Tilbake til enkelheten (og musikken)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Men jeg tror HCS har rett. Det blir vanskelig å spørre om råd i tråden ang. oppbygging av systemet hvis det skal holdes helt hemmelig. Kanskje jeg rent av skal skrive om hva det ble nå i helga. Får sove på det :) God natt!
     

    TrompetN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.03.2004
    Innlegg
    8.700
    Antall liker
    7.011
    Kudos for at du prioriterer å øke størrelsen på rommet fremfor utstyr. Det ser man ikke ofte, men jeg er trygg på at du får igjen de pengene i lydkvalitet.
    Tror jeg vet hvilke høyttalere du har bestilt. Synes du tar sjanser, men tror det vanker kudos der også gitt. :)
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Det objektivistiske høyttalerkjøpet

    Ok, by popular demand... så får jeg vel si hva det ble til! Advarsel: Det er mulig denne posten blir enda litt lenger enn det pleier å bli når jeg skriver.

    Altså, HCS har begynt å kjenne meg litt, tror jeg, og setter i blant fingern rett på de ømme punktene... har jeg hørt høyttalerne jeg har bestilt? Nei. Faktisk ikke. Dette er et høyttalerkjøp som er 50 prosent objektivistisk - basert på helt objektive kriterier om høyttalerne, ikke min egen subjektive lytting.

    Men ikke 100 prosent objektivistisk. 50 prosent. Grunnen er at jeg har brukt mye tid det siste året på å bli kjent med mine egne preferanser for lydgjengivelse i heimen, ved å høre på mange ulike oppsett. Jeg har funnet ut at målet for meg ikke er å bli flyttet til opptaksrommet, men at musikerne skal flytte inn i min egen stue. Jeg vil at musikerne skal komme til meg - ikke at jeg skal forflyttes til dem. Før påske fikk jeg igjen hørt på MBL 101. Nok en gang imponerte disse høyttalerne meg. Jeg innså da at ja - det må bli rundstrålere for min del.

    MBL-Radialstrahler-101E-Mk.II-loudspeaker-19.jpg


    Jeg har erfart at dipoler kan gi noe av den samme luftige følelsen av at musikerne er i samme rom. Men - dipoler kan være mer sweetspot-avhengige, tror jeg. Det var min erfaring da jeg hørte Piega Master One hos Duet - også et helt fantastisk par med høyttalere:

    piega1.jpg


    Så min andre MBL-opplevelse avgjorde det: Det måtte bli rundstrålere. Det gjorde også at DIY utgikk, siden rundstråling er et veldig komplekst høyttalerprinsipp. Så langt de første ikke-objektivistiske 50 prosentene - mine preferanser for hvordan jeg vil at lyden skal høres ut hjemme hos meg.

    Men: MBLene var ikke aktuelle, av ulike grunner. For det første har jeg noen økonomiske begrensninger, og et MBL-innkjøp ville nok medført sparing ganske så lenge. Men like viktig var at jeg ikke synes MBLene er perfekte høyttalere, på tross av alt jeg liker ved dem. De har jevn spredning horisontalt, men ikke vertikalt. Derfor er de egentlig ikke perfekte rundstrålere. De er heller ikke noen punktkilde, og er derfor ikke optimale for nærfeltslytting (kanskje Arve korrigerer meg på dette, hehe). De er ikke ekstremdetaljerte når det gjelder pinpointing. Dessuten lurer jeg på om det var noe med klangen eller tonen deres som ikke tiltalte meg 100 prosent.

    Spørsmålet ble: Er det mulig å få rundstrålings-egenskapene til MBLene, men også få enda større klarhet og pinpointing? Derfor over til de objektivistiske 50 prosentene som ligger bak kjøpet.

    ----------

    Jeg leste ganske mye på nettet om ulike typer rundstrålere. Jeg kom over hjemmesiden til Roger Russell, tidligere sjefsingeniør (eller noe sånt) hos ikke helt ukjente McIntosh. Det viser seg at Russell i likhet med meg er svak for rundstrålere, for han har en hel side om dem: Omnidirectional speakers
    Jeg så på de ulike modellene, og alle virket for meg til å ha en del utfodringer. Først og fremst var det veldig få av dem hadde jevn spredning vertikalt.

    Men via siden til Russell havnet jeg på hjemmesiden til en for meg helt ukjent høyttalerprodusent. Drumroll drumroll... ja, jeg har jo skrevet om dem tidligere i tråden: Morrison Audio. Morrison Audio

    Det er et énmanns-foretak i Kanada, som er drevet av én mann som heter Don Morrison. Han har bygget rundstrålende høyttalere for hånd - bokstavelig talt - i over førti år. Beskrivelsen av høyttalerne hans fanget umiddelbart interessen min. For det første virket disse til å være genuint rundstrålende, i både horisontal- og vertikalplanet. Sånn ser de ut:

    static1.squarespace.com.jpeg


    De var aktivt delt gjennom et eksternt DSP-filter, noe jeg likte og som ga meg mer tillit til designet. Det var flere ting som tiltalte meg: Wooferen - en syvtommer - har ekstremt lang slaglengde sammenliknet med hva som er vanlig, noe som gir større kapasitet enn størrelsen normalt skulle tilsi. Lavere delefilter-frekvens enn vanlig, på 1000 hz. Pluss at wooferen og diskanten er veldig tett på hverandre, noe som gjør det mulig med nærfeltslytting. M.m.

    Dessuten prøvde jeg å finne det som var av brukeranmeldelser på nettet, ikke bare på hjemmesiden hans. Nesten unisont ble høyttalerne lovprist. Og det som overrasket meg mest var at nesten alle anmeldelsene trakk fram høyttalernes evne til pinpointing - evnen til å tegne opp overbevisende og detaljerte tredimensjonale rom. Jeg klarte å få direkte kontakt med noen av eierne, og de bekreftet at det var deres opplevelse: De mente at Morrison-høyttalere slett ikke sto tilbake for aktive monitorer når det gjaldt pinpointing. Var dette den hellige gral - rundstrålende høyttalere som likevel får til pipointing, detaljer og klarhet?

    Men jeg måtte jo høre dem, tenkte jeg. Jeg kontaktet Don Morrison og spurte om det var noen i Norge eller Skandinavia som hadde disse høyttalerne. Men nei. Det var ingen i hele Europa som hadde dem. Han sa at han laget ca. 16 par i året, så det var ikke så mange eiere å søke audens hos.

    ---------

    What to do? Jeg klarte ikke bestemme meg. Men to ting overbeviste meg om at jeg skulle ta sjansen og bestille dem.
    - For det første sendte Don Morrison meg et utkast til en artikkel som antakelig kommer til å bli publisert et forholdsvis kjent magasin i løpet av året. Der har en uavhengig journalist reist rundt og gjort målinger av mange ulike kommersielt tilgjengelige høyttalermodeller, for ting som polarrespons (altså hvor kontrollert og jevn spredningen er), forvrengning, m.m. Morrison-høyttalerne skårte helt i toppen, sammen med noen få andre modeller hvorav de fleste var mye dyrere.

    - For det andre fant jeg ut at det antakelig ville være lett å selge dem videre til en god pris, dersom de ikke skulle falle i smak. Jeg fant ut at Don Morrison var noe av en "soup nazi", hvis noen husker den Seinfeld-episoden: Suppegeniet som lager den beste suppen i New York, men selv bestemmer hvem han vil selge suppen til.
    1400127270-0.jpg


    Flere av Morrison-eierne jeg kommuniserte med fortalte at Don Morrison var svært kresen med hvem han solgte til. Produksjonen er jo veldig begrenset, og han ønsket primært å selge til musikkelskere som han trodde ville ha glede av høyttalerne lenge. Han prøvde å sile ut folk som - med hans egne ord til meg - "chase sound, not music". Men av en eller annen grunn kom visst jeg gjennom nåløyet. Men jeg regnet derfor med at det er en ganske stor backlog av såra og vonbrotne kanadiske og amerikanske audiofile som ikke har fått kjøpe Morrison-høyttalerne, som vil være mer enn takknemlige for å kjøpe dem hvis de dukker opp på Audiogon. (jeg prøvde å finne ut om de nyeste modellene har blitt solgt på brukten noen gang, og klarte å finne én annonse - som så ut til å ha blitt solgt etter én dag)

    ----------

    Så jeg endte opp med å hoppe i det. Importert til Norge, med MVA og alt sånt, ble det rett i underkant av 90000. Ettersom disse selges direkte fra produsent, og Don Morrison aldri har brukt en krone på PR eller på å stille dem ut på hifi-show, tror jeg fort prisen ville vært dobbelt så høy - minst - hvis man skulle kjøpt den i butikk. For en statsansatt akademiker i etableringsfasen med både huslån og studielån er det likevel en del penger. Så da ble det en avbetalingsplan, og regner med å få dem i hus i oktober eller november. Innen den tid er som sagt planen å få hevet taket også.

    Neste steg blir å bestemme hva jeg gjør med bassløsning. Med eq gjennom DSP sier Don Morrison at høyttalerne spiller omtrent flatt ned til 34 hz. Men da bør de ikke spilles ekstremt høyt for ikke å skade elementene. Hvis de deles mot subwoofere på 50 hz, som Don Morrison anbefaler, kan man visst spille så høyt man bare vil. Don Morrison selger også matchende subwoofere. Kanskje blir det neste steg, hvis de faller i smak... eller at jeg prøver meg med en custom DIY-løsning i bassen.

    Hva skal jeg si? Jeg er spent, kjenner jeg! Det er klart det er en sjanse å ta, å bestille høyttalere man aldri har hørt, basert på objektivistiske kriterier for høyttalerdesign. I verste fall ender jeg opp med å selge dem igjen med et visst tap. Men jeg tror også at det er en sjanse for at dette er et seriøst gullegg - at dette gir meg lydgjengivelsen jeg har drømt om. Om noen måneder har jeg svaret!
     
    Sist redigert:

    Karmana

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.06.2008
    Innlegg
    26.099
    Antall liker
    72.396
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    42
    Veldig spennende!!! Du har kanskje ikke hørt høyttalerne, men du har jaggu gjort det andre grunnarbeidet til gangs. Gratulerer med å ha kommet gjennom nåløyet hos the soup nazi ;) Forhåpentlig blir det åpnet når jeg på senhøsten skraper på døren :)
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Veldig spennende!!! Du har kanskje ikke hørt høyttalerne, men du har jaggu gjort det andre grunnarbeidet til gangs. Gratulerer med å ha kommet gjennom nåløyet hos the soup nazi ;) Forhåpentlig blir det åpnet når jeg på senhøsten skraper på døren :)
    Takk! Når du banker på skal døren stå vidåpen, Karmana :)
     

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.654
    Antall liker
    32.468
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    50% objektivist, måtte smile her. Så resten er 50 subjektivt.. Det er en ærlig tilnærming, som jeg bifaller. Måtte bruke en time på å lese om disse selv. De virker veldig annerledes enn det meste annet, nok en ting å bifalle. Jeg tror dette blir bra, men de har en høyere innsteg av egen-jobbing for å få til. Og det er den tredje tingen jeg liker. Og dessverre da, med tre ting jeg liker og bifaller, må jeg nok innom når jeg kommer på en av mine besøk hos karmana.. Kor musikk bestilles :).

    Og gratulerer så masse! Stolt av at den objektive tiltro førte til subjektiv handling.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    50% objektivist, måtte smile her. Så resten er 50 subjektivt.. Det er en ærlig tilnærming, som jeg bifaller. Måtte bruke en time på å lese om disse selv. De virker veldig annerledes enn det meste annet, nok en ting å bifalle. Jeg tror dette blir bra, men de har en høyere innsteg av egen-jobbing for å få til. Og det er den tredje tingen jeg liker. Og dessverre da, med tre ting jeg liker og bifaller, må jeg nok innom når jeg kommer på en av mine besøk hos karmana.. Kor musikk bestilles :).

    Og gratulerer så masse! Stolt av at den objektive tiltro førte til subjektiv handling.
    Takk HCS! Du er selvfølgelig super-velkommen!
     
    • Liker
    Reaksjoner: HCS
    A

    ANM

    Gjest
    Har nettopp kommet meg etter sjokket. Rundstråler? Du?;)

    Står respekt av måten du satser, kjøpe uhørt. Vel, jeg stiller meg 100% bak metoden, vel vitende om at dette er en gjennomtenkt handling. Faktisk veldig lik måten jeg kjøpte C4 på. Måtte ut med dep og satset å at signaturen lignet søskenflokken.
     

    svart-hvitt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.01.2015
    Innlegg
    6.407
    Antall liker
    4.073
    Torget vurderinger
    0
    Gratulerer!

    Veldig spennende valg!

    Du har jo gjort skikkelig research, så det lover bra.

    Inntil de kommer til landet, får vi bare smøre oss med tålmodighet...

    ;D
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Har nettopp kommet meg etter sjokket. Rundstråler? Du?;)

    Står respekt av måten du satser, kjøpe uhørt. Vel, jeg stiller meg 100% bak metoden, vel vitende om at dette er en gjennomtenkt handling. Faktisk veldig lik måten jeg kjøpte C4 på. Måtte ut med dep og satset å at signaturen lignet søskenflokken.
    Ser man det! Visste ikke at du også hadde kjøpt uhørt. Ja, det er jo en risiko. Siste høyttalerne jeg kjøpte, Heed Enigma 5, kjøpte jeg også uhørt. Og de ble jeg jo ikke 100 prosent fornøyd med. Men da var jeg fortsatt veldig fersk på hifi-galeien, og ante egentlig ikke hvordan jeg skulle orientere meg. Så det var et skudd i blinde. Denne gangen vet jeg jo mye mer både om mine egne preferanser, og om hvordan ulike typer høyttalere samsvarer med de preferansene jeg har. Men likevel kan man jo ikke vite helt sikkert, og hvert fall ikke hvordan det vil fungere i rommet man har.
     

