Historien bak et produkt er selvsagt viktig -- og når den leves opp til av produsenten er den også essensiell for resultatet.
Det er variasjoner i spekekvalitet i Norge, pga stedbundne sporer og fuktighetsvariasjoner. I Valdres har man lagt seg til å tilsette sukker, i form av solbærkonsentrat, osv., i Kurv, dette for å bistå fermenteringsprosessen. Det har ødelagt disse pølsene, syns jeg, og jeg har tryglet flere produsenter om å prøve å redusere sukkermengden. Da kommer tradisjonsargumentet: det er slik vi gjør det.
Nå har Stølsvidda laget en fjellsalami som bryter med "valdresmåten" -- ved at ikke alt er kvernet til graut og ved at den henges rett.
https://stolsvidda.com/nettbutikk/fjellsalami.html
Første resultater er lovende og produktet er under utvikling. Erfaringene fra Ask har vært inspirasjon. Stølsvidda åpner også et Skinkehotell nå, fordi de har oppdaget at de har gode lagringsbetingelser der dette står. Det skal bli interessant å følge hva som kommer derfra i årene som kommer.
Et problem med dagens grønnsaker er at de er blitt selektert for søtsmak, noe som folk foretrekker i sammenligninger. Kjører man på med kunstgjødsel blir grønnsakene enda søtere. I tillegg får man ikke den samhandlingen mellom røtter og soppkulturer i matjorden som skal til for at det skal skje en næringsutveksling mellom plante og mikroorganismer. Det er hovedårsaken til at de fleste grønnsaker har langt mindre innhold av næringsstoffer og mineraler enn de hadde noen tiår tilbake. Kunstgjødsel og fungicider dreper disse soppene (mycorrhiza). Planter pleier å "selge" karbohydrater til soppene, gjennom røttene, i bytte for mineraler og næringsstoffer som soppene omdanner fra levende og næringsholdig matjord -- og det er dette som skjer i god, biodynamisk utviklet matjord. Der brukes ikke pesti-, herbi- og fungicider, følgelig er det et jævla liv i matjorden og utvekslingsprosessen med plantene er maksimal -- det merkes på resultatet.
Men man skal vite hva man skal "kjenne etter" når man smaker, f.eks. den naturlige bitterheten som enkelte grønnsaker skal ha, når de er som best, og ikke den øyeblikkelige søtgulrotsmaken som kommer fra konvensjonelt dyrkede ditto.
Mesteparten av matjorden vår er blitt ødelagt av forpakning, avrenning og sprøyting. Det som vokser bruker jorden til støtte for røttene og får all sin næring fra Felleskjøpet. Heldigvis er det mulig å tilbakeføre ødelagt matjord, men det krever bevisst innsats. Der man gjør det får man også resultater i form av bedre næringsinnhold i det man dyrker, med mindre bruk av eksterne innsatsmidler.
Feltet er utrolig interessant og har oppslukt meg i noen år nå.