Da har jeg testet endel distroer og kommet frem til min egen kombo basert på mine behov.
Behovene er som følger:
1. Audiofil avspilling av musikk med Roon-bridge. Airplay og UPNP er også en fordel. Lytterommet er langt unna router så enheten må kobles med Cat5 kabel (noe jeg alltid gjør med stasjonære enheter. Alle enheter som krever strøm kan også like greit kobles til nettverkskontakt om det er tilgjengelig).
2. Videoavspillingsenhet som kan sende bilde og lyd via hdmi til TV og projektør. Minimum glatt avspilling av 1080p. Må kunne styres via Upnp kontroll app. Også koblet via Cat5 kabel.
3. Løsninger for å spille ut i forskjellige rom i "huset" (huset er 3 hustander i felles vpn nettverk). Må også være kompatibelt med roon-bridge mm.
4. Portabel løsning som skal kunne kjøre Roon-bridge som da er koblet til roon server hjemme via VPN når jeg er på jobb. Orientert rundt å brukes med min Buffalo DAC/HPA med amanero USB kort. Denne må kunne kobles med Wifi eller cat5. Denne enheten styres fra min mobil.
5. Mobil avspilling for trikken mm. Roon app på telefonen og VPN tilkobling til roon server som står hjemme. Android telefon med Beyerdynamic Custom One pro HP`s.
Så etter å ha testet endel forskjellige løsninger har jeg kommet frem til denne kobinasjonen for disse behovene:
1. og 3. -> RPI2 med hifiberry Digi+ og moode 2.6 + roon-bridge. Moode har UPNP og airplay aktivert. I moode har jeg også muligheten til å sette opp ett wifi AP. Raspberry WIPI USB donglen er på vei for å teste dette opp mot det seperate WIFI AP punktet som brukes nå. RPI3 wifi er nok for svak for dette samt den er inne i enheten som da kan bety forstyrrelser. Kassen jeg har valgt for disse er metallkassen fra hifiberry (skjermet).
2. Her benytter jeg Odroid C2 (armv8 ). LibreELEC OS som er ett av svært få OS for denne enheten som er problemfritt. Dette OS har også støtte for Wifi AP, så det skal testes med en USB dongle på ett eller annet tidspunkt. Jeg har hatt LibreELEC kjørende en stund nå uten ett eneste tegn til problem. Dukker opp som en UPNP utenhet i JR Gizmo appen på telefonen min, og avspilling styres fra den. PC som kjører roon-server, kjører også JRMC server. Netflix og HBO nordic mfl må jobbes videre med. Men jeg går ut ifra at dette blir enda en liten "server" som må kjøre på PC`en i huset. PlayON så bra ut, men det er først og fremst rettet mot Amerikanske tjenester med HBO go og HBO now. Jeg fant ingen støtte for HBO nordic i PlayON. Netflix er støttet og det fungerer, men jeg betaler ikke for playon før det støtter HBO Nordic også.
3. Se 1. (routerene i de 3 husstandene er satt opp slik at de virker som ett nettverk).
4. Alternativ A. Her benytter jeg Cubox-I med minimalistisk distro (raspian jessie lite). Roon-bridge er installert samt VPN client software. Kobles til med cat5 på jobb eller wifi når det ikke er cat5 port tilgjengelig. Mobilen styrer avspilling. Den er også koblet til mitt hjemmenettverk via VPN for å kunne benytte ROON-serveren på hjemmenettverket. Jeg bruker WIFI nett på mobilen når det er mulig. VPN softwaren kjøres da uavhengig av Cubox-I sin VPN tilkobling. I praksis har jeg da 2 tilkoblinger til VPN serveren hjemme. Jeg kunne sikkert ha kjørt den ene via den andre, men jeg har ikke prioritert en slik løsning enda. Denne løsningen blir også den jeg tar med meg rundt når jeg skal høre på andre systemer. Cubox-I har optisk ut samt deler ikke ressurser mellom nettverk og usb kontrollerene, så den er også godt egnet for bruk med USB DAC`s. Jeg er også spent på om Cubox-I sin interne BT kan benyttes med BT headsets som f.eks MomentumII wireless eller Bose QC35 (krysser fingre).
4. Alternativ B. Min laptop med VPN software. Kobles til hjemmenettet og kjører roon etc uten problemer. Lydmessig er det ikke like bra som Cubox-I, men om jeg hadde hatt muligheten til å kjøre Linux på denne så kunne det alltids ha fungert greit nok. Men privat laptop på skrivebordet på jobb er ikke akkurat optimalt. Derav Alternativ A.
5. Her bruker jeg en Android telefon med Roon appen installert. Det fungerer feilfritt, både via kabel til HP`s og via BT til HP enheter som støtter det. Android appen mangler dog ett par funksjoner kontra pc appen til roon, men det fungerer greit nok når en blir vant med det.
Så da håper jeg at andre kan dra nytte av denne lille oppramsingen. Jeg har ikke listet opp fordeler og ulemper ved de forskjellige distroene, men mener dette er den beste komboen for de gitte enhetene og behovene. RPI2/3 - Moode | Odroid C2 - (atm kun video) - LibreELEC | Cubox-I - Armbian jessie lite.
Edit: Jeg har ikke den nye cromecast for video, men vurderer å kjøpe den. Jeg hadde den forrige, men den var ustabil og kontroll fra PC var sterkt begrenset (kun mulig via google crapware løsninger). Jeg er ikke en fan av google sin snooping, så jeg benytter ikke google chrome på PC. Jeg benytter gmail, men etter å ha registrert meg på blindeforbundet til den email adressen og endel søk rundt svaksynt ting i chrome, ble bl.a. min facebook ubrukelig via opplesersoftware da all reklamen plutselig ble lydreklame. Så når jeg skulle få lest opp hva som sto på siden så ble det overdøvet av reklamen som da plutselig var lydreklame.... MAO umulig å bruke facebook de dagene jeg ser ekstremt dårlig :/
Alternativet til det er jo å skaffe en ATV. Gen4 er endel billigere nå enn den var, så må nok vurdere dette litt.
Så da er det valgets kval; eplet (ATV) eller det sure eplet (chromecast).
Edit2: NB. PlayON virker ikke med Norsk netflix/HBO etc. Kan være mulig å jobbe rundt dette, men fungerer ikke "ut av boksen". NB!