Mat, drikke og røyk Oss ølhunder i mellom

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.752
    Antall liker
    13.242
    Øl lagres normalt ikke. Om man ser på prisen på ulike øltyper så reflekterer den ikke spesielt hva det koster å lage den. En imperial IPA er mye dyrere å produsere enn en pale ale for eksempel. Det er en ganske stor fordel for småbryggerier at nesten gratis pils ikke finnes i Norge - de er normalt tilhengere av det norske avgiftsregimet som sørger for at all øl er relativt dyr i Norge.

    Uten å ha finregnet på det tipper jeg at jeg ligger på rundt 20 kroner pr halvliter i produksjonskost på en kraftig humlet dobbel IPA mens en svakere øl med lite humle koster kanskje 1/4. Arbeidsinnsatsen og alt det andre er dog relativt lik. Lager berliner Weisse - det koster nesten ingen ting. Er alkoholsvak og omtrent ingen humle.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Øl lagres normalt ikke. Om man ser på prisen på ulike øltyper så reflekterer den ikke spesielt hva det koster å lage den. En imperial IPA er mye dyrere å produsere enn en pale ale for eksempel. Det er en ganske stor fordel for småbryggerier at nesten gratis pils ikke finnes i Norge - de er normalt tilhengere av det norske avgiftsregimet som sørger for at all øl er relativt dyr i Norge.

    Uten å ha finregnet på det tipper jeg at jeg ligger på rundt 20 kroner pr halvliter i produksjonskost på en kraftig humlet dobbel IPA mens en svakere øl med lite humle koster kanskje 1/4. Arbeidsinnsatsen og alt det andre er dog relativt lik. Lager berliner Weisse - det koster nesten ingen ting. Er alkoholsvak og omtrent ingen humle.
    Enkelte humle typer er dyrere enn andre, malt typer det samme.

    En virkelig god Ipa trenger veldig mye humle, ofte forskjellige slag også.

    Du snakker om lagring, snakker vi om Ipa så skal den være så fersk som mulig... Dvs stikk motsatt.

    Det gjør det ikke enklere enn vin. Ofte er vin derimot påviket av årgang...

    Mens øl er håntværk...

    På Ipa så ser ofte kunder på produksjonsdato, eller smaker at ipan er gammel.

    Dermed har feks IPA et problem med at man må levere riktig til markedet, eller få misfornøyde kunder...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.752
    Antall liker
    13.242
    Øl er ikke mye håndtverk. Prosessen er svært enkel, repeterbar og stabil. Og ikke avhengig av vær og klima. Er en grunn til at man ikke har årganger innen øl.
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Øl er ikke mye håndtverk. Prosessen er svært enkel, repeterbar og stabil. Og ikke avhengig av vær og klima. Er en grunn til at man ikke har årganger innen øl.
    Øl er ikke øl som jeg sa.. like lite som alt annet..

    Vi uenige om at øl ikke er håndtverk.


    Årgang er relevant for vin sef, men det er ikke bare årgang som lager vin....
     
    D

    Danke

    Gjest
    Den riktige prisen på halvliteren finner man vel i Danmark.

    Der koster god håndtverks øl 55-75 kroner halvliteren.

    En Tuborg får man vel til 6-8kr

    I et land uten særlig avgifter..

    Jeg synes det sementerer poenget mitt på at øl ikke er øl. [emoji6]
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.752
    Antall liker
    13.242
    Når det lages øl i Norge er alt av råvarer importert. Om man vil kan eksakt samme øl lages i Japan om 5 år i prinsippet. Det rr ingen variasjoner fra år til år å snakke om. Det er veldig, veldig mye enklere enn vin.
     

    Cash 63

    Æresmedlem
    Ble medlem
    14.06.2007
    Innlegg
    11.892
    Antall liker
    26.718
    Sted
    Oslo/Grebbestad
    Den riktige prisen på halvliteren finner man vel i Danmark.

    Der koster god håndtverks øl 55-75 kroner halvliteren.

    En Tuborg får man vel til 6-8kr

    I et land uten særlig avgifter..

    Jeg synes det sementerer poenget mitt på at øl ikke er øl. [emoji6]
    God håndverks øl vad legger du i den betydningen da?
     
    D

    Danke

    Gjest
    Når det lages øl i Norge er alt av råvarer importert. Om man vil kan eksakt samme øl lages i Japan om 5 år i prinsippet. Det rr ingen variasjoner fra år til år å snakke om. Det er veldig, veldig mye enklere enn vin.
    Det kommer an på hva du mener med vin.

    Det er enkelt å lage vin også, et fat kan man skaffe selv. Årgang osv tenker jeg ikke mer på enn Chablis osv, jeg går etter merke og anmeldelser. Hadde vi hatt vindruer i Norge så ville vi også produsert selv på gårder osv.

    Det er enkelt å lage øl også. Jeg har brygget 4-5 batcher tror jeg.

    I Sverige er ølet såpass billig at det er like greit å la være å brygge.


    Begge deler kan vel sammenlignes med matlaging..

    Det er noen som er bedre på det også, selvom mange tror de er værd Michelin stjerner på kjøkkenet..
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Den riktige prisen på halvliteren finner man vel i Danmark.

    Der koster god håndtverks øl 55-75 kroner halvliteren.

    En Tuborg får man vel til 6-8kr

    I et land uten særlig avgifter..

    Jeg synes det sementerer poenget mitt på at øl ikke er øl. [emoji6]
    God håndverks øl vad legger du i den betydningen da?
    En god håndtverksøl er kompromissløs på råvarer, og mengde, og er det humlet som Ipa eller dipa, dobbel så må den være fersk.

    En imperial stout Kan gjerne være fatlagret...


    Dessuten finnes det utallige øltyper, noen av kriek øl og surøl er vel også årgang, og lagret.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Bare sjekk boxbeers i Danmark osv.

    Selvom man får litt rabatt på sixpack, så er det absolutt ikke billig.

    Når jeg handlet på ølsjapper i köben så sparte jeg 10-15 kr halvliteren..


    Jeg synes ikke bolaget eller polet er så ille, utvalget er bra synes jeg, og man kan bestille.

    Om man tror man får en virkelig god Ipa for 20-30 kr så må man produsere selv.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Man sammenligner ikke øl med vin. Men det bør man kanskje...

    Det er helt innafor å betale 120 kr for en dårlig vin.

    Men med noen unntak så foretrekker jeg da øl halvliter til 76 kr..


    På billige viner er avgift veldig høy, går for 50-60 kr i utlandet.

    Resultatet=øl er bedre verdi.. selvom det er dyrt i Norge...
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.166
    Antall liker
    6.853
    Torget vurderinger
    4
    Pilstest: «Dufter av umoden banan. Passer til naving» Smak testet 54 makrobryggede industripils. De norske er ikke best.

    Etter hva jeg kan se skriver de ikke hvordan testen er utført.
    Med en smule forutinntatthet antar jeg at et lite panel har nippet seg gjennom 54 plastkrus hver i løpet av en ettermiddag.
    Grunnpilsen blir som kjent oftest inntatt med følge av flere av det samme. Altså den diamentralt motsatte situasjonen av nippesmaking.

    At Budweiser Budvar og Urguell plasseres på topp er sikkert, forutsigbart og umulig å bestride.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Har blitt glad i Amundsen jeg.

    Idag tok jeg en Lush rasp & lime berliner.

     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.002
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Lykke kan bli kjedsomhet!

    Jeg husker fra min studietid da filosofilærer Skirbekk i Bergen ymtet frempå om at i paradis spilte de vel den samme harpesangen om og om igjen, til kjedsommeligheten tok deg og gjorde det hele til purt helvete.
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.382
    Sted
    På kanten.
    Hahaha. Fantastisk. Elsker slagferdighet.
    Husker Skirbekk så vidt fra ex phil i et annet liv og annet århundre.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.002
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    En god overraskelse. Det lille hintet av koriander funket, og det er såpass humlet at det også blir en lettdrikkelig sak på varme dager. Good!

    (Eneste aberet er vel alkoholstyren på 7,5%. Ikke optimalt for sommerdrikk.)
    ardenne.jpg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.752
    Antall liker
    13.242
    De belgiske ølene e ofte overraskende lettdrikkelige til tross for høy prosent. De er tørre siden det ofte brukes sukker som gjærer helt ut. Ellers har sterke øl ofte en del mer restsødme.

    Belgisk trippel er eksempelvis deilig. Og skummelt.

    Den atdenne blond du har det er fin. Som det meste fra Haandbryggeriet.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.752
    Antall liker
    13.242
    Går litt berliner Weisse om dagen. Har laget den selv så ikke så mye bilder å vise (med mindre noen finner er generisk 11 liters stålfat opplysende). Fint sommerøl - syrlig, knusktørt og alkoholsvakt. Min variant er vel 3.5% eller noe deromkring.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.567
    Antall liker
    7.100
    Lykke kan bli kjedsomhet!

    Jeg husker fra min studietid da filosofilærer Skirbekk i Bergen ymtet frempå om at i paradis spilte de vel den samme harpesangen om og om igjen, til kjedsommeligheten tok deg og gjorde det hele til purt helvete.

    Skirbekk kjente nok sin Durkheim.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.752
    Antall liker
    13.242
    Har en 80-90 liter ferdig karbonert øl i ymse stilarter i kjelleren så skal nok stå han av til det ordner seg igjen...
     
    D

    Danke

    Gjest
    Jeg bor jo i feil land, men har også lagret masse pilsner, berliner weisse og Ipa dipa..

    Kan jo hende Sverige også blir rammet siden CO2 produksjon er europeisk...

    Men jeg kjøper alltid mye øl og ale på sommeren...
     

    Cash 63

    Æresmedlem
    Ble medlem
    14.06.2007
    Innlegg
    11.892
    Antall liker
    26.718
    Sted
    Oslo/Grebbestad
    I min hjemby drikker man på kafeen det lokaka ølet Oppigård, denne Grim lager er oppkalt etter plassen der deres nye bryggeri er bygget, på min gamle hjemme bane til laget mitt IK Grim div 5/6:)
    20180629_160756.jpg
     
    D

    Danke

    Gjest
    Ikke noe CO2 mangel foreløpig.

    Dagens fangst, og imorgen får jeg 10 dager ungefri.

    Jippi.

    La Bella Lola og Brewski Pango er jeg spent på. [emoji4]
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.656
    Antall liker
    15.753
    Torget vurderinger
    2
    Til diskusjonen tidligere om brygging og ingredienser (import av samme).

    Det ble oppstyr i Tyskland da man fant innhold av glyfosat i de mest populære øltypene langt over minstegrensene. Bryggeriene tok grep og sluttet å importere fra risikoland, samtidig som man økte antallet tester av ingredienser. Dermed falt andelen glyfosat betraktelig.

    Oppstandelsesåret 2016: https://sustainablepulse.com/2016/0...inogen-glyphosate-contamination/#.WzoBMy3JLAx


    Artikkel om opprinnelig studie og resultatet året etter.
    https://www.inside.beer/news/detail...-less-glyphosate-in-beer-than-last-years.html

    Men likevel et problem at det er for høye nivåer. Nesten umulig å unngå om man ikke drikker økologisk øl og selv der kan man finne glyfosatrester (om det sprøytes fra fly over andre marker, f.eks).

    Gitt hva jeg jeg ser av opprinnelse på sekker i norske småbryggerier syns jeg vi burde ha en tilsvarende undersøkelse her hjemme. (Kina er en hovedkilde).
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.752
    Antall liker
    13.242
    Hmm... jeg kan aldri erindre å ha sett malt eller humle fra Kina der jeg handler, men jeg har heller ikke sett industrielle kvanta av malt. Det som sleges hos min råvarepusher er europeiske leverandører av malt mens humlen er fra Eurpa, USA, Australia osv. Gjærstammene kommer fra rundtomkring opprinnelig (stort sett store amerikanske, britiske, tyske og belgiske bryggerier) mens selve produsentene av gjær er amerikanske (Wyeast og White Labs) eller fransk (Fermentis)
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Best å ikke drikke billig øl altså...

    På flere av de jeg har kjøpt så står det opprinnelse av maltet..... Carlsberg er organisk...
     
    D

    Danke

    Gjest
    Her er en type spesifisert malt øl.

    Denne er Spansk blonde, men noe helt annet enn San Miguel og Corona.

    Dette er en meget god øl, faktisk beste blondine jeg har smakt.

    De typeriktige klassiske blondiner kan gå å legge seg.

    Dette er bedre enn Ægir blonde osv som er min siste referanse.

    Dyr var den ikke heller.

     
    D

    Danke

    Gjest
    Nå er venneparet på besøk, og vi har sett på ny leilighet med utsikt over havet.

    Jeg er nervøs fordi det er mur med tapet.

    Akustisk tiltak ønsker jeg råd om, plater osv og avstand. Kanskje jeg lager en tråd.

    Mur er vel ikke optimalt med lyd selvom flere høyttalere reklamerer med mur minimalistisk.

    Uansett kameraten min liker Bellman øl , og jeg er fan av bellman trubaduren..

     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.723
    Antall liker
    9.346
    Sted
    Trondheim
    Ingen stor øldrikker, men i dag drikker jeg en "bananøl" fra et lite lokalt bryggeri i Kašperské Hory i Šumava i syd-vest bøhmen. Lyst og lett øl med ganske mye humle, og en klar bananaroma på nesen. Den bananen smaker jeg ikke, men lukten er klar.
    Deilig øl i varmen. Det eksporteres nok ikke, til det er nok produksjonen for liten - det må kjøpes direkte hos produsenten (en liten pub på torget). Ganske dyrt øl til å være i Tsjekkia - 30 NOK for en 0,7 l flaske.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.752
    Antall liker
    13.242
    En slags Weissbier? Der er kunsten å balansere bananaroma mot nellikaroma. Begge deler kommer fra gjæren (det brukes sjelden krydder i øl), en grad opp eller ned på gjæringstemperaturen og den ene dominerer over den andre. I det hele er det fascinerende hvor mye aroma en gjær kan gi. Før jeg brygget selv nektet jeg omtrent å tro at en del saison-øl var brygget uten krydder men gjæren kan gi komplekse smaker avhengig av temperatur.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Hva med WIT, den er det vel noe krydder i.

    Eller iallefall smak, mener å huske det er appelsinskall i en god Wit.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn