weld77
Æresmedlem
- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 22.135
- Antall liker
- 14.680
Det er nesten enda mer sjokkerende. Du er helt på jordet, ikke mer ikke mindre. Jeg lurer på hva du har lest.
Du misforstår totalt. Når bankene innfrir lån så trykker den ansatte inn penger på et tastatur. Et innskudd på din konto og ett på sin (fordring). Det ver alt som skjer. Ingen nye penger kommer inn til banken. Det er gratis for bankene. Når du tilbakebetaler pengene blir de simpelthen annulert. De går heller ikke ut av banken.Banker tjener penger å rentedifferansen, altså forskjellen på innlån og utlån. Det er du som påstår at nyskapte penger har nullrente som er helt loco.
Jeg har som sagt studert dette inngående i lengre tid. Men det står faktisk helt rett på wikipedia artig nok. Søk på pengemengde.Jeg lurer på hva du har lest.
Jeg har prøvd, og jeg jobber i den bransjen som sagt så jeg vet at det skal holdes skjult fortsatt. Men så ser du jo hva som skjer når man forteller om det. Istedet for å bli overrasket går noen til angrep meg i stedet. Det er ganske sprøtt! Men når noen får konfrontert noe de alltid har hevdet så er det vanskelig å ta det innover seg.Skriv en artikkel du.
Hva er det som er galt? Du visste ikke engang at OMF er en kostnad for bankene og inntjening av de som kjøper dem og så sier du jeg vet ingenting???Problemet ditt er at du er overbevist om riktigheten av noe som er galt.
Jeg kan mer enn de aller fleste om OMFer. For å ta det med teskje så tror du at utlendinger kjøper norske boliglån - det gjør de ikke. Utlendinger kjøper gjelden til OMFer som utstedes i internasjonal valuta, typisk EUR, USD eller SEK.Hva er det som er galt? Du visste ikke engang at OMF er en kostnad for bankene og inntjening av de som kjøper dem og så sier du jeg vet ingenting???
Eh, er ikke det to sider av samme sak? Ja, de fleste selges i Euro.or å ta det med teskje så tror du at utlendinger kjøper norske boliglån - det gjør de ikke. Utlendinger kjøper gjelden til OMFer som utstedes i internasjonal valuta, typisk EUR, USD eller SEK.
De kjøper kreditten som er boliglånet. Her snakker vi bare forbi hverandre. Jeg eier ikke hele leiligheten min enda dessverre.Du tror altså at en eller annen i Tyskland eller et annet sted har kjøpt boliglånet ditt
Dette illustrerer bare din totale mangel på forståelse.De kjøper kreditten som er boliglånet. Her snakker vi bare forbi hverandre. Jeg eier ikke hele leiligheten min enda dessverre.
Ja, nettopp. Og de kjøper det for å få gevinst på rentene. Dette er en merkelig samtale, weld.Utlendiger kjøper gjelden som er utstedt med sikkerhet i mellom annet ditt boliglån (og et lass med andre presoners boliglån).
Slutt med slik svada og begynn å diskuter saklig. Hvorfor i all verden skulle bankene bruke OMF midlene til boliglån når de pengene skapes av ingenting?Dette illustrerer bare din totale mangel på forståelse.
Helt enig! Det er ikke hemmelig. Det er bare ingen som forstår det eller gider forstå det. Jeg har tre økonomer i familien, alle er meget oppgående, 1 av de veit om det, de andre 2 gjør ikke, og tror ikke på meg når jeg forteller om det, og gider ikke lese visesentralbanksjefens tale hvor han forteller om det!Neida, det er ikke hemmelig i det hele tatt. Ikke mer enn at du har kunnet lese detaljerte beskrivelser i denne tråden av hvordan det fungerer, og ingen har blitt buret inne for å røpe noen statshemmeligheter. Det er bare at mange økonomi-lærebøker gir et foreldet bilde av hvordan det fungerer.
Kan du da svare meg hvorfor det aldri sies i mediene? Og hvorfor de aldri vil skrive om det? Og hvorfor bankene ikke sier det? Hvorfor sier journalister på området at de ikke vil skrive om det av frykt for reaksjonene? Og hvorfor var dette strengt hemmelig før finanskrisen?Det er ikke hemmelig.
Helt enig!Det vet de godt. Problemet er at folk flest ikke har peiling på hvordan banksystemet fungerer.
Det er et godt spørsmål .. når jeg etter beste evne forsøker at snakke om dette, opplever jeg stort sett uten unntak at folk blir tomme i blikket etter 3 sek... og drejer samtalen bort fra temaet... jeg tror de fleste ikke bryr seg. Så lenge de har mat, øl og hifiKan du da svare meg hvorfor det aldri sies i mediene? Og hvorfor de aldri vil skrive om det? Og hvorfor bankene ikke sier det? Hvorfor sier journalister på området at de ikke vil skrive om det av frykt for reaksjonene? Og hvorfor var dette strengt hemmelig før finanskrisen?
Det stemmer noenlunde - aksjene går opp nominelt når det er inflasjon .. men er nok ikke en veldig god hedge mod inflasjon. Smellen kan komme når inflasjonen kommer ut av kontroll, og summen av gjeld, ja den er rekord høj globalt, ikke kan hånteres ved hvis rentes heves...Inflasjon er ikke en smell for aksjer, de er såkallte "inflaton pass-through vehicles". Om det av en eller annen grunn skulle bli mye inflasjon så er det obligasjoner med fastrente som får juling.
Det er jeg nok enig i. Men jeg tror grunnen til at mediene ikke opplyser folk nok mest er at folk ikke gider høre.. og da sender mediene noe annet...Ja, og Henry Ford er ikke den esteste som har sagt det. Bank og finans vil ikke at folk flest vet hvordan de opererer og hvor mye makt de har. Det er egentlig ganske vanvittig når man forstår hva som skjer. Forskjellene mellom rike og fattige bare øker og øker, men folk flest er ignorante. Forstå det den som vil. Bank og Finans tjener noe vanvittig på andres gjeld. Og for ikke å vende det enorme kasinoet, Derivater. Og rehypothecation burde folk visst hva er.
Jeg har akkurat samme erfaring. Det er overraskende få som blir interessert. De fleste bryr seg ikke hva eliten holder på med og er fornøyd med å få lønna si.når jeg etter beste evne forsøker at snakke om dette, opplever jeg stort sett uten unntak at folk blir tomme i blikket etter 3 sek... og drejer samtalen bort fra temaet... jeg tror de fleste ikke bryr seg.
En såkalt «ad hominem»Det er nesten enda mer sjokkerende. Du er helt på jordet, ikke mer ikke mindre. Jeg lurer på hva du har lest.
Eksakt. Det blir nesten som å prøve å forklare om resistans, kapasitans og induktans i en kabeltråd. Enkelte vil bare ikke forstå hvordan verden rundt dem virker. Men da blir det vanskelig å hevde at det er noen som forsøker å holde det "hemmelig". Det lukter konspirasjonsteori lang vei.Det er et godt spørsmål .. når jeg etter beste evne forsøker at snakke om dette, opplever jeg stort sett uten unntak at folk blir tomme i blikket etter 3 sek... og drejer samtalen bort fra temaet... jeg tror de fleste ikke bryr seg. Så lenge de har mat, øl og hifi
Det er nok delvis rett, men jeg er i den bransjen alså og vet endel innenfra.Det er jeg nok enig i. Men jeg tror grunnen til at mediene ikke opplyser folk nok mest er at folk ikke gider høre.. og da sender mediene noe annet...
Ja vi har det jo godt med øl og hifi ... men blir det først borte .. da våkner vi opp.Jeg har akkurat samme erfaring. Det er overraskende få som blir interessert. De fleste bryr seg ikke hva eliten holder på med og er fornøyd med å få lønna si.
Jeg veit selvfølgelig ikke ...Det er nok delvis rett, men jeg er i den bransjen alså og vet endel innenfra.
Ja. det blir ikke "revolusjon" før det,. Ganske sprøtt det som skjer i USA. De som opponerer har neppe noe peiling på hvordan denne utvilkilingen, finansialiseringen, har skjedd fra 80-tallet og tror en narsistisk milliardær skal hjelpe dem istedet for en sosialisme for å styrke arbeiderne og sørge for mer fordeling av godene. gapet mellom de som har og ikke har kommer bare til å øke og øke. Av de som må gå i gjeld og de som tjener på gjelden. Pengetrykking skjer jo i boligkjøp så gjelden må økes for at de skal bli enda rikere. Raseres boligprisene blir det gigantiske kriser bog jo lengre det går jo større blir de.. men blir det først borte .. da våkner vi opp
Hvilken bransje da? Media eller finans?Det er nok delvis rett, men jeg er i den bransjen alså og vet endel innenfra.
Enig i det - forskjellene bare øker og øker, og jeg tror ikke det ender godt. Vi merker det ennå ikke riktig i Norge, men i USA er middelklassende nesten smuldret bort. Det samme sker også i sydeuropa, og beveger seg op nordpå..Ja. det blir ikke "revolusjon" før det,. Ganske sprøtt det som skjer i USA. De som opponerer har neppe noe peiling på hvordan denne utvilkilingen, finansialiseringen, har skjedd fra 80-tallet og tror en narsistisk milliardær skal hjelpe dem istedet for en sosialisme for å styrke arbeiderne og sørge for mer fordeling av godene. gapet mellom de som har og ikke har kommer bare til å øke og øke. Av de som må gå i gjeld og de som tjener på gjelden. Pengetrykking skjer jo i boligkjøp så gjelden må økes for at de skal bli enda rikere. Raseres boligprisene blir det gigantiske kriser bog jo lengre det går jo større blir de.
Endelig noe vi kan enes om, i det minste.Dette er en merkelig samtale, weld.
Nei. det kommer nok ikke til å ende godt. USA`s dollarhegemoni er jo også truet. Kina kjøper mindre av USA sin gjeld nå og det spørs hvor lenge USA kan øke statsgjelden og fortsette kriger i Midt-Østen for å beholde kontrollen over oljehandelen. Kan bli kaos etterhvert.Enig i det - forskjellene bare øker og øker, og jeg tror ikke det ender godt.
Nei, absolutt ikke. De tjener naturligvis penger på å låne ut penger med høyere renter enn de har betalt for dem. Hvordan dette skjer forhold til valuta vet jeg ikke. Jeg har ikke studert så mye på valuta, men studert de fleste renter ganske inngående.Det ville jo være meningsløst å måtte betale renter til noen gitt dit utgangspunkt om at dette er gratis penger.
Måten sentralbanken styrer det på er gjennom krav til egenkapital og rentene. Et krav kan f eks være at banken ikke har lov til å låne ut mer enn x ganger egenkapitalen. Det er en hard stopp. Det gir en alternativkostnad: Hvis banken har lånt ut hele kvoten til Ola, kan den ikke låne penger til Kari selv om hun er villig til å betale høyere rente. I tillegg har bankene krav på seg til å måtte sette inn penger hos sentralbanken, til en rente sentralbanken selv bestemmer. Det er den innskuddsrenten som er den viktigste «styringsrenten». Styringsrenten og bankens påslag regulerer etterspørselen etter lån og interessen for å innløse eksisterende lån. For tiden står det rattet på «full ahead». I tillegg er det andre myndighetskrav til utlån, f eks låntagerens sikkerhet, egenkapital, inntekt, osv som begrenser hvor mye lån som kan gis.Jeg leste en masteroppgave fra handelshøyskolen hvor studenten med mange referanser skrev at OMF brukes til næringslån. Hvorvidt dette stemmer kan ikke jeg vite, men vedkommende hadde snakket mye med bransjen. De trenger i allefall ikke å bruke dem til boliglån da det er splitter nye penger kun ved hjelp av tastatur. De oppretter to kontoer, passiva og aktiva. Men jeg skjønner at det er vanskelig å helt fatte at de kan skape penger ut fra løse lufta, men det er det som skjer. Det er ingen penger som kommer inn. Det koster ingenting å taste inn penger på den måten. Null rente på penger fra ingenting.
t halvt år studium, det kreves et par minutter på goolge "hvordan skapes penger" / "how is money created" vil gi deg det korrekte svaret på det. Hvordan du har brukt
Det som skjedde var at jeg studerte på hvordan oljehandelen fungerte og det eskalerte fra det med studie av sentralbanker Jeg ble temmelig forbauset da jeg leste om hvordan penger skaper og brukte langt tid med studie for å skjønne det fullt ut. Du har åpenbart ikke skjønt det helt selv.Basert på hva du skriver så tipper jeg at du har bestemt deg for noe på forhånd og så søkt å få det bekreftet.
Ja, det stemmer. Som sagt holder NB på en korridorstyring nå. De prøver å holde kapitalen til bankene på et bestemt beløp som jeg ikke husker nå. Jeg har studert nøye hvordan dette fungerer. Som sagt så ligger reserven til bankene å vaker et sted ca mellom 4-5 %. Under finanskrisa så lå de store bankene i USA på over 50 ganger mer, men gikk vel ned til ca 25. Hva de ligger på nå vet jeg ikke.Måten sentralbanken styrer det på er gjennom krav til egenkapital og rentene. Et krav kan f eks være at banken ikke har lov til å låne ut mer enn x ganger egenkapitalen. Det er en hard stopp. Det gir en alternativkostnad: Hvis banken har lånt ut hele kvoten til Ola, kan den ikke låne penger til Kari selv im hun er villig til å betale høyere rente. I tillegg har bankene krav på seg til å måtte sette inn penger hos sentralbanken, til en rente sentralbanken selv bestemmer. Styringsrenten og bankens påslag regulerer etterspørselen etter lån og interessen for å innløse eksisterende lån. For tiden står det rattet på «full ahead». I tillegg er det andre myndighetskrav til utlån, f eks låntagerens sikkerhet, egenkapital, inntekt, osv som begrenser hvor mye lån som kan gis.
Her er et fint eksempel på hemmelighetskremmeriet i norske banker. Økonom Kyrre Aamdal i DNB blir spurt om hvordan penger oppstår og svarer greit på det.Det som skjedde var at jeg studerte på hvordan oljehandelen fungerte og det eskalerte fra det med studie av sentralbanker Jeg ble temmelig forbauset da jeg leste om hvordan penger skaper og brukte langt tid med studie for å skjønne det fullt ut. Du har åpenbart ikke skjønt det helt selv.
Det er 100% forståelig at banker ikke vil at folk skal vite dette i og med art de betaler mye penger for kreditt som bankene oppretter med et tastetrykk. Som sagt, så kan jo hemmelig være litt unøyaktig. Jeg fikk et ærlig svar fra en som skriver mest om boliger i Norge. Han sa at bankene ikke vil at alle skal vite det og grunnen til at journalister ikke vil skrive om det er at de er redde for å miste kontaktnettverket sitt som de er avhengige av. At du påtår å vite så mye mer får stå for din regning, men det burde vært helt åpenlyst at bankene ikke vil si dette. Man det er faktisk én mindre bank som er ærlige.