Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • 6

    65finger

    Gjest
    er det ikke knappe 12 måneder til neste gang? du tåler en ekstra runde bukk.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.472
    Antall liker
    14.028
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Hurtigmat for eldstegutt og meg. 25 min.
    Tortelini og saus laget av kremfløte med blå castello, litt jarlsberg, litt forhåndsfrest hvitløk i olje.
    Ferdigvasket posesalat med toritto tomat, revet parmesan og balsamico.
    Pluss litt ovnstekt bacon.

    20190102_184633.jpg
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.535
    Antall liker
    110.661
    Torget vurderinger
    23
    Verdens beste Premium røket storlaks fra Laks & Viltsentralen..... velvillig sponset av en av deres ypperste medarbeidere! :D Toast, "runny" eggerøre med egg fra frittgående horer, kremfløte, finhakket gressløk, salt.

    Finstrimlet rødløk og nykvernet pepper til! Kald pils.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.200
    Antall liker
    9.364
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    How to nyttårsmiddag for ganske mange med minimalt stress.

    1) Lag noe godt. I mitt tilfelle spareribs, det liker folk i aldresgruppen 5-45, hvilket er målgruppen
    2) Lag noe som er tilnærmet umulig å føkke opp og ikke krever spesielt stor presisjon
    3) Lag noe som stort sett lager seg selv
    4) Lag noe der mye kan gjøres på forhånd.

    Lagde BBQ-saus i går, pisket chipotle-mayo til å dyppe fries i, pisket aioli til coleslawen og kuttet, skyllt og gjorde første koking av friesene i går. Ditto med desserten (creme catalane).

    Så får det kose seg til det er nesten klart før en strafferunde med røyking på grillen:

    Vis vedlegget 523614
    Spareribs er en stor favoritt her også.

    Gjør du alt fra bunnen av..? Kjøtt fra slakteren...?

    Du har muligens skrevet om prosessen før her.

    Mvh
    OMF
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.041
    Antall liker
    14.608
    How to nyttårsmiddag for ganske mange med minimalt stress.

    1) Lag noe godt. I mitt tilfelle spareribs, det liker folk i aldresgruppen 5-45, hvilket er målgruppen
    2) Lag noe som er tilnærmet umulig å føkke opp og ikke krever spesielt stor presisjon
    3) Lag noe som stort sett lager seg selv
    4) Lag noe der mye kan gjøres på forhånd.

    Lagde BBQ-saus i går, pisket chipotle-mayo til å dyppe fries i, pisket aioli til coleslawen og kuttet, skyllt og gjorde første koking av friesene i går. Ditto med desserten (creme catalane).

    Så får det kose seg til det er nesten klart før en strafferunde med røyking på grillen:

    Vis vedlegget 523614
    Spareribs er en stor favoritt her også.

    Gjør du alt fra bunnen av..? Kjøtt fra slakteren...?

    Du har muligens skrevet om prosessen før her.

    Mvh
    OMF
    Jeg kjøper de på harryhandel, der koster de ingen ting og stykkene er store og kjøttfylle. Om jeg er hjemme så røyker jeg de på grillen, men til hverdags så lager jeg de hovedsaklig sous vide. Har på en dryrub med ymse krydderier, vakumerer og kjører 10-11 timer på 73 grader. Deretter røyker jeg de en times tid på grillen mens jeg pensler på bbq-saus. Om du kjøper rå så er det en hinne på baksiden som bør fjernes. Dry rub finnes det ørten versjoner av. Ditto med BBQ-saus. Også her bør man styre unna de ferdige variantene, det er ikke noe vanskelig å lage sausen selv heller.

    De ferdigmarinerte greiene synest jeg er på grensen til å være uspiselige, så de styrer jeg unna.

    Når jeg er i Sverige kjøper jeg et lite lass, skjerer av hinna på baksiden og gnir inn med dry rub og vakumerer og fryser ned. Da er de kjapt klare om vi skal ha de en hverdag. Med mindre man bruker sous vide så er dette definitvt et helgeprosjekt, det tar sin tid på grill / i smoker da det er best med lav varme og lang tid.
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.360
    Antall liker
    4.762
    Torget vurderinger
    1
    Jeg serverte min lille vri på finnbiff på nyttårsaften. Det blei ei veslevoksen gryte:
    • 800 gram reinskav
      (det aller meste med vilt «grytekjøtt» fungerer bra, gryta er også veldig god med hvalkjøtt)
    • 3-4 bokser Creme fraiche
    • 2-4 stk gul løk (to store eller fire små)
    • 500g aromasopp
      (bruk gjerne kantarell og / eller steinsopp som erstatning eller supplement. Tørket sopp fungerer også bra når den smuldres over gryta)
    • 75 - 150 g pinjekjerner
    • 1-2 ss oksekraft (type veldig godt innkokt og tyktflytende)
    • 0,5l Aas Bayer og 0,5l Hansa Porter
      (tradisjonelt juleøl og bokkøl fungerer også veldig bra, ølet bør være et utpreget malt-øl med ikke alt for mye humle).
    • 15-20 stk knuste einebær.
    • Toro viltgrytebase.
    Hakk løken i litt grove biter og stek den gylden i ei stor jerngryte. Jeg steker sopp og kjøtt i stekepanne og har det i gryta. Når løken har blitt gylden, sett ned effekten på gryta, ha i creme fraiche og spe på med en skvett av ølet. Rør godt om i gryta underveis. Soppen kuttes opp i litt tykke skiver eller terninger og stekes nøttebrun. Kjøttet stekes til slutt (raskt og på ganske høy varme). Kok ut stekepanna med rikelig med øl, pass på å løs opp alle «stekerestene» fra panna i ølet før det går i gryta. Rør ut toro grytebasen i en god skvett øl (kan også pimpes med en pose eller to poser med skog/kantarellsoppsaus, posesausen gjør også at gryta ikke blir helt «suppe»). Ha i resten av ølet, pinjekjerner, einebær og oksekraft. La gryta småputre i minimum 15 minutter og gjerne mer. Dersom gryta blir for blaut så rør ut ei teskje eller to med hvete- eller maisennamel i litt veske og ha det i gryta, ha heller litt for lite mel og gå skrittvis fram til gryta har passe konsistens, enn for mye mel på første forsøk.

    Som mange andre gryter så er den best på andre eller tredje oppkoket, så den kan med fordel lages dagen i forveien.

    Server med ovnsstekte båt-poteter eller hasselbackpoteter, og suppler gjerne med stekte rotgrønnsaker.

    mvh
    KJ
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.409
    Antall liker
    4.147
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Idag spiste jeg en burger med chips på Munchies i Torggata. Det var triste greier. Tar meg heller en tur på Burger King og bestiller en Whopper.
    Klientellet var litt for urbant for meg med hipstere og annet riffraff. Jeg og min tidligere kollega som var på jobb spiste heller i varebilen min.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.535
    Antall liker
    110.661
    Torget vurderinger
    23
    "Double Bacon Barbeque" med ekstra bacon/uten ost (HATER det amerikanske med at de skal ha ost på alt mulig) er faktisk spiselig på BK.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.182
    Antall liker
    1.229
    Sted
    '
    En hangover fra jula i går:
    Lutet torsk, bacon, potet, lefse, erter, sennep pluss assortert drikke.

    50C00LT3163.JPG
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.905
    Antall liker
    14.193
    Sted
    Sørlandet
    I dag har jeg:

    - Kokt kraft på oksebein og haler. Sterkt inspirert av Øyvind Hjelle / D2. En av mine absolutte favorittkokker. Ferdig resultat ca 3.5 liter og en deilig duft som dekker hele Snarøen.
    - Laget min langtidskokte tomatsaus. 6 timer i ovnen og snart klar for posjonering og fryseren. 8 liter ferdig kokt.
    - Spist en god, gammeldags risgrøt til lunch

    og

    - Laget min spesial kyllingcurry som jeg skal kose meg med til middag senere i dag. Helt alene da fruen er på karaokefest.

    -BB-
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.041
    Antall liker
    14.608
    Med mindre du har laget jævlig mye kraft så er det en fordel å koke den mye mer inn. Skal den brukes i en tykk saus må den reduseres mye og det er lettere å tilsette vann om den skal tynnes ut. Da tar den også betydelig mindre plass i frysen.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    3,5 liter er omtrent det vi sitter igjen med når man starter med 80 liters steamkjele
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.041
    Antall liker
    14.608
    Relativt autentisk taco i dag
    - hjemmelagde hvetetortillas
    - svinebog med diverse krydderier en time i trykkokeren, deretter revet opp og stekt sprø med mer krydder i panne
    - krem av stavmikset mango, avokado, limesaft, koriander og salt
    - grønn salsa med tomatillios, koriander, syltede jalapenos, bladpersille, hvitløk, litt agurk, limesaft, salt og pepper
    - en hissig puré av bløtlagte anchos-chili
    - salatblader
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.041
    Antall liker
    14.608
    I dag har jeg:

    - Kokt kraft på oksebein og haler. Sterkt inspirert av Øyvind Hjelle / D2. En av mine absolutte favorittkokker. Ferdig resultat ca 3.5 liter og en deilig duft som dekker hele Snarøen.
    - Laget min langtidskokte tomatsaus. 6 timer i ovnen og snart klar for posjonering og fryseren. 8 liter ferdig kokt.
    - Spist en god, gammeldags risgrøt til lunch

    og

    - Laget min spesial kyllingcurry som jeg skal kose meg med til middag senere i dag. Helt alene da fruen er på karaokefest.

    -BB-
    Oksehale er suverent å koke kraft på, og man kan også få seg en middag eller to utav kjøttet også. Fint å bruke i en ragu for eksempel. Problemet med nesten alt av oppskrifter som finnes på brun kraft på storfe er ta de prøver å overbevise folk om at det kun tar en 2-3-4 timer å koke den. Den kan med fordel kokes veldig mye lengre, jeg pleier å havne på 10-12 timer med mindre jeg bruker trykkokeren da. Det er også som nevn greit å redusere den svært mye etterpå, da er den mer anvendelig og tar mindre plass. "Tynn" kraft har stort sett kun en funksjon i supper, ellers er det kraft redusert til den dirrer av gelatin som gjelder. Dersom kraften fortsatt er flytende når den er avkjølt i kjøleskap er den ikke kokt lenge nok inn. Man kan forsåvidt gjøre dette når den faktisk skal brukes, men jeg synest det er greiest å gjøre det når man først er i gang, også for å bruke minst mulig plass i fryseren på den.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.535
    Antall liker
    110.661
    Torget vurderinger
    23
    Når du koker kraft på oksehaler og setter kjelen i kjøleskapet natta over skal du kunne GÅ på geleen uten å tråkke gjennom! ;)

    Forrige uke lagde vi en morsom rett - oksesener langtidskokt, blandet med ditto kjøtt fra oksehaler. Kjeften var så seig etterpå at det ble vanskelig å gape! Ikke mat for den gjengse nordmann dette men utrolig smaksrikt og en fantastisk tekstur.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Når du koker kraft på oksehaler og setter kjelen i kjøleskapet natta over skal du kunne GÅ på geleen uten å tråkke gjennom! ;)
    Da er det også veldig lett å kutte den i kuber som er perfekt på frysen.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.905
    Antall liker
    14.193
    Sted
    Sørlandet
    Jeg brukte 6kg okseben og 2 haler + diverse grønnsaker, krydderier og fylte opp med vann til jeg dekket alt i en 20 literskjele. Det hele passet seg selv på terrassen mens jeg mekket curry og tomatsaus. Jeg har nå silt kraften enda en gang og har satt til side noe som skal koke videre ned til demi-glace:

    oksekraft.jpg

    Tomatsausen har jeg delt oppskriften på tidligere her inne og den ble som vanlig helt utsøkt:

    fullsizeoutput_19a3.jpg

    Curryen smakte helt fantastisk den også. Selvskryt skal man lytte til for det kommer fra hjertet :)

    fullsizeoutput_19a5.jpg

    Smakelig måltid!

    -BB-
     
    Sist redigert:

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Relativt autentisk taco i dag
    - hjemmelagde hvetetortillas
    - svinebog med diverse krydderier en time i trykkokeren, deretter revet opp og stekt sprø med mer krydder i panne
    - krem av stavmikset mango, avokado, limesaft, koriander og salt
    - grønn salsa med tomatillios, koriander, syltede jalapenos, bladpersille, hvitløk, litt agurk, limesaft, salt og pepper
    - en hissig puré av bløtlagte anchos-chili
    - salatblader
    Høres ganske så al pastorsk ut det der.

    Nå synes jeg personlig at maistortillas er best når lagd på autentisk meksikansk maismel fra kolber de fleste amerikanere og europeere ville gått fnysende forbi på superen fordi de ligner lite på de genmodifiserte amerikanske maiskolbene, men hvetetortilla er selvfølgelig innafor. Også i Chiapas.

    Rent anekdotisk så spiste jeg noen av mine mest minneverdige tacos i en sidegate på dagen 60 år etter at Trotsky møtte en ublid skjebne i kraft av en isøks. Må ha vært som å bli harpunert på de mongolske stepper.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.182
    Antall liker
    1.229
    Sted
    '
    Seiball fra Gaupset AS i Kristiansund, med kålrabi, gulrøtter og bacon.

    CC3195X500.JPG
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.041
    Antall liker
    14.608
    Pizza, type junkfood med masse saus og masse ost. Men tynn bunn med svært lite gjær og litt surdeig.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.041
    Antall liker
    14.608
    Laget fire porsjoner grønnsaksupppe med svinekjøttboller. Total produksjonskostnad: 40 kroner i grønnsaker, 40 kroner i svinekjøttdeig et egg til 3 kroner, maks 50 øre i krydderier + kyllingkraft det kanskje kostet en tier å lage + litt smør og olje og en liten skvett melk. La os si en hundrings totalt. Ikke ille for fire middager. Det tilkommer kun brød og smør.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.041
    Antall liker
    14.608
    Og så tre porsjoner tomatsuppe. Tomatpure, tomater fra boks, gulrot, purre, stangselleri, løk, litt bacon, hønsekraft, salt, pepper olivenolje og basilikum. Tror nesten jeg bikket sekstilappen på dette for 3 middagsporsjoner for familien. Her tilkommer dog kokt egg i tillegg til brød og smør. Litt dyrere enn Toro men MYE bedre.

    Suppe er b-i-l-l-i-g og veldig godt og veldig lett å lage. Reell kostnad er for mange omtrent null siden det er en fin måte å unngå å kaste grønnsaker på. Andre alternativ er selvsagt å spise grønnsakene før de blir gamle og skrukke.

    Det anbefales dog sterkt å koke ordentlig kraft i store mengder, koke inn og fryse ned i porsjonspakker. En opplagt kilde er rester fra kyllingmiddager - frys ned skroget til man har nok. Eller fås frossen høne nesten gratis på Rema - tror de tar 10 kroner kiloen eller noe slikt. Frosne kyllinglår og/eller kyllingvinger kan også fås svært rimelig. I tillegg trenger man kun løk, gulrot, stangselleri og sellerirot/persillerot/pastinakk - alle tre funker men sellerirot er billigst og lettest å få tak i. Det er ikke krise om noe mangler, det blir uansett bedre enn kjøpebuljong i fast eller flytende form. Med god kraft i fryseren er lekre supper, risotto, gode sauser osvosv ikke langt unna.
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Er det utafor eller innafor å innrømme at det ble pizza hos Egon sammen med poden og kjerringa i dag? Så vidt vi kom frem gjennom snøkaoset. Både vi og brøytebilen havna i grøfta. Tror brøytebilen står der fortsatt og blinker...
     
    C

    Cyber

    Gjest
    Er det utafor eller innafor å innrømme at det ble pizza hos Egon sammen med poden og kjerringa i dag? Så vidt vi kom frem gjennom snøkaoset. Både vi og brøytebilen havna i grøfta. Tror brøytebilen står der fortsatt og blinker...
    Det er innafor.

    Her ble det svinesteik med tilbehør. :)
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Takk Cyber. Vi blei satt litt utafor av den grøftekjøringa. Men det var ikke så lett å se hvor veien egentlig gikk i den svingen når brøytebilen hadde gitt opp.... heldigvis kjørte ikke jeg bilen. Skal ikke si hvem som gjorde det, for da er vel kjevla neste.....:rolleyes:
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Her ble det også enkelt. Halvfabrikat-enkelt. Lårfilet av kylling, Pataks currypasta, yoghurt og løk. Ris til. Greit nok, og for en turnusarbeider er ikke søndag noe mindre hverdag enn de andre dagene.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.041
    Antall liker
    14.608
    Stekte kyllinglår, glaserte gulrøtter og dampede mandelpoteter skåret i to og sprøstekt i stekefettet fra kyllingen. Saus med kyllingkraft, fløte, masse kyllingfett, sennep og ramsløk.

    Glaserte gulrøtter er for øvrig godt. Gjør som følger:
    - skjer i skiver på ca 5mm på skrå (kun fordi det ser tøffere ut...)
    - legg i en kjele og ha på akkurat nok vann til at det dekker.
    - Ha i en spiseskje sukker og kok til alt vannet har fordampet. Da må du passe litt på og surre de rundt slik at alle blir glasert av sukkeret.
    - Krydre med salt og pepper og server.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Ferskt kjøtt med søt/sur løksaus. Enkelt å lage og smaker herlig etter noen timer bak sørlandsskuffa ute :)

    20190127_153745_HDR.jpg
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.535
    Antall liker
    110.661
    Torget vurderinger
    23
    Suppe først? Med boller av medisterdeig? Sjokoladepudding med vaniljesaus etterpå? Si ja...
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Suppe først? Med boller av medisterdeig? Sjokoladepudding med vaniljesaus etterpå? Si ja...
    Det ble ikke noe suppe først, men jeg vet det er veldig vanlig.
    Ei heller noe pudding til dessert.
    Dette var en vanlig 1-retters - m.a.o. ikke noe "sluk-kost" :)
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Er det utafor eller innafor å innrømme at det ble pizza hos Egon sammen med poden og kjerringa i dag? Så vidt vi kom frem gjennom snøkaoset. Både vi og brøytebilen havna i grøfta. Tror brøytebilen står der fortsatt og blinker...
    Pizza er innafor, Egon not so much. Det finnes andre som har billigere og bedre pizza, og som ikke kjører et supermarked-konsept som forflater restaurantbransjen.
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Er det utafor eller innafor å innrømme at det ble pizza hos Egon sammen med poden og kjerringa i dag? Så vidt vi kom frem gjennom snøkaoset. Både vi og brøytebilen havna i grøfta. Tror brøytebilen står der fortsatt og blinker...
    Pizza er innafor, Egon not so much. Det finnes andre som har billigere og bedre pizza, og som ikke kjører et supermarked-konsept som forflater restaurantbransjen.
    Helt klart. Men poden er ganske tradisjonell, så jeg hadde ikke så mye å stille opp med. Får heller ta igjen når jeg er uten ham.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn