Jeg prøver å se på helheten.
Registrerte smittede
Skal man se på registrerte smittede så må man også vite at dette tallet avhenger veldig av testkapasitet og testkriterier. Godt illustret av Asbjørn sin post over. Økningen i Sverige i juni skyldes utelukkende at de endret testkriterer. En annen ting er at ingen land hadde noen særlig testkapasitet i vår, og derfor er antall positive tester bare toppen av isberget. Hvis vi fortsatt holder oss til Sverige så hadde de nesten 20% positive tester i begynnelsen av april.
Nå som smitten mange steder er lavere og testkapasiteten mye høyere - så gir nok positive tester er bedre bilde.
Problememt er hvor stort tall man skal gange antall registrerte med for å finne faktisk antall smittede, og det er ikke så lett å finne gode argumenter for om man skal bruke, 5, 10 ,20 eller 50.
Døde
Jeg synes heller ikke antall døde er så veldig relevant, da det i veldig stor grad påvirkes av hvilken aldersgruppe som er smittet. Hvis vi fortsatt ser til Sverige er det vel drøyt 10% av de døde som under 70 år og kun ca 1% som er under 50 år. Så gruppen under 50 år står for over halvparten av de registrerte smittede og kun 1% avdødsfallene. (Og siden vi vet at de som er eldre blir sykere, og derfor har mer symptomer og er da også mer tilbøyelig til å teste seg - så er trolig forholdstallet mye større.) Ser man utelukkende på disse talenne så er dødsraten for de over 70 nærmere 30%, mens den er 0,05% for de under 40 år. Så kan du dele det tallet på hvor mange ganger flere som faktisk er smittet enn de som har teset positivt.
En anenn ting her er jo også hvordan man klassifiserer dødsfallene.
Sykehusinnleggelser
Det er flere som bruker sykehusinnleggelser som indikator på hvor utbredt smitte man har i samfunnet. Fordi det er relativt like kriterer for hvem som blir lagt inn, og det er nå en gang slik at man er blitt syk og trenger sykehus/intensivpleie - så får man det i de fleste land. Men det er jo ikke slik at dette heller er fasiten. Sykehsuinnleggelser avhenger også mye av aldersgruppen som blir smittet. I Sverige er det under 10% av intensivpasientene som kommer fra den halvdelen av befolkningen som er under 40 år. Et annet poenge er at i land med veldig lite smitte (Som feks Norge) så er vil små endringer få store utslag.
Men dette er en trygg indikator på at smitten har falt jevnt og trutt i Sverige siden toppen i april - og man ser ikke noe til den toppen som Asbjørn postet i registrerte smittede fordi den skyldtes endring i testkriterer. I Norge kan man basert på dette først og fremst fastslå at det ikke er noen utbredt spredning i befolkningen.
Smitteverntiltak
Så må endring i disse tallene ses i sammenheng med smittevern tiltak. Stenger man ned landet, så vil smitten falle. Faller smitten uten at man har endret noe - så er det andre ting som skjer.
Det jeg hovedsaklig støtter meg på når jeg tror svenskene har oppnådd tilstrekkelig immunitet til at livet i stor grad kan gå videre, er:
- Det svenske fokehelsemyndigheter selv har sagt
- At smitten har falt fra høye nivåer til lave.
- At de i svært liten grad ser smitteoppblomstring
Jeg er faktisk litt overrasket over hvor raskt smitten har steget i Norge. Og for meg er det åpenbart at veldig mange yngre i Sverige ble smittet i mars/april når de ikke stengte skoler/utesteder/trening.
Men - det er altså slik at smitterverntiltakene er langt mindre i Sverige enn i feks Norge og Danmark. Likefullt så greier ikke vi det svenskene gjør. Det er ikke så veldig mange forklaringer igjen.
Så får vi disktuere om svenskene ble ferdif med Corona til sommeren eller ikke. De har ihvertfall fått gitt helsepersonellet ferie, de løser opp på tiltakene og har sluttet å rapportere kapasitet i helsevesenet da Corona ikke lengre påvirker kapasiteten.