Lasten kan godt variere noe enormt i både impedans og fasevinkel innenfor en oktav eller to. En trykkammerbass med et litt "livlig" element kan ha en impedans på kanskje 25-50 ohm ved resonans, la oss si rundt 50 Hz, for så å falle bratt til 6-7 ohm ved 80 Hz. På veien er fasevinkelen først induktiv, så resistiv, og deretter kraftig kapasitiv. En bassrefleks har to impedanstopper i bassen og en fasevinkel som roterer friskt hele veien. Eksempel:
Vis vedlegget 354312
Den går fra å være 17 ohm resistiv ved 50 Hz til 6 ohm kapasitiv ved 70 Hz. Selv over strekket fra 100 til 500 Hz hvor impedansen ikke endrer seg mer enn med en faktor på to, endrer fasevinkelen seg med omtrent 90 grader.
Avviket følger nokså direkte av Ohms lov ettersom utgangsimpedans + kabling danner en
spenningsdeler med høyttalerlasten. Spenningen over høyttalerterminalene blir V
out = Z
load/(Z
out+Z
cable+Z
load) V
load.
Det er også svært viktig å legge til her at dette er en reaktiv spenningsdeler (noe som iofs fremgår av bruken av z i regnestykket). Poenget jeg vil understreke er at vi snakker om en utgangsimpedans, og ikke en utgangsresistans fra forsterkeren.
Og der er vi egentlig ved saken kjerne. Det er på en god klasse D at utgangsimpedansen er nærmest å kunne kalles en utgangsresistans. Som en god nummer to har vi klasse A.
BS.
UCD400:
Vis vedlegget 354327
Ncore400:
Vis vedlegget 354326
En klasse A kan være fuldstændig flad som en pandekage.
Dersom dette hadde vært BS hadde ikke omtrent alt av lastregulering i industrien og på nær sagt alle andre produktområder vært basert på pulsteknologi.
De kurvene der viser kun utgangsimpedansen mot en resistiv last. Det har lite med virkeligheten å gjøre. En gjennomsnittlig klasse AB-forsterker kan lett briljere på denne øvelsen.
Det interessante er hvordan disse kurvene ser ut straks lasten er kapasitiv eller induktiv.
Rotel "forbedret" i sin tid ICE-1000ASP ved å endre på motkoblingssløyfen. Ved resistive laster så det ut som et genialt trekk. Ved kapasitiv last var den opprinnelige løsningen med den høyere målte utgangsimpedansen klart å foretrekke. Dette var gjennomgående synlig på nær sagt alle parametre.
Med andre ord, den målte dempingsfaktoren er kun interessant dersom man vet noe om hvordan forsterkeren responderer på reaktive laster.
Både klasse AB og klasse A er i den situasjon at ved den maksimale elektriske fasevinkelen blir forsterkeren bedt om å levere sin maksimale strøm i det øyeblikket transistoren er minst egnet til å levere strøm. Så om en klasse AB eller A er oppgitt å kunne levere 100A peak, så er det kun en liten brøkdel av dette igjen når fasevinklene begynner å stige. En klasse D derimot, kan levere tett opp mot sin maksimale strøm nærmest uansett elektrisk fasevinkel, så om den bare er oppgitt å levere halvparten så mye strøm peak, så kan det allikevel bety at den leverer 10 ganger mer når når det virkelig gjelder.
Klasse D handler ikke om enøk, det handler om bedre lasttoleranser, lavere forvrengning og egenskaper som ligger langt nærmere idealet om "den forsterkende kabel" enn andre teknologier.