Hvem har herpa stua til united?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.646
    Torget vurderinger
    23
    Velkommen til onsdagen - må du ut, husk truger :D
     

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.815
    Antall liker
    36.021
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    Takk. Men. Hånei, den må du dra lenger ut på landet med, det er jo bart her i Oslo.

    20190313_115852.jpg
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.646
    Torget vurderinger
    23
    I dag var det en s.k. CAD.... Cardiac Arrest Day... blytung søkkvåt 20 cm. snø som må KASTES vekk, for tung til å måkes. Merkelig fenomen, det snødde som ville helvete hele natta her, kaldt og jævlig også, så på morrakvisten stoppet det og temperaturen endret seg seks-syv grader og snøen likeså. Utrolig raskt. Skulle ha måkt rett før temperaturendringen :mad: Fresh out of beer too :( Får tro dette var siste seriøse snøfallet for i år. Men han Mora-Nisse borti gata her vil vel gjerne ha mer...
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.646
    Torget vurderinger
    23
    Du kunne ha ventet til i morgen - og jeg har mengder av akevitt som bare står her og blir skjemt :mad:

    Hadde blitt en fin aften....

     
    Sist redigert:

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.815
    Antall liker
    36.021
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    fersk fisk venter på ingen mann, det er mannen som venter på fersk fisk. Fire og ikke tre dager fersk er utenkelig for en som er vant til timersgammel fisk.

    Skulle bare inn og sikre meg smårogn, de blir fort sjeldne, men heller store og grove når man kommer ut i andre halvdel av mars.

    20190313_155858.jpg


    Nuvel, rogna surret inn i papir, de skal inn i vannet først.

    20190313_161145.jpg


    Og det aller beste av alt, leveren er klar.:)
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.646
    Torget vurderinger
    23
    Jeg har aldri prøvd MED papir, den går da ikke istykker uansett tror jeg. En variant er å surre skiver av rogna i fløte m/gressløk, i stekepanna...
     

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.815
    Antall liker
    36.021
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    står i alle oppskrifter. Papir, evnt plastfolie. ja mye man kan gjøre med rogn. Derfor kjøpte jeg mye mer enn jeg trenger. Har allerede fryst inn en ferdigkoka rogn.
     

    janfrt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.06.2011
    Innlegg
    7.491
    Antall liker
    8.619
    Sted
    Pt. Høvik
    Å pakke inn i papir er for å hindre rognen i å sprekke, men det viktigste å varme rognen saaakte opp slik at hinnen rundt får tid til å ekspandere.

    Et alternativ er å skrape rognen ut med en skje og koke den med litt vann/sitron/pepper/salt og bruke et lokk på kjelen.

    Man må jo skrape når man lager kaviar.
     

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.815
    Antall liker
    36.021
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    Men i svarte, gutar??!! Renser dere ikke levra for sener og kveis??
    Men det er den jo. Ser du på rogna og trur det er lever? Eller er det all pepperen som levera er pepra med, som forvirrer?

    PS: den prosessen skjedde etter at levera var i vasken og før den havna i den lille gryta.
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.646
    Torget vurderinger
    23
    De karene har antagelig aldri satt sine ben i en lever!
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.646
    Torget vurderinger
    23
    Lever i fløtesaus.... (gåte)
     

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.815
    Antall liker
    36.021
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    den er for dyp, eller grunn, eller for bred for meg, Slukfar.

    Nuvel, har her gått stinn og mett i et døgn etter gårsdagen, ettervirkningene etter å ha drukket en kasserolle med skreilever, var der gitt. Ble nok litt for lite akevitt. Eller for mye mat. Men øl og plater er jo alltid god medisin. Erlend Ropstads siste er gull, det rare målet han synger på til tross. Trur det ordner sæ, æ (men det blir å sove på ryggen også denne natta. Enda jeg kun har spist rogn i dag).


    20190314_223319.jpg
     
    Sist redigert:

    bluesbreaker

    Hundeeier
    Ble medlem
    05.03.2009
    Innlegg
    24.093
    Antall liker
    67.788
    Sted
    Blåskogen
    Torget vurderinger
    1
    Har prøvd meg på Ropstad, men gir litt opp når jeg forstår Færøysk bedre...

    Deilig mat den skreien.
    Her på Hamar(!) har vi kanskje Norges beste fiskebutikk, så den er ikke 3 dager gammel i disk hos Knutstad og Holen.
    God helg.:)
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.506
    Antall liker
    13.182
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Mølje er for voksne kærer, det... :) Her i huset er den som oftest 3-6 timer gammel når den går i gryta......
    Fra en tid hvor fett var energi for arbeidsfolk, så fortelles det om ene bestefaren min, at når måltidet var over, auste han i seg leverfettet med skjei... rett og slett nykokt tran av beste kvalitet...
     

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.815
    Antall liker
    36.021
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    Har prøvd meg på Ropstad, men gir litt opp når jeg forstår Færøysk bedre...

    Deilig mat den skreien.
    Her på Hamar(!) har vi kanskje Norges beste fiskebutikk, så den er ikke 3 dager gammel i disk hos Knutstad og Holen.
    God helg.:)
    Sleit med språket hans, men plutselig var koden knekt, og da blei han sabla god i mine ører.

    Bra dere har en så bra fiskebutikk der i Hamar, men jeg ville nå likevel spurt om fangstdato før jeg kjøpte skrei. Fiskebutikkene har lov å selge den som ferskvare så lenge den er under 12 dager gammel (!).

    Veldig sjelden jeg finner skrei i Oslo som er under fire dager, og da gjelder det å slå til. Sist jeg var i fiskebutikk og spurte, var den ti dager gammel. I fjor husker jeg fiskebutikken i Mathallen som hadde sju dager gammel skrei, og mannen bak disken kunne ikke si når han ville få inn noe ferskere, for han "måtte selge ut det han hadde først". Går aldri dit igjen.

    Husker den gangen jeg var på lofotfisket, spiste skrei nesten hver dag, superfersk. Dog skal det tas med i sammenhengen at torsk klarer seg ganske bra en dag eller to. I motsetning til feks sei, som helst ikke bør være mer enn et par timer hvis den skal kokes, og noen timer ekstra hvis den skal steikes.
     

    janfrt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.06.2011
    Innlegg
    7.491
    Antall liker
    8.619
    Sted
    Pt. Høvik
    Det er tydelig at mat slår an og engasjerer. Det er bra! Men, kvaliteten er, som du skriver, helt avgjørende. Inspirert av bildene dine tidligere i uken, så fikk vi tak i torsk og rogn sist torsdag fra Gutta fra Havet i Sandvika. Det hadde de fått inn samme dag. Ganske enkelt å sjekke: Alt skal lukte av hav, intet annet.

    Ellers vil jeg bemerke at vi ikke burde fange gytende fisk, men hannfisk. Hannfisken er bedre når det gjelder fiskekjøtt på denne tiden (hunnen bruker masse energi til å få frem fin rogn og blir tynn og slafsete).

    Videre har det ingen hensikt i å legge fiskeskivene i kaldt vann når dødsstivheten (rigor mortis) allerede har inntruffet. Krølltorsk får man ved å dele fisken i skiver før rigor mortis og så legge den i iskaldt vann. Rogn og lever bør ikke legges i vann før koking overhodet.

    Men, som skrevet tidligere: Det beste er å dra på Rådhusbrygga tidlig om morgenen hvis man gidder og/eller har tid.
     

    bluesbreaker

    Hundeeier
    Ble medlem
    05.03.2009
    Innlegg
    24.093
    Antall liker
    67.788
    Sted
    Blåskogen
    Torget vurderinger
    1
    Jeg bodde i Lofoten i Kabelvåg på slutten av 80-tallet.
    Der var det INGEN som solgte fisk.
    Du måtte fiske sjøl, eller du kjente noen du fikk eller kjøpte av.

    Har også vært EN HEL DAG (!;)) på Lofotfiske på innersida.
    I sjark ut fra Ballstad. Med diger svenskpilk, juksa. Uforglemmelig.

    Derimot var det SLAKTER i Kabelvåg på den tida.
    Der slutta vi å handle, for alt vi fikk der smakte sau.
    Tror ikke de var så nøye med rengjøring av båndsaga...:(
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.646
    Torget vurderinger
    23
    Opp og ut! Birkebeiner'n er over for i år men nå står Birke-Bælmer'n for tur!
     

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.815
    Antall liker
    36.021
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    Det er tydelig at mat slår an og engasjerer. Det er bra! Men, kvaliteten er, som du skriver, helt avgjørende. Inspirert av bildene dine tidligere i uken, så fikk vi tak i torsk og rogn sist torsdag fra Gutta fra Havet i Sandvika. Det hadde de fått inn samme dag. Ganske enkelt å sjekke: Alt skal lukte av hav, intet annet.
    .
    For å presisere: det du skal sjekke er når den er tatt opp havet, det har de plikt til å si ifra om. Tidspunktet for når den har kommet inn i butikken er interessant, og "samme dag" er lovende, men i teorien kan fisken være "gammel" hvis et mellomledd har somlet.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.506
    Antall liker
    13.182
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Jeg vet at det i mange år ble flysendt fisk fra VEsterålen til Oslo, særlig i torskesesongen. Det blir jo også sendt fisk med ARE-tog over Narvik til Oslo, men her tar vel toget ca 20 timer... ..... Burde ikke være et problem å få fisk til Oslo på rundt ett døgn.... Skal sjekke litt med "informerte"
     

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.815
    Antall liker
    36.021
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    Har vel en følelse av at norsk skrei kommer kjappere til Paris og Madrid. Hvor forbrukerne har peil og er kresne. Og så hjelper det ikke så mye om fisken står i iskasser noen dager i fiskhallen i Oslo før den havner i butikkene.
     
    X

    X186841

    Gjest
    Da jeg bodde på Kløfta med første kona, som var fra Lofoten, fikk vi skrei med tilbehør flysendt i kasser med is fra en av slektningene hennes i Ballstad som var fisker.
    Har aldri fått så god og fersk fisk hverken før eller siden. Eneste ulempen var att det lokket jo frem alle Nordlendingene i mils omkrets.
     

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.815
    Antall liker
    36.021
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    hehe, skjønner godt det.

    Det beste jeg har fått tak i her, har kommet fra nattlig iset lastebilfrakt fra Sunnmøre. Mot slutten av skreifisket pleier det å komme litt gytefisk til Mørekysten. Og de driftige sunnmøringer har solgt fisk fra lastebil utenfor kjøpesenter, feks på Mortensrud, en dag i uka.

    Jeg antar restaurantene har sine gode leveranser noe ala som dette, men etter mange småskuffende restaurantskreimåltid opp igjennom, har jeg likevel begynt å tvile litt. Så kjenner noen til fiskebiler på gata i Oslo nowadays, er jeg takknemlig for infoen.:)
     

    janfrt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.06.2011
    Innlegg
    7.491
    Antall liker
    8.619
    Sted
    Pt. Høvik
    Det er tydelig at mat slår an og engasjerer. Det er bra! Men, kvaliteten er, som du skriver, helt avgjørende. Inspirert av bildene dine tidligere i uken, så fikk vi tak i torsk og rogn sist torsdag fra Gutta fra Havet i Sandvika. Det hadde de fått inn samme dag. Ganske enkelt å sjekke: Alt skal lukte av hav, intet annet.
    .
    For å presisere: det du skal sjekke er når den er tatt opp havet, det har de plikt til å si ifra om. Tidspunktet for når den har kommet inn i butikken er interessant, og "samme dag" er lovende, men i teorien kan fisken være "gammel" hvis et mellomledd har somlet.
    Helt enig. Og som du også skriver, så er det ganske vilt at man får ferskere fisk og annen sjømat i Madrid, Lyon osv. enn i Norge med vår lange kystlinje. Jeg har ruslet rundt der og i diskene spreller faktisk fisken. Men, folkene der er kresne, stiller krav og har peiling.

    Jacobs på Holtet pleide, et par dager hver høst, å ha en tank stående med levende torsk. Vet ikke om de driver med det lenger.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.646
    Torget vurderinger
    23
    For finsmakersnobber så er det jo bare å ta veien til Skogen fiskehandel, Engelsviken - de har kar med levende
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn