Tilbake til enkelheten (og musikken)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.156
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Motstand på grensen til kortslutning er aldri bra, men noen ganger en bøyg som man må forbi for å få en konstruksjon til å fungere skikkelig. Lav impedans er noe som vi må forholde oss til som et kompromiss av og til. Jeg personlig synes det er et dårlig kompromiss og unngår det, selv om ht låter bra. Sparer meg selv for det med å velge motsatte løsninger. I mitt tilfelle er nok peaker i andre retning det mindre ideelle kompromisset by choice.

    Begge deler er lite ideelt, men høye peaker passer bedre med resten av løsningene jeg foretrekker og har enn lave dipper.
     

    Dazed

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.01.2003
    Innlegg
    20.554
    Antall liker
    7.288
    Sted
    Sarpsborg
    Torget vurderinger
    2
    Jepp. Når strømmen går mot uendelig, blir det problemer i strømforsyningen. ;)
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.210
    Antall liker
    9.394
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    For forsterkeren så ønsker man at denne skal kunne levere mest mulig strøm, nok spenning, lav forvrenging og ha lavest mulig utgangsimpedans.

    Høyttaleren skal helst ha høy følsomhet, være så resistiv som mulig (altså minst mulig fasevinkler) og ha en høy impedans.

    Når Wilson lager høyttalere med 1 Ohm - så er jo det en grei måte å sørge for at alle som er missfornøyd med lyden kan få beskjed om at forsterkeren er for dårlig ,og når de omsider har kjøpt en sveisetrafo fra Krell har de investert så mye at da synes de det låter bra uansett.

    Mvh
    OMF
     

    Distinctive

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.12.2006
    Innlegg
    11.063
    Antall liker
    3.596
    Sted
    Stavanger
    Her tror jeg det har gått surr i metaforene....

    Mvh
    OMF
    Ja, det er jo det som er problemet med metaforer og analogier, de er upresise. Når man lærer stoffet på skolen går man etter en læreplan uavhengig av elevens utgangspunkt. På et forum hvor noen stiller spørsmål på et høyere nivå, glemmer man fort at den grunnleggende forståelsen ikke alltid er på plass. Jeg har ikke en læreplan eller pedsem, så det blir fort mye forvirring.
    Som en parallell til dette, så fikk jeg installert tyverialarm i en forhenværende bil på nittitallet. Jeg stakk innom for å sjekke fremdriften og da hadde bilmekanikeren fjernet dørlister og lagt en egen kabel fra batteri til pæren i bagasjerommet, for som han sa 'hvis noen åpner koffertlokket med makt, så vil pæren gå på og skape et plutselig spenningsfall på batteriet som alarmen vil reagere på'. Med mangler i den grunnleggende forståelsen, så er det jo logisk for bilmekanikeren å legge denne kabelen. Det er ihvertfall logisk for meg at det var logisk for ham :p
     

    Distinctive

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.12.2006
    Innlegg
    11.063
    Antall liker
    3.596
    Sted
    Stavanger
    Ta Crown-forsterkeren jeg nettopp kjøpte for eksempel. Jeg kan ikke se noe i spesifikasjonene dens om ampere.
    Denne spesifikasjonen kan ikke stå alene, men må relatere seg til lasten.
    Man kan selvsagt operere med et maks strømtrekk for en gitt last og beskrive dette i spesifikasjonen.
    En annen, vanlig misforståelse er at man tror man må matche en amp sin strømstyrke med høyttaleren. Ampen leverer ikke mer strøm til ht enn denne krever (trekker) til enhver tid, uansett tilgjengelige ressurser (men en strømsterk amp vil ikke gå 'tom for strømressurser' ved behov).
    Man ser stadig FAQ på nettet som sier 'min streamer skal ha maks 1,5A, men LPSU'en sier at den leverer 3A - går dette?.
     

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.491
    Antall liker
    5.465
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Jeg må si jeg opplever hele denne seansen om effekt i forsterkere som regelrett tørrprat.
    Kii legger jo veldig vekt på effekten i sine Three.

    Tipper det skyldes at effekt er viktig for lyden.

    ;-)
    Ser at jeg skulle ha sitert ANM sitt metningsinnlegg, som var det jeg egentlig svarte på. Følte diskusjonen på det tidspunktet var i overkant mye selvfølgeligheter. Dessverre så jeg ikke at ANM hadde våknet med nytt liv og blåst nyttig og sårt tiltrengt informasjon inn i debatten igjen, da virket mitt innlegg teit.

