Hadde de ikke jobbet i det private helsevesen hadde de jobbet i det offentlige. Hvor ellers?
Dette er jo helt opplagt korrekt.
Mine betraktninger rundt dette: Jeg er normalt svært opptatt av at den enkelte skal få gjøre akkurat som man vil med egne penger. Dvs la markedskreftene ordne opp. Jeg ser imidlertid på helsetjenester som et unntak fra dette, siden pasientene ikke har grunnlag for å ta informerte valg. Dette er såkalt Creedence goods* og gjør etter min mening helse til et uegnet sted for det frie markedet. Jeg har generelt lite problemer med at folk kaster bort egne penger, men her mener jeg at storsamfunnet har et etisk ansvar siden disse ikke bare kaster bort egne penger, men bruker opp resursene for andre.
Det svært sjelden at det er slik at man går sykemeldt i lang tid fordi man venter på et inngrep som gjør at man igjen blir 100% arbeidsfør. Dette skjer, men slike situasjoner er unntaket som egner seg godt som anekdoter, men har tilnærmet null betydning for det totale sykefraværet.
Effektiviteten på operasjonsstuene er langt høyere privat. Årsaken er at man arbeider som spesialist uten andre roller enn å feks operere. Ingen calling, vaktfunksjon, opplæring av andre leger, turnusleger eller studenter. I tillegg er alle operasjoner selektert slik at komplikasjonshyppigheten er drastisk lavere enn på et offentlig sykehus. At dette er mer effektivt er knapt overraskende, men det er selvfølgelig ikke bærekraftig i lengden.
Den andre grunnen til at de private er mer effektive, er elendig ledelse på offentlige sykehus. Feks har operasjonssykepleiere så rigide arbeidsavtaler at det gjør at den praktiske kapasiteten på operasjonsstuene er langt under det man kunne forvente. Feks utsettes inngrep dersom man ikke helt sikkert blir ferdig til lunsj, de skal ikke vaske stuen, men vente på eget personell, osv. I det private er det mye større innsats fra den enkelte for å faktisk få jobben gjort.
Den siste årsaken er selfølgelig penger. Det er svært godt betalt å operere på feks Aleris (selvstendig næringsdrivende) vs operere på et offentlig sykehus. Det er ikke uvanlig at man kan tjene 30-50 000 på en dag. Prisene setter man selv (så lenge man ikke tar på seg "fristbruddpasienter" fra det offentlige til fastsatte summer), men noen eksempler: Fjerne større ufarlig fettklump: 8-10 000, Carpaltunnel: 12 000, kneprotese 45 000. Det er slik at man beholder mest for enkle inngrep i lokalbedøvelse, så det er som regel best betalt å gjøre enkle korte operasjoner siden man kan operere så mange flere. Disse pasientene er naturlig nok de som blir lavest prioritert i det offentlige, siden plagene ikke er livstruende. De blir gjerne satt opp på såkalt "kveldspol" som er et frivillig (for legen) tilbud for å få unna køene. Her er lønnen typisk 15-1800 kr/time (dette er timer på toppen av allerede pålagt overtid), så det er jo ikke spesielt attraktivt. Spesielt ikke når man kan gjøre samme jobben på Aleris for nesten 10x lønnen. I det siste er det også blitt slik at sykehuset avslutter "det lukrative tilbudet" om kveldspol angivelig for å spare penger. Dette gir ingen mening da sykehuset da må betale for operasjonen privat siden pasienten går i fristbrudd. Hvordan det kan være økonomisk lurt å gå fra å betale 1800kt/timen, til ca 10 000kr pr inngrep, må man nesten være sykehusbyrokrat for å forstå. Kanskje en liten forklaring at mange av lederne også jobber privat, slik at man har en stor egeninteresse av systemet? Systemet åpner for store muligheter for korrupsjon. Når man sitter på poliklinikken på sykehus og vurderer indikasjonen for forskjellige inngrep, kan man jo gjerne si at: Bra at du har helseforskikring. Du vil nok bli bedre med en operasjon, men dette er det så lang ventetid på er på sykehuset, men du kan be om en ny henvisning og ta den via forsikringen, så kan jeg operere deg til uken. Vin-vinn. Pasienten blir fornøyd og legen tjener raske 20 000. Er det sikkert at rådene er objektive når det er så stor egeninteresse?
*
https://en.wikipedia.org/wiki/SEC_classification_of_goods_and_services
Fra 12:00 i denne linken:
Vi får stadig færre hull i tennene, men tannlegene blir flere og flere. Hva er det egentlig de gjør alle sammen?
tv.nrk.no