Ganske pussig å observere at debatten fra de som er for harde tiltak, kun dreier seg om enten eller. Enten tiltak overalt, eller så er det visst ingen vits i. Merkelig at man ikke forstår at landet er stort og vidstrakt, og at det derfor trengs ulik tilnærming.
Her har både psykologer og forskere mat i flere tiår.
Hvorfor er det slik at våre sports- og idrettsutøvere kan reise fritt mellom land mens alle andre er i lock down? Jeg reagerer på at sportsnyhetene går som normalt som at ingenting har skjedd.
En annen observasjon - hvorfor kjører media en kampanje mot paradise Hotel som skal produseres i Mexico - mens sportsutøvere fritt dekkes i media som intet er skjedd? Hva er egentlig en nødvendig reise??? Burde ikke underholdning sidestilles - og ikke minst: burde ikke alle disse holde seg hjemme?
Hvorfor er det slik at våre sports- og idrettsutøvere kan reise fritt mellom land mens alle andre er i lock down? Jeg reagerer på at sportsnyhetene går som normalt som at ingenting har skjedd.
En annen observasjon - hvorfor kjører media en kampanje mot paradise Hotel som skal produseres i Mexico - mens sportsutøvere fritt dekkes i media som intet er skjedd? Hva er egentlig en nødvendig reise??? Burde ikke underholdning sidestilles - og ikke minst: burde ikke alle disse holde seg hjemme?
Jeg synes større deltakelse i arbeidslivet og verdiskapning (ved å f eks jobbe på kontoret) burde ha blitt prioritert langt over hjernedød underholdning.
Poenget er at tiltak bør settes inn der det er nødvendig. Det betyr feks at å spille fotball burde være helt greit der det er lite smitte, men ikke der det er mye. Det gjelder det meste. Ta det der det er mye. Folk må få pustehull, da ville vi unngått mye av langsiktige konsekvenser. En fleksibel tilnærming, der man strammer inn raskt ved behov- men også slipper opp raskt. Det er ikke behov for å stramme inn i Karlsøy fordi det er mye smitte i Kristiansand.
Dette med langsiktige konsekvenser blir ren gjettelek på nåværende tidspunkt. Mitt tips er at dette kommer til å gå seg til raskere enn alle dystre spådommer når tiltakene slippes opp. Folk kommer til å fly ned puber, fotballbaner, bibliotek og kafeer. Utelivet kommer til å få et kraftig oppsving, og de aller fleste som jobbet i denne bransjen får jobbene tilbake. Når det gjelder fysisk og psykisk helse, er det vanskelig å tippe. Alt for mange usikre momenter til å si noe sikkert. Men du skal ikke se bort fra at mindre forurensning, mindre alkohol, mindre junkfood på byen, mer samhold i familien (jada, de aller fleste familier er IKKE dysfunksjonelle altså) og sikkert en rekke andre ting, kan påvirke positivt og veie opp for noen av de negative konsekvensene. Rapportene om fler som sliter gjelder et meget lite antall mennesker, befolkningen sett under ett. Det var dette med å se hele bildet da lars_erik, du er jo så flink til det?
Det var da voldsomt hva du vet. Tiltakene rammer de unge mest og de med usikre jobber. Bl.a min sønn og svigerdatter. Det er bra at vi har økonomi til å yte førstehjelp. Nav bidrar med kr. 0
Så du kan tørke deg et visst sted...
Hold den tanken. Se for deg ditt barn som står der med 0 fra nav. Og så tar du deg selv og din økonomi ut av bildet. Av grunn x-y-z så har ikke din sønn tilgang på deg som ressurs. Han må klare seg selv. Hvordan vil han klare seg da?
Slik er nemlig situasjonen for mange her til lands.
Når du ser for deg din sønn uten deg som bidragsyter, se for deg hvilke potensielle skader det har for vedkommende å leve under slik stress. Det kan være at din sønn er sterk og han tar lite skade av det, eller han kan være litt svakere og det får stor påvirkning. Hvem vet før de har havnet i slik situasjon. Og hvem vet hvor lenge de må stå i slik situasjon.
Nå kan du gå tilbake til nåværende situasjon. Du bidrar økonomisk. Se for deg at din sønn forblir arbeidsledig i 2-3 år. Det er ikke usannsynlig nemlig. Unge uten masse erfaring blir ikke valgt først når økonomien snur. Er de rett fra universitetet så må de konkurrere med flere kull. Hvilken skade får din sønn av å bo hjemme på gutterommet i 2-3 år? For han har jo forlengst flyttet hjem. Med 0 fra nav så har han ikke råd til noe annet.
Er det rett at din sønn og folk i hans situasjon skal ta hele regningen? Eller burde man slippe opp litt, slik at din sønn får litt pusterom også? Minske risikoen for langvarig arbeidsledighet, psykiske lidelser og uførhet.
Hvis du vil ha flere scenarioer, se for deg et samlivsbrudd mellom din sønn og din svigerdatter. Hvordan vil han takle det uten stabiliserende faktorer som jobb? Er han i stand til å reise seg? Meget mulig. Sannsynligvis, men ikke alle gjør det.
Hvis du tenker at det jeg sier er bare scenarioer, så finnes det empiri på dette. Finanskrisen ga økning i uføre. Tro ikke at det bare var eldre folk som havnet på ufør. Det rammet unge også. Unge som aldri kom seg stabilt inn på arbeidsmarkedet og ble skjøvet ut.
Det blir folk av de fleste. Norge er et fantastisk fint land å leve i. Alle sutrere burde tenke over at de aller, aller fleste mennesker på denne jord må greie seg uten det vi oppfatter som en selvfølge. Og nå er det snart vår.
Men disse landene ble også stengt ned til slutt. Så spørsmålet er om man skal gjøre det så viruset ikke får spre seg, eller vente til det blir skikkelig ille.
Det blir folk av de fleste. Norge er et fantastisk fint land å leve i. Alle sutrere burde tenke over at de aller, aller fleste mennesker på denne jord må greie seg uten det vi oppfatter som en selvfølge. Og nå er det snart vår.
Mange mener nok at det skal fortsatt være slik. Desverre jobber politiske krefter hardt for å endre dette. Stadig flere får det stadig værre og forskjellene øker.....
Ja, det finnes noen unntak med det meste. Det er tenåringer som dør av influensa også - uten at vi lager det til en stort mysterium.
Det er "medisinsk" alder som er altoverskyggende risikofaktor.
For noen dager siden lovte jeg å se nærmere på overdødelighet pga covid i Sverige i 2020. Bakgrunnen er OMF sine regnestykker som viser en overdødelighet på ca 2.000 i 2020.
Nedaggående trend i Sverige siden ca 1993. Utfllating ca 2015? The odd man out i moderne tid er 2020 … spanskesyken ca 1919 står i en særstilling.
OMF har argumentert for at man skal korrigere for befolkningsvekst. Men det blir feil. Befolkningsveksten er allerede reflektert i antall døde i tabellen ovenfor. Når dødstallene er nedadgående eller flate så blir det feil å nedjustere dødeligheten. Fagfolkene sammenlikner 2020 med snittet for 2015-2019. Og de gjør det uten å korrigere for netto befolkningsendring. De vurderer at dette gir det beste sammenlikningsgrunnlaget https://www.faktisk.no/artikler/wqV/sverige-hadde-overdodelighet-i-2020
Ferske tall antall døde 2020 vs 2015-2019 har med etterslep i rapporteringen og viser at det ble ganske mye etter hvert.
Alt dette er til praktiske formål overdødelighet. Trenden var flat eller fallende før 2020. Det er et etterslep i rapporteringen, som gjør at dødstallene var a jour først for noen dager siden.
De som kan å regne på slikt sier omtrent det samme. Den svenske historikeren Fredrik Ljungkvist har regnet på overdødelighet i hele Europa. Han kom fram til 7.5% i Sverige. Det tilsvarer, konservativt 6500 personer, altså mer enn tre ganger høyere enn OMF sitt anslag. Dette var før de siste dødsfallene var på plass i statistikken.
- Jeg visste at Norge hadde klart seg bra under pandemien, men dette er helt unikt, sier svensk historiker som har sett nærmere på overdødelighet i Europa.
www.nettavisen.no
Ljungkvist jobber på SCB i Sverige, tilsvarende SSB i Norge.
Stort sett alle beregninger av overdødelighet som jeg har kommet over ligger i området 6000 og oppover for Sverige. Og det begynner å bli en stund siden tallet var så høyt. Tallgrunnlaget er nok det samme over alt, statistikken fra SCB, og det later til å være konsensus om hvordan man skal beregne det.
The Economist operer er nå med en overdødelighet i Sverige på ca 11.000 personer. Samme regnemåten, samme datafangsten, men de har med veksten som har skjedd hittil i år, og den har vært formidabel.
OMF er hverken statistiker eller ekspert i demografi, og når han benytter andre forutsetninger i sine regnestykker – og ender opp med helt andre tall – så bør man lytte …. til fagmiljøene.
Konklusjon for covid-overdødelighet i Sverige: Ca 7.500 i 2020 og høy marsjfart inn i 2021. Disse tallene er basert på offisiell statistikk og helt i tråd med hvordan fagfolk beregner dette.
Grunnen til at jeg reagerer på at estimatet til OMF har blitt trukket fram så mange ganger er at det skaper et helt feil bilde av hva som har skjedd i Sverige. Det har gått mye bedre i Sverige enn i mesteparten av Europa, bevares. Men det er himmelvid forskjell på 2000 døde og 7500 døde. Det er en forskjell som burde bety noe for hvor vellykket enkelte synes det svenskene har foretatt seg faktisk er. Det argumenteres stadig vekk med at de som dør kun har kort tid igjen uansett. Jeg synes det er i overkant kynisk, og det er heller ikke særlig presist. Overdødeligheten var høyere i fjor vår enn nå i høst. Det betyr at godt over halvparten av de som «overdøde» av covid i Sverige i fjor, la oss si 4000, døde i fjor på forsommeren. De ville fått med seg nyttårsfeiringen om de ikke hadde fått sykdommen. Så det dreier seg snarere om måneder og år, enn uker, i tapt liv. Og for noen dreier det seg om mange år.
OMF har argumentert for at man skal korrigere for befolkningsvekst. Men det blir feil. Befolkningsveksten er allerede reflektert i antall døde i tabellen ovenfor.
Ja, det riktig. Tallene du har lagt ut er absolutt tall - og skal man se på dødelighet - så må man korrigere for hvor stor befolknignen er. Det skjønner alle. Merkelig at du har brukt såpass mye tid på dette og ikke skjønt noe så enkelt.
Litt artig at du linker til Faktisk artikkelen som "fagfolk".
Den er skrevet av:
Eva har årsstudium i engelsk fra Høgskolen i Østfold, en bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsfag fra Høgskolen i Oslo, samt emne i journalistikk fra IJ/Høgskolen i Volda.
Øyvind har bachelorgrad i journalistikk fra Høgskulen i Volda.
OMF er hverken statistiker eller ekspert i demografi, og når han benytter andre forutsetninger i sine regnestykker – og ender opp med helt andre tall – så bør man lytte …. til fagmiljøene.
Tja - hvorfor det. Jeg har vist tallen og linket til hvor de er fra - så kan man diskutere - du har jo ingen egne betraktninger - og hele poenget ditt synes å være at du mener at man ikke skal korrigere for befolknigen - ingen grunn til å skrive et så langt innlegg for det.
Det argumenteres stadig vekk med at de som dør kun har kort tid igjen uansett. Jeg synes det er i overkant kynisk, og det er heller ikke særlig presist. Overdødeligheten var høyere i fjor vår enn nå i høst. Det betyr at godt over halvparten av de som «overdøde» av covid i Sverige i fjor, la oss si 4000, døde i fjor på forsommeren. De ville fått med seg nyttårsfeiringen om de ikke hadde fått sykdommen. Så det dreier seg snarere om måneder og år, enn uker, i tapt liv. Og for noen dreier det seg om mange år..
Litt usikker på hva du mener her, men hvis overdødeligheten blir mindre og mindre gjennom året så er det et ganske tydelig tegn på at de som døde av corona ikke hadde lenge igjen.
Til slutt så er det hvis du ser godt på grafen du selv postet - ikke en fallende trend på antall dødsfall - den har steget siden 2014, og 2019 var spesielt lavt.
Men som Asbjørn har nevnt - så har de hatt fallende dødsrate (altså korrigert for befolkning)
Jeg linket til en lang artikkel om overdødelighet i Sverige for litt siden. Befolkningsvekst har veldig lite å si de siste årene. For 2020 er det ca 7500 mennesker fler enn snittet for siste 5 år som har dødd. OMF må gjerne fortsette å spre feilinformasjon men fakta ligger klart, utarbeidet grundig av SCB. Så kan man velge hvem man stoler mest på, en synser på hfs med ønske om at tallene skal vise at han tok minst mulig feil og som har bommet grovt på mange spådommer, eller fagfolk fra Sveriges eget statistikkbyrå.
Befolkningsveksten må med på en eller annen måte. Jeg er ikke uenig i at befolkningsveksten de siste årene i stor grad består av innvandrere i en aldersgruppen som i liten grad dør nå. Dette er nok gjerne hovedårsaken til fallende dødsrate de siste årene. Men det er vel naturlig å anta at det har vært befolkningsvekst tidligere også - en vekst som nå har kommet i en alder hvor de begynner å dø. Det kan være økt antall fødsler i 30-40 årene, det kan være arbeidsinnvandring på 70 tallet, eller det kan være familiegjenforening med bestemødre som har kommet de siste årene.
Jeg vet jo at argumentet nå også begynner å havne i kategori "data mining" - men det var spesielt lav dødelighet i 2019. Hvordan skal man behandle det året. Skal man ta det vekk - å sammenligne 2020 mot 2015-2018? Eller har den fallende trenden vært enda sterkere og 2019 er "riktig" og at 2017/18 heller var over trend? Og hvis det var ekstra lav dødelighet i 2019 pga veldig mild influensasesong - hvor mange som lever på "overtid" fikk man med seg inn i 2020.
Som sagt før - ser man 2019/2020 under ett har man ingen overdødelighet.
Sammenligner man befolkningsjustert med de foregående år - så havner overdødeligheten i området 2000-2500.
Korrigerer man ikke for folketall så er vi vel nærmere 7000.
As we celebrate Boris Johnson's roadmap, we must ask a fundamental question: how readily should we hand over our precious civil rights?
www.telegraph.co.uk
"It is interesting to note that the rates of infection are falling across much of the northern hemisphere with no clear correspondence to the level of freedom enjoyed by the local population. We know that the trajectory of the virus has been indistinguishable between North Dakota (with masks and distancing in restaurants) and South Dakota (without restrictions). We know that California, which locked down and closed schools, seems to have fared worse than Florida, which did not. We can see that the picture in Belgium with its hard lockdowns has now converged with that in Sweden which famously took a voluntary approach. Similarly, the ‘second wave’ trajectory in Japan is remarkably similar to that of the UK."
"I think we must understand that being cautious with the lives of some might itself amount to recklessness with the lives of others. We should recognise that these aren’t freedoms that belong to the state, they are freedoms that we were lucky enough to be born with."
"So, we have to confront the most fundamental questions of all: would we let a British government do this to us again? Have we surrendered all agency in our own lives to the state? I hope the answer is a polite but firm ‘No!’. The right to family life, the right of free association, the rights of our children. Our rights and freedoms matter. This massive lurch towards state power must be reversed and it must never happen again."
Jeg linket til en lang artikkel om overdødelighet i Sverige for litt siden. Befolkningsvekst har veldig lite å si de siste årene. For 2020 er det ca 7500 mennesker fler enn snittet for siste 5 år som har dødd. OMF må gjerne fortsette å spre feilinformasjon men fakta ligger klart, utarbeidet grundig av SCB. Så kan man velge hvem man stoler mest på, en synser på hfs med ønske om at tallene skal vise at han tok minst mulig feil og som har bommet grovt på mange spådommer, eller fagfolk fra Sveriges eget statistikkbyrå.
Jeg registrerer, mer og mer lattermildt, at man tviholder på å forsvare den norske strategien med den svenske. Så lenge man er "bedre" enn Sverige, er man "best".
Det kunne altså ikke vært gjort noe anderledes i Norge, tydeligvis. Må være enkelt å slippe og tenke selv; alt myndighetene gjør er rett.
Importsmitte var jo en skikkelig genistrek. Hadde man bevart kontrollen fra 12. juni, hadde man sluppet oppblomstring utover høsten og vinteren. Sannelig bra vi slapp det.
Likedan er det selvsagt bare de fantastiske hjerner til Høie og Nakstad som skjønner at Kvål har like stort behov for inngripende tiltak som Oslo. Bra vi har slike genier til å styre oss.
Preventiv testing har de også begynt å utrede. Tok bare et år før de tenkte tanken. Makeløse tenkere; på nivå med Da Vinci og Einstein.
Bekymret for psykisk helse er de sannelig også- noe som også gikk med lysets hastighet å komme fram til.
Høie og Nakstad; Norges svar Platon og Aristoteles
Nødetatene rykket tirsdag ettermiddag ut til en møteulykke på Vammeveien ved Løken i Askim.
direkte.vg.no
Men skulle vi fulgt corona- strategien her, blir nå alle veier i landet stengt fra og med i morgen og fram til 18. mai.
Pressemelding fra Nakstad;
"Siden bilkjøring er totalt ute av kontroll, ser vi oss nødt til å stenge alle veier- over hele landet. Dette for å få slått ned trafikkfaren og for å være føre var. "
Ja, det riktig. Tallene du har lagt ut er absolutt tall - og skal man se på dødelighet - så må man korrigere for hvor stor befolknignen er. Det skjønner alle. Merkelig at du har brukt såpass mye tid på dette og ikke skjønt noe så enkelt.
Litt artig at du linker til Faktisk artikkelen som "fagfolk".
Den er skrevet av:
Eva har årsstudium i engelsk fra Høgskolen i Østfold, en bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsfag fra Høgskolen i Oslo, samt emne i journalistikk fra IJ/Høgskolen i Volda.
Øyvind har bachelorgrad i journalistikk fra Høgskulen i Volda.
Tja - hvorfor det. Jeg har vist tallen og linket til hvor de er fra - så kan man diskutere - du har jo ingen egne betraktninger - og hele poenget ditt synes å være at du mener at man ikke skal korrigere for befolknigen - ingen grunn til å skrive et så langt innlegg for det.
Litt usikker på hva du mener her, men hvis overdødeligheten blir mindre og mindre gjennom året så er det et ganske tydelig tegn på at de som døde av corona ikke hadde lenge igjen.
Til slutt så er det hvis du ser godt på grafen du selv postet - ikke en fallende trend på antall dødsfall - den har steget siden 2014 og 2019var spesielt lavt.
Men som Asbjørn har nevnt - så har de hatt fallende dødsrate (altså korrigert for befolkning)
Jeg registrerer, mer og mer lattermildt, at man tviholder på å forsvare den norske strategien med den svenske. Så lenge man er "bedre" enn Sverige, er man "best".
Det kunne altså ikke vært gjort noe anderledes i Norge, tydeligvis. Må være enkelt å slippe og tenke selv; alt myndighetene gjør er rett.
Importsmitte var jo en skikkelig genistrek. Hadde man bevart kontrollen fra 12. juni, hadde man sluppet oppblomstring utover høsten og vinteren. Sannelig bra vi slapp det.
Likedan er det selvsagt bare de fantastiske hjerner til Høie og Nakstad som skjønner at Kvål har like stort behov for inngripende tiltak som Oslo. Bra vi har slike genier til å styre oss.
Preventiv testing har de også begynt å utrede. Tok bare et år før de tenkte tanken. Makeløse tenkere; på nivå med Da Vinci og Einstein.
Bekymret for psykisk helse er de sannelig også- noe som også gikk med lysets hastighet å komme fram til.
Høie og Nakstad; Norges svar Platon og Aristoteles
Jeg synes større deltakelse i arbeidslivet og verdiskapning (ved å f eks jobbe på kontoret) burde ha blitt prioritert langt over hjernedød underholdning.
Ja jeg regner jo med den landsomfattende trafikkloven og nullvisjonen bare er tull, her bør man nok fjerne denne delen av lovverket og bare sette inn differensierte tiltak, ikke noe vits med fartsgrenser, setebeltepåbud og mobilforbud i hele landet. I tillegg så skal jo alle dø en gang likevel.
Ja, det riktig. Tallene du har lagt ut er absolutt tall - og skal man se på dødelighet - så må man korrigere for hvor stor befolknignen er. Det skjønner alle. Merkelig at du har brukt såpass mye tid på dette og ikke skjønt noe så enkelt.
Litt artig at du linker til Faktisk artikkelen som "fagfolk".
Den er skrevet av:
Eva har årsstudium i engelsk fra Høgskolen i Østfold, en bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsfag fra Høgskolen i Oslo, samt emne i journalistikk fra IJ/Høgskolen i Volda.
Øyvind har bachelorgrad i journalistikk fra Høgskulen i Volda.
Tja - hvorfor det. Jeg har vist tallen og linket til hvor de er fra - så kan man diskutere - du har jo ingen egne betraktninger - og hele poenget ditt synes å være at du mener at man ikke skal korrigere for befolknigen - ingen grunn til å skrive et så langt innlegg for det.
Litt usikker på hva du mener her, men hvis overdødeligheten blir mindre og mindre gjennom året så er det et ganske tydelig tegn på at de som døde av corona ikke hadde lenge igjen.
Til slutt så er det hvis du ser godt på grafen du selv postet - ikke en fallende trend på antall dødsfall - den har steget siden 2014, og 2019 var spesielt lavt.
Men som Asbjørn har nevnt - så har de hatt fallende dødsrate (altså korrigert for befolkning)
Jeg er ikke overrasket over kveruleringen og hersketeknikkene din, OMF. Det har blitt en gjenganger.
Rart at du ikke forstår at et trendbrudd i dødstallene står godt på egne bein, når dødsstatistikken allerede reflekterer vekst i befolkningen. Når du korrigerer for befolkningsvekst, så blir det tatt høyde for to ganger.
Overdødeligheten var høy på vårparten og forsommeren. Så ble det en viss underdødelighet da smitten krøp ned mot norsk nivå. Denne underdødeligheten var småtterier sammenliknet med overdødeligheten som var forut. En del av de som ellers ville dødd på sommeren hadde dødd allerede av covid, selvfølgelig. Og du vil sikkert vri det til at det gjelder de fleste. Men den overdødeligheten som Sverige hadde ved årsskiftet representerer folk som ville vært i livet ut året. Mange av disse døde i den første bølgen og ville levd ved årsskiftet.
Til kveruleringen: Hvordan kan en trend både stige siden 2014 og være spesielt lav i 2019? Pirk til side: Folk som kan dette bedre enn både meg og deg vurderer tallene på en annen måte enn du gjør. Det gjelder også denne «trenden» fra 2014 -2018 som på «uforståelig» vis (for deg) blir brutt i 2019. De mener det er hensiktsmessig å sammenlikne 2020 med snittet av 2015-2019.
Det er veldig arrogant av deg å tro at du forstår dette tallmaterialet bedre enn fagfolkene hos scb. Til hersketeknikkene: Det er smålig av deg, og også skivebom, å så tvil om de to som har skrevet artikkelen på faktisk.no. De forholder seg til statistikk og faglige vurderinger på en mye mer vitenskapelig og transparent måte enn det du gjør.
Regnestykket ditt som sier 2000 covid-dødsfall i Sverige er helt på jordet, og sutringen over å bli motsagt gjør lite fra eller til.
Noe som ikke kommer så mye frem er langtidsvirkninger av korona. Jeg fikk det i desember og er fortsatt gradert sykemeldt.
Det samme gjelder ei jeg jobber med.
Ganske greit forløp med feber under 2 døgn, men utmattelse ja...
Nu har vissa fått skygglappar för helheten ser jag...
Jag råkade lyssna på nyheterna i sverige idag och hörde till min glädje en mycket viktig detalj!
Folk dör MED corona... MED-inte av....det är en jäkla skillnad! För ingen vet...
Rart at du ikke forstår at et trendbrudd i dødstallene står godt på egne bein, når dødsstatistikken allerede reflekterer vekst i befolkningen. Når du korrigerer for befolkningsvekst, så blir det tatt høyde for to ganger.
Dette er i beste fall ungdomsskolematte - burde være mulig å skjønne.
(For ordens skyld jeg har ikke korrigert for befolkningsvekst - jeg har regnet tallene pr capita (som da implisitt tar med seg befolkningsveksten))
Til glede for oss alle - kan du vise hvordan befolkningsveksten blir tatt høyde for to ganger?
Overdødeligheten var høy på vårparten og forsommeren. Så ble det en viss underdødelighet da smitten krøp ned mot norsk nivå. Denne underdødeligheten var småtterier sammenliknet med overdødeligheten som var forut. En del av de som ellers ville dødd på sommeren hadde dødd allerede av covid, selvfølgelig. Og du vil sikkert vri det til at det gjelder de fleste. Men den overdødeligheten som Sverige hadde ved årsskiftet representerer folk som ville vært i livet ut året. Mange av disse døde i den første bølgen og ville levd ved årsskiftet.
Dette er jo litt mer komplisert...
Nå har jeg ikke tallene foran meg her, men det døde vel røffly like mange i første og andre bølge - og hvis overdødeligheten da er 5000 for å ta et tall. Så er det lite trolig at dette er de 5000 som døde om våren, og at ingen av de som døde i høst døde før tiden. En naturlig tolkning vil da være at det er et glidende snitt hvor de som dør av corona dør ca 6 mnd før "normal utsjekking"- også er nok 2500 nærmere riktig overdødelighet enn 5000.
Vel, den stiger hvert år fra 2014 til 2015, til 2016 til 2017 til 2018 (Det er en stigende trend). Jeg vil anta at 2019 har den laveste dødsrate (Antall døde delt på innbyggere) noen sinne i Sverige - så det er verdi som skiller seg ut. (dette er faktisk ikke komplisert)
Det er veldig arrogant av deg å tro at du forstår dette tallmaterialet bedre enn fagfolkene hos scb. Til hersketeknikkene: Det er smålig av deg, og også skivebom, å så tvil om de to som har skrevet artikkelen på faktisk.no. De forholder seg til statistikk og faglige vurderinger på en mye mer vitenskapelig og transparent måte enn det du gjør.
Regnestykket ditt som sier 2000 covid-dødsfall i Sverige er helt på jordet, og sutringen over å bli motsagt gjør lite fra eller til.
Du irettesatte regningen min med det du kalte fagfolk, da synes jeg det kan være relevant nevne at de fagfolkene dine neppe har mer enn det som het 1MA når jeg gikk på skolen. Dette er så enkle tall å regne på at hvis du vil angripe mine tall - så kan du kommentere de direkte i innlegget mitt. Det får neppe blitt mer transparent enn tallene jeg har lagt ut her - kildehenvisningen er med og regnestykket står i innlegget - skivebom med den kritikken også!
Hele argumentet ditt er jo at du ikke mener det skal korrigeres for befolkningsveksten. Det kunne du skrive i en setning - istedenfor all denne teksten. (Også har jeg korrigert for skuddår - det ser det ikke ut til at proffene har gjort - men vi idiotene liker at tallene er presise)
Sutring - slapp av litt nå, dette er bare en diskusjon på nettet....