Mat, drikke og røyk Kaffe...

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Sist redigert:

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.499
    Antall liker
    3.797
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Her er mine topp tre: The missing bean i Oxford, Kaffitar i bankarstræti i Reykjarvik og Cafe farnese i via baullari 26 i Roma:)
     

    baldrick

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2006
    Innlegg
    1.580
    Antall liker
    749
    Torget vurderinger
    3
    Noen som har tips til en god og grei kaffemaskin? Må være enkel i bruk og kunne lage melkebasserte varianter. Under 10.000 kr og gjør ingenting om den koster halvparten :)
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Baldrick: En Rancilio Silvia bør være oppnåelig da.. Ellers har du jo selvfølgelig en liten Gaggia, da-forøvrig var det Achille Gaggia som oppfant den moderne kaffemaskinen( i italiensk tapning- ikke kaffetrakteren).
     

    DagS

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.07.2004
    Innlegg
    472
    Antall liker
    524
    Sted
    Karlstad, Sverige
    Torget vurderinger
    8

    007

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.12.2012
    Innlegg
    228
    Antall liker
    755
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    1
    Jura E8

    idag ankom Jura E8 kaffemaskin, etter at den gamle Krups tok kvelden. Da satser jeg på kvalitet på kaffen fremover. Sjekket litt rundt men havnet på en Jura etter anbefaling og egen overbevisning.

    God kaffe må man ha når man skal fungere :cool:
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Har god erfaring med Jura. Har en gammel og enkel en. Hvis man først skal bruke maskin og kompromisse, så er det nettopp et godt kompromiss med Jura
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.395
    Antall liker
    4.090
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Bolledeigen har snart hevet seg ferdig, Keith Jarrett avslutter sin Paris konsert og jeg har laget meg en kopp espresso. Jenta på Pascal mente at S&H La Amistad passet bra i espressomaskin. Jeg tillater meg å være uenig. Den blir litt for syrlig for min gane. Iallefall uten melk eller vann i.
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Enig med deg. Hver gang jeg har prøvd noe som ikke er espressobrent på en espressomaskin, har det gått dårlig. Brenningen passer ikke til malingsgrad og kort eksponeringstid
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    MaKi, Chalshus: Hu tenkte kanskje på en Bialetti? Der funker den, nemlig. Men nøkkelen her i huset er å bestandig gå etter mørkbrent- uansett. Og hvis du skal ha den malt i butikken, be om å få etpar grader finere enn standard, bergensk grad...Da går det bra. Dog, i jula: En halvkilo La Merced burde holde:cool:
    Jura er forresten et mer enn greit kompromiss, det..
     
    • Liker
    Reaksjoner: 007

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.395
    Antall liker
    4.090
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Jeg har en Mazzer Mini som tar seg av kverningen.
    Jeg tipper servitrisen ikke hadde spesielt god kunnskap, men alle kan ikke alt. Skal prøve den i Bialettien. Takk for tipset.
     
    U

    utgatt60135

    Gjest
    Kaffetestingen fortsetter....

    Aeropress var en flott måte å lage kaffe på. Særlig om man bare skal ha én kopp. Smaken blir litt rikere. Jeg antar at det er litt mer finmalte bønner som er hovedårsaken. Kanskje passer bryggemetoden bedre for enkelte bønnetyper.

    Testet ut Naciemento fra Tim wendelboe. Det var så abolutt en kvalitetskaffe. Det merktes på smaken, men ikke noe utpreget aromatisk eller fruktig. Den gikk fort unna.

    Lavazetta syntes ikke var noe spesielt god kaffe, men alikevel likte jeg den overraskende bra etterhvert.

    Yirgacheffe kaffen fra Stavanger kaffebrenneriet skuffet litt. Hadde forventet bedre smak.

    Siste kjøp var Intenzo fra Zoegas. Liker den godt, men kanskje var den grønne mørkrøstet enda hakket bedre? Zoegas blir i allefall i finne i huset ofte tror jeg. Den med mest value for money så langt.
     

    JCP

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.04.2014
    Innlegg
    780
    Antall liker
    368
    Sted
    Moss
    Zoega Intenzo blir litt voldsom i lengden om jeg drikker for mye; det blir fort en liter, eller to, i døgnet når jeg har fri. På nattevakt går det en liter, men da drikker jeg ikke kaffe utenom arbeidstid. Mörkrost og Mellbergs blanding synes jeg er veldig gode på både dybde og smak.
     

    Kenol

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    27.09.2005
    Innlegg
    528
    Antall liker
    173
    Torget vurderinger
    12
    Har kjøpt en Aeropress til fruen, men var vanskelig å få tak i filter. Kan en bruke vanlig kaffefilter her?
     
    U

    utgatt60135

    Gjest
    20161225_193955.jpg

    High-end kaffe!!! Klart den beste kaffen jeg har smakt. For en deilig og kompleks ettersmak! Hacienda Esmeralda i Panama er en av de mest kjente for beste kaffedyring og er en av de mest høyest pris på auksjoner i verden.. Dette er et parti utenfor auksjon og middels kvalitet fra dem tror jeg.

    20161225_193352.jpg

    Tarqui var den første jeg prøvde, men synes å huske at den var enda bedre? Royal Malabar fra India er meget god og karakteristisk kaffe. Blant favorittene tror jeg?

    Til nå har jeg til gode å finne en favoritt fra Afrika.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.156
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Det er så enkelt for meg at etter et liv i redaksjonslokaler og studio (med der tilhørende Friele frokostkaffe) så tåler strengt tatt magen min bare relativt mørkbrente kaffetyper. Lille julaften kjøpte jeg en pose Indian Monsooned Malabar som jeg til nå kun har brukt i Eva Solo kaffebrygger, malt et sted mellom trakte- og espressograd like før bruk. Det fungerte ypperlig. Skal prøve den i italiensk mokkakanne før posen er tom. Er sikkert også nydelig som grunnlag for latte.

    Kjøpt på Amundsen i Haugesund. Hvem som har levert bønnene til dem vet jeg ikke.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Aeropress ser interessant ut, men siden jeg ikke har en separat kvern (bare en all-inclusive dings) så hat jeg aldri kjøpt en sli. Har drukket litt kaffe fra slike på kaffebarer i byn.

    Men det jeg lurer på er om den kan brukes til å filtrere annet enn kaffe med. Driver å lager litt mat av og til og stundom er det ting som må siles, eller stå natten over i ostekleder og dryppe seg gjennom. Såp et direkte spørsmål. Kan jeg f.eks. knuse en tomat og trykke den gjennom en slik med ganske klar veske som resultat, eller blir det bare griseri og tenners gnissel?
     
    U

    utgatt60135

    Gjest
    Men det jeg lurer på er om den kan brukes til å filtrere annet enn kaffe med.
    Det er mulig, men jeg ville ikke har gjort slike "griserier" som du sier på en kvern som er spesialistert for kaffeknusing. Kaffekvern er et must for kaffeelskere. Ikke er de så dyre heller.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Et lite tips til dem som er i byen og liker kaffe og slikt.

    Bergen Kaffebrenneri, byens stolthet, har utvidet og tatt over Vågen Fetevarer. De har også begynt å lage sin egen sjokolade. Her snakker vi lokalprodusert steinkvernet sjokolade basert på utvalgte bønner. Siste jeg var innom hadde de tre typer for salg.

    Men man kan også sitte seg ned der med en kopp dagens kaffe og en tynt flak med deres sjokolade. En slik opplevelse gjør skade i lommeboken helt i overkant av 50 kr. De neste par-tre timene rundt i byens gater har nå fått et stjernedryss over seg. Det metter på ingen måte, man bare er litt mer fornøyd når man går ut på gaten igjen.

    Man kan jo også kjøpe med litt til eget forbruk om man vil.

    Vel verdt å stikke innom om man er i Bergen, og setter pris på små godbiter.
     

    Vedlegg

    U

    utgatt60135

    Gjest
    Men det jeg lurer på er om den kan brukes til å filtrere annet enn kaffe med.
    Det er mulig, men jeg ville ikke har gjort slike "griserier" som du sier på en kvern som er spesialistert for kaffeknusing. Kaffekvern er et must for kaffeelskere. Ikke er de så dyre heller.
    Når var det ikke kvernen jeg tenkte på men aeropressen.
    Å Ja, nei det her jeg ikke noe tro på. Men vel verd pengene om man bruker gode bønner og kverner i siste liten.
     

    Minutten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.12.2007
    Innlegg
    8.409
    Antall liker
    3.288
    Torget vurderinger
    4
    Er det noen som selger de matteo kaffe i Norge? Kan kjøpe fra webshoppen, men de skal ha kr.237 i frakt for 250 gram!
     
    U

    utgatt60135

    Gjest
    Hmm, da var juleposen tom...
    Trude kan vel brenne flere ;)? Var den god? Jeg har bestilt en pose til fra La Esmalalda. Oi, ser at den er borte fra nettstedet. Var det siste parti solgt? Bestilte en fra Heleanna, Etiopia også.
     
    U

    utgatt60135

    Gjest
    20170101_151519.jpg

    Tar nye skritt. En liten blindtest av Chemex vs Hario V60. Traff godt på tiden, men Chemex´n ble litt vel kraftig (for mye kaffe). Alikevel så synes jeg Chemex var en anelse mer fyldig. Vet ikke om det skyldes mer mengde kaffe men det stemmer overens med hva jeg har lest. Virker som det er liten forskjell på dem på smak. Tror jeg liker V60 best fordi det går kjappere og er litt nettere. Samt at mengden kaffe passer utmerket. Er nok også litt mer spillerom for å eksperimentere litt.

    Muruta kaffen fra Burundi til 200kr skuffet en del. Bra kaffe, men ikke verd prisen imo.

    Vet dere hva normal holdbarhet er på brente bønner godt pakket er? Kaffa ville ikke sende meg den fantastiske La Esmaralda kaffen fordi den var brent nesten for en måned siden. Andre oppgir vel mye lengre holdbarhet?
     
    U

    utgatt60135

    Gjest
    20170106_175422.jpg

    Ah, Kona kaffen fra Hawaii er meget meget god. Blir litt dyr med frakt, men gøyalt å prøve den også. Beskrevet som middels brent, men virker godt brent for meg. Meget kraftig og rik i smaken. Minner litt om Zoega, bare klart bedre. Såpass mektig at jeg bruker litt mindre mengde med denne. Veldig leskende og smaksrik. Helt klart den jeg har likt nest best. Snadder i bakgrunnen. Mer av den fantastiske kaffen fra Panama og en Yirgachefe kaffe. Kona kaffen smaker fortreffelig med aeropress. Bestilte fra Hawaii Coffee Company om noen har lyst til å prøve. Er det ikke rart at ingen importerer Kona kaffe i Norge?
     
    J

    Jim I Hendriksen 2nd Edt.

    Gjest
    Fikk meg en slik tampestasjon for en stund siden, dette gjør det hele mye mer stabilt og derfor lettere å få det helt rett i filteret, ikke denne vinglingen når man tamper rett på en gummimatte eller bordet f.eks. Setter den på vekta og tamper til det er akkurat slik man ønsker det. En veldig tung og solid sak men det må det være også...En lek.


    IMG_2530.jpg
     

    HalvorV

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    09.06.2003
    Innlegg
    183
    Antall liker
    102
    Torget vurderinger
    1
    Takk Chalshus!
    Etter litt over 200 doser gjennom kvernen og den nye maskinen er det bare en ting å si, skulle kjøpt en skikkelig maskin for lenge siden.
    Repeterbarheten gjør at det blir relativt enkelt å lage bra kaffe. Jeg har tidligere sjelden vært fornøyd med ren espresso, dette har så til de grader endret seg og melkebasert kaffe er en lek med steamkapasiteten som nå er tilgjengelig.
     

    Fosse

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.08.2003
    Innlegg
    11.509
    Antall liker
    27.083
    Torget vurderinger
    24
    Gratulerer med flott maskin!

    Har en slik selv som du ser.

    IMG_0619.jpg
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.156
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Artig nok artikkel, men det er typisk hvordan man overdriver i slike blogger. De profesjonelle espessomaskinene kom til Bergen midt på åttitallet eller tidligere for alt jeg vet, ikke på slutten av nittitallet som Carl Eugen Johannesen påstår. Da jeg kom til Bergen fantes det to skikkelige kaffebutikker som solgte allslags eksotiske kaffetyper, Jordans i Vektertorget og en annen som jeg ikke husker lenger. Jordan ble en del av Birkeland Kjøtt og er nå bare en avdeling av deres butikk på Bystasjonen, men har røtter tilbake til før jeg ble født i alle fall. De lå vel på Torgalmenningen på seksti- og syttitallet. På Café Opera hadde de skikkelige maskiner både i første og andre etasje første gang jeg besøkte stedet vinteren 1986.

    Sushi derimot var det lite av. Fram til etableringen av Nama rundt årtusenskiftet. Men tidligere, i siste halvdel av nittitallet, hadde vi en sushiklubb tilknyttet Havets Grøde på Kjøttbasaren. En gang i måneden fikk vi besøk av en sushikokk fra Oslo som laget mat til oss, vi måtte ha med sake og øl selv.
     

    pengelek

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    12.06.2009
    Innlegg
    493
    Antall liker
    59
    Torget vurderinger
    17
    Jeg og min kone har etter mange års kaffe interesse endelig tatt steget videre, og startet eget kaffebrenneri. Vi holder til i et lite lokale på Hisøy i Arendal, og garanterer ferskbrent kaffe.

    Akkurat nå tilbyr vi kaffe fra Etiopia, Brasil og Rwanda, hvor sistnevnte også selges som espresso brent.

    Hvorfor smake Mukasa kaffe?

    Vi brenner kun kaffe av utmerket kvalitet, med høy cupping score. Vi har stort fokus på at kaffen vi tilbyr både skal være rettferdig, og smake fantastisk!
    I tillegg til at Mukasa Kaffebrenneri er genuint opptatt av at bøndene får rettferdig betalt, står vi også bak den norske organisasjonen Adolph Mukasa Nursery & Primary School.
    Dette er en barne og ungdomsskole i Lwezo – Uganda, med over 500 elever, som drives av ren veldedighet.
    Mukasa Coffee AS støtter i den anledning skolen og barna med kr. 5,- pr. solgte pose (250g) kaffe til private kunder.
    Bygden Lwezo har mye kaffeplanter, og vi drømmer om å en gang kunne tilby dere smaken av "Afrikas perle".*

    Lyst til å prøve?

    Vi gir alle medlemmer på Hifisentralen 25% * avslag på første kjøp . Brukt rabattkoden: hifikaffe2017
    *gjelder ikke kaffe abonnement og frakt.

    Kaffen kan kjøpes på www.mukasa.no (og tilbys i ulike størrelser og kverningsgrad).
    Her kan du også kjøpe utstyr for brygging (Hario v60), kaffe abonnement, og grønne kaffebønner - om du ønsker å prøve deg selv på kjøkkenbenken

    Besøk oss gjerne på Facebook:
    https://www.facebook.com/mukasacoffee/

    Mvh
    Mukasa kaffebrenneri

    (Etter å ha lest gjennom hele tråden, føler jeg det var ok å poste dette. Om det ikke er greit må admin gjerne slette posten, eller kontakte meg).
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn