om utredninger som knapt nok gjøres:
Det statlige foretaket Gassnova eksisterer for å gi regjeringen råd om karbonfangst. Da regjeringen skulle utrede karbonfangst på Melkøya, ble de ikke kontaktet.
klassekampen.no
«Det statlige foretaket Gassnova eksisterer for å gi regjeringen råd om karbonfangst. Da regjeringen skulle utrede karbonfangst på Melkøya, ble de ikke kontaktet.
DROPPET EGNE EKSPERTER
KLIMAJo Røed Skårderud, Trondheim
I april påla Stortinget regjeringen å gjøre en egen utredning av mulighetene for å ta i bruk karbonfangst og -lagring (CCS) på Melkøya. Flertallet stolte ikke på Equinors konklusjon om at CCS vil ta mye lengre tid og koste opptil tre ganger mer enn å elektrifisere med kraft fra land.
Nå har Oljedirektoratet levert en fire siders tilleggsutredning. Den går god for alle Equinors analyser.
Gassnova – statens foretak for CO₂-håndtering, er opprettet for å gi regjeringen råd om karbonfangst. De ble ikke spurt om å bidra i utredningen.
– Vi har hatt absolutt ingen rolle i den utredningen. Det er et oppdrag som er gitt Oljedirektoratet, uten at vi har vært involvert verken direkte eller indirekte, sier Morten Henriksen, administrerende direktør i Gassnova.
Gassnova har 35 ansatte og eies av Olje- og energidepartementet. I vedtektene slås det fast at deres formål er å: «Gi råd til Olje- og energidepartementet i spørsmål vedrørende CO₂-håndtering.»
I oppdragsbrevet fra departementet for 2023 står det at Gassnova skal «kartlegge muligheter og tiltak for utnytting av CO₂ i industriell produksjon (CCU) som klimatiltak, og CO₂-håndtering på forbrennings- og prosessanlegg i Norge, med basis i eksisterende virkemidler.»
– Hvorfor ble ikke dere involvert i utredningen?
– Det kjenner jeg ikke til. Det må de som har gjort de vurderingene svare for. Vi forholder oss bare til at vi ikke har blitt spurt om å gjøre noe i denne sammenheng, sier Henriksen.
Går ikke god for resultat
Oljedirektoratet går i tilleggsutredningen, som først ble omtalt av E24, god for tall fra Equinor som sier at CCS vil koste mellom 4500 og 6000 kroner per tonn CO₂.
Det er over dobbelt så dyrt som elektrifisering, og langt unna det som er lønnsomt. De mener også at karbonfangst tidligst kan stå klar i 2031. Henriksen vil ikke kommentere konklusjonen.
– Vi har ikke satt oss inn i de vurderingene. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte de tallene, sier Henriksen.
Varsler oppgjør
Både Rødt og SV mener regjeringen holder Stortinget for narr.
– At Gassnova ikke engang er spurt, understreker at denne utredningen er et makkverk. Regjeringen har ikke fulgt Stortingets bestilling om å gjøre en egen utredning. I stedet har vi fått Equinors tall slengt i trynet en gang til, sier Sofie Marhaug, energipolitisk talsperson for Rødt.
Hun krever at Stortinget får utredningen de har bedt om og truer med konsekvenser.
– Vi vurderer å ta saken inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Regjeringen har ikke fulgt sine forpliktelser ovenfor Stortinget, sier Marhaug.
«Vi har hatt absolutt ingen rolle i den utredningen.»
— MORTEN HENRIKSEN, DIREKTØR I GASSNOVA
Lars Haltbrekken, energipolitisk talsperson i SV varsler omkamp og oppvask.
– Oljedirektoratet har brukt to uker på å referere til Equinors egne utredninger og beregninger. Dette gir oss ikke den nye kunnskapen Stortinget har bedt om, sier Haltbrekken.
Han viser til at Equinors beregninger er gamle og omstridt i fagmiljøene.
– I debatten om CCS på Melkøya har flere uavhengige eksperter løftet alternativer som anslår kostnader ned mot 1000 kroner tonnet, sier Haltbrekken.
Bellona misfornøyd
Miljøstiftelsen Bellona var blant organisasjonene som jublet da Stortinget krevde en ordentlig utredning. Nå føler de seg lurt.
– Vår vurdering er at regjeringen ikke har tatt en egen vurdering, men godtatt Equinors anslag. Det er et problem fordi vi mener Equinor presser opp prisen på karbonfangst for å gjøre det politisk uspiselig med CCS, sier Eivind Berstad, teamleder for karbonfangst i Bellona.
Han stiller seg tvilende til både pris- og tidsanslagene fra Equinor og Oljedirektoratet.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) skriver på e-post at det ikke er Gassnovas jobb å vurdere utbyggingsplaner innen petroleumsvirksomheten.
«Departementet har fulgt opp Stortingets vedtak om å gjøre en egen vurdering og har besvart de spørsmålene Stortinget ba om i sitt vedtak. Som bakgrunn for disse vurderingene har departementet bedt Oljedirektoratet – som følger opp planleggingen av utbygginger innen næringen, om tilleggsvurderinger. Oljedirektoratets vurderinger er klare,» skriver Aasland.»