    .
    Helt enig. I Kii sitt tilfelle er det essensielt for at akkurat det konseptet fungerer i det hele tatt. Og det å påstå at det er tomprat er rart fordi vi diskuterer kvantitet vs. kvalitet og forskjellige valg som vil fungere forskjellig ut fra ht sine egenskaper og hvilken type last de påfører forsterker.
    Sa ingenting om tomprat, jeg sa noe om tørrprat. Som i "det er fint når det er fint vær."
    Ja, det er det.

    Forklaring på innlegget mitt står over.
    Coolio har valgt en løsning som eliminerer hele valgmuligheten. Kii fungerer best slik de er, der er synergien perfekt i utgangspunktet. Men han glemmer at vi andre har av forskjellige grunner valgt annerledes enn ham. Jeg synes du bør se litt lenger nesetippen der du sitter foran dine kjekke og små monitorer.

    ....pluss en hel haug med pretensiøst vås...
    Det er godt det er fredag og tid for hets :D

    Å bli gigolo er en kunst som krever trening og innsikt. Når det gjelder Coolio så stilte han seg lagelig til for hugg når han hevdet at en viktig diskusjon for folk med passive systemer er tørrprat. Det kan faktisk ikke tolkes som annet enn avskriving av passive systemer som gangbar vei når det kommer fra en som har omfavnet det aktive rent semantisk. Hvis han ønsket et mer nyansert tilsvar burde han ikke avfeid en diskusjon om våre teknologiske valg som tørrprat.
    Jaggu glad det er få som er så ekstrem i sine tolkninger som deg, det hadde vært slitsomt å bli beæret med så voldsom hetsing på daglig basis.

    Men siden det ikke finnes så mye konstruktivt å si om slike enorme feiltolkninger/antagelser får jeg bare si at det er godt det er fredag. God helg, baluba!
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Synes denne passer inn i diskusjonen. Er gjennom en del av det vi diskuterer fra et målestandpunkt og hvor enkelt det er å manipulere spesifikasjoner. Blant annet sier han at vi ikke har noen måling som viser "transient behavior", men peker også på hvor målinger kan gi gode svar og ellers gir temaet om målinger ganske god "jording". :)
    Edit: foredragsholderen jobber i Audio precision som er blant de største på måleutstyr. Han har også en rolle i AES.

    Fikk sett videoen nå. Fantastisk bra og opplysende!
     

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.491
    Antall liker
    5.465
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Forøvrig er jeg objektivistisk av meg, og da må jeg nødvendigvis også innrømme at Kii er en bøtte med store kompromisser til tross for at de er aktive med transparente forsterkere som har tilstrekkelig kraftreserver.

    En ting er dimensjonene, de er for liten til å være i nærheten av et all-out attack på de fysiske lovene. En annen ting er innebygde forsterkere. Selv om de er nøytrale (gode nok til å ikke merkes) og sterke nok så er det et kompromiss å putte de inn i en boks uten kjøling.

    Klasse D har et tomgangsforbruk på ca 2% av effekten, hvilket er grunnen til at man kjenner at sidene på Kii er lunken selv om volumet er av. Ved full peis blir det varmt. Dette påvirker selvsagt forsterkerens evne til langvarig output, men det påvirker også de termiske forholdene til elementene. Ingen optimal løsning, bedre å ha dette utvendig med muligheter for bedre kjøling.

    Det er også et poeng at elementer spiller begge veier, dvs at bevegelsen som går ut i rom går i retur inn i kassen. Kii har ikke separate isolerte rom for elementene sine, og dermed vil alle elementene påvirke hverandre direkte på innsiden.
    Dette har de løst etter beste evne med dsp, men det er jo et uløselig dilemma uansett hvordan man ser på det.

    Alt og alle design er kompromisser satt i system, hvor svakhetene er kamuflert etter beste evne og styrkene fremhevet.
    Det handler derfor om å finne de styrkene man vil ha og ta de kompromissene man kan leve med.

    Uansett teori er godt nok nettopp godt nok, og baluba sin metode med prøving og feiling er kanskje vel så enkel og effektiv som å analysere seg frem til målet via data ark.

    På mange måter tror jeg det kan være lettere å få nevroser når man har en del kjennskap til teoretiske begrensninger. Fasevinkler hadde plaget livet av meg nå dersom jeg var på jakt etter ny forsterker...
     
    A

    ANM

    Gjest
    Olav: Håper du bet deg merke i hva han beskrev kunne foregå innen dette "no nonsense" pro segmentet?
     

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.491
    Antall liker
    5.465
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Jeg er enig med godgutten, se på nytt og rapporter tilbake :D
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Du får se videoen på nytt, da du tydeligvis ikke fikk med deg alt. :)
    Hmm... hovedpoengene går jo relativt klart fram. Nemlig at det er lett å få spesifikasjoner til å se bedre ut enn de er, og at de vanlige spesifikasjonene ikke nødvendigvis sier alt om hvordan de faktisk vil spille, siden de ikke fanger inn alt det som er psykoakustisk avgjørende når man skal spille musikk. Men sa han noe spes om promarkedet? Han nevnte jo denne ene pro-ampen fra Kina med feil specs, hvis det er det du tenker på? Lærdommen fra det er jo i så fall bare å unngå tulleprodukter fra tullefirmaer!
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Forøvrig er jeg objektivistisk av meg, og da må jeg nødvendigvis også innrømme at Kii er en bøtte med store kompromisser til tross for at de er aktive med transparente forsterkere som har tilstrekkelig kraftreserver.

    En ting er dimensjonene, de er for liten til å være i nærheten av et all-out attack på de fysiske lovene. En annen ting er innebygde forsterkere. Selv om de er nøytrale (gode nok til å ikke merkes) og sterke nok så er det et kompromiss å putte de inn i en boks uten kjøling.

    Klasse D har et tomgangsforbruk på ca 2% av effekten, hvilket er grunnen til at man kjenner at sidene på Kii er lunken selv om volumet er av. Ved full peis blir det varmt. Dette påvirker selvsagt forsterkerens evne til langvarig output, men det påvirker også de termiske forholdene til elementene. Ingen optimal løsning, bedre å ha dette utvendig med muligheter for bedre kjøling.

    Det er også et poeng at elementer spiller begge veier, dvs at bevegelsen som går ut i rom går i retur inn i kassen. Kii har ikke separate isolerte rom for elementene sine, og dermed vil alle elementene påvirke hverandre direkte på innsiden.
    Dette har de løst etter beste evne med dsp, men det er jo et uløselig dilemma uansett hvordan man ser på det.

    Alt og alle design er kompromisser satt i system, hvor svakhetene er kamuflert etter beste evne og styrkene fremhevet.
    Det handler derfor om å finne de styrkene man vil ha og ta de kompromissene man kan leve med.

    Uansett teori er godt nok nettopp godt nok, og baluba sin metode med prøving og feiling er kanskje vel så enkel og effektiv som å analysere seg frem til målet via data ark.

    På mange måter tror jeg det kan være lettere å få nevroser når man har en del kjennskap til teoretiske begrensninger. Fasevinkler hadde plaget livet av meg nå dersom jeg var på jakt etter ny forsterker...
    En slik ydmyk holdning er sjelden å se blant audiofile og må applauderes. Om flere audiofile hadde hatt en slik innstilling, så hadde man trolig beveget seg langt hurtigere til målet.

    God klasse D takler forøvrig vanskelige fasevinkler svært godt. Impedanser under ca. 2 ohm er derimot en utfordring.
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.986
    Antall liker
    1.841
    Sted
    Fetsund
    Motstand på grensen til kortslutning er aldri bra, men noen ganger en bøyg som man må forbi for å få en konstruksjon til å fungere skikkelig. Lav impedans er noe som vi må forholde oss til som et kompromiss av og til. Jeg personlig synes det er et dårlig kompromiss og unngår det, selv om ht låter bra. Sparer meg selv for det med å velge motsatte løsninger. I mitt tilfelle er nok peaker i andre retning det mindre ideelle kompromisset by choice.

    Begge deler er lite ideelt, men høye peaker passer bedre med resten av løsningene jeg foretrekker og har enn lave dipper.
    Du nevner tidligere at å ha en strømsterk nok forsterker er ideelt, men selv velger å få for løsninger med høy motstand. Da detter jeg litt av, er det høy spenning du mener er viktig, eller evne til å levere nok A?

    Det beste er jo selvsagt begge deler, men akkurat dette med spenningsbegrensning er litt spennende og er derfor det ofte brukes ganske kraftige trinn på diskant moduler i PA verdenen. Fordi de ofte har litt impedanshopp som krever mye spenning for å ikke være begrenset :) rent effektmessig kreves det sjeldent veldig mye.
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.986
    Antall liker
    1.841
    Sted
    Fetsund
    For forsterkeren så ønsker man at denne skal kunne levere mest mulig strøm, nok spenning, lav forvrenging og ha lavest mulig utgangsimpedans.

    Høyttaleren skal helst ha høy følsomhet, være så resistiv som mulig (altså minst mulig fasevinkler) og ha en høy impedans.

    Når Wilson lager høyttalere med 1 Ohm - så er jo det en grei måte å sørge for at alle som er missfornøyd med lyden kan få beskjed om at forsterkeren er for dårlig ,og når de omsider har kjøpt en sveisetrafo fra Krell har de investert så mye at da synes de det låter bra uansett.

    Mvh
    OMF
    Jeg har en bassrigg med drivere som er på 1 ohm per kasse og som tåler en 3kw rms per sånn ca. Ekstremt bra konstruksjon, men det er en skikkelig utfordring å finne noe som klarer å levere det de faktisk tåler. Itechene mine kneler så det synger.
    Problemet er at jeg vil ikke bruke en annen driver, da jeg ikke har funnet noen som er i nærheten av samme ytelse. Så da må man leve med det.
    Men å finne noe som kan levere 6kw kontinuerlig per kanal på 2 ohm er ikke lett. De fleste strømforsyninger gir seg fort.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.210
    Antall liker
    9.394
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Jeg har en bassrigg med drivere som er på 1 ohm per kasse og som tåler en 3kw rms per sånn ca. Ekstremt bra konstruksjon, men det er en skikkelig utfordring å finne noe som klarer å levere det de faktisk tåler. Itechene mine kneler så det synger.
    Problemet er at jeg vil ikke bruke en annen driver, da jeg ikke har funnet noen som er i nærheten av samme ytelse. Så da må man leve med det.
    Men å finne noe som kan levere 6kw kontinuerlig per kanal på 2 ohm er ikke lett. De fleste strømforsyninger gir seg fort.
    Skulle vel la seg gjøre å koble dette på en måte som gav litt høyere impedans - så får du bedre dempingsfaktor også.

    Mvh
    OMF
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.986
    Antall liker
    1.841
    Sted
    Fetsund
    Jeg har en bassrigg med drivere som er på 1 ohm per kasse og som tåler en 3kw rms per sånn ca. Ekstremt bra konstruksjon, men det er en skikkelig utfordring å finne noe som klarer å levere det de faktisk tåler. Itechene mine kneler så det synger.
    Problemet er at jeg vil ikke bruke en annen driver, da jeg ikke har funnet noen som er i nærheten av samme ytelse. Så da må man leve med det.
    Men å finne noe som kan levere 6kw kontinuerlig per kanal på 2 ohm er ikke lett. De fleste strømforsyninger gir seg fort.
    Skulle vel la seg gjøre å koble dette på en måte som gav litt høyere impedans - så får du bedre dempingsfaktor også.

    Mvh
    OMF
    4 kasser på 1 ohm? Vanskelig å koble det annerledes enn 2 ohm per utgang eller 4 ohm brokoblet, som i sin tur også er 2 ohm for forsterker.
     

    TrompetN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.03.2004
    Innlegg
    8.699
    Antall liker
    7.007
    Du får se videoen på nytt, da du tydeligvis ikke fikk med deg alt. :)
    Hmm... hovedpoengene går jo relativt klart fram. Nemlig at det er lett å få spesifikasjoner til å se bedre ut enn de er, og at de vanlige spesifikasjonene ikke nødvendigvis sier alt om hvordan de faktisk vil spille, siden de ikke fanger inn alt det som er psykoakustisk avgjørende når man skal spille musikk. Men sa han noe spes om promarkedet? Han nevnte jo denne ene pro-ampen fra Kina med feil specs, hvis det er det du tenker på? Lærdommen fra det er jo i så fall bare å unngå tulleprodukter fra tullefirmaer!
    Han sier vel klart at dagens målestandarder ideelt sett ikke viser alt og at målinger ikke kan vise hvordan noe lyder. Jeg har ikke sett noe produkt som viser meg det jeg skulle ønsket å se. Alle skjuler produktes svake sider og fremhever de positive sidene og mange jukser for å få spesifikasjonene til å se best mulig ut. Det er flere fagfolk som har sagt til meg at dagens målestandarder ofte gjør at produktene lyder dårligere fordi hvis de ikke yter godt nok i gjeldende standarder får man ikke solgt og da prioriterer man elementer som ikke har så mye å si for lyden og nedprioriter andre deler som ikke er viktig for spesifikasjonene.
    :)
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.986
    Antall liker
    1.841
    Sted
    Fetsund
    Du får se videoen på nytt, da du tydeligvis ikke fikk med deg alt. :)
    Hmm... hovedpoengene går jo relativt klart fram. Nemlig at det er lett å få spesifikasjoner til å se bedre ut enn de er, og at de vanlige spesifikasjonene ikke nødvendigvis sier alt om hvordan de faktisk vil spille, siden de ikke fanger inn alt det som er psykoakustisk avgjørende når man skal spille musikk. Men sa han noe spes om promarkedet? Han nevnte jo denne ene pro-ampen fra Kina med feil specs, hvis det er det du tenker på? Lærdommen fra det er jo i så fall bare å unngå tulleprodukter fra tullefirmaer!
    Han sier vel klart at dagens målestandarder ideelt sett ikke viser alt og at målinger ikke kan vise hvordan noe lyder. Jeg har ikke sett noe produkt som viser meg det jeg skulle ønsket å se. Alle skjuler produktes svake sider og fremhever de positive sidene og mange jukser for å få spesifikasjonene til å se best mulig ut. Det er flere fagfolk som har sagt til meg at dagens målestandarder ofte gjør at produktene lyder dårligere fordi hvis de ikke yter godt nok i gjeldende standarder får man ikke solgt og da prioriterer man elementer som ikke har så mye å si for lyden og nedprioriter andre deler som ikke er viktig for spesifikasjonene.
    :)
    Helt enig med at det er mye tull med målestandardene, eller mangel på dem.
    En av de tingene som irriterer meg mest er følsomhet på høyttalere/subber.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.210
    Antall liker
    9.394
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Jeg har en bassrigg med drivere som er på 1 ohm per kasse og som tåler en 3kw rms per sånn ca. Ekstremt bra konstruksjon, men det er en skikkelig utfordring å finne noe som klarer å levere det de faktisk tåler. Itechene mine kneler så det synger.
    Problemet er at jeg vil ikke bruke en annen driver, da jeg ikke har funnet noen som er i nærheten av samme ytelse. Så da må man leve med det.
    Men å finne noe som kan levere 6kw kontinuerlig per kanal på 2 ohm er ikke lett. De fleste strømforsyninger gir seg fort.
    Skulle vel la seg gjøre å koble dette på en måte som gav litt høyere impedans - så får du bedre dempingsfaktor også.

    Mvh
    OMF
    4 kasser på 1 ohm? Vanskelig å koble det annerledes enn 2 ohm per utgang eller 4 ohm brokoblet, som i sin tur også er 2 ohm for forsterker.
    Er elementet på 1 Ohm - og det er kun 1 element i hver kasse...? Ikke dobbel spole som kan kobles i serie/parallell heller...?


    Mvh
    OMF
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.986
    Antall liker
    1.841
    Sted
    Fetsund
    Jeg har en bassrigg med drivere som er på 1 ohm per kasse og som tåler en 3kw rms per sånn ca. Ekstremt bra konstruksjon, men det er en skikkelig utfordring å finne noe som klarer å levere det de faktisk tåler. Itechene mine kneler så det synger.
    Problemet er at jeg vil ikke bruke en annen driver, da jeg ikke har funnet noen som er i nærheten av samme ytelse. Så da må man leve med det.
    Men å finne noe som kan levere 6kw kontinuerlig per kanal på 2 ohm er ikke lett. De fleste strømforsyninger gir seg fort.
    Skulle vel la seg gjøre å koble dette på en måte som gav litt høyere impedans - så får du bedre dempingsfaktor også.

    Mvh
    OMF
    4 kasser på 1 ohm? Vanskelig å koble det annerledes enn 2 ohm per utgang eller 4 ohm brokoblet, som i sin tur også er 2 ohm for forsterker.
    Er elementet på 1 Ohm - og det er kun 1 element i hver kasse...? Ikke dobbel spole som kan kobles i serie/parallell heller...?


    Mvh
    OMF
    Elementet er på 1ohm, (0,7 ohm rdc) singel spole, et element per kasse. Hadde det vært en bedre måte å gjøre det på, så hadde det vært veldig kjekt.
    Elementet er b&c 21" ipal.
     

    Dazed

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.01.2003
    Innlegg
    20.554
    Antall liker
    7.288
    Sted
    Sarpsborg
    Torget vurderinger
    2
    Å, det var det du mente, ja. Og forsterkeren burde vært større?

    Hva med en AW-250 brokoblet? Det burde gi minst 700W, og EC hevdet jo at den skulle være stabil ned i veldig lav impedans.
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.986
    Antall liker
    1.841
    Sted
    Fetsund
    Dette er til konsert/utleie bruk. Så en hifi amp er egentlig utelukket.
    For å yte dem rettferdighet, så trenger jeg 3kw per kasse kontinuerlig, derav må jeg ha 6kw i 2 ohm per kanal kontinuerlig og det viser seg at det ikke er så lett å få tak i. Nærmeste jeg har kommet er powersoft sin k20. Speakerpower sin sp 12000 er også saftig.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Du får se videoen på nytt, da du tydeligvis ikke fikk med deg alt. :)
    Hmm... hovedpoengene går jo relativt klart fram. Nemlig at det er lett å få spesifikasjoner til å se bedre ut enn de er, og at de vanlige spesifikasjonene ikke nødvendigvis sier alt om hvordan de faktisk vil spille, siden de ikke fanger inn alt det som er psykoakustisk avgjørende når man skal spille musikk. Men sa han noe spes om promarkedet? Han nevnte jo denne ene pro-ampen fra Kina med feil specs, hvis det er det du tenker på? Lærdommen fra det er jo i så fall bare å unngå tulleprodukter fra tullefirmaer!
    Han sier vel klart at dagens målestandarder ideelt sett ikke viser alt og at målinger ikke kan vise hvordan noe lyder. Jeg har ikke sett noe produkt som viser meg det jeg skulle ønsket å se. Alle skjuler produktes svake sider og fremhever de positive sidene og mange jukser for å få spesifikasjonene til å se best mulig ut. Det er flere fagfolk som har sagt til meg at dagens målestandarder ofte gjør at produktene lyder dårligere fordi hvis de ikke yter godt nok i gjeldende standarder får man ikke solgt og da prioriterer man elementer som ikke har så mye å si for lyden og nedprioriter andre deler som ikke er viktig for spesifikasjonene.
    :)
    Da tolker du ham litt strengere enn meg, Atle. Jeg tolket det som at dagens målestandarder er nyttige til en viss grad, men veldig begrenset. Spesielt tankevekkende var det han demonstrerte om hvordan harmonisk forvrengning ikke er spesielt hørbar, mens crossover distortion er veldig hørbar. Likevel er det jo de aller fleste produsentene mer opptatt av THD enn av crossover-forvrengning. Ellers er det veldig interessant det du sier om hvordan produsenter tenker. Er jo veldig trist at det er sånn, i så fall.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Forøvrig er jeg objektivistisk av meg, og da må jeg nødvendigvis også innrømme at Kii er en bøtte med store kompromisser til tross for at de er aktive med transparente forsterkere som har tilstrekkelig kraftreserver.

    En ting er dimensjonene, de er for liten til å være i nærheten av et all-out attack på de fysiske lovene. En annen ting er innebygde forsterkere. Selv om de er nøytrale (gode nok til å ikke merkes) og sterke nok så er det et kompromiss å putte de inn i en boks uten kjøling.

    Klasse D har et tomgangsforbruk på ca 2% av effekten, hvilket er grunnen til at man kjenner at sidene på Kii er lunken selv om volumet er av. Ved full peis blir det varmt. Dette påvirker selvsagt forsterkerens evne til langvarig output, men det påvirker også de termiske forholdene til elementene. Ingen optimal løsning, bedre å ha dette utvendig med muligheter for bedre kjøling.

    Det er også et poeng at elementer spiller begge veier, dvs at bevegelsen som går ut i rom går i retur inn i kassen. Kii har ikke separate isolerte rom for elementene sine, og dermed vil alle elementene påvirke hverandre direkte på innsiden.
    Dette har de løst etter beste evne med dsp, men det er jo et uløselig dilemma uansett hvordan man ser på det.

    Alt og alle design er kompromisser satt i system, hvor svakhetene er kamuflert etter beste evne og styrkene fremhevet.
    Det handler derfor om å finne de styrkene man vil ha og ta de kompromissene man kan leve med.

    Uansett teori er godt nok nettopp godt nok, og baluba sin metode med prøving og feiling er kanskje vel så enkel og effektiv som å analysere seg frem til målet via data ark.

    På mange måter tror jeg det kan være lettere å få nevroser når man har en del kjennskap til teoretiske begrensninger. Fasevinkler hadde plaget livet av meg nå dersom jeg var på jakt etter ny forsterker...
    En slik ydmyk holdning er sjelden å se blant audiofile og må applauderes. Om flere audiofile hadde hatt en slik innstilling, så hadde man trolig beveget seg langt hurtigere til målet.
    .
    Enig.
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.986
    Antall liker
    1.841
    Sted
    Fetsund
    Men beklager å kuppe tråden helt Olav! Trekker meg tilbake i det stille.
    Ang forsterker valg så er crown solid. Jeg benytter selv crown itech på bassen i mine høyttalere her hjemme. Veldig god amp til bass, en av de beste jeg vet om. Syntes crown trakk et lengre strå en hypex ncore til bass her hjemme. Men det har nok mest med kapasitet å gjøre. Til mellomtone og diskant så finnes det bedre valg i mine øyne, men crown er ikke direkte dårlig. Brukte det selv her en god stund hele veien.
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Uten å slå meg på brystet; har sagt flere ganger her inne at crossover forvrengning er det som er den største hørbare forvrengningen fra forsterkere. Og guess what? Verken klasse A eller klasse D har denne type forvrengning. Derimot er det en utfordring med klasse AB. Her har man sett en del målinger hvor relativt dyre klasse AB forsterkere har kommet dårlig ut, mens billige chip amper som er f.eks brukt i noen av Pioneer surround receiver har målt meget bra.
     

    tkr

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.03.2007
    Innlegg
    21.247
    Antall liker
    30.898
    Sted
    Nede i fjæresteinene
    Torget vurderinger
    2
    For å illustrere. En vanskelig høyttaler å drive:

    impedans a3.jpg


    Stiplet linje er impedans, heltrukket er fasevinkel.

    Jeg har hatt Soundlab A3, og de fikk rørmonoblokkene mine til å knele fullstendig. Jeg var yngre og enda mer uvitende den gangen, og skulle seff ha gått for noen forsterkere med større kraftreserver. (og muligens mindre effekt)



    mvh
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Men beklager å kuppe tråden helt Olav! Trekker meg tilbake i det stille.
    Ang forsterker valg så er crown solid. Jeg benytter selv crown itech på bassen i mine høyttalere her hjemme. Veldig god amp til bass, en av de beste jeg vet om. Syntes crown trakk et lengre strå en hypex ncore til bass her hjemme. Men det har nok mest med kapasitet å gjøre. Til mellomtone og diskant så finnes det bedre valg i mine øyne, men crown er ikke direkte dårlig. Brukte det selv her en god stund hele veien.
    Hehe - bare å kuppe i vei!

    Og jeg vil gjerne ha innspill om forsterkere, altså. Her blir det jo ikke bare bass, men også mellomtone opp til 1000 Hz. Og evt hele veien opp.

    Kan jeg spørre om du har erfaring med AB-forsterkerne i CTS-serien spesifikt, eller bare Crown mer generelt?
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.986
    Antall liker
    1.841
    Sted
    Fetsund
    Men beklager å kuppe tråden helt Olav! Trekker meg tilbake i det stille.
    Ang forsterker valg så er crown solid. Jeg benytter selv crown itech på bassen i mine høyttalere her hjemme. Veldig god amp til bass, en av de beste jeg vet om. Syntes crown trakk et lengre strå en hypex ncore til bass her hjemme. Men det har nok mest med kapasitet å gjøre. Til mellomtone og diskant så finnes det bedre valg i mine øyne, men crown er ikke direkte dårlig. Brukte det selv her en god stund hele veien.
    Hehe - bare å kuppe i vei!

    Og jeg vil gjerne ha innspill om forsterkere, altså. Her blir det jo ikke bare bass, men også mellomtone opp til 1000 Hz. Og evt hele veien opp.

    Kan jeg spørre om du har erfaring med AB-forsterkerne i CTS-serien spesifikt, eller bare Crown mer generelt?
    Har hørt cts, men ikke for mye. Har mer erfaring med xti, itech,dci og macro tech serien.
    De billigere modellene har ofte litt høyere imd på lave impedanser, så hold dem unna det.
     

    svart-hvitt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.01.2015
    Innlegg
    6.408
    Antall liker
    4.075
    Torget vurderinger
    0
    QOBUZ 24 BITS

    Ellers går det i 24 biters strømming her for tiden. Jeg er mest spent på hvordan langtidsvirkningen er; om man på sett og vis venner seg til "lyden" av 24 biter og delvis høyere samplingsfrekvens. Får se... Høyoppløst er i alle fall godt for nevrosene.

    Det er bare litt mer enn 60.000 album som i dag er i hi res-katalogen, men det kommer nye hver uke og flere selskaper åpner opp arkivene sine.

    24 biters strømming betyr ellers at Apples Airport ikke er helt ideell lenger...

    For øvrig viser jo Qobuz' tilbud at MQA allerede er akterutseilt teknologisk sett. MQA er nå bare for dem som liker lyden av MQA...
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Uten å slå meg på brystet; har sagt flere ganger her inne at crossover forvrengning er det som er den største hørbare forvrengningen fra forsterkere. Og guess what? Verken klasse A eller klasse D har denne type forvrengning. Derimot er det en utfordring med klasse AB. Her har man sett en del målinger hvor relativt dyre klasse AB forsterkere har kommet dårlig ut, mens billige chip amper som er f.eks brukt i noen av Pioneer surround receiver har målt meget bra.
    Ja, det er noe jeg egentlig er klar over - men fort glemmer.
    Samtidig... jeg klarer liksom ikke helt fri meg helt fra en magefølelse jeg har fått om at god klasse AB har noe ved seg som klasse D ikke helt kan matche. Eller er dette bare en fordom jeg har fått fordi jeg har lest for mye på audiofile forum? Meget mulig.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Forøvrig har jeg funnet ut at jeg må endre trådtittelen, som bare blir mer og mer parodisk for hver dag som går, med tanke på at halvparten av kranglebøttene på sentralen kommer hit for å tenke høyt. "Olavs tråd for hifi og høyttenkning" ? Kan funke.
     

    oct

    Æresmedlem
    Ble medlem
    09.04.2009
    Innlegg
    12.263
    Antall liker
    8.282
    Sted
    Oslo
    Blaferende & latterlige V.U. metere bør vel også diskuteres......


    mvh
     

    svart-hvitt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.01.2015
    Innlegg
    6.408
    Antall liker
    4.075
    Torget vurderinger
    0
    Men beklager å kuppe tråden helt Olav! Trekker meg tilbake i det stille.
    Ang forsterker valg så er crown solid. Jeg benytter selv crown itech på bassen i mine høyttalere her hjemme. Veldig god amp til bass, en av de beste jeg vet om. Syntes crown trakk et lengre strå en hypex ncore til bass her hjemme. Men det har nok mest med kapasitet å gjøre. Til mellomtone og diskant så finnes det bedre valg i mine øyne, men crown er ikke direkte dårlig. Brukte det selv her en god stund hele veien.
    Hehe - bare å kuppe i vei!

    Og jeg vil gjerne ha innspill om forsterkere, altså. Her blir det jo ikke bare bass, men også mellomtone opp til 1000 Hz. Og evt hele veien opp.

    Kan jeg spørre om du har erfaring med AB-forsterkerne i CTS-serien spesifikt, eller bare Crown mer generelt?
    Har hørt cts, men ikke for mye. Har mer erfaring med xti, itech,dci og macro tech serien.
    De billigere modellene har ofte litt høyere imd på lave impedanser, så hold dem unna det.
    Prøvd denne? Eller har du kommentarer til spesifikasjonene; drar den skinnet av pølsa?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn