Antonsen
Hi-Fi freak
Var en tur i Stavanger i helgen, ble mye godt belgisk øl - men den beste var denne De hadde en flaske igjen på det ene utestedet vi var på. Snadder.
Syns pilsner generelt er ganske kjedelig, men skal plukke den med meg neste gang jeg ser den.Lyst velsmakende øl laget i fra verdens nordligste bryggeri.
Ok, viste ikke om svalbard, takkers. Ja du må teste det. Det er så godt personlig at jeg drikker ikke annet øl.Syns pilsner generelt er ganske kjedelig, men skal plukke den med meg neste gang jeg ser den.Lyst velsmakende øl laget i fra verdens nordligste bryggeri.
Det er ikke det nordligste lengre, det har kommet ett på Svalbard.
Kjedelig? Tja - det er en ølstil. Sannsynligvis den ølstilen som er vanskeligst å brygge, i alle fall av de "normale" stilene man kan få rundomkring. En del bakteribaserte greier er muligens vanskeligere siden prosessen er mer uforutsigbar og i enkelte tilfeller tar årevis med blanding av ulike årganger og denslags (lambic).Syns pilsner generelt er ganske kjedelig, men skal plukke den med meg neste gang jeg ser den.
Hvilke sorter har du plantet? Prøvde oss for første gang i år, men utvalget på hagesenteret var labert. Skal komme sterkere tilbake neste år.Årets innhøsting av humle nærmer seg. Snart klar til sanking og tørking. Skal i juleølet. Etter inntak er det mulig at jeg også går fra vertikal til horisontal.
Meget godt sagt og nyansert. Det at mikroøl nerder griner på nesa av pilsner en varm dag er desverre en tendens, men det finnes bedre pils og dårligere pilsner. Uansett så er pilsner ofte et sikkert følge til mat, og bedre tørsteslukker på uteservering enn diverse pale ale og IPAs.Kjedelig? Tja - det er en ølstil. Sannsynligvis den ølstilen som er vanskeligst å brygge, i alle fall av de "normale" stilene man kan få rundomkring. En del bakteribaserte greier er muligens vanskeligere siden prosessen er mer uforutsigbar og i enkelte tilfeller tar årevis med blanding av ulike årganger og denslags (lambic).Syns pilsner generelt er ganske kjedelig, men skal plukke den med meg neste gang jeg ser den.
Rent teknisk er det ingen som er bedre å brygge øl en de store industribryggeriene. De har stålkontroll på alle parametere og leverer helt konsistens kvalitet år ut og år inn. Stort sett smaker bryggene deres som de gjør fordi de skal smake akkurat slik.
Det finnes ikke noe mikrobryggeri i Norge som kan konkurrere med Hansa og Ringnes på kvalitet på produktet. Pilsbrygging er teknisk perfeksjonisme. Mye lettere å skjule feil og ujevnheter når man har høy alkoholprodusent og et halvt tonn med humle i ølene.
Ellers synest jeg selvsagt det finnes mer spennende øl enn pilsen, men pils er jo bare en ølstil, så kan man forsåvidt synest hva man vil om den.
Nå sier jeg ikke at det er tilfelle for deg, men det er en ganske vanlig oppfatning blant ivrige ølhunder at Hansa og Ringnes osv lager dårlig øl. Det er sånn ca så langt fra sannheten som det er mulig å komme. Light american lager smaker enda en god del mindre enn vanlig (europeisk) pils, men de er som de er fordi de skal være slik. Dersom bryggeriene ville lage noe annet og mer "spennende" kunne de lett gjort det, men det er nå en gang slik at pilsen står for 90%+ av markedet, så da er det ikke så rart at de største lager det.
En av grunnene til at mikrobryggerier i liten grad lager pils er at de ikke har utstyr eller prosesser til det - mest fordi gjæring og lagring skal skje på lave temperaturer så det stiller mye større krav til kjøleløsninger. Ales er ganske enkle sånn sett siden gjæringen normalt skjer et sted rundt vanlig romtemperatur (type 18-21 grader). Har lest at de store får det til på noen andre måter ved å ha kontroll på trykket tankene og slikt, så Hansa bruker mye kortere tid på å lage en pils enn hva man normalt gjør hjemme. Når jeg brygger med lagergjær er det typisk 3 uker gjæring på 8-10 grader og så en måneds tid med lagring så kaldt som mulig over frysepunktet. Med ales er det to uker gjæring og ingen lagring.
Skål!
Dette er humle som har vokst her fra gammelt av. Oppdaget den andre året jeg var på gården og spurte tidligere eier om de hadde plantet den, men det hadde de ikke. Er nok et hardført slag som tåler å vokse her oppe og en kjenner kan nok si hva det heter.Hvilke sorter har du plantet? Prøvde oss for første gang i år, men utvalget på hagesenteret var labert. Skal komme sterkere tilbake neste år.Årets innhøsting av humle nærmer seg. Snart klar til sanking og tørking. Skal i juleølet. Etter inntak er det mulig at jeg også går fra vertikal til horisontal.
Dette var vel i fjor?En liten kuriositet: Da det ble arrangert et noe uformelt mesterskap i Oslo der bryggeriene skulle koble drikke til bestemte retter så vant Ringnes (de slo Kinn i finalen). Nå var det riktig nok visstnok en bra delegasjon fra Ringnes til stede, men hun som valgte ut ølene hadde gravd ganske dypt i lageret og funnet noe vellagret juleøl (som i paranters bemerket ikke er noen definert stil) og denslags. Jeg var ikke der selv, var der kun i ene semifinalen mellom Kinn og Haandbryggeriet - der det mest påfallende forsåvidt var at kokken hadde mistet hele pepperbøssen i hovedretten, deretter tilsatt litt ekstra pepper bare for å være sikkert og ikke hadde klart å steke potetene lenge nok til at de i det minste var i nærheten av møre.
Har lite å si om det er mikrobrygg eller noe annet, så lenge de har noe annet enn pils så kjøper jeg nok det.Meget godt sagt og nyansert. Det at mikroøl nerder griner på nesa av pilsner en varm dag er desverre en tendens, men det finnes bedre pils og dårligere pilsner. Uansett så er pilsner ofte et sikkert følge til mat, og bedre tørsteslukker på uteservering enn diverse pale ale og IPAs.
Dette var vel i fjor?En liten kuriositet: Da det ble arrangert et noe uformelt mesterskap i Oslo der bryggeriene skulle koble drikke til bestemte retter så vant Ringnes (de slo Kinn i finalen). Nå var det riktig nok visstnok en bra delegasjon fra Ringnes til stede, men hun som valgte ut ølene hadde gravd ganske dypt i lageret og funnet noe vellagret juleøl (som i paranters bemerket ikke er noen definert stil) og denslags. Jeg var ikke der selv, var der kun i ene semifinalen mellom Kinn og Haandbryggeriet - der det mest påfallende forsåvidt var at kokken hadde mistet hele pepperbøssen i hovedretten, deretter tilsatt litt ekstra pepper bare for å være sikkert og ikke hadde klart å steke potetene lenge nok til at de i det minste var i nærheten av møre.
Men Ringnes lager jo ikke kun pils og som du sier, det var ikke en pils som vant.
Ringnes, vel sammen med noen micro/hobbybryggere lager jo Polaris Røykbokk, denne er veldig god!
Har lite å si om det er mikrobrygg eller noe annet, så lenge de har noe annet enn pils så kjøper jeg nok det.Meget godt sagt og nyansert. Det at mikroøl nerder griner på nesa av pilsner en varm dag er desverre en tendens, men det finnes bedre pils og dårligere pilsner. Uansett så er pilsner ofte et sikkert følge til mat, og bedre tørsteslukker på uteservering enn diverse pale ale og IPAs.
1666 Blanc er fantastisk i sommersolen feks.
Som en tørsteslukker fungerer pils utmerket. Men det er ikke det jeg jekker meg når jeg skal sette meg i godstolen å kose meg med god musikk og godt øl.
Ja, det var på bryggeribråk i fjor.Dette var vel i fjor?
Men Ringnes lager jo ikke kun pils og som du sier, det var ikke en pils som vant.
Ringnes, vel sammen med noen micro/hobbybryggere lager jo Polaris Røykbokk, denne er veldig god!
Det handler bare om prioritering vel, hva om prisen var lik?Jeg foretrekker nok noe annet til godstolen og musikken jeg også, men når det gjelder uteservering ville jeg aldri bestilt en IPA til 100kr glasset...
Jeg synes Hansa, Frydenlund og Aas og Ringnes og Borg alle lager god og grei pilsner, fra kran smaker det litt bedre dog.
Jeg er nok enig der, i godstolen jekkes det som oftest opp noe helt annet enn pils, men når jeg i september reiser til Spania regner jeg med at det går noen pils av en eller annen sort i varmen. Og utover kveld/natt blir sorten mindre og mindre interessant, man får ikke bare ølbriller men også pilsgane - merker ingen forskjell uansett.1666 Blanc er fantastisk i sommersolen feks.
Som en tørsteslukker fungerer pils utmerket. Men det er ikke det jeg jekker meg når jeg skal sette meg i godstolen å kose meg med god musikk og godt øl.
Det handler bare om prioritering vel, hva om prisen var lik?Jeg foretrekker nok noe annet til godstolen og musikken jeg også, men når det gjelder uteservering ville jeg aldri bestilt en IPA til 100kr glasset...
Jeg synes Hansa, Frydenlund og Aas og Ringnes og Borg alle lager god og grei pilsner, fra kran smaker det litt bedre dog.
Poenget mitt var at tilsynelatende du(?) og jeg velger å kjøpe pils av den grunn at det er billigere, eller det eneste som er tilgjengelig, ikke nødvendigvis fordi det er det vi har mest lyst på.
Noen ganger er det perfekt med en kald Hansa, men det er mer unntaket som bekrefter osv...
Haha ja, det hadde vært noe. Går noen kroner ila året!Vi burde stemme om øl burde være på blå resept.
Ganske vanlig å bruke risskall i brygg hvor det er mye hvete i mesken. Gjør avsilingen lettere. Siden Ringnes sin Polaris var nevnt - de bruker risskall i den (husker ikke helt grunnen i det konkrete tilfellet, dog). Jeg har aldri brukt ris i brygg, men så vidt jeg vet smaker det stort sett ingenting, men gir gjærbart sukker og følgelig alkohol. Sikkert brukt i en del "lette" øltyper uten at jeg er noen ekspert på det.Danke: Det finnes imo kun EN Bud- uansett hvor mye amerikanernes Anheuser-Busch tror de brygger den..Budvar er bedre. MYE bedre..Samma ser vi hos Heineken og Carlsberg også: Kjempesvære bryggerier, men signaturbrygget deres passer ikke meg. Ris i øl funker, men da må man til Japan og Kirin for å merke det..Fritt valg i o,8 kommersiell pils eller bitter fra storbryggeri? Da går jeg etter en Tetley´s...joda, det er de samme som lager te..
Jeg vet ikke om jeg er helt enig her. Det tsjekkiske pilsnerølet (altså originalen) er svakere enn det norske. (Det står 10° og 12°, ikke 10% og 12%) 10° ligger vanligvis på 2,7-3,5%. 12° på 4,3-4,5%, altså svakere enn norsk Pilsner. 10° er ypperlig tørsteslukker når det blir varmt. Hvis du drar på mikrobryggeri der nede, f.eks. U Medvidku i Praha, serveres det sterkere øl, mer som en belgisk Leffe.Et (stort) problem med norsk pils er alkoholstyrken. 4.5% er egentlig for lite - nesten alt av pils nedover i Europa er noe sterkere. De jeg lager selv i sjangeren basert på andres oppskrifter ligger stort sett på 5-5.5%. Mange som har vært i Tjekkia tror at pilsen der er 10 eller 12% fordi det står 10 eller 12% på flaskene, men det er ikke alkoholstyrken det siktes til...