4-string
Hi-Fi freak
Gahlr Støre faktisk.
Ja, det skulle tatt seg ut!Hvert land for seg selv, man må ikke finne på å løse klimaendringene sammen.
Det er du det.hvilken idiot har tatt til orde for noe slikt?`
Om du har 4 grader bor du et sted som er lite påvirket av utenlandskablene..Er fire grader varmt?
Har vært tilhører på noen foredrag og det snakkes en del om at den enorme forbruksveksten som er forespeilet fort kan komme til å roe seg en god del. Grunnen er delvis at det er massive subsidieprogrammer ute i den store verden og det er i utgangspunktet ikke noen grunn for Norge til å være med på den konkurransen og det blir mer attraktivt andre steder. Den andre er at det ikke er veldig mye som tyder på at rimeligere elektrisk energi enn omverdenen kommer til å være et norsk konkurransefortrinn og da blir det fort mer interessant å etablere seg andre steder, da med mindre norske politikere subsidierer ting enda mer enn hva de har tenkt. Det virker imidlertid som næringsminister Vestre fortsatt er såpass høy på batterifabikker at det skal kastes enda mer offentlige penger etter slike, som da altså på sikt skal drives på tungt subsidiert havvind og den dyreste kraftutbyggingen som det er mulig å gjøre i Europa (havvind på dypt vann / flytende havvind) skal visstnok gi lave priser herfra til evigheten. Regningen kommer da i såfall over skatteseddelen for å betale for subsidiene.-Fortsette å si velkommen til batterifabrikker, datasentere, hydrogenfabrikker, vel vitende om at vi ikke har energi nok til dette om svært få år?
hva mener du med de siste tiårene? var det noengang at det var tilfellet? eller er det bare folklore alt dette?Det er ikke en del av den norske folkloren, men for de som tror at Norge har hatt så fantastisk mye billigere kraft enn andre steder (det har vi ikke hatt de siste tiårene) så er også den sangomsuste kraftkrevende industrien som man til tider kan få inntrykk av er hva som bærer hele nasjonen rimelig tungt subsidiert her i landet. Den er fritatt for elavgift som de langt fleste andre må betale og noen av aktørene mottar også store overføringer fra det offentlige gjennom ordningen for CO2-kompensasjon.
Norge og Tyskland har hatt ca samme råvarepris på kraft siden 70-tallet i følge mine kontakter i bransjen, selv har jeg kun sett data tilbake de siste 20 årene og da er prisene stort sett de samme over tid. Norge har i snitt ligget noen få øre / kWh under, men det er som man må forvente gitt at Norge har hatt et overskudd i så godt som alle disse årene. Dersom det var slik at det var rasende billig i Norge og kjempedyrt ellers i Eruopa burde det ikke være nødvendig å subsidiere den kraftkrevende industrien, det burde være rimelig åpenbart.hva mener du med de siste tiårene? var det noengang at det var tilfellet? eller er det bare folklore alt dette?
men vi fikk kanskje de høye kraftprisene i tyskland og england da strømprissjokket satte inn, pga. bl.a. kabler?Norge fikk altså ikke plutselig tyske kraftpriser da det ble åpnet en kabel dit. Det hadde vi lenge, lenge før den tid.
Vi har jo vært gjennom den leksa ganske mange ganger allerede og gjengs oppfatning er at prisene i Norge ville vært veldig, veldig høye sammenlignet med hva som var "normalt", men en del mindre kjempehøye enn hva de faktisk var. Estimatene ligger vel på 10-25% lavere eller deromkring da det var på det høyeste. Om din store tenker ikke vet at europeiske priser har vært normalen i Norge eller lar være å opplyse fanklubben om det må du nesten finne ut av selv. Dataene er, om ikke veldig lett tilgjengelig, så i alle fall tilgjengelige og man må nesten anta at han har sett de når man bruker all sin tid på å skrive om kraftpriser. Lange tidsserier har vært på fritt tilgjengelige nettsteder og på fjesboka men det passer jo ganske dårlig med historien man vil fortelle så da er det kanskje enklest å late som om det ikke er som det er.men vi fikk kanskje de høye kraftprisene i tyskland og england da strømprissjokket satte inn, pga. bl.a. kabler?
får ikke helt med meg at den grafen er belegg for det du sier/eventuelt senker det jeg sa. de sier noe om at de følger, men ikke hvorfor de følger.Vi har jo vært gjennom den leksa ganske mange ganger allerede og gjengs oppfatning er at prisene i Norge ville vært veldig, veldig høye sammenlignet med hva som var "normalt", men en del mindre kjempehøye enn hva de faktisk var. Estimatene ligger vel på 10-25% lavere eller deromkring da det var på det høyeste. Om din store tenker ikke vet at europeiske priser har vært normalen i Norge eller lar være å opplyse fanklubben om det må du nesten finne ut av selv. Dataene er, om ikke veldig lett tilgjengelig, så i alle fall tilgjengelige og man må nesten anta at han har sett de når man bruker all sin tid på å skrive om kraftpriser. Lange tidsserier har vært på fritt tilgjengelige nettsteder og på fjesboka men det passer jo ganske dårlig med historien man vil fortelle så da er det kanskje enklest å late som om det ikke er som det er.
Ser (muigens) litt eksempler på fenomenet i disse tider, tidvis nå om dagen ligger NO2 (Sørlandet) en del over NO1 (Østlandet) og NO5 (Bergensområdet), man må nesten anta at akkurat det er en funksjon av økt utvekslingskapasitet fra NO2 mot utlandet som ligger høyere i pris. Jeg er ikke så inne i grøten at jeg kan detaljene, men at det er mer uregulert vannkraft på Østlandet og det gir utslag nå i smeltetiden er neppe en veldig radikal tanke. Det er ikke allverdens magasinkapasitet i NO1 og det drenerer en stor del av Norge.
En bekjent av meg sa at elvekraftverk i Norge kun kan regulere produksjonen kanskje i 10 minutter så de produserer med det vannet som til enhver tid renner i elvene. Dersom man rent hypotetisk antok at man kunne demme opp mye et sted så ville det medføre at produksjonen fallt i kraftverk som ligger lengre ned i elvene så det er ikke så mye vits. I de store elvene i Norge er det mange fall som er utnyttet og vannet brukes flere ganger på sin ferd nedover.
Ønskereprise av en graf postet tidligere
Vis vedlegget 926580
Nei, du har jo postet sikkert 100 ganger en graf som "viser" at prisene ble kjempehøye fordi vi fikk to nye forbindelser med piler og alt så da er vel den saken opp og avgjort.Korrelasjon og kausalitet er som kjent det samme. Det er ganske nøyaktig null personer i den norske kraftbransjen som deler den oppfatningen, men det har ikke manglet nye elkrafteksperter de siste par årene som skal forklare det hele med de to nye kablene. Den mest opplagte konklusjonen å trekke er at norske og europeiske kraftpriser har hatt svært høy korrelasjon i lang, lang tid. Så må man dikte opp en teori som skal forklare hvordan denne korrelasjonen plutselig skulle bryte sammen for så å gjenoppstå da det kom nye muligheter for utveksling.får ikke helt med meg at den grafen er belegg for det du sier/eventuelt senker det jeg sa. de sier noe om at de følger, men ikke hvorfor de følger.
Hvor var den i din graf?du viser bare en korrelasjon. hvor er kausaliteten i grafen din?