Kjære
@Sluket og andre som reagerte på min bemerkning om objektiv og subjektiv verdi i hifi.
Jeg tror dere ikke vil se poenget mitt. La meg utdype.
Det er ingen tvil om at produkter har en pris. Men hva er verdien? For enkelhetens skyld kan vi anta at pris er lik verdi; ellers ville man ikke kjøpt produktet, og selger er ikke Mor Teresa som selger et produkt under produktverdien. Men verdien av et produkt er ikke bare bare å definere. I
kommentar #3320 forsøkte jeg å forklare at vi kan dele verdi opp i objektiv verdi og subjektiv verdi. Det er kanskje fordi dere ikke leste dette innlegget at dere misforstår.
Man kan argumentere mot meninger, men ikke fakta. Så for diskusjonens skyld mener jeg det er hensiktsmessig å bringe opp mest mulig fakta slik at det blir mindre å diskutere. Husk at ingeniørene i AES sa takk og farvel til diskusjonen om rør vs. transistor
for nesten 50 år siden. Likevel er vi her og diskuterer alt annet enn teknikk i hifi.
Så for å holde oss til fakta finner jeg at Accuphase på
listen med målinger har forsterkere med en SINAD på 94 dB. Den ene har en effekt på 774W, mens den andre har en effekt på 180W. Det gir en pris pr. watt på $28-$35. Til sammenlikning har Vera en wattpris på $6-$10. Accuphase har imidlertid høyere fordreining og mer støy i forhold til signalet enn Vera. Hvis vi for for illustrasjonens skyld antar at Vera bare har en objektiv verdi og ingen subjektiv verdi - all den tid Vera bl.a. ikke har et oppbygd merkenavn eller utbredt servicenettverk - kan Vera brukes som en referanse for objektiv verdi. Da tilsier logikken at den som kjøper Accuphase betaler minst 2/3 til 5/6 (si 70 til 85 prosent) av prisen for det som kan beskrives som subjektiv verdi. Med andre ord går under $5000 av prisen på $27.000 for den største Accuphase-forsterkeren til det som kan tallfestes som objektiv verdi; godt over $22.000 går til subjektiv verdi. Det er nok de japanske økonomene glade for.
Vera er en «
new kid on the block», så for illustrasjonens skyld la oss se på en etablert produsent som også henvender seg til old-timere, hipstere og gullører, nemlig McIntosh. Den ene McIntosh-forsterkeren har bedre målinger enn Accuphase, omtrent samme effekt, og koster 1/3 av den sammenliknbare Accuphase-forsterkeren. Så også i dette tilfellet kan vi argumentere for at Accuphase-kjøpere betaler minst 2/3 av verdien for subjektiv verdi. Fordi McIntosh har bedre målinger enn Accuphase og stor subjektiv verdi av samme årsaker som Accuphase (merkenavn, etablert over flere tiår, utbredt servicenettverk, delelager osv.), ser vi også i dette tilfellet at godt over 70 prosent av prisen på Accuphase går til subjektiv verdi.
Når det gjelder Accuphases objektive verdi, tilsier målingene at forsterkerne er omtrent på det nivået vi finner i pro-verdenen mht. fordreining og støy i forhold til signalet.
@Sluket har tidligere gjort narr av en slik pro-høyttaler hvor du får forsterkeren med på kjøpet av høyttaleren. Med andre ord er den «medgiften» du får ved høyttalerkjøp i pro-verdenen å sammenlikne med den objektive verdi man observerer i en relativt liten Accuphase-forsterker (pro-forsterkeren har en effekt på 2kW). Sånn sett skjønner jeg
@Sluket sin irritasjon og behov for å rakke ned på et vel ansett merke i pro-verdenen og latterliggjøre dem som påpeker forskjellen mellom pris, objektiv verdi og subjektiv verdi; for i dette tilfellet har han mest sterke meninger og lite fakta å slå i bordet med.