Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.737
    Antall liker
    14.345
    Dette er muligens det teiteste produktet jeg har sett:

    ris.JPG

    Bare 75 kroner kiloen for 300 gram. Kokt ris inneholder 69% vann mot 13 % før den er kokt. Der ris er dyrt ligger den på rundt 20 kroner kiloen. Omregnet til ris før koking er kiloprisen på risen i dette nye produktet ca 240 kroner, men så har noen tatt den umenneskelige jobben å koke den for deg. De har dog ikke saltet den, det må du evt gjøre selv.
     
    Sist redigert:
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Dette er muligens det teiteste produktet jeg har sett:

    Vis vedlegget 526920

    Bare 70 kroner kiloen for 300 gram. Kokt ris inneholder 69% vann mot 13 % før den er kokt. Der ris er dyrt ligger den på rundt 20 kroner kiloen. Omregnet til ris før koking er kiloprisen på risen i dette nye produktet ca 240 kroner, men så har noen tatt den umenneskelige jobben å koke den for deg. De har dog ikke saltet den, det må du evt gjøre selv.
    Det eneste som overrasker er at Meny ikke har klint på en "Jacobs utvalgte"-sticker.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.737
    Antall liker
    14.345
    Kjøpte forresten en halv kilo hvitløk for 15 kroner på innvandrersjappa i dag. Grov telling tilsier at det er 12-13 løker der,. Rema tar også 15 kroner, men da for 3 hele løker. Og tre (riktig nok små) avokadoer for en tier tilsammen. Prisingen av frukt og grønt er artige saker. Samme butikk tar stabilt 12 kroner kiloen for bananer mens going rate hos kjedene er 20-25 kroner. For en bunt bladpersille som jeg bruker et par måneder på å bruke opp (og jeg bruker ganske mye) tar de 13 kroner. Meny tar 25 eller hva det nå er for 1/10 av mengden. Gul paprika hos Rema? En femtilapp pr. kilo. Hos min lokale grønnsakpusher koster det halvparten. Ikke rart at frukt og grønt omtales som finansdepartementet innen dagligvarehandelen.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Jeg fant gigantisk hvitløk hos min på Holmlia, som ellers ikke er noe særlig å skryte av. Men hvitløk som er en håndfull hver. Endte med mer enn jeg kan ha liggende på kjøkkenbenken, og ovnsbakte dem og hadde på glass med litt olivenolje.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.737
    Antall liker
    14.345
    De holder en liten evighet oppbevart mørkt og kaldt. Jeg tømte "eget" lager for et par uker siden - de har ligget i kjelleren siden tidlig i høst (fra egen hage). Jeg handler ganske mye hos Istanbul på Hauketo - de har enormt utvalg og ikke minst butikkslakter så om man er fysen på en lammebog på en søndag så har de det.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.822
    Antall liker
    7.882
    Dette er muligens det teiteste produktet jeg har sett:

    Vis vedlegget 526920

    Bare 75 kroner kiloen for 300 gram. Kokt ris inneholder 69% vann mot 13 % før den er kokt. Der ris er dyrt ligger den på rundt 20 kroner kiloen. Omregnet til ris før koking er kiloprisen på risen i dette nye produktet ca 240 kroner, men så har noen tatt den umenneskelige jobben å koke den for deg. De har dog ikke saltet den, det må du evt gjøre selv.
    Nytes nok best med en flaske industritappet kranvann...

    Glad min datter går på en barneskole med kjøkken og urtehage i bakgården, samt at de bare får bringe tomme drikkeflasker for å fylle fra det helt utmerkede springvannet fra kranen.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.770
    Antall liker
    2.393
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    C

    Cyber

    Gjest
    I jula testet vi Panettone med pistasjsmak her hjemme. Interessant produkt. Godt, men ikke supergodt - men spiste jevnt og trutt. Småseig konsistens. Vår hadde mørk sjokolade oppå, men fant ikke noe i arkivet her.

    pist.PNG
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    En ting som irriterer litt med matblogger er at det alltid skal pakkes inn i så jævla mye 'human interest' om spaserturen mellom reolene på supermarkedet, barna som lærer fremmede språk, slektningene fra Ulan Bator, og det innbilte svangerskapet til bikkja.

    Kunne det ikke bare være en presentasjon av hva maten er, gjerne en subjektiv kjærlighetserklæring til den, og så en oppskrift?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.397
    Antall liker
    109.975
    Torget vurderinger
    23
    Lettsaltet sideflesk i tynne strimler, med råstekte peanøtter, Læsø salt og kinesisk gressløkvariant.

    SINNSYKT god kombinasjon av smaker, akkompagnert av 1982 Ch. Dauzac.

    enklere kan det ikke hverken gjøres eller beskrives.

    flesk og bønner.jpg

    1982 chateau dauzac.png
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Heh, heh. Vi kjenner vel Sluket bedre enn som så? Neppe en enretter dette, neppe en av en treretter heller. Og et glass vin til hver, blir ikke slankende på den måten... :D
     
    Sist redigert av en moderator:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.397
    Antall liker
    109.975
    Torget vurderinger
    23
    :mad: Du kjenner meg alt for godt, Zoom..... bildet viser vel ca. 1/20 av mengden som ble fortært av denne retten, i tillegg tre eller fire andre! Men bare to glass vin da.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Kom forresten til å tenke på en observasjon fra Meny selv. Flådd kyllingbryst surra i bacon i ferskvaredisken. Litt mye jobb å flå alt som er fett og deilig av kyllingen, og så pakke den inn i fett igjen?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.397
    Antall liker
    109.975
    Torget vurderinger
    23
    Heldust! Kyllingfettet er både bedre og sunnere :D:D Men hva annet er å vente....

    Tror jeg lager honningkylling i morgen.... kyllinglår (utbenet og MED skinn, det er jo der mesteparten av smaken ligger...)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.999
    Antall liker
    18.241
    Torget vurderinger
    2
    Da har jeg nettopp lært hvor ordet biscuit kommer fra. Ville jeg aldri gjettet. (Beskøjter i gamle dager).

    Skjermbilde 2019-01-30 kl. 23.16.01.jpg
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Som allerede kjent fra biscotti på italiensk altså, og ikke så overraskende, egentlig. Snubla over dette i en oppskrift en gang, og tenkte ikke over det som noe annet enn det mest naturlige i verden.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.737
    Antall liker
    14.345
    Ser på Superbowl nå i kveld/natt. Der reklameres det i den norske sendingen hyppig for proviant.no - Norges billigste matkasse. Stakkars jævler som betaler en drøy tusenlapp i uken for dette. Skulle kanskje klart å komme i nærheten av den prisen på rettene i ukespakken om man piffet opp samtlige med litt høvlet fersk trøffel.

    I en gitt uke:
    - gulrotsuppe med brød
    - bakt søtpotet med kjøttdeig og salat
    - stekt ris med pølser
    - pizza med spekeskinke
    - tomatisert pasta med lyr
    - kyllingfrikasse (dobbelt rett, dvs for to dager)

    I tillegg følger det med "brød og pålegg". Litt uvisst hvilken mengde og hvor lenge det er tenkt å vare. Det omtales som "en bonus" så neppe veldig mye.

    Dette kan man altså få levert på døren for 1099 norske kroner. Litt kjapp sleggeregning tilsier at disse rettene "for 3-4 personer" bør koste et sted mellom halvparten og en tredjedel av den ønskede prisen. Om man da klarer å komme opp med noe så trist i utgangspunktet.

    Matkasser fremstår som en ganske effektiv skatt på ekstrem inkompetanse bak grytene.
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.666
    Antall liker
    8.067
    Torget vurderinger
    0
    Dette er muligens det teiteste produktet jeg har sett:

    Vis vedlegget 526920

    Bare 75 kroner kiloen for 300 gram. Kokt ris inneholder 69% vann mot 13 % før den er kokt. Der ris er dyrt ligger den på rundt 20 kroner kiloen. Omregnet til ris før koking er kiloprisen på risen i dette nye produktet ca 240 kroner, men så har noen tatt den umenneskelige jobben å koke den for deg. De har dog ikke saltet den, det må du evt gjøre selv.
    Det tragiske med slik eprodukter er at det gjerne er folk med lite sirkulasjon mellom ørene som kjøper slikt. Trygdede av ymse årsaker. Dette gjør dessverre ufoholdsmessige innhugg i økonomien deres.

    Jeg er ganske overbevist om at matlagingskurs for deler av den trygdede befolkningen ville gjøre at trygda holdt mye lenger og at vi kunne unngå noen av de "fattige". Man må være villig til å stikke fingeren i jorda og innse at visse personer er så stokk dumme, evt aldri har fått mulighet til å lære å lage mat at de faktisk ville hatt godt av basiskusrs i matlaging fra grunnen av.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.666
    Antall liker
    8.067
    Torget vurderinger
    0
    Gryte av Ole Brum?

    Tømmer fryseboksen da vi har kjøpt et frysekap til. Får frigjort noe gulvplass!

    Langt nede i boksen fant jeg noe bjørnekjøtt som har ligget der i ganske mange år. Tinte en pakke, renskar det og delte i mindre stykker som kan brukes i en eller annen gryterett/småstek. Mest for å se om det var brukbart fortsatt, og det var det.

    Bjørn har en ganske særegen smak, så jeg stekte bitene i smør, krydret med salt og pepper. Dette ble så kokt i øl krydret med knuste einerbære til kjøttet var mørt. Mye av den "ramme" smaken blir borte på denne måten. Nå har jeg lagt flere pakker til tining så i morgen fortsetter renskjæring, steking og koking.

    Så til spørsmålet. Har noen her inne forslag til hva jeg så skal gjøre med dette kjøttet? Tilsette rotgrønnsaker, rømme og lage en helt tradisjonell viltgryte evt med rødvissaus. Eller finnes det noe mer spenstig å gjøre?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.737
    Antall liker
    14.345
    Jeg er ganske overbevist om at matlagingskurs for deler av den trygdede befolkningen ville gjøre at trygda holdt mye lenger og at vi kunne unngå noen av de "fattige". Man må være villig til å stikke fingeren i jorda og innse at visse personer er så stokk dumme, evt aldri har fått mulighet til å lære å lage mat at de faktisk ville hatt godt av basiskusrs i matlaging fra grunnen av.
    Tilbøyelig til å være enig. Jeg synest for eksempel at SIFOs standardbudsjett for mat er svært romslig, og jeg spiser garantert bedre enn 99% av Norges befolkning, men jeg lager min egen mat og kaster nesten ingen ting. Det er ikke spesielt vanskelig å lage et fullverdig måltid for 30-40 kroner for en familie på fire om midlene er knappe. Det er heller ingen grunn til å betale 30-40 kroner for et brød når man kan bake selv for en 10-15 kroner for tre brød. Om man er arbeidsledig eller trygdet har man formodentlig tid til å drive med denslags - det burde være mulig gitt hvor mange i full jobb som faktisk får det til i en ellers travel hverdag.

    Jeg finner en viss sport i å utnytte systemet. Ikke fordi jeg må eller trenger det, men det er svært enkelt om man følger litt med og vet hva ting normalt selges for. Om en butikk dumper prisen på noe man bruker mye av og som holder lenge er det bare å laste opp. Ellers kan ting fryses. Og at en butikk lokker med veldig lave priser på noe betyr ikke at man må kjøpe noe annet derfra. Prisene på helt normale matvarer varierer vilt etter når, hvor og hvem som selger de. Kanskje Norges viktigste produkt - kjøttdeig - selges for priser mellom 70 og 180 kroner kiloen. Om man kan nedverdige seg selv til å bruke kjøttdeig av kylling eller gris kan man få det for en femtilapp pr. kilo, for øvrig.

    Om man har et aktivt liv (bil har man selvsagt ikke råd til å ha om det er trangt økonomisk) og bruker la oss si 3000kCal daglig så koster det 15-20 kroner i ris å dekke dagsbehovet for energi avhengig av hvor man kjøper den. Nå er ikke kun ris en anbefalt diett, men det er mulig å spise godt og ekstremt billig om det er et mål i seg selv, man må bare vite hva og hvordan.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Middelaldrende hvite menn med fet lønn og solide ressurser forteller hvordan syke mennesker skal leve, ordne seg billig mat. De trygdede har så mye tid til overs. Null problem for dem å lage mat fra bunn av, sa de uten å ane hvordan det er å ikke ha helsen med seg. SIFO-budsjettet er svært romslig også...

    Skulle likt å se Weld77 ligge der utslått med smertehelvete eller med angstanfall for så å komme seg på butikken for å handle inn nødvendige råvarer som må preppes og kokkeleres. Nei, da hadde han nok kanskje innsett at alt han maktet var å smelle en frossenlasagne i mikroen, hvis han kom så langt da.

    De fattige tyr nok til billig ris og pasta, weld. Noe må de ha for å overleve. Er du trygdet i dag så skal du ned på dine knær og takke regjeringen for at du får lov til å spise denne risen.

    kanskje du skal være litt mindre hoverende overfor trygdede folk? Det kan være deg om 3 år som ligger der utslått.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.737
    Antall liker
    14.345
    Vi har etter hvert alle forstått at enhver som ikke har jobb er et offer med null muligheter til noesomhelst men et tårn av rettigheter til å få det man mener man fortjener og med intet ansvar for egen situasjon eller håndtering av den. Til tross for å være middelaldrende med i følge deg fet lønn så spiser jeg faktisk ganske billig, det er betydelig mer enn hva folk flest med middles til dårlig lønn gjør. Det er bare å gå inn på en dagligvarebutikk i 11-tiden og se hva håndtverkere kjøper til lunch. En matpakke ville kostet de 1/10 av prisen og smakt bedre. Møkkasteder som Burger King og McDonalds og Egons og Peppes Pizza går også greit. Det er åpenbart stort vilje til å betale en timeslønn pr. person for noe av den dårligste maten som er å oppdrive.

    Min påstand er kun at det er mulig å leve svært billig og bra i matveien om man vil/må. Er du enig eller uenig i den påstanden? Jeg kommer stort sett hjem klokken 17:15-17.30 og har middag på bordet før klokken 18. Det er ikke en umenneskelig oppgave men en ganske stor og essensiell del av utgiftene. Mat må alle ha. Hva det skal koste er svært langt på vei et valg man gjør selv. Du har jo selv sagt at SIFO-budjsettet ikke er så fett - jeg synest det gir særdeles store muligheter til utskeilser og "unødvendige" utgifter. Det er ikke dyrt å spise ok her i landet.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Jeg tror ikke det er folk på trygd som handler ferdig kokt ris på meny, det er ikke gitt at man kan lage mat fordi man tilhører øvre middelklasse.. nesten heller tvert imot.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.666
    Antall liker
    8.067
    Torget vurderinger
    0
    Jeg tror ikke det er folk på trygd som handler ferdig kokt ris på meny, det er ikke gitt at man kan lage mat fordi man tilhører øvre middelklasse.. nesten heller tvert imot.
    Om du begrenser deg til "barn av øvre middelklasse" kan jeg nok følge deg en bit på veien. Dagens middelaldrende ++ er nok i stand til å lage mat. Men helt klart har vi "skjemt bort" avkommet. Få unge som deltar i matlaging i dag. Men det har selvsagt en årsak. Mange av dagens unge har en travel hverdag og helikopter/curlig foreldre "legger til rette" for en slik travel hverdag i alt for stor grad, - tror jeg!
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Tja, vi kan jo takke de født på 50 og 60 tallet for både toro Rema og rimi. Så nei det kan de generelt ikke.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Men ferdig kokt og avkjølt ris er jo et glimrende utgangspunkt om man vil lage en kjapp og god middag av stekt ris med vårløk, tofu, chili-jam og egg.......
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Kjøper man slikt er det hvertfall ikke lov å sutre over hvor dyr maten er.. Du kan forresten også kjøpe eggene ferdig pisket til denne stekte risen.

    Prior_Omelettegg_1.gif
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Hjemmelaga scones. Varmes på jobb i morra, og serveres med bringebær og clotted cream som jeg måtte overlate til en kollega på seinvakt for at den skulle få stå lenge nok i ovnen. Scones ser OK, ut, stoler på at Clotted cream også gikk fint.

    IMG_2212.jpg
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Det er da noe man lager der borte på kølholmen også. :D Det er ikke verdens mest spennende bakverk, men clotted cream og bringebær gjør magiske ting.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn