmann
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Kanskje det burde bli et omsetningsforbud for mat infisert med resistente bakterier?

    Da ville det nok det hele svært fort løse seg.
    Problemet til Nortura er vel at de ikke vet om maten er infisert eller ikke.
    De har null kontroll, og tar nøyaktig null prøver av maten de sender ut.

    Det samme kan sies om Bent Høie som bare oppfordrer til god mathygiene på kjøkkenbenken, der er det null aktivitet mellom øra. Ufattelig hvor fort det går an å bli handlingslammet, spesielt når han kommer fra Jæren som skryter av "grønnheten" sin. Listhaug vet jo ikke bedre stakkars.

    Det som virkelig er skremmende er at absolutt ingen politikere bryr seg med dette. Som om problemet ikke finnes.......
    Eneste som kan stanse dette er forbud mot all import av avlsdyr og alt kjøtt som ikke er beviselig kokt.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kanskje det burde bli et omsetningsforbud for mat infisert med resistente bakterier?

    Da ville det nok det hele svært fort løse seg.
    Problemet til Nortura er vel at de ikke vet om maten er infisert eller ikke.
    De har null kontroll, og tar nøyaktig null prøver av maten de sender ut.

    Det samme kan sies om Bent Høie som bare oppfordrer til god mathygiene på kjøkkenbenken, der er det null aktivitet mellom øra. Ufattelig hvor fort det går an å bli handlingslammet, spesielt når han kommer fra Jæren som skryter av "grønnheten" sin. Listhaug vet jo ikke bedre stakkars.

    Det som virkelig er skremmende er at absolutt ingen politikere bryr seg med dette. Som om problemet ikke finnes.......
    Eneste som kan stanse dette er forbud mot all import av avlsdyr og alt kjøtt som ikke er beviselig kokt.
    Det hjelper nok lite når bakteriene allerede er her.

    Om Nortura selv nekter å teste produktene de omsetter så burde det være et annet organ som fikk ansvaret med dette.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Generell skremselspropaganda som helt uten dokumentasjon ønsker å demonisere mat som ikke er produsert av de norske kartellene er av liten verdi.

    Den generelle matvaresituasjonen når det kommer til kvalitet, utvalg og grønnhet i Tyskland er milevis foran Norge på alle måter.
    Her fremstår du en tanke kunnskapsløs, det er relativt lett å finne dokumentasjon på omfattende antibiotikabruk i tyskernes landbruksindustri, du burde prøve deg på Google en gang! Man trenger ikke reise lenger enn til Danmark for å oppleve denne virkeligheten. Det produseres selvsagt også kvalitetsvurdering i disse landene, men dette er liten skala og kan ikke selges for 29,90 i norske butikker og er dermed uaktuell for Ola Nordmann
    Samtidig er andelen økologisk produsert mat svært mye høyere i Tyskland enn i Norge. Der finne du tom supermarkedkjeder som ikke selger annen mat.

    Tyskere er generelt mye mer opptatt av miljøvern, natur og økologi enn nordmenn. Du ser det både i politikken og i butikken.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Kanskje det burde bli et omsetningsforbud for mat infisert med resistente bakterier?

    Da ville det nok det hele svært fort løse seg.
    Problemet til Nortura er vel at de ikke vet om maten er infisert eller ikke.
    De har null kontroll, og tar nøyaktig null prøver av maten de sender ut.

    Det samme kan sies om Bent Høie som bare oppfordrer til god mathygiene på kjøkkenbenken, der er det null aktivitet mellom øra. Ufattelig hvor fort det går an å bli handlingslammet, spesielt når han kommer fra Jæren som skryter av "grønnheten" sin. Listhaug vet jo ikke bedre stakkars.

    Det som virkelig er skremmende er at absolutt ingen politikere bryr seg med dette. Som om problemet ikke finnes.......
    Eneste som kan stanse dette er forbud mot all import av avlsdyr og alt kjøtt som ikke er beviselig kokt.
    Det hjelper nok lite når bakteriene allerede er her.

    Om Nortura selv nekter å teste produktene de omsetter så burde det være et annet organ som fikk ansvaret med dette.
    Du får slå opp ordet: skadebegrensning
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.172
    Antall liker
    18.469
    Torget vurderinger
    2
    Det er jævlig vanskelig å lage trygg mat til millioner av mennesker hver eneste dag. Ikke minst når disse vil ha den billigst mulig.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er jævlig vanskelig å lage trygg mat til millioner av mennesker hver eneste dag. Ikke minst når disse vil ha den billigst mulig.
    I Norge går det ikke an å skille god mat fra dårlig mat utelukkende på pris. Veldig ofte er det null sammenheng. Markedet er dysfunksjonelt slik. Så da må folk enten inneha god matvarekunnskap... eller så er det like greit å velge det billigste. Da bli man i alle fall ikke svindlet.

    Tollmurer, kartellvirksomhet og "markedsregulatorer" har ødelagt det norske matvaremarkedet fullstendig. Emballasje og markedsføring er stort sett det som fører til at prisen på et gitt produkt i Norge dobles. Det er selvsagt trist for dem som faktisk produserer kvalitetsprodukter som faktisk krever en bra pris... men som sagt, markedet er ødelagt av Nortura etc.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Ja, la oss åpne grensene helt, så vi får samme matvaresikkerhet som de har i EU.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ja, la oss åpne grensene helt, så vi får samme matvaresikkerhet som de har i EU.
    Da vil det i alle fall bli en naturlig sammenheng mellom pris og kvalitet. Så får folk selv velge om de er villig til å prioritere god og sikker mat fremfor masseprodusert mistemålsmat.

    "Norsk" er ikke et kvalitetsstempel.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Ja, la oss åpne grensene helt, så vi får samme matvaresikkerhet som de har i EU.
    Da vil det i alle fall bli en naturlig sammenheng mellom pris og kvalitet. Så får folk selv velge om de er villig til å prioritere god og sikker mat fremfor masseprodusert mistemålsmat.

    "Norsk" er ikke et kvalitetsstempel.
    Det er nok ikke sånn at du kan se forskjell på bakteriemat og ikkebakteriemat.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er nok ikke sånn at du kan se forskjell på bakteriemat og ikkebakteriemat.
    Presis og opphavsland gir intet svar på det spørsmålet.

    Her trenger vi et mer aktivt Mattilsynet. Aktiv prøvetaking og omsetningsforbud mot infiserte produkter, samme hvor de kommer fra.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Det er nok ikke sånn at du kan se forskjell på bakteriemat og ikkebakteriemat.
    Presis og opphavsland gir intet svar på det spørsmålet.

    Her trenger vi et mer aktivt Mattilsynet. Aktiv prøvetaking og omsetningsforbud mot infiserte produkter, samme hvor de kommer fra.
    Et oppbud av tjenestemenn på hver grensestasjon inn til Norge for å ta stikkprøver av mat. Hysterisk bra.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det holder med stikkprøver av store varepartier beregnet for videresalg. Hvis det er harde nok sanksjoner hvis det oppdages bakterier vil det nok føre til at kjedene selv forlanger testing av produktet lenge før det når grenseovergangene.

    Men minst like viktig er det å teste norskproduserte produkter, som har vist seg minst like full av resistente bakterier som import.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Det holder med stikkprøver av store varepartier beregnet for videresalg. Hvis det er harde nok sanksjoner hvis det oppdages bakterier vil det nok føre til at kjedene selv forlanger testing av produktet lenge før det når grenseovergangene.

    Men minst like viktig er det å teste norskproduserte produkter, som har vist seg minst like full av resistente bakterier som import.
    Direkte feil i siste avsnitt. Gå tilbake et par måneder og les deg opp på MRSA i dansk svineproduksjon. Gjør så det samme for norsk svineproduksjon. Sammenlign. Kjør så kreativt på slik at vi får sett likhetene.

    I Norge er det fjørfesituasjonen som er alvorlig. Nedleggelsen av egen fjørfeavl og utslakting av eget genetisk materiale på nittitallet har gjort oss avhengige av kontinuerlig import av avlsdyr. Disse bringer med seg egne bakteriesammensetninger som blir med helt ut til forbruker. Dette gjelder uavhengig om norske fjørfeprodusenter aldri så mye optimaliserer produksjonsmetodene, reduserer antibiotikaforbruket i egne fjøs osv. De multiresistente bakteriene er der fra starten av.

    At du faktisk argumenterer for frislepp på alle bauger og kanter, vel vitende om at vi etter kort tid vil ha tilnærmet samme håpløse situasjon som nedover i Europa er en makaber, ideologisk kortslutning. Markedskreftene skal ordne opp, men først etter at tusenvis av mennesker har blitt utsatt for unødvendig eksponering for dette? La alle bakterier flyte fritt i handelsliberalismens navn, la de kondisjonerte spise 'rent og sundt til en riktig pris' mens de lavere sjikt får gumle billig risikomat og få som fortjent?

    Tanken du forfekter - markedskreftene ordner opp uansett - er både rørende naiv og dundrende feil. I biologiens verden gjelder svært ofte Tannkremloven: Har du først klemt den ut av tuben er det forbannet vanskelig å få den inn igjen. I hvertfall ikke uten et helsikes arbeid og ditto kostnad.

    Det du ser konturene av i Tyskland og veldig mange steder er at de resistente bakteriene er på vei ut av agrarindustrimiljøene og sykehusene og etablerer seg som en del av normalfloraen i dyr og mennesker helt generelt. Det vil bli stadig vanskeligere å spore smitteveier og -kilder da bakteriene vil være tilstede i stadig større deler av vårt fellesmiljø, godt hjulpet av utstrakt reisevirksomhet og eksport/import av all verdens mat og varer i et vanvittig tempo.

    Dette skal altså markedskreftene fikse? Få tannkremen inn i tuben igjen når det ikke bare er 'utfordrende' - tannkremen har spredd seg for alle vinder og er usynlig - men også nødvendigvis svært kostbart? Markedet har vel allerede funnet svaret på dette: Fornekt, skyld på andre, heis på skuldrene, whatever men la produksjonene gå, vi skal selge, selge, selge. Internasjonal agrarindustri kommer ikke (kan kanskje heller ikke?) til å gjøre stort med problemet. Det er nok av andre smitteveier og den aller mest kyniske delen av industrien er nok ikke lei seg den dagen alle kan peke på alle og ikke bare landbruksindustrien som syndebukk.

    Helseministerens tro på at folk greier å holde en kjøkkenhygiene tilnærmet operasjonsstuenivå er forstemmende naiv. Som fagmann så jeg med store øyne hvordan selv en proffkokk greide å grise til hele kjøkkenbenken med rå kylling på TV2 i et innslag om nettopp kjøkkenhygiene her en dag.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    ^ Det jeg skriver er at jeg ønsker kontroll med kjøtt som skal omsettes i Norge, og forbud mot å selge infisert kjøtt. Det er vel det stikk motsatte av å "la markedskreftene" rå, for "markedskreftene" ønsker seg ingen slik kontroll, enten de heter Nortura eller noe annet.

    Dette mener jeg er riktig vei å gå, og ikke tro at problemet løser seg med å la tunge norske markedskrefter få monopolisere markedet og forby konkurranse.

    Det er mye viktigere at maten er relativt bakteriefri enn at den på død og liv skal være norsk.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det sier jo det meste når man finner det helt uproblematisk å omsette norsk bakteriefugl, og bare bortforklarer situasjonen med at det "genetiske materialet" ... forfedrene til dagens fugler kom fra det store stygge utlandet. Dett er helt greit å selge til forbrukere, men det er uhyggelig viktig å forby alt mat fra Tyskland siden det i det landet også er oppdaget noen bakterier vi ikke liker.

    Agendaen her er jo tydelig. Det er ikke så viktig om mater en bakteriefri eller ikke, bare den er Norsk og norturakontrollert.

    Det er viktigere å stenge markedet enn å prøve å sette inn tiltak mot bakteriene ved å enkelt å greit forby omsetning av infisert mat. Store bøter til kjeder som selger slik mat vil føre til at de sørger for å teste den.

    Men siden Nortura er Norges største leverandør av bakterieinfisert mat til det norske folk vil de nok garantert blokkere ethvert forsøk på et omsetningsforbud av helsefarlig mat.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det sier jo det meste når man finner det helt uproblematisk å omsette norsk bakteriefugl, og bare bortforklarer situasjonen med at det "genetiske materialet" ... forfedrene til dagens fugler kom fra det store stygge utlandet. Dett er helt greit å selge til forbrukere, men det er uhyggelig viktig å forby alt mat fra Tyskland siden det i det landet også er oppdaget noen bakterier vi ikke liker.

    Agendaen her er jo tydelig. Det er ikke så viktig om mater en bakteriefri eller ikke, bare den er Norsk og norturakontrollert.

    Det er viktigere å stenge markedet enn å prøve å sette inn tiltak mot bakteriene ved å enkelt å greit forby omsetning av infisert mat. Store bøter til kjeder som selger slik mat vil føre til at de sørger for å teste den.

    Men siden Nortura er Norges største leverandør av bakterieinfisert mat til det norske folk vil de nok garantert blokkere ethvert forsøk på et omsetningsforbud av helsefarlig mat.
    Å herregud, hvem har sagt at dette er uproblematisk? Situasjonen er bare så mye mye værre nedover i Europa, skal ikke lenger enn til Danmark før det blir risikosport å lage majones med ei upasteurisert eggeplomme. Å tro at man kan importere bakteriefrie døde dyr sier egentlig alt om hvor lite kunnskap du har om emnet.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Vi får vel som fortjent?

    Stordrift, og ennå større drift. Premiering av staten for gigantisk drift.
    Driften hos enkelte bønder er nå så stor at det å innføre endringer blir for kostbart for stat og eier.
    Det vil ta flere år å fjerne bakterier pga kostnadene.

    Hadde jeg bestemt ville samtlige fjærfefjøs vært nedslaktet og desinfisert. Så måtte vi finne stammer å lage ny norsk avl på.
    Ingen kalkun på nyttårsaften i 2014.

    Jeg er flau på Høies og Norges vegne over hvordan alt skal forsøkes å glattes over.

    Så er det viktig å¨huske på at import var det som startet dette. Kyllingstammen vi har er ferdig infisert fra forfedrene.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Norturas nye infosjef, vår alles kjære Eskil Pedersen på nettmøte i Nationen idag.
    Han elsker selvfølgelig kylling, spiser masse av det og mener det er trygt å spise.

    Skal ikke forskuttere noe her, men det er vel ikke noe sjakktrekk av Nortura å ansette en tanketom humlepung som pisser Norturaledelsen opp etter ryggen, isteden for å få en som står på folkets og matsikkerhetens side. De burde jo vise at de ønsker å ta grep om problemene ?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det sier jo det meste når man finner det helt uproblematisk å omsette norsk bakteriefugl, og bare bortforklarer situasjonen med at det "genetiske materialet" ... forfedrene til dagens fugler kom fra det store stygge utlandet. Dett er helt greit å selge til forbrukere, men det er uhyggelig viktig å forby alt mat fra Tyskland siden det i det landet også er oppdaget noen bakterier vi ikke liker.

    Agendaen her er jo tydelig. Det er ikke så viktig om mater en bakteriefri eller ikke, bare den er Norsk og norturakontrollert.

    Det er viktigere å stenge markedet enn å prøve å sette inn tiltak mot bakteriene ved å enkelt å greit forby omsetning av infisert mat. Store bøter til kjeder som selger slik mat vil føre til at de sørger for å teste den.

    Men siden Nortura er Norges største leverandør av bakterieinfisert mat til det norske folk vil de nok garantert blokkere ethvert forsøk på et omsetningsforbud av helsefarlig mat.
    Å herregud, hvem har sagt at dette er uproblematisk? Situasjonen er bare så mye mye værre nedover i Europa, skal ikke lenger enn til Danmark før det blir risikosport å lage majones med ei upasteurisert eggeplomme. Å tro at man kan importere bakteriefrie døde dyr sier egentlig alt om hvor lite kunnskap du har om emnet.
    Det kommer tydeligvis som en overraskelse. Men vitenskapen har beriket oss med metoder for å påvise bakterier i matvarer, og faktisk også hva slags og i hvilke mengder. Det er også fult mulig å sette grenser for hvor mye som tillates.

    Det er til alt overmål ikke engang spesielt komplisert.

    Det viktige er ikke at skrottene er "bakteriefrie", men hva slags bakterier og hvilke mengder som tillates.

    Det er også regler for hva som er lov med rester av sprøytemidler, og det er ikke noe mer vanskelig dette.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Vi får vel som fortjent?

    Stordrift, og ennå større drift. Premiering av staten for gigantisk drift.
    Driften hos enkelte bønder er nå så stor at det å innføre endringer blir for kostbart for stat og eier.
    Det vil ta flere år å fjerne bakterier pga kostnadene.

    Hadde jeg bestemt ville samtlige fjærfefjøs vært nedslaktet og desinfisert. Så måtte vi finne stammer å lage ny norsk avl på.
    Ingen kalkun på nyttårsaften i 2014.

    Jeg er flau på Høies og Norges vegne over hvordan alt skal forsøkes å glattes over.

    Så er det viktig å¨huske på at import var det som startet dette. Kyllingstammen vi har er ferdig infisert fra forfedrene.

    Ja et forbud mot omsetning av infisert kjøtt og en nødvendig utskifting av dyrene. Samme som man gjør ved forekomster av scrapie eller munn og klovsyke etc.

    Men da må politikerne våge å trosse det mektige norturakartellet.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Politikerene skygger alltid banen når det er ekstremt store verdier på spill.
    Virker som de håper at problemet skal forsvinne (les normaliseres) så de slipper å ta grep.
    Ref. oppdrettslaks
    Ref. oljesand i Canada
    Svært få vil være kritiske etter noen år med rovdrift.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.094
    Torget vurderinger
    0
    Problemet her "oppsto" vel egentlig da UK og EU definerte salmonella som et "kjøkkenhygiene problem" og med det "frikjente" produsentleddene.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det sier jo det meste når man finner det helt uproblematisk å omsette norsk bakteriefugl, og bare bortforklarer situasjonen med at det "genetiske materialet" ... forfedrene til dagens fugler kom fra det store stygge utlandet. Dett er helt greit å selge til forbrukere, men det er uhyggelig viktig å forby alt mat fra Tyskland siden det i det landet også er oppdaget noen bakterier vi ikke liker.

    Agendaen her er jo tydelig. Det er ikke så viktig om mater en bakteriefri eller ikke, bare den er Norsk og norturakontrollert.

    Det er viktigere å stenge markedet enn å prøve å sette inn tiltak mot bakteriene ved å enkelt å greit forby omsetning av infisert mat. Store bøter til kjeder som selger slik mat vil føre til at de sørger for å teste den.

    Men siden Nortura er Norges største leverandør av bakterieinfisert mat til det norske folk vil de nok garantert blokkere ethvert forsøk på et omsetningsforbud av helsefarlig mat.
    Å herregud, hvem har sagt at dette er uproblematisk? Situasjonen er bare så mye mye værre nedover i Europa, skal ikke lenger enn til Danmark før det blir risikosport å lage majones med ei upasteurisert eggeplomme. Å tro at man kan importere bakteriefrie døde dyr sier egentlig alt om hvor lite kunnskap du har om emnet.
    Det kommer tydeligvis som en overraskelse. Men vitenskapen har beriket oss med metoder for å påvise bakterier i matvarer, og faktisk også hva slags og i hvilke mengder. Det er også fult mulig å sette grenser for hvor mye som tillates.

    Det er til alt overmål ikke engang spesielt komplisert.

    Det viktige er ikke at skrottene er "bakteriefrie", men hva slags bakterier og hvilke mengder som tillates.

    Det er også regler for hva som er lov med rester av sprøytemidler, og det er ikke noe mer vanskelig dette.
    Vel, du overser vitenskapens løsning på å unngå bakterier i store besetninger, nemlig medisinering og antibiotikabruk, som jo er kjernen i hele problemstillingen. Verdensbildet ditt samsvarer ikke med realitetene, det er ikke mulig å unngå sykdom og bakterier i store besettninger på lite areal.

    Det er forøvrig helt riktig som det blir påpekt her at salmonella har blitt definert som ett kjøkkenhygenisk problem nettopp fordi man har prioritert vekst/utvikling i industrilandbruket ettersom det er ekstremt vanskelig å unngå.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ukritisk bruk av antibiotika i både folk og fe er jo årsaken til problemet.

    Superbakterier dreper spebarn i India - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no

    Helsepersonell i Norge er nok mye mer forsiktig med bruken enn det vi ser over.

    På matvaresiden er det spesielt to tiltak man kan iverksette. Ikke tillate antibiotika i dyrefor eller fiskefor. Samt ikke tillate omsetning av mat som har for høye nivåer av uønskede bakterier. Innfører man dette tiltaket vil de som vil selge produkter i Norge tvinges til å produsere på en måte som gir bakterietrygge produkter. Det er den eneste måten å gjøre det på. Den eneste måten som kan tvinge produksjonen over på andre og tryggere metoder. Det er ingen som vil produsere noe som ikke er tillatt å selge.


    Begge deler vil koste matvareindustrien penger og vil derfor være upopulære tiltak. Men det er fullt mulig å gjennomføre.

    Vi forbrukere kan gjøre det vi kan ved ikke å handle produkter som ikke er trygge å håndtere. For min del er det helt slutt på å bruke rå kylling av noe som helst slag inntil det er på plass en troverdig merking av trygge produkter.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ukritisk bruk av antibiotika i både folk og fe er jo årsaken til problemet.

    Superbakterier dreper spebarn i India - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no

    Helsepersonell i Norge er nok mye mer forsiktig med bruken enn det vi ser over.

    På matvaresiden er det spesielt to tiltak man kan iverksette. Ikke tillate antibiotika i dyrefor eller fiskefor. Samt ikke tillate omsetning av mat som har for høye nivåer av uønskede bakterier. Innfører man dette tiltaket vil de som vil selge produkter i Norge tvinges til å produsere på en måte som gir bakterietrygge produkter. Det er den eneste måten å gjøre det på. Den eneste måten som kan tvinge produksjonen over på andre og tryggere metoder. Det er ingen som vil produsere noe som ikke er tillatt å selge.


    Begge deler vil koste matvareindustrien penger og vil derfor være upopulære tiltak. Men det er fullt mulig å gjennomføre.

    Vi forbrukere kan gjøre det vi kan ved ikke å handle produkter som ikke er trygge å håndtere. For min del er det helt slutt på å bruke rå kylling av noe som helst slag inntil det er på plass en troverdig merking av trygge produkter.
    Hehe, skal du oppnå det så må småskala landbruket vi har i Norge idag beskyttes, ikke øke besetningene som frp legger opp til eller bygge ned importvern som du forfekter. At du ikke vil spise fersk kylling er jo bare tullete, man kan kjøpe kylling uten narasin i foret og kombinere det god kjøkkenhygiene.
    Det er farlig å drite også hvis man ikke vasker seg på henda etterpå, men du har kanskje kuttet ut det også.. drite altså?
     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hehe, skal du oppnå det så må småskala landbruket vi har i Norge idag beskyttes, ikke øke besetningene som frp legger opp til eller bygge ned importvern som du forfekter. At du ikke vil spise fersk kylling er jo bare tullete, man kan kjøpe kylling uten narasin i foret og kombinere det god kjøkkenhygiene.
    Det er ikke noe poeng i seg selv at landbruket skal være småskala. Men hvis denne driftsmetoden gir konkurransefortrinn ved at det er mye lettere å produsere bakteriefattig mat, så vil det bli et naturlig valg. Hvis det ikke blir tillatt å omsette infisert mat, og det er vanskelig å få til trygg produksjon i storskala og uten bruk av antibiotika i foret... ja så har man allerede beskyttet småskalalandbruket på en måte som man ikke ellers har mulighet til.

    Det hjelper lite at det ikke er brukt narasin eller tilsvarende i foret hvis kjøttet er fult at bakterier likevel. Probemet er jo hevdet å være at hele bestander med avlsdyr som går tilbake mange tiår er infiserte. Og de slutter nok neppe å være det om man kutter antibiotika nå.

    Fersk kylling er derfor bannlyst fra mitt kjøkken. Det er alt for lett å glemme seg å kanskje ved vannvare å komme borti maten med hendene eller ta på noe som har vært i kontakt med kyllingen. Er man ikke drillet i laboratorieteknikk og smittevern er det ikke noe poeng i å risikere liv og helse på å medbringe noe slikt til der man spiser og lager mat.

    Når man ser hvor mange som dør hvert år av resistente bakterieinfeksjoner så er det ikke verdt å utsette seg for smitterisiko all den tid det finnes rikelig med trygg alternativ mat.

    Risikoen for å bli syk er kanskje ikke overhengende, men bedrer man oddsen sin litt på lang sikt ved å kutte ut bakteriefugl er det vel verdt det.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Krysskontaminering har ingenting med labteknikk, ebola eller andre floskler du kaster rundt deg. Dette er basal kjøkkenkunnskap, som du forhåpentligvis har lært i heimkunnskapen. Alt ferskt kjøtt, fisk, fjørfe og whatever er bærere av bakterier, uansett. Forringelse av kjøttet starter ved slakting og mye bakterieflora i dyrets levetid.
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Er det samme tilstand for kalkunen her til lands, eller er det mulig å konvertere til større fugl?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Situasjonen er temmelig lik på kalkun, du må nok over på viltfugl skal du unngå denne problematikken.
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Ukritisk bruk av antibiotika i både folk og fe er jo årsaken til problemet.

    Superbakterier dreper spebarn i India - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no

    Helsepersonell i Norge er nok mye mer forsiktig med bruken enn det vi ser over.

    På matvaresiden er det spesielt to tiltak man kan iverksette. Ikke tillate antibiotika i dyrefor eller fiskefor. Samt ikke tillate omsetning av mat som har for høye nivåer av uønskede bakterier. Innfører man dette tiltaket vil de som vil selge produkter i Norge tvinges til å produsere på en måte som gir bakterietrygge produkter. Det er den eneste måten å gjøre det på. Den eneste måten som kan tvinge produksjonen over på andre og tryggere metoder. Det er ingen som vil produsere noe som ikke er tillatt å selge.


    Begge deler vil koste matvareindustrien penger og vil derfor være upopulære tiltak. Men det er fullt mulig å gjennomføre.

    Vi forbrukere kan gjøre det vi kan ved ikke å handle produkter som ikke er trygge å håndtere. For min del er det helt slutt på å bruke rå kylling av noe som helst slag inntil det er på plass en troverdig merking av trygge produkter.
    Hehe, skal du oppnå det så må småskala landbruket vi har i Norge idag beskyttes, ikke øke besetningene som frp legger opp til eller bygge ned importvern som du forfekter. At du ikke vil spise fersk kylling er jo bare tullete, man kan kjøpe kylling uten narasin i foret og kombinere det god kjøkkenhygiene.
    Det er farlig å drite også hvis man ikke vasker seg på henda etterpå, men du har kanskje kuttet ut det også.. drite altså?
    Du glemmer ESBL bakterien cruiser. Den kommer ikke fra foret. men er i stammen.
    Helt greit å kutte ut kylling synes jeg. Når myndighetene ikke tar grep, virker det heldigvis som folk lar seg skremme vekk fra infisert mat, som igjen fører til nedgang i salget. Dermed må Nortura foreta seg noe for å gjenopprette tillit.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn