decibelius
Hi-Fi freak
Sylvi taler med 2 tunger. Biatch.
Sist redigert:
Jeg opplever ikke Eurocash og Maximat som en stor klassereise, saluhallene derimot er en klassereise men der flyr også tusenlappene relativt fort. Kanskje snart på tide å slutte å snakke om prisI Brennpunkt-dokumentaren sier landbruksminister Sylvi Listhaug at det er for lite konkurranse i alle ledd, og at maten er for dyr. Det har hun helt rett i, det viser også den offentlige utredningen Mat, makt og avmakt som Matkjedeutvalget leverte til departementet i 2011. I Sverige er prisene mye lavere, og i snitt er utvalget dobbelt (!) så stort. Vi bør med andre ord snarest slutte å kalle grensehandelen for harryhandel, og heller kalle det en klassereise. Det er det det er.
Slutt å kalle grensehandelen for harryhandel. Det er en klassereise. - osloby
Enig!
Spørst hvor mange kunder som vil ha noe annet enn billig billig billig. Er en grunn til at det knapt finnes en slakter eller fiskehandler i NorgeDet handler ikke om pris - men et anstendig og variert utvalg der man bor...
Så lenge samtlige butikker i Norge har mer eller mindre identisk utvalg, er pris det eneste som skiller dem fra uke til uke. Det er ikke det spor underlig at folk etterhvert blir opptatt av pris. Det er et indoktrinert tankemønsker som naturlig følger et innesperret land med høye tollmurer og noe av det dårligste utvalget av varer i den vestlige verden.Spørst hvor mange kunder som vil ha noe annet enn billig billig billig.Det handler ikke om pris - men et anstendig og variert utvalg der man bor...
Kjenner ikke Ultra spesielt. Det eksister ikke på vestlandet.Synest det er ganske stor forskjell i utvalget på ultra og kiwi, men det er kanskje bare meg... Mye likt i hyllene for ferdigmat dog.
Småbutikker, slaktere, fiskebutikker, bakerier etc. jo de sliter på grunn av kjedene.Sorry Gjestemedlem, du er på bærtur. Det "nogot attot" du nevner tipper jeg omfatter er sted mellom 10.000 og 15.000 varelinjer.
Som cruiser sier - hvorfor fantes det mengder av slaktere før kjedene kom? Om du vil starte slaktebutikk i morgen er det ingen som hindrer deg. Du kan, om du vil, cutte en deal med en bonde som leverer prima vare. Men inne forvent at køen er lang utenfor.
En anerkjent slakter har tilhold der jeg kommer fra. Ylajali serverer storfe fra samme bygd. Det er vel ca 20 år siden de stengte butikkutsalget og kun leverte engros. Da jeg var 10 år gammel var jeg med mamma for å handle dit og butikken var like stor som strøm-larsen i Oslo. Og deg på et sted med under 10.000 innbyggere.
Du må gjerne mene at de stengte butikken pga Nortura og tollmurer, men det blir veldig vanskelig å ta deg seriøst.
Ja hvorfor trenger vi egentlig noen mer enn NORGESGRUPPEN .. ingen sulter i helt med dem! La dem få all makt i himmel og på jord. La alle dem som ønsker noe annet enn Findus, Stabburet og Trondheimsmat få den evige fortapelse.Dersom du ikke finner det du trenger innenfor det totale sortimentet til Norgesgruppen så har du et seriøst problem. Da driver du sær fransk ostebutikk eller noe slikt. Jeg handler på flaggskipet deres, de har aldri sviktet meg. Om det så er fersk hummer (den er levende i butikken), hvit eller sort trøffel, skummetmelkpulver, økologiske sitroner fra Italia eller spansk pata negra skinke hengt i 3 år. Gjett en gang hvorfor de kun tilbyr alt dette på en butikk i Oslo - en by med ca 600000 innbyggere.
Jeg kjenner den type mennesker, det finnes en del av dem. Og skulle dem ha glømt å legge Idun pølseketchup/sennep i bagasjen, så ville dem vært overlykkelig om dem gikk forbi en "norskbutikk" i Roma med importert ketchup fra norge. Dem hadde følt det som om dem hadde dritflaks!Jeg har 2 søsken som stort sett bare spiser for å leve, når dem leier seg hus i italia har de med seg toro spagettisaus og tacoprodukter, det er jo så enkelt å greit + at ungene spiser det.. er argumentasjonen
Jeg blir stadig forbauset. Jeg tenkte vel at det var regnet som en selvfølge at en liten jokerbutikk ikke har like mange varer i hyllene som et hypermarked. At det ikke var nødvendig å poengtere det selvfølgelige.Du påstod at alle butikker i Norge har samme utvalg. Nå har du blitt vist at så langtfra er tilfelle. Som at fire av fem varer på de mest velsssorterte ikke finnes på de simpleste. Har du tenkt å justere virkelighetsforståelsen din eller vil du sure videre i samme tralten?
(Du trenger ikke svare, jeg vet svaret)
Vi fikk en liten smakebit på hvordan kjølediskene kunne sett ut for et par år siden når monopolisten og markedsregulatoren Tine hadde bommet på sin smørproduksjon og kundene ble utsatt for et anstendig vareutvalg en stakket stund. Plutselig var det noe å velge i annet enn generisk 'SMØR' med og uten salt. Noe som faktisk smaker litt anderledes, er det lov da? Panikken var stor og betydelig og frykten for at kundene skulle venne seg til å få velge var ekstrem, så ekstrem av ved første anledning kjørte Tine rundt i alle butikkene og beslagla alle konkurrerende produkter og erstattet det med sine egne 'SMØR' med og uten salt.Jeg har - sannsynligvis i motsetning til Gjestemedlem - få problemer med at det kun finnes to større leverandører av basis meieriprodukter i Norge. Tine og Q. Det hadde knapt spillt noen rolle om det var kun en av de. Melk, fløte, usaltet smør, vanlig saltet smør til matlaging er såpass generiske produkter at det ikke hadde gjort noe fra eller til om det fantes 15 andre leverandører som hadde hver sin generiske melk i ulik emballasje. Når jeg er sør i Europa er det for øvrig vanskelig nok til tider bare å finne melk som ikke er ultrapasteurisert siden de i liten grad drikker melk der.
Ja det må være en genetisk defekt med nordmenn som gjør at de er slike degenererte hjelpeløse slasker som roter rundt i billigkorgene som en sigøyner på jakt etter en mulig tomflaske langt nede i et bosspann.Det er kundene som er problemet. De får det de vil ha. Og det er varer som skal koste så lite som mulig.
Helt og totalt uenig med deg. Lidl gikk konkurs i Norge fordi de på viktige varegrupper var prisgitt norske leverandører som hadde rammeavtaler med eksisterende norske kjeder som en nyetablert aktør med små volum aldri ville kunne få. Hadde de kunne tatt med seg rammeavtalene sine fra Tyskland så hadde marginene til matbaronene på Lade og andre steder sett helt annerledes ut. Til tross for all krangling har landbrukssamvirket og de store matgrossistene/kjedene felles interesser (i å holde utenlandske konkurrenter utestengt) og man skal være usannsynlig naiv for å la seg lure.å fjerne tollmurer er å begynne totalt i feil ende. Det er ikke der årsaken ligger. Utfordringen er matbaronene med altfor mye makt.
Pussig at du nevner MAXImat og de varene... den eneste grunnen til at en ubemidlet kar som meg av og til kjører innom der er nettopp for å kjøpe trøffelsalami (199,-/kg. mot 600,- i Oslo,og da skjærer de opp hele slik jeg vil ha det), andebryst, hel and og div. italienske skinker. De har også benfrie nakkekoteletter som er i en utrolig kvalitet/smak). Vaktler er også på handlelista, til en fjerdedel av norsk pris. Så rundes det hele av med en kubikkmeter Ramløsa på boks - til kr. 2,50 / stk.Jeg har - sannsynligvis i motsetning til Gjestemedlem - få problemer med at det kun finnes to større leverandører av basis meieriprodukter i Norge. Tine og Q. Det hadde knapt spillt noen rolle om det var kun en av de. Melk, fløte, usaltet smør, vanlig saltet smør til matlaging er såpass generiske produkter at det ikke hadde gjort noe fra eller til om det fantes 15 andre leverandører som hadde hver sin generiske melk i ulik emballasje. Når jeg er sør i Europa er det for øvrig vanskelig nok til tider bare å finne melk som ikke er ultrapasteurisert siden de i liten grad drikker melk der.
Om man opererer i de lavere prissegmenter er og blir produkter relativt generiske. Det er ikke noe problem å finne en butikk i Oslo som har flere titalls hyllemeter med olivenoljer og eddiker. Rema/Rimi/Kiwi har kanskje en eller to sorter.
Det fremstår som klin umulig for Gjestemedlem å skjønne at produktene finnes tilgjengelig i Norge, men kundene finnes ikke i tilstrekkelig grad. Norske kunder ville selvsagt sette stor pris på om det kom enda rimeligere skit fra utlandet, men han synest å tro at bare tollmurene faller så vil landet oversvømmes av de lekreste saker fra Europa og nordmenn vil gå man av huse for toppklasse spansk spekemat fordi den da ville koste 1000 kroner kiloen istedenfor 1600 kroner kiloen.
Jeg er i Sverige og handler et par-tre-fire ganger i året. På Maximat i Nordby har de en ganske så anstendig disk med spekemat og diverse. Spekematen koster langt mindre enn i Norge siden den ikke er belagt med importtoll. Men fotfolket fra Norge med bugnende handlevogner står ikke i kø foran den disken for å kjøpe parmaskinke, pata negra, trøffelsalami eller amerikanske biffer eller grytekjøttstykker til svært lav pris (benfri høyrygg koster 49 svenske kroner kiloen kontra 130 eller deromkring i Norge). 98% av kundene kjøper i all hovedsak karbonadedeig og leter i hyllene etter den billigste biffen. Folk kjøper pakker med skivet bacon fra Tullip, ikke italiensk panchetta selv om sistnevnte selges for ca det samme som vanlig bacon selges for i Norge.
Det er kundene som er problemet. De får det de vil ha. Og det er varer som skal koste så lite som mulig.
Ja selvfølgelig. Det er ikke det at det ikke finnes kvalitetsmat i Norge - men poenget er at tilsvarende skaffes billigere på Nordby.Poenget mitt er at de velsssorterte forretningene i Norge har masse varer. Altså finnes varene for salg i Norge.
Det er ikke noe problem å finne varer som er under halv pris av norsk i Sverige. Gode varer endatil. Men folk flest kjøper ikke slikt. Nøtfars som koster runt 70 svenske for kiloen ser ut til å være en av de største slagerene. De har også endeløse hyllemetere med halvferdige TexMex-produkter av laber kvalitet osv. Delikatesseavdelingen er ganske liten og utvalget på matbutikkene på Nordby gir et greit inntrykk av hva nordmenn kjøper - de er jo en butikker som ene og alene eksisterer for å betjene nordmenn som tar turen over grensen for å handle. Om jeg ikke husker helt feil ville de vært de matbutikkene i Norge med størst omsetning om de hadde ligget i Norge. På den andre butikken på NOrdbysenteret jeg ikke husker navnet på fordi jeg aldri er der er utvalget mer mainstream og prisene lavere. Så har de jo også Eurocash og den gjengen der. Rema har så vidt jeg husker også en filial på Svinesund handelsområde.Pussig at du nevner MAXImat og de varene... den eneste grunnen til at en ubemidlet kar som meg av og til kjører innom der er nettopp for å kjøpe trøffelsalami (199,-/kg. mot 600,- i Oslo,og da skjærer de opp hele slik jeg vil ha det), andebryst, hel and og div. italienske skinker. De har også benfrie nakkekoteletter som er i en utrolig kvalitet/smak). Vaktler er også på handlelista, til en fjerdedel av norsk pris. Så rundes det hele av med en kubikkmeter Ramløsa på boks - til kr. 2,50 / stk.
Det er da en kombinasjon av pris /vanskelig/ikke tilgjengelig som trigger en slik handling.
Enig i mye av det du skriver, men ikke enig i din avslutning på mange av dine innlegg. Vi har hatt matkultur. Historisk er vi en nasjon med bønder, fiskere og jegere. Så hvor i helvete forsvant matkulturen og hvordan?? Og hvordan man at man har det tilbudet man fortjener - frossenmat, Fjordland og hermetikk?Butikker selger det folk etterspør. Norge har ikke en velutviklet matkultur selv om man kan bli innbilt det gitt den mengden spaltemeter som skrives om mat.
Det er det samme som gjenkjenner det franske - spanske og italienske kjøkken og alle andre kjøkken for den del. Billige og enkle råvarer enten vi snakker om: boeuf bourguignon, coq au vin, paella eller bacalao. Selvfølgelig er hurtigmat raskt voksende, men det betyr ikke at utvalget ikke kan bli bedre på Kiwi og Prix og det at vi har det utvalget vi har skyldes ikke mangel på interesse for mat.[h=1][/h]Norsk tradisjonsmat krever enkle og billige ingredienser og god tid. For å følge den tradisjonen trengs knapt en eneste importert vare. Folk kan ikke eller gidder ikke eller vil ikke lage mat - det er det egentlige problemet. Ferdigmat er den raskest voksende bransjen.
Vel, i "gamle" dager kokte man suppe på oksehale og kraften men så gikk forbrukeren over på toroposer helt på egenhånd. Hverken regjeringa, kongen eller kjedene som bestemte at det skulle bli slik..Det er der jeg ikke følger deg - folk kan og folk gidder men utvalget er ikke der for folk flest. Vi har et high-end levesett på flere måter, men når det kommer til mat så er det posesuppe og frossenmat vi er fornøyd med? Sorry - det er brist i logikken her.
Ingrediensene til dette bortsett fra vin får du på hvilken som helst Prix eller KiwiDet er det samme som gjenkjenner det franske - spanske og italienske kjøkken og alle andre kjøkken for den del. Billige og enkle råvarer enten vi snakker om: boeuf bourguignon, coq au vin, paella eller bacalao. Selvfølgelig er hurtigmat raskt voksende, men det betyr ikke at utvalget ikke kan bli bedre på Kiwi og Prix og det at vi har det utvalget vi har skyldes ikke mangel på interesse for mat.Norsk tradisjonsmat krever enkle og billige ingredienser og god tid. For å følge den tradisjonen trengs knapt en eneste importert vare. Folk kan ikke eller gidder ikke eller vil ikke lage mat - det er det egentlige problemet. Ferdigmat er den raskest voksende bransjen.