Jeg føler meg ganske sikker på at en forsterker med høy dempingsfaktor kan kontrollere back EMF bedre enn en med lav DF ja.
Jeg stilte spørsmål rundt dette med kontroll og EMF tidligere i tråden, men fikk ikke noe svar...
Dette har med terminologi å gjøre, men jeg tror det er en fordel om folk uttaler seg om "basskontroll" med høyere presisjon enn hva som er tilfellet i dag.
Vi kan tenke på Qts som et forholdstall mellom effektverdien av kraftfaktoren og den bevegelige massen. Opphenget spiller også en rolle her, men la oss se bort fra det et øyeblikk. Så kort sagt, mer masse = høyere Q. Mer kraft = lavere Q. Øker vi kraftfaktoren til astronomiske verdier får vi ekstremt lav Q nesten uansett hvor mye masse vi har. Det betyr kort sagt at høyttalerens passband er fullstendig dominant og de lave frekvensenes reaktive komponenter blir fullstendig undertrykket. Jeg tror mange, spesielt du, vet dette, men jeg er ikke 100% sikker på om alle har tenkt over hvorfor det er slik.
Men la oss se på hva kraftfaktor er først og fremst, og da vil jeg bruke et eksempel med en driver som har dobbelt svingespole. Vi kan tenke oss at den har 2 lag med 100 viklinger i hvert lag. Disse to lagene er koblet til hvert sitt tilkoblingspunkt. Vi kan koble dette som 2 eller 8 ohm fordi spolene er 4 ohm hver.
La oss si vi kobler den i 8 ohm, altså med spolene i serie, og vi kjøre 1A i spolen. Det går da 1A i hvert turn med tråd i spolen. Magnetisk fysikk gir fullstendig blaffen i spenning, så her er det kun strøm som er interessant. La oss nå si at dette gir oss 20N/A.
Så kobler vi om driveren til 2 ohm. Spolene står nå i parallell, så strømmen fordeles mellom de to spolene. Dersom vi kjører 1A i spolen går det nå 0,5A i hver av de to spolene. Da får vi bare 10N ut, for vi vet at når det går 1A i hver av spolene får vi 20. Men effekten er nå lavere. Så la oss heller sammenlikne med samme effekt. Impedansen over hver av de to individuelle spolene er jo ikke endret selv om de er koblet annerledes, så det betyr at effekten vi hadde i 8-ohms koblingen bare skal fordeles på samme måte på de to spolene. I praksis har vi delt impedansen på 4, så det betyr at vi må doble strømmen og halvere spenningen for å få samme effekt. Vi kjører nå 2A i stedet for 1A, og får nå ut 20N, men altså ved 2A. Men spenningen er lavere så vi får den samme effekten i hver del av spolen, og i spolen totalt sett.
Så hvorfor er dette interessant? Jo, dersom vi ser på egenskapene til driveren kan vi se at det går nøyaktig samme strøm i alle deler av spolen i begge tilfellene, noe som nødvendigvis må bety at driveren oppfører seg helt likt. Det betyr at vi får samme Qes i begge tilfellene, selv om vi i det ene tilfellet har dobbelt så høy kraftfaktor. Grunnen til dette er altså at vi har 4 ganger så høy Re.
Så om vi så lager en driver med 8 ohms Re og 20N/A, også lager vi en til med 4 ohms impedans som også har 20N/A, så vet vi at når begge utsettes for 1W så vil 4-ohms driveren produsere 1,41 ganger så mye kraft som 8 ohms driveren, fordi det går mer strøm i den. Det betyr at om vi tar en driver med et antall viklinger og lager en applikasjon, så gjør vi tråden langt tykkere, men ellers beholder alt identisk, så får vi en driver som har langt lavere Q på grunn av at Re har gått ned og dermed har også den relative kraftfaktoren gått opp. Så Q-faktoren balanseres rett og slett med Re, og Re er der av 2 grunner. Den er der fordi spoler med lav impedans er forferdelig tunge eller produserer svært lite kraft, og den er der fordi den balanserer T/S-parametrene for bruk sammen med spenningsforsterkere.
Dersom vi simulerer en høyttalerdriver ser vi at høyere Q gir lavere passbånd følsomhet, mens bassen er til en stor del uendret. Så jo høyere Q, jo relativt sett mer bass får man. Setter vi en motstand i serie me en allerede godt balansert høyttaler vil den dempe passbåndet men lar det området som er dominert av reaktive mekanismer, altså dypbassen, være relativt uendret. Men vi har ikke egentlig gjort noe annet enn å øke Re. Det har heller ikke noe å si om Re befinner seg inne i forsterkeren. Vi kunne plassert hele Re der om vi ville, men det er en vanskelig driver å konstruere.
Kort sagt, vi mister ikke kontrollen ved å ha lav dempingsfaktor, men vi øker Q og høyttaleren gjør kanskje ikke da lenger det den er ment å gjøre, om den da ikke ble konstruert med akkurat dette for øyet. Derfor vil en høyttaler laget for SET ha fryktelig lite bass på en typisk SS-forsterker.
Men om vi skal kalle dette kontroll vs ikke kontroll må vi i såfall definere at spenningskontroll er det eneste rette. Jeg er ikke så sikker på om det er helt rett måte å se verden på at man ikke også kan snakke om forvrengning som funksjon av strøm, selv om spenningsdrift er en til de grader praktisk standard for bransjen.