Mat, drikke og røyk De gode norske råvarer

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Sjå her Sluket:Kjeåsen - ikonisk eiendom med stort jaktterreng -
    Vis vedlegget 338762
    Her treng du ei børse,ein sluk og god kaffi,thats it+7.5mill

    Stereo er unødvendig,åpne ett glas,så er det fuglekvitter nok.
    Og der var eine garden på Kjeåsen seld,holdt med knappe 4mill.
    http://www.bt.no/incoming/Kjeasen-er-seld-3650540.html

    Regner med sluket og drossel set der no med sterk kaffi og heftig diskusjon om kven som skal opp i høgspentmastene for å koble til strømmen til hifien.
    kjeåsen.jpg
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Da er maissesongen i gang. Snadder med helt fersk mais på grillen. Plukkes eksempelvis på Tomt Gård ved Skedsmokorset

    https://www.google.no/maps/place/Ri...ved=0ahUKEwjogfuCmObOAhUH1SwKHZGCAPsQ_BIIdDAK

    De har også gårdsbutikk som mellom annet selger dagferske egg (70 kroner for 30 stk), noe grønnsaker og gårdsprodusert pasta.

    Unger pleier å synest det er stas å plukke, åpent fra 11-19 i helgene. Sesongen startet denne helgen og varer 2-3 uker til.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er vederkvegende å se så mye spennende innen norsk mat for tiden.

    Så mange gode produkter fra småprodusenter, og selv kjedene begynner å skille lag og innføre egne linjer.

    Dette året har fått meg til å bli optimistisk angående norsk mat, og dermed døyvet min hang til nødvendigheten av import av basisivarer.

    Strålende!
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.590
    Antall liker
    15.157
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Det er vederkvegende å se så mye spennende innen norsk mat for tiden.

    Så mange gode produkter fra småprodusenter, og selv kjedene begynner å skille lag og innføre egne linjer.

    Dette året har fått meg til å bli optimistisk angående norsk mat, og dermed døyvet min hang til nødvendigheten av import av basisivarer.

    Strålende!
    Å, nødvendigheten er der fortsatt. Men at vi har fått det betydelig bedre enn for få år siden er det ikke tvil om. Kanskje litt som resultat av at utenlandsk ost ble mindre økonomisk konkurransedyktige vs norske småprodusenter etter at importavgiften på ost gikk opp? Det har i alle fall vært en eksplosjon siden da. Ikke at jeg synes en slik avgift er riktig, men kan den hatt sin effekt slik at de små produsentene endelig har råd til å selge utover sine lokale utsalg?

    Edit: Når jeg skriver eksplosjon så mener jeg ikke at produsentene nødvendigvis er nye, men at de har nådd ut i kjedene og delikatessedisker over hele landet etterhvert, slik som Kraftkar.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Edit: Når jeg skriver eksplosjon så mener jeg ikke at produsentene nødvendigvis er nye, men at de har nådd ut i kjedene og delikatessedisker over hele landet etterhvert, slik som Kraftkar.
    Kraftkar ble servert på Hurtigruta også. De snakket også om de lokale produsentene - kanskje mest i betydningen små og gode norske.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Parker ved konserthuset og rusle ned.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.519
    Antall liker
    106.595
    Torget vurderinger
    23
    Kommer du og bærer fangsten da? ;)
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.590
    Antall liker
    15.157
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Kjære vene, Sluket. Er ikke Oslo full av richshawer på slike dager da? Er jo ikke noe problem å komme seg tilbake til bilen med fangsten da, hvis det ikke er en hel elg du har skaffet deg. :rolleyes:
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.519
    Antall liker
    106.595
    Torget vurderinger
    23
    Hver helg = en elg! Kan ta med firehjulstralle fra jobben og ta T-banen! ;) Hvis noen klager henviser jeg de til Miljøpartiet De Godtroende!
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Hadde ikke Nortura vært med så kunne dette ha vært fristende. Jeg har lite til overs for dem fordi de i alle år har undertrykt alle forsøk på å få i gang alternativer innen matproduksjon i Norge.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.378
    Antall liker
    17.126
    Torget vurderinger
    2
    Hadde ikke Nortura vært med så kunne dette ha vært fristende. Jeg har lite til overs for dem fordi de i alle år har undertrykt alle forsøk på å få i gang alternativer innen matproduksjon i Norge.
    Det er mange frittstående leverandører på Matstreif, flere av dem har vært innom butikken med varer i går og i dag. Støtt dem og gi blaffen i Nortura.

    Forøvrig først
    e ladning Discovery fra Dyre Gård på Rygge, på plass i butikken nå. Utrolige epler. I fjor kom kunder og banket på vinduet på søndager, når butikken er stengt, og tryglet om å få kjøpe mer. "Det var slik epler luktet og smakte da jeg var liten."

    Har man tygg
    et i seg nitrogenpakkede epler fra New Zealand, Chile eller andre steder, som har vært lagret i opp til 18 måneder, blir det et sjokk å smake nyhøstede epler som er økologisk dyrket.

    14196173_1121187344638654_7542241716543724086_o.jpg
     
    Sist redigert:

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Jeg støtter frittstående leverandører så godt jeg kan hele året. Jeg spiser f. eks. utelukkende kylling fra Holte Gård fordi den er bedre. I vår var vi så heldige å få en avlegger av Bondens Butikk i kjelleren her jeg bor. Dessverre ga de opp driften etter 4 måneder så nå har jeg et problem igjen. Kan noen få ut fingeren og starte opp en matbutikk med skikkelige varer i Sandvika? Kundegrunnlaget burde være til stede.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.378
    Antall liker
    17.126
    Torget vurderinger
    2
    Jeg støtter frittstående leverandører så godt jeg kan hele året. Jeg spiser f. eks. utelukkende kylling fra Holte Gård fordi den er bedre. I vår var vi så heldige å få en avlegger av Bondens Butikk i kjelleren her jeg bor. Dessverre ga de opp driften etter 4 måneder så nå har jeg et problem igjen. Kan noen få ut fingeren og starte opp en matbutikk med skikkelige varer i Sandvika? Kundegrunnlaget burde være til stede.
    Hva med å ta turen opp til Bærums Verk og den nye matbutikken der? De sliter på hverdager og burde lagt butikken til Sandvika. Og du kan vel trøste deg på Fiskeriet? Alternativt få matkasseabo fra Duggurd?

    http://smelters.no

    www.duggurd.no
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Bærums verk blir for langt vekk, Marschmanns er nærmere. Det tidligere Fiskeriet som nå har åpnet igjen under navnet Gutta fra Havet er selvfølgelig en trøst, men bare når det gjelder fisk. Jeg har flere behov og matkasser er ikke blant dem.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.590
    Antall liker
    15.157
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Er jo ikke spesielt lange veien fra Sandvika til øst for elva der Hardingfele holder hus.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hadde ikke Nortura vært med så kunne dette ha vært fristende. Jeg har lite til overs for dem fordi de i alle år har undertrykt alle forsøk på å få i gang alternativer innen matproduksjon i Norge.
    Det er mange frittstående leverandører på Matstreif, flere av dem har vært innom butikken med varer i går og i dag. Støtt dem og gi blaffen i Nortura.

    Forøvrig først
    e ladning Discovery fra Dyre Gård på Rygge, på plass i butikken nå. Utrolige epler. I fjor kom kunder og banket på vinduet på søndager, når butikken er stengt, og tryglet om å få kjøpe mer. "Det var slik epler luktet og smakte da jeg var liten."

    Har man tygg
    et i seg nitrogenpakkede epler fra New Zealand, Chile eller andre steder, som har vært lagret i opp til 18 måneder, blir det et sjokk å smake nyhøstede epler som er økologisk dyrket.

    Vis vedlegget 397297
    Norske epler er de eneste jeg spiser. Discovery er gode.

    Men en stor solmoden saftig sprø kantate Summerred som har ligget å solt seg på toppen av epletreet er det ikke mye som slår.

    De dukker opp hvert øyeblikk nå i butikkene.

    sr.jpg
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Noken som veit kor masse norske epler sprøytes kontra utenlandske,og ka sprøytemiddel?
    Ein lokal epleprodusent her i hardanger nevnte at han hadde sprøyta 3ganger i år,det var litt mindre enn vanlig(typisk 4-6ganger)

    Det er meir epler langs veiene her i år enn eg kan huske frå før,heilt ned i 12kr/kg,det er så billig at eg spander litt på hjorten også.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.519
    Antall liker
    106.595
    Torget vurderinger
    23
    Spiste epler fra eget tre i dag, første innhøsting. Knallgode, akkurat slik jeg husker fra epleslang.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.378
    Antall liker
    17.126
    Torget vurderinger
    2
    Noken som veit kor masse norske epler sprøytes kontra utenlandske,og ka sprøytemiddel?
    Ein lokal epleprodusent her i hardanger nevnte at han hadde sprøyta 3ganger i år,det var litt mindre enn vanlig(typisk 4-6ganger)

    Det er meir epler langs veiene her i år enn eg kan huske frå før,heilt ned i 12kr/kg,det er så billig at eg spander litt på hjorten også.
    Ganske omfattende sprøyteprogram i konvensjonell dyrking, men hva som gjøres avhenger av hvilke sykdommer og skadedyr man ønsker å verne mot eller bekjempe. Her har du en grei guide:

    https://www.fylkesmannen.no/Documen... mat/Plantevernplanen 2014.pdf?epslanguage=nn

    Det brukes en del plantevernmidler. Da det skulle bygges boliger et stykke fra en tidligere eplegård i Sogn, måtte man kjøre vekk matjorda på denne. Den ble vurdert i til nest høyeste giftklasse for spesialavfall og man kunne ikke tillate bosetting før den var fjernet.

    Nationen - Må kjøre bort matjord på grunn av høye nivåer av giftstoffer
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Takk for linker,litt masse å lese gjennom.
    Tenkte mest på kor masse det sprøytes på frukt her i norge kontra utlandet,sånn generellt.

    Smaken på norske epler er uansett lang bedre enn utenlandske.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Etter å ha drevet hobbyhage skjønner jeg godt at folk som skal leve av det kjører på med ymse. Hva som klarer seg og hva det blir mye av er svært uforutsigbart. Vi dyrker kun litt som hobby og til eget bruk og det er så økologisk som det kan få blitt. Det er godt. Veldig godt. Men uforutsigbart. Vi har chili, agurk, paprika og tomater i drivhus i hagen. I bed har vi diverse salat, potet, purre, kålrot, rødbeter, knutekål, svartkål, gulrot, squash, sukkererter, ymse bønner, løk, rødløk, hvitløk, jordskokk og sikkert noe jeg har glemt. I tillegg har vi urtebed. I fjor kunne jeg spist dill til jeg stupte, i år kom det knapt dill. I fjor var der bøtter og spann av koriander, i år nesten ingen ting. Det svinger mye.

    Hadde dette vært næringsvei hadde jeg sett helt annerledes på saken. Om noe ikke kommer, blir spist av snegler eller blir lite av så er det et skuldertrekk og en tur på butikken. Som levebrød i stor skala? Noe helt annet.
     
    Sist redigert:

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Er jo ikke spesielt lange veien fra Sandvika til øst for elva der Hardingfele holder hus.
    Nei det er ikke så langt, men det er ikke alle som er like bevegelige. Jeg er klar over at jeg kan virke sutrete, men jeg er litt oppgitt over at det ikke er mulig å få til et godt mattilbud på et av skandinavias største kjøpesentre.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.590
    Antall liker
    15.157
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Røkelaks kjøper jeg utelukkende av småprodusenter i nærheten som selger direkte til kundene, samme måte som krabbe- og rekefiskere selger til sine kunder. Rett fra personen som har røkt eller kokt herligheten, han har ingenting å gjemme seg bak av distribusjonsapparat. Det finnes en småprodusent på Salvøy som dessverre ikke tar imot flere kunder, men heldigvis er min familie allerede faste kunder hos ham. Og en kompis har kontakt med et røkeri i Skånevik som også har fantastisk røkelaks, selv om jeg syntes den var i det feite laget sist gang. Langtifra supermarkedfeit, bare så det er sagt. Å kjøpe røkelaksen fra små entusiastiske røkerier istedenfor å betale for vare av lavere kvalitet i butikken er verdt hver eneste krone, og sammenligner du med Salma er det nok ingen prisforskjell å snakke om heller. Det er rett og slett en helt annen verden av smaker, og fritt fra alt som kan kalles usmak.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Etter et lite matstreif i Oslo i ettermiddag…

    Vis vedlegget 397610
    Du får ganske mye av det på Jacobs når du måtte ønske - bare slik til opplysning. Det er egentlig min stærste beef med Mathallen, Matsreif og lignende - jeg kan faktisk i stor grad kjøpe akkurat det samme hver dag på butikk i Oslo om jeg vil. Det fremstår - til en viss grad - som en happening for folk som ikke vet hva finnes til salgs i Oslo resten av året.

    Ladet bilen på Lillehammer i dag, de hadde også "lokalmat" til salgs på Marché der. Som kom fra Lom - 171km unna. Og holdbar til midt i 2017 eller deromkring. Det finnes åpenbart såpass få produsenter med fungerende distribusjon at man i stor grad får kjøpt det samme over alt. I parantes bemerket er det småsøtt når noen synest de har gjort noe fornuftig når de har kjøpt noe som en bonde/selger/whatever har transportert 200km for å selge en liten håndfull av. I sommer kjørte vi rundt Innerøya i Nord-Trøndelag, stoppet på et sted med gardsmat. Der var det frossent (svine)kjøtt å få. Fyren i butikken sa at de gjerne skulle hatt ferskt kjøtt, men de ville ende opp med på kaste 80% av det siden etterspørselen var såder.

    Jeg er helt for Matstreif og lignende, men mest av alt viser det hvor sørgelig det står til med denslags i landet. Om man kjøper "lokalmat" fra Finnmark kan man like gjerne handle fra Sør-Europa. Reisen er ca like lang.
     
    Sist redigert:

    equilibrium

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    29.10.2010
    Innlegg
    928
    Antall liker
    609
    Sted
    Østenfor sol og vestenfor måne
    Torget vurderinger
    3
    Takk for linker,litt masse å lese gjennom.
    Tenkte mest på kor masse det sprøytes på frukt her i norge kontra utlandet,sånn generellt.

    Smaken på norske epler er uansett lang bedre enn utenlandske.
    Vet ikke om sikre tall på det foreligger, men Mattilsynet har i alle fall formidlet at 75% av frukt og bær i norske butikker inneholder sprøyterester. Mener å ha lest at norske epler fra det konvensjonelle jordbruket i gjennomsnitt sprøytes 8 ganger i året. En utfordring er at mengden 'gift' et eple tilføres er avhengig av hvor eplet henger. Forskere fra UK har f.eks funnet opptil 90 % mer sprøytemiddelrester i enkeltfrukter enn i samleprøver. Så ståa til akkurat det eplet du holder i hånden kan ingen gå god for. Det finnes på andre siden 23 godkjente naturpreparater for økologisk produksjon, og blant disse finnes f.eks pyretrin som er litt ugreit. Men i praksis påstås dette sjeldent å benyttes i økologisk matproduksjon, men snarere av økologiske hageentusiaster etc. Jeg mener også at det i visse tilfeller har blitt gitt dispensasjon for kobbersulfat (med støtte i at det er godkjent i øko-produksjon i EU), nok et preparat jeg personlig vil ha ut av listen. Men at det kan finnes problematiske elementer i økologisk jordbruk betyr jo ikke at man like så gjerne kan velge mat fra konvensjonell produksjon.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.378
    Antall liker
    17.126
    Torget vurderinger
    2
    Pyretrin omsettes i storkvanta på rundt 3-5 kilo totalforbruk i året i Norge, og går til hobbygartnere og folk som skal beskytte blomster.
    M
    en Arne Grønlund, ihuga og mangeårig motstander av økologisk landbruk, klarte å blåse den fjæra opp til noen mediaoppslag.
    H
    er er svaret til Oikos om Grønlunds desinformasjon med utgangspunkt i Pyretrin, verdt å lese alt som står i linken.


    Kun 3 kilo årlig forbruk av hobbypreparat av Pyretrin i gjennomsnitt på landsbasis
    Pyretrin som NRK-programmet Folkeopplysningen og NRK Finmark problematiserer spesielt, er et planteekstrakt som knapt brukes. I perioden 2010-2014 ble det i snitt ble brukt 3 kg virksomt stoff per år av pyretrin i Norge, med en topp i 2014 på 6 kg. Alt dette ble omsatt som hobbypreparater.

    Til sammenligning ble det i 2014 omsatt 883 tonn totalt av pesticider, av dette 6,9 tonn insektmidler.


    De viktigste fakta om økologiske naturpreparater og pyretriner
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn