Du kan for mye om faget til at jeg kan forstå deg - for å si det som det er
Det jeg mener - dersom man ønsker "varme/forvrengning" som rør medfører - får man da utnyttet klasse D forsterkernes utrolige bra spesifkasjoner? Mulig jeg spør dumt - men er ikke lav forvengning det man søker seg - og det rør i praksis gir det motsatte av?
Eller er ikke "forvrengning" "forvrengning" ???
Lav forvrenging er nok det de fleste ønsker seg, men tydeligvis ikke alle her inne..
Det er litt forskjell på hvordan forskjellige klassene og merker etc. gir forvrengning, alt ettersom hvordan de er oppbyggd og designet. Enkelte harmoniske (det er avarter fra det opprinnelige signalet) "harmonerer" bedre i øret enn andre harmoniske gjør, det er forskjell på oddetalls og partalls harmoniske f.eks. og hvordan dette da høres ut.
Rør-forsterkere gir ikke nødvendigvis høy forvrengning, selv om enkelte kan gi høy forvrengning (dette gjelder egentlig alle typer forsterkere og klasser). Om man ser på effektivitet koblet opp imot forvrengning, så skal det mer til for at transistorer i klasse AB lager forvrengning enn rør, og enda mer til igjen på klasse D, ihvertfall på tilført effekt og derfor trenger man heller ikke like stort power på en klasse D som i en klasse A. Når man får nok forvrengning så får man ikke nødvendigvis mer lyd om man skrur opp høyere på volumet men det drar mer effekt og de harmoniske dras opp like høyt som hovedsignalet og det kommer firkant-signal og egentlig bare støy til slutt om man drar det høyt nok opp.
Jeg synes det er enklere å sammenligne på gitarforsterkere, her er det merkbart mer hørbart og setter ting litt mer på spissen og forskjellige bruksområder (unntak finnes jo selvsagt). Transistor forsterkere må tynes hardt for å lage forvrengning og med en høyttaler på følsomhet på over 100dB/w og en forsterker på 50W så blir det høyt før man får den gode gitarlyden og før det så blir det bare helt clean gitar og på mange transistor forsterkere så blir det også en veldig stygg vreng som kanskje hører hjemme i garasje thrash band i beste fall. På rør-forsterker så holder det å lage litt forvrengning på pre som gir en god forvrengning allerede før man når 1W og da blir det ikke fullt så høyt selv om det er høyt nok og her kan man spille på alt fra blues til metal uten å bruke pedal alt ettersom hvordan man justerer pre-delen. Kombinert med en høyttaler med høy følsomhet så trenger man ikke mange watt.
Rør har en tendens til å gi en god krunsj på lyden som mikser godt med hovedsignalet, i motsetning til mange transistorer som forvrenger med andre typer harmoniske og gir en rett og slett hard og stygg lyd. Til clean jazz så er transistor-forsterkere blitt mye brukt siden 70-80 tallet pga. at det skal mye mer til for å få forvrengning og man har clean og god lyd og kan spille høyt nok med en liten enkel forsterker selv til stort publikum. Dagens transistor-forsterkere med emulatorer er blitt såpass gode, så man får emulert den varme krunsjen man bare har funnet på rør fra før. Men med enkelte rør så skal det også mye til for å få den varme rør-krunsjen, KT-88 f.eks. har mye headroom og her må man virkelig trykke til på konsert-nivå for å få frem vrengen, og den har også en annen karakteristikk enn EL34 og 6L6 og "knekker" på en annen måte. EL34 er gjerne den klassiske britiske gitar-sounden og 6L6 er mer amerikanske gitar-sounden. At forsterkeren "knekker" er akkurat der den går ifra clean til vreng og ligger i grenseland og gir litt varme og fine harmoniske toner, og er gjerne der man vil ha volumet for å så provosere frem resten av vrengen med en overdrive pedal for å pushe det siste ekstra inn på pre-ampen. Litt forskjellig karakteristikk på rør "knekk" også enkelte "knekker" på 60%, og man har en flatere kurve med forvrenging og andre knekker hardt og brutalt på 80% med ekstrem forvrenging allerede da men kan være veldig clean frem til røret "knekker" og andre rør kan ha litt forvrengning tidlig også frem til det "knekker".
Jeg sier ikke at rør er ubrukelig, men at det har sine funksjoner og bruksområder selv for meg, men i mitt tilfelle så er ikke rør sitt bruksområde i hifi eller hjemmekino.