    Karmana

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.06.2008
    Innlegg
    26.099
    Antall liker
    72.396
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    42
    Har nettopp kommet meg etter sjokket. Rundstråler? Du?;)

    Står respekt av måten du satser, kjøpe uhørt. Vel, jeg stiller meg 100% bak metoden, vel vitende om at dette er en gjennomtenkt handling. Faktisk veldig lik måten jeg kjøpte C4 på. Måtte ut med dep og satset å at signaturen lignet søskenflokken.
    Ser man det! Visste ikke at du også hadde kjøpt uhørt. Ja, det er jo en risiko. Siste høyttalerne jeg kjøpte, Heed Enigma 5, kjøpte jeg også uhørt. Og de ble jeg jo ikke 100 prosent fornøyd med. Men da var jeg fortsatt veldig fersk på hifi-galeien, og ante egentlig ikke hvordan jeg skulle orientere meg. Så det var et skudd i blinde. Denne gangen vet jeg jo mye mer både om mine egne preferanser, og om hvordan ulike typer høyttalere samsvarer med de preferansene jeg har. Men likevel kan man jo ikke vite helt sikkert, og hvert fall ikke hvordan det vil fungere i rommet man har.
    Jeg har jo også noe uhørt som venter på meg, men i tillegg har jeg jo heller knapt gjort noe research. Satser knallhardt på at flaks trumfer strukturert tilnærming ;)
     

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.654
    Antall liker
    32.468
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    Har nettopp kommet meg etter sjokket. Rundstråler? Du?;)

    Står respekt av måten du satser, kjøpe uhørt. Vel, jeg stiller meg 100% bak metoden, vel vitende om at dette er en gjennomtenkt handling. Faktisk veldig lik måten jeg kjøpte C4 på. Måtte ut med dep og satset å at signaturen lignet søskenflokken.
    Ser man det! Visste ikke at du også hadde kjøpt uhørt. Ja, det er jo en risiko. Siste høyttalerne jeg kjøpte, Heed Enigma 5, kjøpte jeg også uhørt. Og de ble jeg jo ikke 100 prosent fornøyd med. Men da var jeg fortsatt veldig fersk på hifi-galeien, og ante egentlig ikke hvordan jeg skulle orientere meg. Så det var et skudd i blinde. Denne gangen vet jeg jo mye mer både om mine egne preferanser, og om hvordan ulike typer høyttalere samsvarer med de preferansene jeg har. Men likevel kan man jo ikke vite helt sikkert, og hvert fall ikke hvordan det vil fungere i rommet man har.
    Jeg har jo også noe uhørt som venter på meg, men i tillegg har jeg jo heller knapt gjort noe research. Satser knallhardt på at flaks trumfer strukturert tilnærming ;)
    Jeg går god for dere begge. Både høyttalerne og deg..Og skulle du ikke like de kjøper jeg de til samme pris som deg, var det ikke 25k ? 8)
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.156
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Dette er jo rett og slett uhørt! :eek:

    Vel, ikke så mye verre enn mitt valg av høyttalere, hvis jeg hadde kjøpt dem direkte fra Allan Hendry selv uten å høre dem på forhånd. Og det ville jeg faktisk vært villig til ut fra det jeg har lest om dem, noe som ville vist seg å være en riktig avgjørelse nå som jeg har dem i hus. Det er alltid et sjansespill å gå utenfor allfarvei, men gevinsten kan være veldig stor. Produsenter som Don Morrison og Allan Hendry bruker ikke penger på markedsføring og bling, alt går til lyden og det finnes ingen fordyrende mellomledd. Det sier seg selv at når et slikt par høyttalere finner veien til eier som virkelig faller for dem så er de åpenbare kandidater til tittelen Giant Slayer. Du må klart lenger opp enn til dobbelt pris for å finne noe objektivt bedre enn Monopulse A, og jeg tviler ikke på om det samme skulle gjelde for dine nye fra Morrison. Gratulerer så mye med spennende og uortodoks valg, håper dette bringer deg dit du ønsker å være.
     

    Karmana

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.06.2008
    Innlegg
    26.099
    Antall liker
    72.396
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    42
    Har nettopp kommet meg etter sjokket. Rundstråler? Du?;)

    Står respekt av måten du satser, kjøpe uhørt. Vel, jeg stiller meg 100% bak metoden, vel vitende om at dette er en gjennomtenkt handling. Faktisk veldig lik måten jeg kjøpte C4 på. Måtte ut med dep og satset å at signaturen lignet søskenflokken.
    Ser man det! Visste ikke at du også hadde kjøpt uhørt. Ja, det er jo en risiko. Siste høyttalerne jeg kjøpte, Heed Enigma 5, kjøpte jeg også uhørt. Og de ble jeg jo ikke 100 prosent fornøyd med. Men da var jeg fortsatt veldig fersk på hifi-galeien, og ante egentlig ikke hvordan jeg skulle orientere meg. Så det var et skudd i blinde. Denne gangen vet jeg jo mye mer både om mine egne preferanser, og om hvordan ulike typer høyttalere samsvarer med de preferansene jeg har. Men likevel kan man jo ikke vite helt sikkert, og hvert fall ikke hvordan det vil fungere i rommet man har.
    Jeg har jo også noe uhørt som venter på meg, men i tillegg har jeg jo heller knapt gjort noe research. Satser knallhardt på at flaks trumfer strukturert tilnærming ;)
    Jeg går god for dere begge. Både høyttalerne og deg..Og skulle du ikke like de kjøper jeg de til samme pris som deg, var det ikke 25k ? 8)
    + 5 års kebabforbruk for min sønn ;)
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Takker, Baluba og Distinctive!
    Både Monopulse og Soulsonic er også veldig spennende høyttalerdesign - føler meg nesten trygg på at jeg vil like dem godt, selv uten å ha hørt dem :)
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.194
    Antall liker
    9.347
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14

    TrompetN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.03.2004
    Innlegg
    8.700
    Antall liker
    7.011
    Spennende valg av høyttaler Olav. Har aldri hørt om disse før, men jeg tok meg i det mens jeg leste meg opp på de at jeg fikk litt "vil ha" følelsen. Det skjer ikke ofte.
    Ser ut som du har funnet en no nonsense rundstråler til 90.000,- (!!) . Bruker til og med neutrik kontakter.

    Har begrenset erfaring med rundstrålere, men hadde et lite akustikkoppdrag for noen år tilbake hos en som hadde noe som likner disse.

    Duvebella.jpg


    Det jeg husker var veldig spesielt med de var at stereobildet nærmest holdt seg over hele rommet. Disse stod ganske tett inn på frontveggen, men merket minimalt med uheldige artifakter det til tross.

    Tviler på at du kommer til å angre på at du river taket med disse. Hvor stor avstand til veggene kan du ha de?

    Gratulerer så mye, blir moro!
     
    Sist redigert:

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Spennende valg av høyttaler Olav. Har aldri hørt om disse før, men jeg tok meg i det mens jeg leste meg opp på de at jeg fikk litt "vil ha" følelsen. Det skjer ikke ofte.
    Ser ut som du har funnet en no nonsense rundstråler. Bruker til og med neutrik kontakter.

    Har begrenset erfaring med rundstrålere, men hadde et lite oppdrag for noen år tilbake hos en som hadde noe som likner disse.

    Vis vedlegget 437295

    Det jeg husker var veldig spesielt med de var at stereobildet nærmest holdt seg over hele rommet. Disse stod ganske tett inn på frontveggen, men merket minimalt med uheldige artifakter det til tross.

    Tviler på at du kommer til å angre på at du river taket med disse. Hvor stor avstand til veggene kan du ha de?

    Gratulerer så mye, blir moro!
    Takk Atle, veldig hyggelig å høre!

    Ja, jeg hadde litt samme erfaring med MBLene - stereobildet holdt seg av en eller annen grunn over alt. Det samme hevder Don Morrison gjelder hans høyttalere. Men hvorfor rundstrålere kan få en slik effekt - nei, det aner jeg faktisk ikke.

    Du har nok helt rett i at høyere tak blir enda viktigere med disse. Og de trenger luft. I følge Don Morrison er 60 cm fra alle vegger et absolutt minimum. Mindre enn det og de funker ikke noe særlig. Men én meter er å anbefale. Jeg kommer til å ta utgangspunkt i en avstand på ca en meter til alle vegger, med lytteposisjon 1 meter fra hver høyttaler - ikke en helt likesidet trekant. Så ser jeg hvordan det funker, og tar det derfra :)

    Du må for all del komme innom når jeg får satt det opp, hvis du skulle slumpe til å ha et spilleoppdrag i Bergen!
     
    Sist redigert:

    TrompetN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.03.2004
    Innlegg
    8.700
    Antall liker
    7.011
    Høres bra ut. I akustikk betyr kubikk mye, jo mer jo bedre så lenge høyttalerene klarer å fylle det. Blir det for lang etterklang kan man enkelt justere ved å dempe litt. Tipper at stereobildet holder seg fordi direktelyden fra begge høyttalerene er ubesudlet i frekvens og tid i hele rommet samtidig som at den reflekterte energien er jevn. Den lille nivåforskjellen ved skjev plassering betyr mindre.

    Takk for invitasjon! Er faktisk veldig sjelden jeg spiller på Vestlandet, men har antydet med OMF om en tur, så kanskje man kan høre ditt også i forbindelse med det. :)
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.194
    Antall liker
    9.347
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Ja, jeg hadde litt samme erfaring med MBLene - stereobildet holdt seg av en eller annen grunn over alt. Det samme hevder Don Morrison gjelder hans høyttalere. Men hvorfor rundstrålere kan få en slik effekt - nei, det aner jeg faktisk ikke.
    Jeg vil anta det har med miksen av direktelyd og reflektert lyd, samt sammensetningen av refleksjonene.

    En rundstråle sender jo ut mye lyd, og man vil få mange refleksjoner som ligger litt under direktelyden i nivå. Og dette vil trolig være relativt konstant. Altså uansett hvor du beveger deg i rommet - så er det masse refleksjoner, mens direktelyden fra høyttalerne er litt sterkere.

    Med "ikke-rundstrålere" så vil miksen mellom reflektert lyd og direktelyd varierer veldig med hvor du er, og siden man gjerne har optimalisert sweetspot så vil dette være plassen man har "foretrukket miks", og alle andre steder vil miksen være ulik den man har i sweetspot. Og ikke minst - man kan fort havne i situasjoner der refleksjonene faktisk er sterkere enn direktelyden.-

    mvh
    OMF
     
    Sist redigert:

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Takk OMF og TrompetN - det gir mening! Ble noen hakk klokere nå.
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Gratulerer - endelig. Jeg har jo fulgt deg litt på avstand en god stund. Og da er valget faktisk ikke så helt overraskende. Visste at du ikke var helt fornøyd med MBL - i likhet med meg, og jeg har vært borti siden til Morrison i ny og ne, gjerne inspirert av lesing i den store rundstråler-tråden.

    Vi får inderlig håpe at denne satsingen bærer frukter som du virkelig liker. Når du kjøper uhørt, og kanskje heller ikke har så mange norske referanser å bygge på, tar du utvilsomt en sjanse. Samtidig er det jo ganske morsomt å ta sjanser en gang iblant. For min del har jeg egentlig ikke tatt noen sjanser noen gang. Det blir litt kjedelig, selv om det er ganske trygt, og resultatet etter mitt skjønn har blitt bra - men ikke slik at jeg går av hengslene. :)
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Gratulerer - endelig. Jeg har jo fulgt deg litt på avstand en god stund. Og da er valget faktisk ikke så helt overraskende. Visste at du ikke var helt fornøyd med MBL - i likhet med meg, og jeg har vært borti siden til Morrison i ny og ne, gjerne inspirert av lesing i den store rundstråler-tråden.

    Vi får inderlig håpe at denne satsingen bærer frukter som du virkelig liker. Når du kjøper uhørt, og kanskje heller ikke har så mange norske referanser å bygge på, tar du utvilsomt en sjanse. Samtidig er det jo ganske morsomt å ta sjanser en gang iblant. For min del har jeg egentlig ikke tatt noen sjanser noen gang. Det blir litt kjedelig, selv om det er ganske trygt, og resultatet etter mitt skjønn har blitt bra - men ikke slik at jeg går av hengslene. :)
    Tusen takk for gode ord, grammofon! Ja, jeg krysser fingrene. Det ligger nok litt i blodet mitt å prøve ut uprøvde og nye ting... noen ganger blir det skivebom, men sjansen er jo der for at det treffer blink også.

    Ellers har jeg jo lenge hatt følelsen av at vi deler en del av de samme preferansene for hvordan vi liker at anlegget låter. Artig. Skal gi utførlige beskrivelser i tråden når jeg til slutt får dem i hus.
     
    Sist redigert:

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Hestekrefter

    Det hyggelige med å ha avslørt hvilke høyttalere det blir, er jo at jeg nå kan drodle høyt om å bygge opp systemet... :) ("tilbake til enkelheten" - I wish!)

    --------

    Jeg har tenkt på hvor mye krefter denne høyttaleren trenger. Bassdriveren har en følsomhet på 86 db. Hvis man bruker kalkulatoren over forsterkerkraft som Crown har laget, trenger jeg i så fall bare 100 watt for å spille 100 db med to meters lytteavstand (og slike lytteavstander vil det jo bli i blant).
    Crown Audio - Professional Power Amplifiers

    Men jeg har en hunch på at musikk ofte har peaks som krever mye mer krefter enn dette. Det er i hvert fall det AVI sier, produsentene av mine nåværende monitorer. Derfor har de utstyrt dem med mye mer kraft enn de i utgangspunktet skulle trenge. Og de spiller med en dynamikk og "avslappethet" som jeg ikke så ofte har hørt maken til fra små kommersielle høyttalere. Kanskje er det bare en audiofil nevrose, jeg vet ikke. Men jeg har en følelse av at masse hestekrefter fort kan vise seg heldig når følsomheten bare er på 86. For dersom man regner med at kortvarige peaks kan gå opp til 110 db... så trengs det plutselig 1005 watt på to meters avstand for de kortvarige peakene!

    EDIT: Og jeg har en følelse av at dette er én av grunnene til at hornfolka ofte er så innmari patriotiske når det gjelder horn. Så stor effektivitet gir mye mer hestekrefter med normalt utstyrte forsterkere.

    Men jeg vil jo starte med rimelig elektronikk, siden jeg a) vil betale ned på høyttalerne så fort som råd er for å få dem i hus, og b) jeg skal bruke en del penger på å heve taket.

    Av de megawatt-forsterkerne jeg har lest om som det går an å få tak i rimelig brukt, har Crown sin CTS-serie ofte fått gode tilbakemeldinger blant audiofile. Har snust på en Crown CTS 1200 som jeg fant til salgs veldig rimelig på et et annet europeisk hifi-forum. 600 kontinuerlige watt i hver kanal. Det burde holde, hehe. (så må jeg i så fall bare bytte ut viftene med noen stillegående!)

    CrownCTs1200add.jpg


    Men jeg var litt usikker på om så mye krefter kunne skade høyttalerelementet. Jeg spiller ikke veldig høyt, men... hva vet jeg om slike ting? Så jeg sendte mail til Mark Kravchenko, en uavhengig hifi-produsent i Kanada (også et énmanns-foretak) som har laget driverne til Morrison-høyttalerne. Han driver forresten selv og produserer høyeffektive hornhøyttalere, og snuser på å lage CBT-høyttalere også... en produsent etter mitt hjerte, som altså er involvert i nesten alle de høyttalerdesignene jeg synes er spennende! (hadde han bare i tillegg holdt på med dipoler, hadde jeg antakelig ramlet av stolen av begeistring). Han har visst vært involvert som konsulent/leverandør for ganske mange kjente selskaper. Her er nettsiden hans, med en ikke-så-oppdatert blogg:
    Kravchenko-Audio - Blog

    Mark the man:

    bilde.jpeg


    Uansett. Han sendte meg et svar ang. forsterkerkrefter som jeg syntes var veldig interessant. Kanskje flere av trådens lesere kan ha interesse av det, så jeg limer det inn under. Moralen jeg trekker ut av det er at han mener at en forsterker nesten ikke kan bli for stor (sett i forhold til høyttalernes effektivitet, selvsagt).

    Da jeg spurte om Crown CTS 1200 og Morrison-høyttalerne, skrev han dette tilbake:

    ------------

    "Question about the driver used by Morrison audio.

    The size of voice coil is a large indicator of the power handling of a driver as is the qauge of the wire used to wind the voice coil. In the case of the driver designed for Don the coil is 50mm in diameter. I conservatively rate that at 250 watts of power handling using a pink noise signal.

    Many manufactures rate that size of a coil at 500 watts. I prefer to be more realistic. Without giving away any design secrets I can tell you that the gauge of wire chosen is sufficient to pass enough current to be rated at 500 watts.

    Amplifier power. Few loudspeakers will be burnt by a powerful amplifier. But most if not all small amplifiers are very good at burning up loudspeakers. The reasons why are the region in which an amplifier can produce a clean signal. That region is dictated by the voltage available to the amplifier power supply. As an example into 4 ohms a power supply with plus 20 volts and minus 20 volts will be able to produce roughly 100 watts. Push the amplifier harder than the 20 output limit and the top and bottom of the signal into the amplifier ( the music signal ) become clipped. The region where the clipping occurs is sending the voice coil of the loudspeaker direct current. This causes a voice coil the warm up rapidly as does an electric stove top element when you send it electricity.

    Uncontrolled heat is the worst enemy of a loudspeaker. And it is the key reason of clipping in an under powered amplifier that I recommend usually 200 watts or more for using my 7 inch woofer. [Olav2 anm.: Som altså brukes i Morrison-høyttalerne]

    You get better dynamics and a much safer signal to your amplifier. You could use a kilowatt amp and still be safe. And I have used an amplifier with 4800 watts peak with no adverse effects.

    So yes your choice in amplifier for the Morrison Audio loudspeaker is indeed a very good choice.
    "

    ------------

    Så kanskje jeg bare skal hoppe i det, og prøve å få kjøpt den Crown-forsterkeren til rimelig pris :)
     
    Sist redigert:

    TrompetN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.03.2004
    Innlegg
    8.700
    Antall liker
    7.011
    Kult. Gjorde en kjapp kalkulering med kompromissløs tankegang da du for en tid tilbake postet Crownkalkulatoren og kom frem til 2000w. Sikkert ikke nødvendig med slike beist, men sagt på en annen måte så tror jeg ikke Crown blir for stor.

    Er det lukket kasse? Det finnes rene hypexmoduler for bass som kan være verdt å sjekke ut.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Kult. Gjorde en kjapp kalkulering med kompromissløs tankegang da du for en tid tilbake postet Crownkalkulatoren og kom frem til 2000w. Sikkert ikke nødvendig med slike beist, men sagt på en annen måte så tror jeg ikke Crown blir for stor.

    Er det lukket kasse? Det finnes rene hypexmoduler for bass som kan være verdt å sjekke ut.
    Hehe... Med 2000 w er jeg litt redd for at jeg taket ville fly av her inne! ;)

    Men ja, det er en liten tankevekker hvor mye watt som egentlig kreves for å nå peaks på et gitt db-nivå, hvis man ikke har veldig effektive høyttalere. Nå er det jo en del forsterkere som er laget for å kunne levere mer kraft i korte peaks enn i den kontinuerlige kraften, da.

    Hvilke hypex-moduler tenker du på? Det kan være en idé! Morrison-høyttalerne er lukket kasse ja. Men de har noe som for meg virker som en variant over transmission-line konseptet. Er flere kammer av en bestemt lengde bak wooferen, som er konstruert slik de er for å få wooferen til å oppføre seg på en bestemt måte. Nok en teknisk ting jeg ikke skjønner helt.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    He he, si ikke det. Har prøvd med blant annet 1000watt monoblokker fra Bryston her. Føles litt som man kobler på en sub rett og slett.

    Det var modulene UcD700LZ OEM jeg siktet til. Har gode erfaringer med å parallelkoble to slike på 8x12tom bassene. :)
    https://www.hypex.nl/product/ucd700lz-oem/61#tab_specifications
    Ser snasne ut! Takk! Men de har faktisk mindre kraft matchet til impedansen i Morrison-høyttalerne enn crownen. Morrisonene ligger på en "baseline-impedans" på 6-7 Ohm, såvidt jeg har forstått det, med små inpedanse-hopp opp til max 9 ohm. Denne hypex-modulen er oppgitt til 440 watt i 8 Ohm, 700 i 4 - og da skulle jeg tippe at det havner ned på 500-tallet i 6 Ohm. Mens CTS 1200 er oppgitt til 600 w i både 4 og 8 Ohm. Jeg forstår ikke helt hva som er den tekniske løsningen som gjør at Crownen leverer like mye i 4 og 8 Ohm, da...
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.156
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Jeg spiller så pusete at jeg garantert hadde klart meg med hundre gode watt på disse høyttalerne. 86 db var så og si normen på åttitallet. Men så spiller jeg aldri 100 db nominelt. I peaker, helt sikkert, men det holder for mine sarte ører. Har ikke tatt vare på hørselen i femti år for å begynne å ødelegge den nå. :rolleyes:

    En annen sak er at det er fryktelig gøy å oppleve det noen ganger. :cool:
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Men jeg er også en pus, Baluba! ;) Altså, det skjer nesten aldri at jeg går over 85 db som baseline. Som oftest ligger det et sted mellom 70 og 80 som baseline, avhengig av både musikk/opptak, dagsform og tid på døgnet/naboer. Men klassisk musikk har gerne kortvarige peaks på 30 db på en del opptak. Hvis jeg vil ha mulighet for 80 db som baseline, og vil høre all dynamikken uten klipping, innebærer det faktisk peaks på 110 db...
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn