Mat, drikke og røyk Oss ølhunder i mellom

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • S

    Slubbert

    Gjest
    Kjørte en blindtest av mørke belgiske trippel/quad i fjor, WV12 vant, men Rochefort 10 var hakk i hæl. Det er ikke dramatisk stor forskjell på dem, bortsett fra at R10 er mye billigere og mer tilgjengelig. De to grusa alle andre i testen forøvrig, R10 anbefales på det varmeste for de som liker trappistøl.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    St. Bernadus Abt 12 er forøvrig brygget på samme oppskrift som WV12, men ikke samme vann og litt annerledes gjærkultur (Westvleteren bruker Westmalle-gjær i dag, mens St. Bernadus fortsatt bruker den opprinnelige Westvleteren-gjæren).

    Abt 12 koster 70kr på polet.
     
    Sist redigert:

    kaeksen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    07.06.2016
    Innlegg
    505
    Antall liker
    129
    Sted
    Tromsø.
    Herregud arctic mack smakte fortreffelig i dag. Ingen ved siden og ingen over. (når det kommer til butikkøl)

    Update, men dette er jo personlig da. Alle har jo personlige preferanser. :)
     
    Sist redigert:

    PatSharpX

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2006
    Innlegg
    558
    Antall liker
    100
    Sted
    Oslo
    Har tilgode å smake en Mack øl som faktisk er god.
    Hva slags øl er denne Arctic Mack?
     

    kaeksen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    07.06.2016
    Innlegg
    505
    Antall liker
    129
    Sted
    Tromsø.
    Har tilgode å smake en Mack øl som faktisk er god.
    Hva slags øl er denne Arctic Mack?
    Lyst velsmakende øl laget i fra verdens nordligste bryggeri. Ølet kjennes lett, med søtlige toner og bitterhet i slutten.

    Arctic_Beer.jpg
     
    Sist redigert:

    PatSharpX

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2006
    Innlegg
    558
    Antall liker
    100
    Sted
    Oslo
    Lyst velsmakende øl laget i fra verdens nordligste bryggeri.
    Syns pilsner generelt er ganske kjedelig, men skal plukke den med meg neste gang jeg ser den.
    Det er ikke det nordligste lengre, det har kommet ett på Svalbard.
     

    kaeksen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    07.06.2016
    Innlegg
    505
    Antall liker
    129
    Sted
    Tromsø.
    Lyst velsmakende øl laget i fra verdens nordligste bryggeri.
    Syns pilsner generelt er ganske kjedelig, men skal plukke den med meg neste gang jeg ser den.
    Det er ikke det nordligste lengre, det har kommet ett på Svalbard.
    Ok, viste ikke om svalbard, takkers. Ja du må teste det. Det er så godt personlig at jeg drikker ikke annet øl.
     

    PatSharpX

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2006
    Innlegg
    558
    Antall liker
    100
    Sted
    Oslo
    Faktisk ett år siden første ølen ble tappet der oppe, så er jo relativt nytt.
    Tok litt tid før de kom igang, fordi alkoholloven måtte endres.
    Var noe om at det ikke var lovlig å fremstille alkohol på Svalbard.
    Svalbard Bryggeri � Bryggeriet
     

    kaeksen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    07.06.2016
    Innlegg
    505
    Antall liker
    129
    Sted
    Tromsø.
    Ihvertfall e dem fra tromsø dem også som startet eventyret på svalbard. :cool:
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.540
    Antall liker
    14.107
    Syns pilsner generelt er ganske kjedelig, men skal plukke den med meg neste gang jeg ser den.
    Kjedelig? Tja - det er en ølstil. Sannsynligvis den ølstilen som er vanskeligst å brygge, i alle fall av de "normale" stilene man kan få rundomkring. En del bakteribaserte greier er muligens vanskeligere siden prosessen er mer uforutsigbar og i enkelte tilfeller tar årevis med blanding av ulike årganger og denslags (lambic).

    Rent teknisk er det ingen som er bedre å brygge øl en de store industribryggeriene. De har stålkontroll på alle parametere og leverer helt konsistens kvalitet år ut og år inn. Stort sett smaker bryggene deres som de gjør fordi de skal smake akkurat slik.

    Det finnes ikke noe mikrobryggeri i Norge som kan konkurrere med Hansa og Ringnes på kvalitet på produktet. Pilsbrygging er teknisk perfeksjonisme. Mye lettere å skjule feil og ujevnheter når man har høy alkoholprodusent og et halvt tonn med humle i ølene.

    Ellers synest jeg selvsagt det finnes mer spennende øl enn pilsen, men pils er jo bare en ølstil, så kan man forsåvidt synest hva man vil om den.

    Nå sier jeg ikke at det er tilfelle for deg, men det er en ganske vanlig oppfatning blant ivrige ølhunder at Hansa og Ringnes osv lager dårlig øl. Det er sånn ca så langt fra sannheten som det er mulig å komme. Light american lager smaker enda en god del mindre enn vanlig (europeisk) pils, men de er som de er fordi de skal være slik. Dersom bryggeriene ville lage noe annet og mer "spennende" kunne de lett gjort det, men det er nå en gang slik at pilsen står for 90%+ av markedet, så da er det ikke så rart at de største lager det.

    En av grunnene til at mikrobryggerier i liten grad lager pils er at de ikke har utstyr eller prosesser til det - mest fordi gjæring og lagring skal skje på lave temperaturer så det stiller mye større krav til kjøleløsninger. Ales er ganske enkle sånn sett siden gjæringen normalt skjer et sted rundt vanlig romtemperatur (type 18-21 grader). Har lest at de store får det til på noen andre måter ved å ha kontroll på trykket tankene og slikt, så Hansa bruker mye kortere tid på å lage en pils enn hva man normalt gjør hjemme. Når jeg brygger med lagergjær er det typisk 3 uker gjæring på 8-10 grader og så en måneds tid med lagring så kaldt som mulig over frysepunktet. Med ales er det to uker gjæring og ingen lagring.

    Skål!
     
    Sist redigert:

    PatSharpX

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2006
    Innlegg
    558
    Antall liker
    100
    Sted
    Oslo
    Pils er en ølstil ja, og den jeg syns er den kjedeligste.
    Om den er vanskelig å brygge har vel ingen verdens ting å si når man skal drikke den, det er jo smaken som er avgjørende for hva man kjøper, i hvert fall for min del.
    Jeg gidder sjelden å kjøpe pils, men når jeg gjør det kan jeg like gjerne ta en Hansa eller Ringnes, selv om jeg kanskje foretrekker Frydenlund sin.
    Det blir tilfellet om økonomien eller utvalget ikke tillater noe annet.

    Husker jeg var på ølsmaking med ølakademiet engang, han som holdt kurset (øl og ost tror jeg det var), innledet naturlig nok med å snakke om å kombinere øl og mat. Og syns det var så trist at pils er det ølet som det går mest av i Norge, måtte han si hva pils var det best egnede ølet til ble det potetgull eller Grandiosa.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.540
    Antall liker
    14.107
    Kjøper også som regel Frydenlund sin når jeg en sjelden gang kjøper pils, mest av gammel vane - det er jo variasjoner innenfor et noe snevert tema. I den gaten går det mest i Münchner Helles som jeg brygger selv. Ikke veldig ulik pils. Til mat er det, som du er inne på, sjelden vanskelig å finne noe som passer bedre enn pils. Men pilsen skal først og fremst være en lettdrikkelig tørstedrikk og som ofte konsumeres i betydelige mengder. Vinen som selges mest i Norge er forsåvidt også temmelig langt nede i kvalitetshierarkiet, så fyren har nok en del å irritere seg over...

    En liten kuriositet: Da det ble arrangert et noe uformelt mesterskap i Oslo der bryggeriene skulle koble drikke til bestemte retter så vant Ringnes (de slo Kinn i finalen). Nå var det riktig nok visstnok en bra delegasjon fra Ringnes til stede, men hun som valgte ut ølene hadde gravd ganske dypt i lageret og funnet noe vellagret juleøl (som i paranters bemerket ikke er noen definert stil) og denslags. Jeg var ikke der selv, var der kun i ene semifinalen mellom Kinn og Haandbryggeriet - der det mest påfallende forsåvidt var at kokken hadde mistet hele pepperbøssen i hovedretten, deretter tilsatt litt ekstra pepper bare for å være sikkert og ikke hadde klart å steke potetene lenge nok til at de i det minste var i nærheten av møre.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.540
    Antall liker
    14.107
    Årets innhøsting av humle nærmer seg. Snart klar til sanking og tørking. Skal i juleølet. Etter inntak er det mulig at jeg også går fra vertikal til horisontal.
    Hvilke sorter har du plantet? Prøvde oss for første gang i år, men utvalget på hagesenteret var labert. Skal komme sterkere tilbake neste år.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Syns pilsner generelt er ganske kjedelig, men skal plukke den med meg neste gang jeg ser den.
    Kjedelig? Tja - det er en ølstil. Sannsynligvis den ølstilen som er vanskeligst å brygge, i alle fall av de "normale" stilene man kan få rundomkring. En del bakteribaserte greier er muligens vanskeligere siden prosessen er mer uforutsigbar og i enkelte tilfeller tar årevis med blanding av ulike årganger og denslags (lambic).

    Rent teknisk er det ingen som er bedre å brygge øl en de store industribryggeriene. De har stålkontroll på alle parametere og leverer helt konsistens kvalitet år ut og år inn. Stort sett smaker bryggene deres som de gjør fordi de skal smake akkurat slik.

    Det finnes ikke noe mikrobryggeri i Norge som kan konkurrere med Hansa og Ringnes på kvalitet på produktet. Pilsbrygging er teknisk perfeksjonisme. Mye lettere å skjule feil og ujevnheter når man har høy alkoholprodusent og et halvt tonn med humle i ølene.

    Ellers synest jeg selvsagt det finnes mer spennende øl enn pilsen, men pils er jo bare en ølstil, så kan man forsåvidt synest hva man vil om den.

    Nå sier jeg ikke at det er tilfelle for deg, men det er en ganske vanlig oppfatning blant ivrige ølhunder at Hansa og Ringnes osv lager dårlig øl. Det er sånn ca så langt fra sannheten som det er mulig å komme. Light american lager smaker enda en god del mindre enn vanlig (europeisk) pils, men de er som de er fordi de skal være slik. Dersom bryggeriene ville lage noe annet og mer "spennende" kunne de lett gjort det, men det er nå en gang slik at pilsen står for 90%+ av markedet, så da er det ikke så rart at de største lager det.

    En av grunnene til at mikrobryggerier i liten grad lager pils er at de ikke har utstyr eller prosesser til det - mest fordi gjæring og lagring skal skje på lave temperaturer så det stiller mye større krav til kjøleløsninger. Ales er ganske enkle sånn sett siden gjæringen normalt skjer et sted rundt vanlig romtemperatur (type 18-21 grader). Har lest at de store får det til på noen andre måter ved å ha kontroll på trykket tankene og slikt, så Hansa bruker mye kortere tid på å lage en pils enn hva man normalt gjør hjemme. Når jeg brygger med lagergjær er det typisk 3 uker gjæring på 8-10 grader og så en måneds tid med lagring så kaldt som mulig over frysepunktet. Med ales er det to uker gjæring og ingen lagring.

    Skål!
    Meget godt sagt og nyansert. Det at mikroøl nerder griner på nesa av pilsner en varm dag er desverre en tendens, men det finnes bedre pils og dårligere pilsner. Uansett så er pilsner ofte et sikkert følge til mat, og bedre tørsteslukker på uteservering enn diverse pale ale og IPAs.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.832
    Antall liker
    17.930
    Torget vurderinger
    2
    Årets innhøsting av humle nærmer seg. Snart klar til sanking og tørking. Skal i juleølet. Etter inntak er det mulig at jeg også går fra vertikal til horisontal.
    Hvilke sorter har du plantet? Prøvde oss for første gang i år, men utvalget på hagesenteret var labert. Skal komme sterkere tilbake neste år.
    Dette er humle som har vokst her fra gammelt av. Oppdaget den andre året jeg var på gården og spurte tidligere eier om de hadde plantet den, men det hadde de ikke. Er nok et hardført slag som tåler å vokse her oppe og en kjenner kan nok si hva det heter.
    Kan godt sende deg noen kongler om du vil prøve å plante disse hos deg. Vokser godt. Til neste år skal jeg lage høyere vekstsnorer, i år brukte jeg bare veistaver av bambus som jeg satte sammen i høyden. De vil helt klart høyere opp, selv om de har nådd godt over to meter her.
     

    PatSharpX

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2006
    Innlegg
    558
    Antall liker
    100
    Sted
    Oslo
    En liten kuriositet: Da det ble arrangert et noe uformelt mesterskap i Oslo der bryggeriene skulle koble drikke til bestemte retter så vant Ringnes (de slo Kinn i finalen). Nå var det riktig nok visstnok en bra delegasjon fra Ringnes til stede, men hun som valgte ut ølene hadde gravd ganske dypt i lageret og funnet noe vellagret juleøl (som i paranters bemerket ikke er noen definert stil) og denslags. Jeg var ikke der selv, var der kun i ene semifinalen mellom Kinn og Haandbryggeriet - der det mest påfallende forsåvidt var at kokken hadde mistet hele pepperbøssen i hovedretten, deretter tilsatt litt ekstra pepper bare for å være sikkert og ikke hadde klart å steke potetene lenge nok til at de i det minste var i nærheten av møre.
    Dette var vel i fjor?
    Men Ringnes lager jo ikke kun pils og som du sier, det var ikke en pils som vant.
    Ringnes, vel sammen med noen micro/hobbybryggere lager jo Polaris Røykbokk, denne er veldig god!


    Meget godt sagt og nyansert. Det at mikroøl nerder griner på nesa av pilsner en varm dag er desverre en tendens, men det finnes bedre pils og dårligere pilsner. Uansett så er pilsner ofte et sikkert følge til mat, og bedre tørsteslukker på uteservering enn diverse pale ale og IPAs.
    Har lite å si om det er mikrobrygg eller noe annet, så lenge de har noe annet enn pils så kjøper jeg nok det.
    1666 Blanc er fantastisk i sommersolen feks.

    Som en tørsteslukker fungerer pils utmerket. Men det er ikke det jeg jekker meg når jeg skal sette meg i godstolen å kose meg med god musikk og godt øl.
     
    D

    Danke

    Gjest
    En liten kuriositet: Da det ble arrangert et noe uformelt mesterskap i Oslo der bryggeriene skulle koble drikke til bestemte retter så vant Ringnes (de slo Kinn i finalen). Nå var det riktig nok visstnok en bra delegasjon fra Ringnes til stede, men hun som valgte ut ølene hadde gravd ganske dypt i lageret og funnet noe vellagret juleøl (som i paranters bemerket ikke er noen definert stil) og denslags. Jeg var ikke der selv, var der kun i ene semifinalen mellom Kinn og Haandbryggeriet - der det mest påfallende forsåvidt var at kokken hadde mistet hele pepperbøssen i hovedretten, deretter tilsatt litt ekstra pepper bare for å være sikkert og ikke hadde klart å steke potetene lenge nok til at de i det minste var i nærheten av møre.
    Dette var vel i fjor?
    Men Ringnes lager jo ikke kun pils og som du sier, det var ikke en pils som vant.
    Ringnes, vel sammen med noen micro/hobbybryggere lager jo Polaris Røykbokk, denne er veldig god!


    Meget godt sagt og nyansert. Det at mikroøl nerder griner på nesa av pilsner en varm dag er desverre en tendens, men det finnes bedre pils og dårligere pilsner. Uansett så er pilsner ofte et sikkert følge til mat, og bedre tørsteslukker på uteservering enn diverse pale ale og IPAs.
    Har lite å si om det er mikrobrygg eller noe annet, så lenge de har noe annet enn pils så kjøper jeg nok det.
    1666 Blanc er fantastisk i sommersolen feks.

    Som en tørsteslukker fungerer pils utmerket. Men det er ikke det jeg jekker meg når jeg skal sette meg i godstolen å kose meg med god musikk og godt øl.

    Joda Wit og Blonde, Saison eller pale passer ofte godt til tørste det også, men jeg synes nå de ligner litt på pilsner smaken av de gode pilsnerene.

    Sosialt så er pils å foretrekke, selvom mange av vennene mine begynner å like ipa og sånt så er det det som konsumeres om sommeren i sosiale lag.

    Jeg foretrekker nok noe annet til godstolen og musikken jeg også, men når det gjelder uteservering ville jeg aldri bestilt en IPA (ofte av laber kvalitet og flaske) til 100kr glasset...

    Jeg synes Hansa, Frydenlund og Aas og Ringnes og Borg alle lager god og grei pilsner, fra kran smaker det litt bedre dog.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.540
    Antall liker
    14.107
    Dette var vel i fjor?
    Men Ringnes lager jo ikke kun pils og som du sier, det var ikke en pils som vant.
    Ringnes, vel sammen med noen micro/hobbybryggere lager jo Polaris Røykbokk, denne er veldig god!
    Ja, det var på bryggeribråk i fjor.

    Polaris er basert på et hjemmebrygg, er vel på NM i hjemmebrygging at permien er/var å få det produsert kommersielt. Om det blir suksess så kan det bli en del av sortimentet (Nøgne Ø Two Captains er samme greia - den het Humlehelvete året den vant konkurransen og har gått inn i standardreportoaret til NØ). Uten at jeg kjenner detaljene er nok Polaris noe modifisert ift opphavet, men sånn må det nødvendigvis bli - når man skal skalere fra 25 til 10.000 liter er det ikke bare å bruke gangetabellen på oppskriftene.

    De store lager "snille" versjoner av håndtverksøl stort sett, markedet er pilsdrikkere som muligens kunne tenke seg å prøve noe annet en gang. Enkelte av forsøkene har vært så dårlig at det har vært nesten flaut. Husker ikke hvilken, men det var en "IPA" noen tørt kommenterte at i beste fall har det ligget humlepellets ved siden av produksjonsanlegget. Til tross for at det stod IPA på boksen hadde den absolutt ingen verdens ting med IPA å gjøre - de var kun ute etter å selge øl basert på en trend da.

    (var det Mack, mon tro?)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.540
    Antall liker
    14.107
    Et (stort) problem med norsk pils er alkoholstyrken. 4.5% er egentlig for lite - nesten alt av pils nedover i Europa er noe sterkere. De jeg lager selv i sjangeren basert på andres oppskrifter ligger stort sett på 5-5.5%. Mange som har vært i Tjekkia tror at pilsen der er 10 eller 12% fordi det står 10 eller 12% på flaskene, men det er ikke alkoholstyrken det siktes til...
     

    PatSharpX

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2006
    Innlegg
    558
    Antall liker
    100
    Sted
    Oslo
    Jeg foretrekker nok noe annet til godstolen og musikken jeg også, men når det gjelder uteservering ville jeg aldri bestilt en IPA til 100kr glasset...
    Jeg synes Hansa, Frydenlund og Aas og Ringnes og Borg alle lager god og grei pilsner, fra kran smaker det litt bedre dog.
    Det handler bare om prioritering vel, hva om prisen var lik?
    Poenget mitt var at tilsynelatende du(?) og jeg velger å kjøpe pils av den grunn at det er billigere, eller det eneste som er tilgjengelig, ikke nødvendigvis fordi det er det vi har mest lyst på.
    Noen ganger er det perfekt med en kald Hansa, men det er mer unntaket som bekrefter osv...
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.156
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    1666 Blanc er fantastisk i sommersolen feks.

    Som en tørsteslukker fungerer pils utmerket. Men det er ikke det jeg jekker meg når jeg skal sette meg i godstolen å kose meg med god musikk og godt øl.
    Jeg er nok enig der, i godstolen jekkes det som oftest opp noe helt annet enn pils, men når jeg i september reiser til Spania regner jeg med at det går noen pils av en eller annen sort i varmen. Og utover kveld/natt blir sorten mindre og mindre interessant, man får ikke bare ølbriller men også pilsgane - merker ingen forskjell uansett.

    Må også si meg enig i at 1666 Blanc er en utmerket sommerøl. Drakk det for første gang i går kveld, og måtte faktisk bestille en til før vi gikk opp på hotellrommet. Nydelig blåfarge på flasken i kveldslyset.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.540
    Antall liker
    14.107
    Jeg brygget en gang stilen "Classic american pilsner" - det var ganske spenstige saker. 6% alkohol, en god del mais i mesken og smått enorme mengder Saaz-humle. Skal angivelig være pils slik den ble brygget før forbudstiden i USA. Noe ganske annet enn amerikansk Bud og denslags var det definitivt.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Jeg foretrekker nok noe annet til godstolen og musikken jeg også, men når det gjelder uteservering ville jeg aldri bestilt en IPA til 100kr glasset...
    Jeg synes Hansa, Frydenlund og Aas og Ringnes og Borg alle lager god og grei pilsner, fra kran smaker det litt bedre dog.
    Det handler bare om prioritering vel, hva om prisen var lik?
    Poenget mitt var at tilsynelatende du(?) og jeg velger å kjøpe pils av den grunn at det er billigere, eller det eneste som er tilgjengelig, ikke nødvendigvis fordi det er det vi har mest lyst på.
    Noen ganger er det perfekt med en kald Hansa, men det er mer unntaket som bekrefter osv...

    Dersom det gjelder tørsteslukking og å helle inpå en 0,8 liter øl så er pils klart å foretrekke, jeg liker pils for annet enn at det er billig også.

    De du nevnte wit passer også til tørsteslukking, men jeg finner pilsner lettere å drikke. Dersom 1666 Blanc er witen du foretrekker, så er jeg absolutt ikke enig med deg. Det er mange Wit som er mye bedre enn Carlsbergs..

    Når det kommer til IPA, Stouts, eller belgiske trappister, så er disse så sterke i prosent og dessuten øl man mere nipper til at det ikke er sunt å drikke disse i flere posjoner enn 2-3 enheter. Etter min mening da.


    Dersom vi ser på utland som Budweiser, Millers og Corona... Så skal vi jammen være glad vi har Skandinavisk pilsbryggerier. Jeg kan drikke Bud i nøden, men jeg synes det smaker fucking close to water....
     

    PatSharpX

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2006
    Innlegg
    558
    Antall liker
    100
    Sted
    Oslo
    1664 (skrev feil i sta) blanc var den jeg kom på i frarten, også litt fordi du skrev "mikroøl nerder" i innlegget ditt, så tenkte å ta en fra ett vanlig bryggeri som ett eksempel.
    Men jeg syns den er veldig fin på varme sommerdager.
    Ellers er jo Lambic noe jeg også syns kan være godt i solen, men i små mengder som du er inne på.
    Men er poenget å drikke mye blir det jo både dyrt og "tungt" å drikke annet enn pils.
    Det er dog ikke helt poenget med det jeg snakket om.

    Vi burde stemme om øl burde være på blå resept.
    Haha ja, det hadde vært noe. Går noen kroner ila året!
    Vi har litt intern konkurranse i vennegjengen om å samler flest mulig forskjellige øl på untappd, blir for dyrt :p
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Danke: Det finnes imo kun EN Bud- uansett hvor mye amerikanernes Anheuser-Busch tror de brygger den..Budvar er bedre. MYE bedre..Samma ser vi hos Heineken og Carlsberg også: Kjempesvære bryggerier, men signaturbrygget deres passer ikke meg. Ris i øl funker, men da må man til Japan og Kirin for å merke det..Fritt valg i o,8 kommersiell pils eller bitter fra storbryggeri? Da går jeg etter en Tetley´s...joda, det er de samme som lager te..:cool:
     
    D

    Danke

    Gjest
    Siden jeg bor i Sverige så ser jeg jo litt av hvert av "harry handelen". Jeg er sjokkert over at folk kjøper kasser med Corona og Bud fordi det liksom er "ekslusivt" og stas,,
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.540
    Antall liker
    14.107
    Danke: Det finnes imo kun EN Bud- uansett hvor mye amerikanernes Anheuser-Busch tror de brygger den..Budvar er bedre. MYE bedre..Samma ser vi hos Heineken og Carlsberg også: Kjempesvære bryggerier, men signaturbrygget deres passer ikke meg. Ris i øl funker, men da må man til Japan og Kirin for å merke det..Fritt valg i o,8 kommersiell pils eller bitter fra storbryggeri? Da går jeg etter en Tetley´s...joda, det er de samme som lager te..:cool:
    Ganske vanlig å bruke risskall i brygg hvor det er mye hvete i mesken. Gjør avsilingen lettere. Siden Ringnes sin Polaris var nevnt - de bruker risskall i den (husker ikke helt grunnen i det konkrete tilfellet, dog). Jeg har aldri brukt ris i brygg, men så vidt jeg vet smaker det stort sett ingenting, men gir gjærbart sukker og følgelig alkohol. Sikkert brukt i en del "lette" øltyper uten at jeg er noen ekspert på det.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Sakegjæret i red horizon er absolutt merkbart og godt. Er ikke sakegjær laget av ris???
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.540
    Antall liker
    14.107
    Neppe, gjær er en sopp. Nå er ikke jeg biolog akkurat, men kan ikke helt se hvordan gjær egnet til sake skal oppstå fra ris sånn helt uten videre.

    Gjær kan dog sette mye smak. Man skulle tro at det er brukt krydder i en del saisontyper, men det er det som regel ikke. Ditto med weissbier, den distinkte banan- og nelliksmaken kommer kun fra gjæren.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.004
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Øl er sunt året rundt!

    Reagerer likevel litt på prisutviklingen på noe av ølet, spesielt kanskje det som er på polet - a la Boulevard ølet.

    Tips til de som har krysset grensa til Tyskland (eller andre billige ølland). Det lønner seg storligen å ta med full tollbar kvote (27 liter) ut over den avgiftsfrie kvota, og betale 10 kroner halvliteren inn. (Ikke like lukerativt fra Sverige, men ofte noe å spare der også)

    25 Euro for 10 liter Schlenkerla røykøl f.eks. gir en pris på rett over 20 for halvliteren inntollet. (Noe som for Paulaner, vil jeg tro). På polet måtte en vel ut med rundt 50 for samme. Har en med kjærringa - som ikke liker øl - så blir det litt.

    Øl skal være drekkandes og kjøpandes!

    Tillegg:

    Med kvoteappen til tolleriet, så er ting helt uproblematisk og enkelt.

    http://www.toll.no/no/varer/alkohol-og-tobakk/forenkla-fortolling/
     
    Sist redigert:

    kaeksen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    07.06.2016
    Innlegg
    505
    Antall liker
    129
    Sted
    Tromsø.
    No begynne øl muskulaturen min og bli fremtreden. Kan trekke endel dame på det.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Man trekker ganske mye på å være kresen på ølvalg selv Kaeksen.. Jeg kjøper relativt små mengder, og passer bestandig på å besøke feks Eide Handel når jeg er på våres kant av landet.hehe.. Ang ris, så merkes den definitivt i brygget. Men det kommer jo litt an på hvem man er om det merkes lite eller er svært fremtredende. Heldigvis har man masse assistanse og gode venner som deler hjemmebryggshobbyen. Her hos meg vil det nok ikke bli plass til mer enn et tjuefemliters ekstraktbryggeri, men vi har truffet utrolig bra på alt sålangt..:cool: Favoritter fra kommersen? Twisted Thistle er en av dem..og Bishop´s Finger...Har vært mye Munton´s Gold , Nøgne Blonde og Mikrobryggeriets Twin Peaks i sommer her..fordi det har vært så varmt..
     
    Sist redigert:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.363
    Antall liker
    10.451
    Sted
    Trondheim
    Et (stort) problem med norsk pils er alkoholstyrken. 4.5% er egentlig for lite - nesten alt av pils nedover i Europa er noe sterkere. De jeg lager selv i sjangeren basert på andres oppskrifter ligger stort sett på 5-5.5%. Mange som har vært i Tjekkia tror at pilsen der er 10 eller 12% fordi det står 10 eller 12% på flaskene, men det er ikke alkoholstyrken det siktes til...
    Jeg vet ikke om jeg er helt enig her. Det tsjekkiske pilsnerølet (altså originalen) er svakere enn det norske. (Det står 10° og 12°, ikke 10% og 12%) 10° ligger vanligvis på 2,7-3,5%. 12° på 4,3-4,5%, altså svakere enn norsk Pilsner. 10° er ypperlig tørsteslukker når det blir varmt. Hvis du drar på mikrobryggeri der nede, f.eks. U Medvidku i Praha, serveres det sterkere øl, mer som en belgisk Leffe.
     

    PatSharpX

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2006
    Innlegg
    558
    Antall liker
    100
    Sted
    Oslo
    Mener å huske at det var veldig lite av pilsen jeg drakk i sommer på biltur i Tyskland som var over 5%
    Det meste lå vel på 4-4,5%
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn