Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.866
    Antall liker
    1.679
    Sted
    Bislett
    Dersom det viser seg at Mat/Konkurransetilsynet IKKE er korrupt, skal jeg spise mine egne tær.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    I Brennpunkt-dokumentaren sier landbruksminister Sylvi Listhaug at det er for lite konkurranse i alle ledd, og at maten er for dyr. Det har hun helt rett i, det viser også den offentlige utredningen Mat, makt og avmakt som Matkjedeutvalget leverte til departementet i 2011. I Sverige er prisene mye lavere, og i snitt er utvalget dobbelt (!) så stort. Vi bør med andre ord snarest slutte å kalle grensehandelen for harryhandel, og heller kalle det en klassereise. Det er det det er.

    Slutt å kalle grensehandelen for harryhandel. Det er en klassereise. - osloby

    Enig!
    Jeg opplever ikke Eurocash og Maximat som en stor klassereise, saluhallene derimot er en klassereise men der flyr også tusenlappene relativt fort. Kanskje snart på tide å slutte å snakke om pris
     
    U

    utgatt19288

    Gjest
    Det handler ikke om pris - men et anstendig og variert utvalg der man bor...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Det handler ikke om pris - men et anstendig og variert utvalg der man bor...
    Spørst hvor mange kunder som vil ha noe annet enn billig billig billig. Er en grunn til at det knapt finnes en slakter eller fiskehandler i Norge
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det handler ikke om pris - men et anstendig og variert utvalg der man bor...
    Spørst hvor mange kunder som vil ha noe annet enn billig billig billig.
    Så lenge samtlige butikker i Norge har mer eller mindre identisk utvalg, er pris det eneste som skiller dem fra uke til uke. Det er ikke det spor underlig at folk etterhvert blir opptatt av pris. Det er et indoktrinert tankemønsker som naturlig følger et innesperret land med høye tollmurer og noe av det dårligste utvalget av varer i den vestlige verden.

    Når man får tiår på tiår med krig om hvem som har dem billigste Gransiosaen denne uken så gjør det noe med befolkningen etterhvert.

    Det eneste kjedene kan konkurrere med hverandre om også er pris, siden basisutvalget er 100% nøyaktig det samme hos dem alle. En og annen vare man selger 100 av i året som krydder for å skape en illusjon om litt forskjell. Men der det teller, der omsetningen ligger ... de er eller identiske. Tollmurerne har i praksis gjort det forbudt å komme inn på markedet for andre aktører enn de norske matvaretitanene.

    Flere og flere kjeder faller også av... det eneste det handler om er hvem som får best innkøpsavtale med de få kjernelevarandørene til matvaremarkedet Norge.

    En god deal med Orlka, Tine, Nortura, Findus og et partre andre slike og man EIER Norge med hud og hår.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Synest det er ganske stor forskjell i utvalget på ultra og kiwi, men det er kanskje bare meg... Mye likt i hyllene for ferdigmat dog.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Problemet i argumentasjonen til Gjestemedlem er at vi for ikke fryktelig mange år siden hadde drøssevis med slaktere, bakere, fiskehandlere, torghandlere etc men disse ble utkonkurert av kjedene.

    En Ultra eller Centra butikk har f.eks ca 20000 varelinjer mens 2000 varelinjer står for over 75% av omsetningen.
    Jeg har 2 søsken som stort sett bare spiser for å leve, når dem leier seg hus i italia har de med seg toro spagettisaus og tacoprodukter, det er jo så enkelt å greit + at ungene spiser det.. er argumentasjonen
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Synest det er ganske stor forskjell i utvalget på ultra og kiwi, men det er kanskje bare meg... Mye likt i hyllene for ferdigmat dog.
    Kjenner ikke Ultra spesielt. Det eksister ikke på vestlandet.

    Men hvilke viktige varesortimenter/store norske grossister/merker som Kiwi fører er det du ikke finner på Ultra da?

    Ultra er vel egentlig bare Kiwi med litt høyere priser på kiwisortimentet, pluss nogo attåt. (Kvalifisert gjetning)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Sorry Gjestemedlem, du er på bærtur. Det "nogot attot" du nevner tipper jeg omfatter er sted mellom 10.000 og 15.000 varelinjer.

    Som cruiser sier - hvorfor fantes det mengder av slaktere før kjedene kom? Om du vil starte slaktebutikk i morgen er det ingen som hindrer deg. Du kan, om du vil, cutte en deal med en bonde som leverer prima vare. Men ikke forvent at køen er lang utenfor.

    En anerkjent slakter har tilhold der jeg kommer fra. Ylajali serverer storfe fra samme bygd. Det er vel ca 20 år siden de stengte butikkutsalget og kun leverte engros. Da jeg var 10 år gammel var jeg med mamma for å handle dit og butikken var like stor som strøm-larsen i Oslo. Og det på et sted med under 10.000 innbyggere.

    Du må gjerne mene at de stengte butikken pga Nortura og tollmurer, men det blir veldig vanskelig å ta deg seriøst.

    As we speak lager jeg risotto med stekte økologiske kyllinglår, tørket steinsopp og panchetta. Alt kjøpt på ultra eller tilsvarende. Gå på kiwi eller bunnpris og se hvor mye av dette du finner:

    Risottoris
    Fersk parmesan
    Ordentlig kyllingkraft
    Ferske økologiske kyllinglår
    Panchetta
    Tørket steinsopp.

    Voila - seks eksempler på hva nogot attot kan være.
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    En gjennomsnittlig kiwi butikk har ca 4000 varelinjer mot 20000 på ultra.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Norgesgruppen la ned alle sine ultra utenfor det sentrale østlandet pga manglende kundegrunnlag
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Sorry Gjestemedlem, du er på bærtur. Det "nogot attot" du nevner tipper jeg omfatter er sted mellom 10.000 og 15.000 varelinjer.

    Som cruiser sier - hvorfor fantes det mengder av slaktere før kjedene kom? Om du vil starte slaktebutikk i morgen er det ingen som hindrer deg. Du kan, om du vil, cutte en deal med en bonde som leverer prima vare. Men inne forvent at køen er lang utenfor.

    En anerkjent slakter har tilhold der jeg kommer fra. Ylajali serverer storfe fra samme bygd. Det er vel ca 20 år siden de stengte butikkutsalget og kun leverte engros. Da jeg var 10 år gammel var jeg med mamma for å handle dit og butikken var like stor som strøm-larsen i Oslo. Og deg på et sted med under 10.000 innbyggere.

    Du må gjerne mene at de stengte butikken pga Nortura og tollmurer, men det blir veldig vanskelig å ta deg seriøst.
    Småbutikker, slaktere, fiskebutikker, bakerier etc. jo de sliter på grunn av kjedene.

    Men hva er det som gir de 3 gjenværende kjedene den makten de har?

    De har ingen interesse av mangfold. De ønsker billigst mulig leverandør og full skjerming mot noen som helst konkurranse.

    Uten tollmurer og med fritt sortiment ville denne makten forvitret som et troll i solnedgang.

    3 aktører styrer på 99% av Norges matvaremarked.

    De bestemmer hva som skal selges.

    De bestemmer hva du får lov til å kjøpe.

    Jeg antar at det ikke er stor uenighet så langt.

    (hvis det er det får vi rykke tilbake enda ett hakk og ta det derfra)

    Det jeg tror at mange her har felles er at vi ønsker at dette skal ende. At småprodusenter skal få innpass i butikkene.

    Det får de IKKE i dagens 3 kjeder, kun unntaksvis.

    Så ,,,, tenker jeg, at hvis de skal få muligheten MÅ denne trioen miste sin makt.

    Spørsmålet er hvordan!

    ....

    For å velde tilbake til den første setningen ... jo Ultra har mye mer enn Kiwi....

    Det var ikke spørsmålet, men, Hva selger Kiwi som du ikke får på Ultra?

    Norgesgruppen har et total sortiment. Noen selger nesten alt, noen mye, noen litt og noen grunnsortimentet.

    COOP gjør det samme. .. men det er ikke mye du finner på extra eller prix som du ikke kan få på obs.

    ..


    Hver av de 3 har sine kjedemerker... men ALLE fører også det norske påtvungne sortimentet som handler om storparten av omsetningen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Dersom du ikke finner det du trenger innenfor det totale sortimentet til Norgesgruppen så har du et seriøst problem. Da driver du sær fransk ostebutikk eller noe slikt. Jeg handler på flaggskipet deres, de har aldri sviktet meg. Om det så er fersk hummer (den er levende i butikken), hvit eller sort trøffel, skummetmelkpulver, økologiske sitroner fra Italia eller spansk pata negra skinke hengt i 3 år. Gjett en gang hvorfor de kun tilbyr alt dette på en butikk i Oslo - en by med ca 600000 innbyggere.

    Mørningsskap for kjøtt har de, de lager egne pølser, har pateer laget i kjelleren osv osv. Til tross for tollmurer og tine og Nortura og prior.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Dersom du ikke finner det du trenger innenfor det totale sortimentet til Norgesgruppen så har du et seriøst problem. Da driver du sær fransk ostebutikk eller noe slikt. Jeg handler på flaggskipet deres, de har aldri sviktet meg. Om det så er fersk hummer (den er levende i butikken), hvit eller sort trøffel, skummetmelkpulver, økologiske sitroner fra Italia eller spansk pata negra skinke hengt i 3 år. Gjett en gang hvorfor de kun tilbyr alt dette på en butikk i Oslo - en by med ca 600000 innbyggere.
    Ja hvorfor trenger vi egentlig noen mer enn NORGESGRUPPEN .. ingen sulter i helt med dem! La dem få all makt i himmel og på jord. La alle dem som ønsker noe annet enn Findus, Stabburet og Trondheimsmat få den evige fortapelse.

    Fatter ikke engang hvorfor folk skal få handle selv. De kan få utlevert det de trenger!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Du påstod at alle butikker i Norge har samme utvalg. Nå har du blitt vist at så langtfra er tilfelle. Som at fire av fem varer på de mest velsssorterte ikke finnes på de simpleste. Har du tenkt å justere virkelighetsforståelsen din eller vil du sure videre i samme tralten?

    (Du trenger ikke svare, jeg vet svaret)
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.813
    Antall liker
    3.335
    Jeg har 2 søsken som stort sett bare spiser for å leve, når dem leier seg hus i italia har de med seg toro spagettisaus og tacoprodukter, det er jo så enkelt å greit + at ungene spiser det.. er argumentasjonen
    Jeg kjenner den type mennesker, det finnes en del av dem. Og skulle dem ha glømt å legge Idun pølseketchup/sennep i bagasjen, så ville dem vært overlykkelig om dem gikk forbi en "norskbutikk" i Roma med importert ketchup fra norge. Dem hadde følt det som om dem hadde dritflaks!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Jeg har - sannsynligvis i motsetning til Gjestemedlem - få problemer med at det kun finnes to større leverandører av basis meieriprodukter i Norge. Tine og Q. Det hadde knapt spillt noen rolle om det var kun en av de. Melk, fløte, usaltet smør, vanlig saltet smør til matlaging er såpass generiske produkter at det ikke hadde gjort noe fra eller til om det fantes 15 andre leverandører som hadde hver sin generiske melk i ulik emballasje. Når jeg er sør i Europa er det for øvrig vanskelig nok til tider bare å finne melk som ikke er ultrapasteurisert siden de i liten grad drikker melk der.

    Om man opererer i de lavere prissegmenter er og blir produkter relativt generiske. Det er ikke noe problem å finne en butikk i Oslo som har flere titalls hyllemeter med olivenoljer og eddiker. Rema/Rimi/Kiwi har kanskje en eller to sorter.

    Det fremstår som klin umulig for Gjestemedlem å skjønne at produktene finnes tilgjengelig i Norge, men kundene finnes ikke i tilstrekkelig grad. Norske kunder ville selvsagt sette stor pris på om det kom enda rimeligere skit fra utlandet, men han synest å tro at bare tollmurene faller så vil landet oversvømmes av de lekreste saker fra Europa og nordmenn vil gå man av huse for toppklasse spansk spekemat fordi den da ville koste 1000 kroner kiloen istedenfor 1600 kroner kiloen.

    Jeg er i Sverige og handler et par-tre-fire ganger i året. På Maximat i Nordby har de en ganske så anstendig disk med spekemat og diverse. Spekematen koster langt mindre enn i Norge siden den ikke er belagt med importtoll. Men fotfolket fra Norge med bugnende handlevogner står ikke i kø foran den disken for å kjøpe parmaskinke, pata negra, trøffelsalami eller amerikanske biffer eller grytekjøttstykker til svært lav pris (benfri høyrygg koster 49 svenske kroner kiloen kontra 130 eller deromkring i Norge). 98% av kundene kjøper i all hovedsak karbonadedeig og leter i hyllene etter den billigste biffen. Folk kjøper pakker med skivet bacon fra Tullip, ikke italiensk panchetta selv om sistnevnte selges for ca det samme som vanlig bacon selges for i Norge.

    Det er kundene som er problemet. De får det de vil ha. Og det er varer som skal koste så lite som mulig.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Du påstod at alle butikker i Norge har samme utvalg. Nå har du blitt vist at så langtfra er tilfelle. Som at fire av fem varer på de mest velsssorterte ikke finnes på de simpleste. Har du tenkt å justere virkelighetsforståelsen din eller vil du sure videre i samme tralten?

    (Du trenger ikke svare, jeg vet svaret)
    Jeg blir stadig forbauset. Jeg tenkte vel at det var regnet som en selvfølge at en liten jokerbutikk ikke har like mange varer i hyllene som et hypermarked. At det ikke var nødvendig å poengtere det selvfølgelige.

    Noen ganger regner jeg med at folk har noenlunde det samme referansegrunnlaget for diskusjon, og er i stand til legge det selvfølgelige til grunn uten at slikt må instrueres.

    Når jeg jeg sier at vareutvalget er det samme i alle norske butikker, så sikter jeg til det faktum at storparten av alle merkene/produktene som omsettes i Norge dominerer i alle butikkene. Det spiller ingen rolle om du går på Rema, Meny, Ica, Mega etc. (Ikke at du ikke klarer å dytte inn 3000 forskjellige varer i en liten kiosk) Det er de samme få aktørene som dominerer hyllene. Tar du et bilde av meieridisken i en av disse butikkene så vil det være bortimot umulig å gjette hvilken butikk bildet var tatt fra, med mindre man kjenner mønsteret i stablingen, hylleetikettene og slike ting. Vareutvalget gir deg få hint. Frossendiskene, tørrvarer .... samme der også. Forskjellene i utvalget hos de forskjellige kjedene er minimale, og de forskjellene man finner er stort sett på små og ubetydelige produkter i omsetningssammenheng.

    Går man rundt i en hvilkensomhelst butikk og ser i hyllene og så går inn i nabobutikken av tilsvarende størrelse.. ja så er mesteparten av varene der nøyaktig de samme. Man har noen varer med kjedeetiketter på billigvarer, uten at det nødvendigvis er noen stor innholdforskjell. Man kan finne subtile hint i hvilken butikk man befinner seg i om man husker om det skal stå First Price eller Best Price på dem.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg har - sannsynligvis i motsetning til Gjestemedlem - få problemer med at det kun finnes to større leverandører av basis meieriprodukter i Norge. Tine og Q. Det hadde knapt spillt noen rolle om det var kun en av de. Melk, fløte, usaltet smør, vanlig saltet smør til matlaging er såpass generiske produkter at det ikke hadde gjort noe fra eller til om det fantes 15 andre leverandører som hadde hver sin generiske melk i ulik emballasje. Når jeg er sør i Europa er det for øvrig vanskelig nok til tider bare å finne melk som ikke er ultrapasteurisert siden de i liten grad drikker melk der.
    Vi fikk en liten smakebit på hvordan kjølediskene kunne sett ut for et par år siden når monopolisten og markedsregulatoren Tine hadde bommet på sin smørproduksjon og kundene ble utsatt for et anstendig vareutvalg en stakket stund. Plutselig var det noe å velge i annet enn generisk 'SMØR' med og uten salt. Noe som faktisk smaker litt anderledes, er det lov da? Panikken var stor og betydelig og frykten for at kundene skulle venne seg til å få velge var ekstrem, så ekstrem av ved første anledning kjørte Tine rundt i alle butikkene og beslagla alle konkurrerende produkter og erstattet det med sine egne 'SMØR' med og uten salt.

    Fantastisk at denne aksjonen ikke medførte bøter i hundremillionersklassen og en øyeblikkelig fjerning av markedsregulatorstatusen deres.


    Det er kundene som er problemet. De får det de vil ha. Og det er varer som skal koste så lite som mulig.
    Ja det må være en genetisk defekt med nordmenn som gjør at de er slike degenererte hjelpeløse slasker som roter rundt i billigkorgene som en sigøyner på jakt etter en mulig tomflaske langt nede i et bosspann.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Hadde du vært sjefen hadde du nok visst å få skiftet på undersåttene til gentikken stemte.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.520
    Antall liker
    110.554
    Torget vurderinger
    23
    Forrige helg var jeg på biffaften hos min svoger med familie - jeg hadde med et glass med grønne pepperkorn (den syltede varianten som ligger i lake og ligner kapers) og lagde en enkel saus basert på tørr-ristede og cognacflamberte pepperkorn som så ble tilsatt kremfløte og salt og redusert til fin konsistens. Fantastisk til indrefilet som ikke er stekt i hjel....

    Så kommer vi til poenget; både svoger, min søster og alt av avkom likte sausen så ille gæli at svoger reiste rundt etterpå for å få tak i slike grønne pepperkorn (som jeg hadde kjøpt i Sverige). Han sa ikke hvor mange butikker han hadde vært i, men det var mange... inntil han fant ETT glass (maken til det jeg hadde med) hos ICA ved Ullevål Stadion. Dette er deres største butikk i Oslo, bra utvalg. Men kun ett glass, og på forespørsel fra betjeningen fikk han vite at nei, dette fikk de ikke inn mer av, var registrert som utgående vare!!!! OK, ingen big deal et slikt sekundærprodukt, men det er bare så symptomatisk på hele matgreia. For øvrig, ULTRA hadde heller ikke.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.130
    Antall liker
    10.794
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    å fjerne tollmurer er å begynne totalt i feil ende. Det er ikke der årsaken ligger. Utfordringen er matbaronene med altfor mye makt.
    Helt og totalt uenig med deg. Lidl gikk konkurs i Norge fordi de på viktige varegrupper var prisgitt norske leverandører som hadde rammeavtaler med eksisterende norske kjeder som en nyetablert aktør med små volum aldri ville kunne få. Hadde de kunne tatt med seg rammeavtalene sine fra Tyskland så hadde marginene til matbaronene på Lade og andre steder sett helt annerledes ut. Til tross for all krangling har landbrukssamvirket og de store matgrossistene/kjedene felles interesser (i å holde utenlandske konkurrenter utestengt) og man skal være usannsynlig naiv for å la seg lure.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.520
    Antall liker
    110.554
    Torget vurderinger
    23
    Jeg har - sannsynligvis i motsetning til Gjestemedlem - få problemer med at det kun finnes to større leverandører av basis meieriprodukter i Norge. Tine og Q. Det hadde knapt spillt noen rolle om det var kun en av de. Melk, fløte, usaltet smør, vanlig saltet smør til matlaging er såpass generiske produkter at det ikke hadde gjort noe fra eller til om det fantes 15 andre leverandører som hadde hver sin generiske melk i ulik emballasje. Når jeg er sør i Europa er det for øvrig vanskelig nok til tider bare å finne melk som ikke er ultrapasteurisert siden de i liten grad drikker melk der.

    Om man opererer i de lavere prissegmenter er og blir produkter relativt generiske. Det er ikke noe problem å finne en butikk i Oslo som har flere titalls hyllemeter med olivenoljer og eddiker. Rema/Rimi/Kiwi har kanskje en eller to sorter.

    Det fremstår som klin umulig for Gjestemedlem å skjønne at produktene finnes tilgjengelig i Norge, men kundene finnes ikke i tilstrekkelig grad. Norske kunder ville selvsagt sette stor pris på om det kom enda rimeligere skit fra utlandet, men han synest å tro at bare tollmurene faller så vil landet oversvømmes av de lekreste saker fra Europa og nordmenn vil gå man av huse for toppklasse spansk spekemat fordi den da ville koste 1000 kroner kiloen istedenfor 1600 kroner kiloen.

    Jeg er i Sverige og handler et par-tre-fire ganger i året. På Maximat i Nordby har de en ganske så anstendig disk med spekemat og diverse. Spekematen koster langt mindre enn i Norge siden den ikke er belagt med importtoll. Men fotfolket fra Norge med bugnende handlevogner står ikke i kø foran den disken for å kjøpe parmaskinke, pata negra, trøffelsalami eller amerikanske biffer eller grytekjøttstykker til svært lav pris (benfri høyrygg koster 49 svenske kroner kiloen kontra 130 eller deromkring i Norge). 98% av kundene kjøper i all hovedsak karbonadedeig og leter i hyllene etter den billigste biffen. Folk kjøper pakker med skivet bacon fra Tullip, ikke italiensk panchetta selv om sistnevnte selges for ca det samme som vanlig bacon selges for i Norge.

    Det er kundene som er problemet. De får det de vil ha. Og det er varer som skal koste så lite som mulig.
    Pussig at du nevner MAXImat og de varene... den eneste grunnen til at en ubemidlet kar som meg av og til kjører innom der er nettopp for å kjøpe trøffelsalami (199,-/kg. mot 600,- i Oslo,og da skjærer de opp hele slik jeg vil ha det), andebryst, hel and og div. italienske skinker. De har også benfrie nakkekoteletter som er i en utrolig kvalitet/smak). Vaktler er også på handlelista, til en fjerdedel av norsk pris. Så rundes det hele av med en kubikkmeter Ramløsa på boks - til kr. 2,50 / stk.

    Det er da en kombinasjon av pris /vanskelig/ikke tilgjengelig som trigger en slik handling.

    Det triste med matforsyningen her til lands nå er at det personlige, fagfolkbetjente mellomsjiktet av butikker knapt eksisterer lenger. Det er liksom enten billigkjedene med begrenset utvalg både i ferskvarer og annet, eller spesialistbutikkene hvor det koster skjorta. Vi lager all mat fra bunn av jeg og kona, og det er smått traumatisk at et anstendig stykke torsk skal koste så mye som opptil 350,- / kf. hos en dedikert fiskehandler. Da er det ikke vanskelig å skjønne hvilket markedssegment slike butikker sikter seg inn mot. Jeg betaler gjerne riktig pris for en vare, make no mistake, men vi VET jo hva fiskeren får for en kg. torsk, og reisa fra den summen og til 350,- er rimelig lang. Dette er kun ett eksempel - det finnes mange.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Det er da enorm forskjell på norske dagligbarebutikker:

    REMA - BLÅ
    KIWI - GRØNN
    COOP - GUL
    MENY - RØD
    ULTRA-CENTRA-JACOBS - Barn av regnbuen
    Sistnevnte har klart det kunstykke å oppgradere Remas bruk av strekkode så det virkelig oser kvalitet!

    Screen Shot 2015-03-29 at 11.16.27.jpg


    Og når Rema skal kutte prisene i Nord-Norge, er det fram med motorsaga!!!

    Unknown.jpeg


    Enkelte (noen få) har klart å gjennomskue hva som foregår, og skjønner at alle disse kjedene lever av å selge volumvarer (Bestselgere!) billigst mulig, og at det er helt uten betydning hvor du handler dem. (Om du da ikke er idiot som liker å betale for mye for melken din på Ultra).

    Derfor er det kommet en grei App som du kan laste ned, der forbrukere holder hverandre orientert om hvor prisene er lavest. De som står bak har, i motsetning til enkelte i denne tråden, skjønt spillet - og sett at i Norge er mattilbudet ikke fargerikt, men grått.

    unnamed.png

    Mattilbud

    Norge er vel eneste land i verden der en motorsag forbindes med omsetning av mat.

    image.jpg
     
    Sist redigert:
    U

    utgatt19288

    Gjest
    Men da er vi enig da. Nordby sentret er ikke nødvendigvis harryhandel men en klassereise for de som evner å finne mer enn billig bacon og kjøttdeig. Kjenner jeg ble litt gira nå, kanskje en spontan tur til Nordby:
    - Andebryst/and
    - Nakkekotteletter/ben frie
    - Vaktler
    - Ramløsa
    - Parmaskinke
    - Trøffelsalami
    - Amerikanske biffer
    - Benfri høyrygg til grytekjøtt
    - Panchetta
    - +++
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Poenget mitt er at de velasssorterte forretningene i Norge har masse varer. Altså finnes varene for salg i Norge. Kjøpmenn rundtomkring i landet finner det åpenbart ikke rentabelt å føre disse varene. Det konkurreres i all hovedsak på pris, som er det verste å konkurrere på. Det er normalt mer lukrativt å selge høymarginprodukter.

    Enhver butikk i Norge inneholder ingredienser til tomatsuppe. Likevel selger Toro poser i bøtter og spann. Noe så basalt som ferske kyllinglår er ikke mulig å få tak i på svært mange norske butikker. Det er neppe priors feil - for det finnes da vitterlig til salgs mange steder.

    Som Hardingfele sier: at man kan reklamere for mat med motorsag sier egentlig det meste. Folk vil betale minst mulig, ikke ha best mulig varer eller størst mulig utvalg. Jeg bor i Oslo og har ikke problemer med å få tak i det jeg trenger. Her selges obskure grønnsaker og fjonge oljer. Det verste er egentlig fisk, og fisk finnes i alle fall her til lands, men fiskehandlere er det dårlig med. Er vel en tre fire i Oslo. Den på Storosenteret måtte stenge - antar manglende omsetning var grunnen.

    Butikker selger det folk etterspør. Norge har ikke en velutviklet matkultur selv om man kan bli innbilt det gitt den mengden spaltemeter som skrives om mat.
     
    Sist redigert:

    decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.866
    Antall liker
    1.679
    Sted
    Bislett
    De skor seg på fattige studenter/innvandrere som sleper på paller og sitter i kassa på slavelønn. Jeg skal ikke si hva jeg syns han Reitan-klysa kan bruke den motorsaga si til.
     
    U

    utgatt19288

    Gjest
    Poenget mitt er at de velsssorterte forretningene i Norge har masse varer. Altså finnes varene for salg i Norge.
    Ja selvfølgelig. Det er ikke det at det ikke finnes kvalitetsmat i Norge - men poenget er at tilsvarende skaffes billigere på Nordby.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Ja mye importert er svært mye billigere i Sverige. Anden som selges der er fransk og frossen, ikke svensk. Spekematen kommer fra Spania og Italia. Det rimeligste kjøttet fra Irland. Norsk lam i Norge er dog rimeligere enn irsk lam i Sverige. Baconet som kastes etter folk er fra Danmark osv osv.

    Det er mye penger å spare på de litt fjongere varene så pleier å hamstre en del av det når jeg er der. De ferske norske andebrystene fra Holte gård er dog mye bedre enn de frosne fra Frankrike. Men de koster også over dobbelt så mye.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Pussig at du nevner MAXImat og de varene... den eneste grunnen til at en ubemidlet kar som meg av og til kjører innom der er nettopp for å kjøpe trøffelsalami (199,-/kg. mot 600,- i Oslo,og da skjærer de opp hele slik jeg vil ha det), andebryst, hel and og div. italienske skinker. De har også benfrie nakkekoteletter som er i en utrolig kvalitet/smak). Vaktler er også på handlelista, til en fjerdedel av norsk pris. Så rundes det hele av med en kubikkmeter Ramløsa på boks - til kr. 2,50 / stk.

    Det er da en kombinasjon av pris /vanskelig/ikke tilgjengelig som trigger en slik handling.
    Det er ikke noe problem å finne varer som er under halv pris av norsk i Sverige. Gode varer endatil. Men folk flest kjøper ikke slikt. Nøtfars som koster runt 70 svenske for kiloen ser ut til å være en av de største slagerene. De har også endeløse hyllemetere med halvferdige TexMex-produkter av laber kvalitet osv. Delikatesseavdelingen er ganske liten og utvalget på matbutikkene på Nordby gir et greit inntrykk av hva nordmenn kjøper - de er jo en butikker som ene og alene eksisterer for å betjene nordmenn som tar turen over grensen for å handle. Om jeg ikke husker helt feil ville de vært de matbutikkene i Norge med størst omsetning om de hadde ligget i Norge. På den andre butikken på NOrdbysenteret jeg ikke husker navnet på fordi jeg aldri er der er utvalget mer mainstream og prisene lavere. Så har de jo også Eurocash og den gjengen der. Rema har så vidt jeg husker også en filial på Svinesund handelsområde.

    Dersom det like over grensen var linet opp med fancy butikker som skulle betjene conisseurer fra Oslo og omegn hadde jeg vært med på logikken - men det er det jo ikke. Om noe vil jeg tippe utvalget er ganske simpelt til Sverige å være siden det i all hovedsak er nordmenn som fødes.

    Fagforretningene i Norge har blitt utkonkurrert av kjedene. De fantes for 20-30 år siden men er borte nå. Hva skal forklaringen være utover at folk sluttet å handle der men heller gikk på Rema/Rimi/Kiwi/whatever? Det finnes en del bakerier rundtomkring i landet fortsatt, men felles for de fleste av de er at de ikke baker særlig godt brød. Noen unntak finnes selvsagt.

    Folk vil ikke betale riktig pris for en vare - det er problemet. Folk vil ha de trauste varene billigst mulig. Av Nidars sjokolader som selger en del er den sist lanserte hobby (kom i 1973). For Freia er det vel Twist fra 1957, alternativt Toppris fra 1969 eller krokanrull fra 1978. Stort sett alt av nylanseringer de siste 30-40-50 årene har floppet. Kvikklunsj og Freia melkesjokolade er de mest solgte og det er omtrent så langt unna kvalitetssjokolade det er mulig å komme. Det går ca 50 millioner plater kvikk-lunsj i året. Jeg tviler sterkt på at noen utenfor Norge er så galne at de ville finne på å spise noe slikt.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.011
    Antall liker
    10.537
    Svenskene kaller Svinesund "soptippen" De vet av erfaring at bare maten er billig så kjøper nordmenn rått og råte.
     
    U

    utgatt19288

    Gjest
    Butikker selger det folk etterspør. Norge har ikke en velutviklet matkultur selv om man kan bli innbilt det gitt den mengden spaltemeter som skrives om mat.
    Enig i mye av det du skriver, men ikke enig i din avslutning på mange av dine innlegg. Vi har hatt matkultur. Historisk er vi en nasjon med bønder, fiskere og jegere. Så hvor i helvete forsvant matkulturen og hvordan?? Og hvordan man at man har det tilbudet man fortjener - frossenmat, Fjordland og hermetikk?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Norsk tradisjonsmat krever enkle og billige ingredienser og god tid. For å følge den tradisjonen trengs knapt en eneste importert vare. Folk kan ikke eller gidder ikke eller vil ikke lage mat - det er det egentlige problemet. Ferdigmat er den raskest voksende bransjen.
     
    U

    utgatt19288

    Gjest
    Det er der jeg ikke følger deg - folk kan og folk gidder men utvalget er ikke der for folk flest. Vi har et high-end levesett på flere måter, men når det kommer til mat så er det posesuppe og frossenmat vi er fornøyd med? Sorry - det er brist i logikken her.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Bare å begynne her - enkelt å tilberede. Etter noen runder får man dreisen på ordentlig matlaging, og så begynner det å gå av seg selv. Om to timer setter jeg på en gryte som skal putre i noen timer. Tar femten minutter å klargjøre ingrediensene, etter det passer retten seg selv. Men det blir godt.

    Ren Mat - en grønnere livsstil
     
    U

    utgatt19288

    Gjest
    Norsk tradisjonsmat krever enkle og billige ingredienser og god tid. For å følge den tradisjonen trengs knapt en eneste importert vare. Folk kan ikke eller gidder ikke eller vil ikke lage mat - det er det egentlige problemet. Ferdigmat er den raskest voksende bransjen.
    Det er det samme som gjenkjenner det franske - spanske og italienske kjøkken og alle andre kjøkken for den del. Billige og enkle råvarer enten vi snakker om: boeuf bourguignon, coq au vin, paella eller bacalao. Selvfølgelig er hurtigmat raskt voksende, men det betyr ikke at utvalget ikke kan bli bedre på Kiwi og Prix og det at vi har det utvalget vi har skyldes ikke mangel på interesse for mat.[h=1][/h]
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er der jeg ikke følger deg - folk kan og folk gidder men utvalget er ikke der for folk flest. Vi har et high-end levesett på flere måter, men når det kommer til mat så er det posesuppe og frossenmat vi er fornøyd med? Sorry - det er brist i logikken her.
    Vel, i "gamle" dager kokte man suppe på oksehale og kraften men så gikk forbrukeren over på toroposer helt på egenhånd. Hverken regjeringa, kongen eller kjedene som bestemte at det skulle bli slik..
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Norsk tradisjonsmat krever enkle og billige ingredienser og god tid. For å følge den tradisjonen trengs knapt en eneste importert vare. Folk kan ikke eller gidder ikke eller vil ikke lage mat - det er det egentlige problemet. Ferdigmat er den raskest voksende bransjen.
    Det er det samme som gjenkjenner det franske - spanske og italienske kjøkken og alle andre kjøkken for den del. Billige og enkle råvarer enten vi snakker om: boeuf bourguignon, coq au vin, paella eller bacalao. Selvfølgelig er hurtigmat raskt voksende, men det betyr ikke at utvalget ikke kan bli bedre på Kiwi og Prix og det at vi har det utvalget vi har skyldes ikke mangel på interesse for mat.
    Ingrediensene til dette bortsett fra vin får du på hvilken som helst Prix eller Kiwi
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn