Politikk, religion og samfunn Hva har gått galt i Norge?

  • Trådstarter Desillusjonert
  • Startdato

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.190
    Antall liker
    9.053
    Sted
    Oslo
    Nå har det vel strengt tatt ikke vært formueskatten som har vært unnskyldningen til Sveitserfarerne, men særbeskatningen av Norsk eierskap.
    At Nordmenn får en tilleggsbeskattning i forhold til andre om de eier noe.

    Skatt på statiske verdier kommer til å medføre konkurser. Kjenner selv noen som driver selskap med verdier bundet opp i maskiner og utstyr. Det at marked har stoppet/bremset opp betyr nada på skatteregningen. Maskinene har en verdi som det må betales skatt for uavhengig om det er overskudd eller ikke i selskapet.

    Til dere som mener alle jobber som "laksebaronene" har skapt uansett ville vært her. Uten at noen er villig til å satse (i de fleste tilfeller satse hele økonomien sin) vil ikke arbeidsplasser skapes. Hadde ikke "baronene" satset det de gjorde på noe som ikke var garantert gevinst, hadde noen andre gjort det? Hadde du?
    Meg bekjent er det få småbedrifts eiere ( som jo alltid skyves foran i debatten) som har flytta til Sveits.
    Derimot veldig velstående og solvente rikfolk.
     

    MML

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2010
    Innlegg
    2.154
    Antall liker
    1.630
    Torget vurderinger
    1
    Huff da, rikfolk blei snakka hardt til, og da vart dom skræmt gitt.
    Det har vært og er stadig store hull i vår skattelovgivning, og etter 8 år der Erna og Siv har gitt de store skatteletter, så ser de nå kommunister og rødegardister på høylys dag.
    Morsomt! Men jeg kan faktisk forstå at enkelte var "skremt" i den forstand at man så hvilken retning dette tok. Justering av fradrag og økning av skattesats medførte en relativt kraftig skjerping av formuesskatten, men jeg tenker uansett at retorikken rundt dette var det som satt gang kjedereaksjonen. Flå de rike, ta de rike osv, gjorde vel at mange så skriften på veggen og flyttet mens man kunne. Da Røkke ble bedt om å ryke og reise var det jo et slags bunnpunkt. Det var vel rundt dette tidspunktet Ap innser at de nok har dratt det for langt og endrer strategi. Kanskje Ap som mange andre i tråden her, også var bekymret for kapitalflukten?
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.190
    Antall liker
    9.053
    Sted
    Oslo
    Morsomt! Men jeg kan faktisk forstå at enkelte var "skremt" i den forstand at man så hvilken retning dette tok. Justering av fradrag og økning av skattesats medførte en relativt kraftig skjerping av formuesskatten, men jeg tenker uansett at retorikken rundt dette var det som satt gang kjedereaksjonen. Flå de rike, ta de rike osv, gjorde vel at mange så skriften på veggen og flyttet mens man kunne. Da Røkke ble bedt om å ryke og reise var det jo et slags bunnpunkt. Det var vel rundt dette tidspunktet Ap innser at de nok har dratt det for langt og endrer strategi. Kanskje Ap som mange andre i tråden her, også var bekymret for kapitalflukten?
    Helt enig i at den retorikken enkelte førte var langt unna dannet tale.
    Men utsagnet om "ryk og reis" til Røkke kom faktisk etter at han hadde reist.
    ( Og hun kom fra en bygd hvor tiltross for Røkkes løfter så ble fiskemottaket nedlagt)
    Den manglende Fingerspitzgefülen i retorikken til en del på venstresiden her, har vel bare vært overgått av Carl Ivars omtale av alenemødre og trygdemottakere
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.003
    Torget vurderinger
    0
    Jeg bryr meg faktisk ikke så mye om hva som skjer med Erna og Anniken m/respektive ektefeller.

    Hva de "Røde Brigader" og komentariatet sier og mener om Erna betyr for meg synderlig lite. Jeg er
    fortsatt av den oppfattning av at jo lengere Erna sitter jo dårligere vil Høyre gjøre det ved neste valg.
    Jeg tror at velgerne ikke tenker så komplisert som alle disse eksperter og forståsegpåere gjør. Jeg
    tror at velgere flest kun bryr seg om "rett og galt", og jeg har en sterk mistanke om at de fleste velgere
    har konkludert med at "her har skjedd noe galt"! Og når "sjefen i huset" ( Erna ) ikke tar ansvar med
    en gang så liker nok ikke velgerne dette. Noe det samme med Anniken, men dels var hun ikke sjef i
    partiet og hun tok ansvar på en mye bedre måte og laaaaaangt tidligere.

    Så mine tildligere Høyrevenner, dere kan gjerne få steke i deres eget fett! Skadegledjan er den enda gledjan!

    Erna burde imho blitt kastet etter sin opptreden på sist landsmøte der hun nektet å akseptere et
    avstemmingsresultat, forlangte ny avsetmming og forlangte at årsmøtet skulle stemme slik hun ville!
    Og knehønene gjorde slik Erna ville!!!
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.413
    Antall liker
    5.636
    hallo???????????
    Hei.:)

    Revolusjon er ikke målet, målet er fred. Hensikten med et samfunn er fred. Undertrykkelse og revolusjon er syklusen som da må brytes. Nei til undertrykkelse fordi det avler revolusjon og nei til revolusjon fordi det avler undertrykkelse.
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.850
    Antall liker
    2.068
    Sted
    Bergen
    1. I 18.857 regnet jeg ut at for å redistribuere 50% av akkumulerte verdier over et normalliv, så må formuesskatten være 1.06% per år. Er det fryktelig mye? Og er det fryktelig urimelig å legge til grunn at man over en livstid skal redistribuere halvparten av verdiene en milliardær akkumulerer? Han har i de fleste tilfeller fortsatt en milliardformue igjen, noe man skulle tro var mer enn rikelig for de aller fleste. Formuesskatt er en måte å direkte motvirke akkumulering av verdier på uten at man overstyrer eiendomsretten, så den sterke motviljen mot dette forstår jeg ikke.

    2. "Tilfører samfunnet"? Så du mener at disse verdiene som skattelegges ikke hadde eksistert uten milliardærene? Uten Witzøe ville det ikke eksistert noen lakseoppdrett som kunne skattelegges, og uten Hagen og Reitan ville det ikke eksistert noen verdiskapning i dagligvaren som kunne skattelegges? Uten Henry Ford ville vi fortsatt brukt hest og kjerre? Du får det til å høres ut som milliardærene skaper verdier ut av løse lufta, men i realiteten gjør de vel som regel ikke annet enn å produsere varer og tjenester som uansett ville blitt produsert av noen andre, og i noen tilfeller har de tatt over markedet ved å gjøre ting inkrementelt bedre enn andre har fått til. Og det er jo egentlig "verre" enn det; i mange tilfeller produserer de ikke noe en gang, de bare videreformidler eller selger det (feks i dagligvarebransjen).

    3. Det er da ikke noe mål i seg selv at det offentlige skal dra inn mest mulig penger. Målet er å begrense akkumulering av verdier på få hender, å begrense sosial ulikhet og i ytterste konsekvens, å unngå revolusjon og borgerkrig. Målet er å skape et stabilt og bærekraftig samfunn og da må man unngå at en svært liten andel av befolkningen akkumulerer en svært stor andel av samfunnets ressurser. Skatteinntektene hadde ikke trengt å gå til det offentlige en gang, de kunne bare blitt direkte overført til en lik årlig utbetaling til alle borgere uten at en eneste offentlig instans hadde vært involvert.

    4. "Skaper".... Igjen, hvis jeg starter en bedrift og den etter noen år har 100 ansatte, så er ikke dette arbeidere som har dukket opp av løse lufta. De som jobber der har stort sett (alltid) kommet fra andre jobber og de ville hatt jobb uansett om jeg hadde startet bedriften eller ikke. Jeg har ikke "skapt" 100 arbeidsplasser, jeg har flyttet dem til min bedrift.

    5. Det er mye i sekkebetegnelsen "narkotika" som slett ikke er negativt for samfunnet. Men det er en helt annen debatt.
    Jau
    1. Såvidt jeg forstår, og som andre også kommenterer så er det det totale skattetrykket som gjelder. For å ta et lite personlig eksempel. Det er en rekke ting jeg velger bort fordi jeg oppfatter at kostnaden ved det er for stort (alle kostnader inkl statens skatter). Jeg velger å ikke kjøpe i norge, men kjøper kanskje i utlandet. Jeg kan også flytte til feks Spania hvor det er billigere og der får jeg mer igjen for mine penger; like it or not
    Lykke til med å prøve å snakke til folks følelser når det gjelder deres opptjente verdier og penger
    PS: sjølsagt flytter jeg umiddelbart tilSpania når jeg blir pensjonist og tar ALLE pengene mine med meg. Ikke så veldig mye, men bortfall av skatt til min kommune - dersom mange av mitt årskull gjør det samme vil det nok merkes i de ulike kommunene..

    2 Da hadde kanskje noen andre gjort det, og de ville blitt utsatt for akkurat samme hets. Dersom du har fulgt min argumentasjon så ser du at jeg, sammen med mange andre, mener at selvfølgelig skal det skattes. Det er nivået, timing og uforutsigbarheten som skaper problemet.
    Samtidig, ikke sikkert noen andre kommer inn, de ser kanskje det samme og ønsker ikke å bli utsatt for den slags hetsing. Tror man forresten at barna til disse sutrede milliardærene som har flyttet ut tar med seg arven og flytter tilbake når deres sutrede foreldre er avgått? Trur man at verdiene står i ro? Tipper at ved god forvaltning vil de fleste verdiene øke, og de vil dessverre bli investert utenfor Norge. Dvs tap tap tap av nye investeringer i Norge. Med mindre man tror at verdien av nye investeringer i Norge alltid er en fast sum så er disse et bortfall som kunne kommet i tillegg til alle de andre investeringene (som Vestre skryter av). Dessverre bak betalingsmur
    https://www.tu.no/artikler/vill-i-nikkersen/537234

    Fra artikkelen (vill i nikkersen)
    "..inviterte Norsk Industri til sin årvisse konferanse i Bodø. Her samles aktører fra industri, arbeidsliv og politikk for å snakke om muligheter og utfordringer i tiden.
    .. Vestre rekker å si så mange flere ord enn oss andre i løpet av normal taletid. Jeg er sikker på at han allerede har rukket dobbelt så mange ord som meg i løpet av sitt unge liv – til tross for at jeg er en generasjon eldre.
    – Norge har verdens beste muligheter.
    – Dette skal vi klare, dere!
    – Det er ingen konflikt mellom å kutte utslipp samtidig som vi øker verdiskapningen.
    – Batterier! Vi kommer til å trenge avsindig mye batterier!
    – Vi har verdens beste fagarbeidere, arealer, gode handelsavtaler og er verdensledende. Nå er det bare å selge og investere.
    – Melkøya er et fantastisk industri- og klimapolitisk kinderegg.
    – Det vil bli mer kraft til Nord-Norge etter elektrifiseringen.
    – Vi skal aldri mer ha en Fosendom.
    – Målet vårt er ikke å si nei til ny industri – derfor må vi bygge ut kraft.
    – De 13 søte havturbinene vi har nå, skal bli til 1500 sexy turbiner som norsk leverandørindustri skal være med på å bygge.
    – Dersom vi henger med hodet, hvem skal få det til da?

    Hvorfor i all verden reiste ikke hele salen seg i vill jubel?
    Nå må det leveres. Flere av dem jeg snakket med, ga uttrykk for at de kommer til å tro det først når de får se det. Derfor sto entusiasmen i salen til terningkast 2. ."


    Kan også være at investorer er mer tilbakeholden og nå har større krav til avkastning en tidligere for å dekke opp den ekstra kostnaden man oppfatter at skattetrykket medfører..

    Beviset mht utflytting er der, man kan skrike og bære seg, kalle milliardærene hva de vil: verdiene er ute av landet, styres utenfor landet. Bare vis meg et land som synes at det er helt greit at 750 milliarder flyttes ut av landet..

    Så kan hetsing av milliardærene sees på som et evig tidsfordriv i denne delen av verden; det kommer stadig nye milliardærer som hele tiden gjør akkurat som det passer seg med sine verdier. De flytter fritt omkring på jorda, og det finnes mange land som tar imot rikinger, og synes de bidrar med mye godt der de er.
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.159
    Antall liker
    8.527
    Torget vurderinger
    1
    Hva menes med skattetrykk egentlig?
    Jeg synes ikke skattetrykket (personskatt) er høyt. Avgiftstrykket er derimot (for) høyt....
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.379
    Antall liker
    17.132
    Torget vurderinger
    2
    Du har nok rett i at dette ikke ble skrevet av Graham Greene, men det var heller ikke Orson Welles som var opphavsmannen. The Third Man - Wikipedia
    Da har Orson Welles jugd på seg det, med støtte fra både Greene og Reed. Lapham's Quarterly er gjerne på ballen. Men gjøkurene kommer fra Schwarzwald og ikke fra Sveits.


    Skjermbilde 2023-09-22 kl. 19.50.42.png
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Hva menes med skattetrykk egentlig?
    Jeg synes ikke skattetrykket (personskatt) er høyt. Avgiftstrykket er derimot (for) høyt....
    Norge har, i internasjonal sammenheng relativt stor totalbeskatning på eierskap (eller aksjeeiere, om du vil). Totalen av formueskatt og utbytteskatt er i øvre ende av land det er relevant å sammenligne med. På en annen side har Norge relativt lav eiendomsskatt. Det er skrevet relativt mange spaltemetere om hvordan det norske skattesystemet favorieserer - imidlertid nå i stadig mindre grad - investeringer i bolig fremfor andre aktivaklasser. "Alle" vet at dette er en ganske grov feil med det norske skattesystemet men det er tilnærmet umulig å få gjort noe særlig med. SKjerpelsene som er innført på dette gjelder primært sekundærbolig - som ikke må forveksles med utleiebolig selv om det ofte er sammenfall og primærbolig med en markedsverdi over 10.000.000 kroner. Hytter er vel fortsatt ganske gunstig behandlet, men jeg kan ikke detaljene da jeg ikke eier noen hytte.

    Jegt har en ganske normal enebolig på Norsdrand i Oslo - om den hadde ligget i staten New York ville jeg betalt ca en kvart million i året i eiendomsskatt på den. Det er i øvre ende for eiendomsskattesatser i USA, men ikke den høyeste (det er New Jersey, der ville det vært ca 370.000 i året). Med forbehold om at jeg ikke kan detlajene i reglene for fradrag etc i amerikanske delstater.
     
    • Liker
    Reaksjoner: MML

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    2.835
    Antall liker
    2.406
    Torget vurderinger
    2
    Nå er jo rammebetingelsene dramatisk endret de siste to årene, så utviklingen fra 2011 er vel ikke noe argument. Spørsmålet er hvordan det vil bli årene som kommer.
     
    • Liker
    Reaksjoner: MML

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.413
    Antall liker
    5.636
    Veldig langt innlegg, men jeg synes ikke det avklarer noe av det grunnleggende. Så kanskje vi bør begynne der før vi diskuterer detaljene:

    1. Mener du at vi (som samfunn) må gjøre noe for å motvirke akkumulering av stadig mer verdier/ressurser på få hender?

    2. Er du enig i at en hensiktsmessig måte å motvirke akkumulering av ressurser på, er å skattlegge akkumulerte ressurser?

    Du sier at du ikke er i mot skatt, men mitt inntrykk er at du er i mot formuesskatt. Så kanskje vi bør få klarhet i det aller først.
     

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    2.835
    Antall liker
    2.406
    Torget vurderinger
    2
    Veldig langt innlegg, men jeg synes ikke det avklarer noe av det grunnleggende. Så kanskje vi bør begynne der før vi diskuterer detaljene:

    1. Mener du at vi (som samfunn) må gjøre noe for å motvirke akkumulering av stadig mer verdier/ressurser på få hender?

    2. Er du enig i at en hensiktsmessig måte å motvirke akkumulering av ressurser på, er å skattlegge akkumulerte ressurser?

    Du sier at du ikke er i mot skatt, men mitt inntrykk er at du er i mot formuesskatt. Så kanskje vi bør få klarhet i det aller først.
    Et annet grunnleggende spørsmål er om man tror at velstanden i samfunnet er ett null-sum spill, eller om man mener at velstanden kan økes slik at alle får det bedre. Det var en interessant artikkel i FT om dette igår: https://on.ft.com/44YJV1X

    Videre; er det viktig at alle skal være så like som mulig? Eller synes man det er greit at noen blir rike (og også kanskje veldig rike), hvis også de som har minst får det bedre samtidig (og kanskje bedre enn de ville ha fått det i scenariet hvor målet er at alle skal være så like som mulig ?
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.384
    Antall liker
    2.750
    Det er mulig å svare ja på begge spørsmålene uten at formueskatt nødvendigvis blir konklusjonen..
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.850
    Antall liker
    2.068
    Sted
    Bergen
    Veldig langt innlegg, men jeg synes ikke det avklarer noe av det grunnleggende. Så kanskje vi bør begynne der før vi diskuterer detaljene:

    1. Mener du at vi (som samfunn) må gjøre noe for å motvirke akkumulering av stadig mer verdier/ressurser på få hender?

    2. Er du enig i at en hensiktsmessig måte å motvirke akkumulering av ressurser på, er å skattlegge akkumulerte ressurser?

    Du sier at du ikke er i mot skatt, men mitt inntrykk er at du er i mot formuesskatt. Så kanskje vi bør få klarhet i det aller først.
    Beklager litt langt innlegg, jeg forsøkte, kanskje uten hell, å dra en linje fra beslutningen om økt skatt til en nærsagt meningsløs ordflom fra Industriministeren som skal forsøke å motivere investeringer og som ser ut til å ha fått en avventende mottagelse hos industrieiere, investorene. Dette kan, men vet ikke, skyldes at grunnet kjappe beslutninger om skatt blir dagens eiere og potensielle investorer tilbakeholden.

    Man må ha litt is i magen når man vurderer effekten av slike store endringer

    1. Gjerne det, men det må ikke gå på bekostning av at de som tar risikoen med å satse ikke forsvinner. Så hvor linja ligger er en utfordring. Dersom alle i Norge sitter i godstolen sin fra kl 16 blir det ikke mye fremtid

    2. Sjøsagt, men det må skje på en slik måte at de som skattelegges ikke velger å flytte

    Ikke imot noen form for skatt så lenge nivået er balansert og aksepteres av folk flest

    Forøvrig, artig å høre på den gamle Ap MArtin Kolberg og enkelte andre på venstre siden hevde at folket egentlig vil ha en annen retning en det valget viste. Jeg tror feks at den nye lakseskatten er utenfor folks aksept, ihvertfall på kysten. Og da stemmer de på parti som vil ha mindre skatt. Altså skattenivået synes for høyt...
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    salen er en mann som kan meget, og som er kritisk til den elektrisitetspolitikken som føres her i landet med vindkraft og «mer kraft – raskere». han er blitt latterliggjort av første rad her inne, på ting som neppe er så latterlig. han er «leder» av motvind.

    den overfor nevnte linken omtaler bl.a. osvald bjelland, som også dn tar opp i dag. han er av de som prøver å få frem hvordan nettverk undergraver våre institusjoner.

    han kunne ha skrevet kortere…
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    salen er en mann som kan meget, og som er kritisk til den elektrisitetspolitikken som føres her i landet med vindkraft og «mer kraft – raskere». han er blitt latterliggjort av første rad her inne, på ting som neppe er så latterlig. han er «leder» av motvind.
    Du kunne jo like gjerne omtalt han som mannen du selv har outsourcet all tankevirksomhet omkring elkraft til. En fin kilde for klipp & lim så man slipper å tenke selv, noe du normalt er glad i men åpenbart har gjort et unntak for elkraft.

    Du har sikkert allerede glemt at Sør-Norge skulle ha kjempehøye priser hele tiden selv om prisen nå i Sør-Norge minus NO2 er ca null og har vært det i ukesvis og prisene i Sør-Norge ligger langt under Europa. Virkeligheten kolliderer ganske tungt med Salens (og andre som heiv seg på) sine prediksjoner og det normale ville være å innse at det teoretiske tulleuniverset som ble satt opp viser seg å inneholde graverende feil. Men når den rette lære kolliderer med den virkelige verden er det sentralt å holde på den rette lære og mene at virkeligheten er feil. Ellers måtte man innrømme at man har satset på feil hest og denslags kan man ikke drive med.

    Når de kommer til Salens hovedvirke - elkraft - så er han en dust. Sammen med Spetalen, Hustad og de langt fleste som deprimerende mange mente fortalte hvordan ting egentlig hang sammen i fjor. De andre - utover Salen - har i det minste vett til å nå holde kjeft og håpe at ingen husket hva de fakisk sa. Den gaven har ikke Salen som fortsetter som om ingen ting har skjedd med den samme heiagjengen.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.347
    Antall liker
    37.162
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Du har sikkert allerede glemt at Sør-Norge skulle ha kjempehøye priser hele tiden selv om prisen nå i Sør-Norge minus NO2 er ca null og har vært det i ukesvis og prisene i Sør-Norge ligger langt under Europa. Virkeligheten kolliderer ganske tungt med Salens (og andre som heiv seg på) sine prediksjoner og det normale ville være å innse at det teoretiske tulleuniverset som ble satt opp viser seg å inneholde graverende feil. Men når den rette lære kolliderer med den virkelige verden er det sentralt å holde på den rette lære og mene at virkeligheten er feil. Ellers måtte man innrømme at man har satset på feil hest og denslags kan man ikke drive med.
    Jeg tillater meg også å tenke at de som satset på fastpriskontrakter i fjor høst og skrøt fælt av hvor mye de hadde spart på det i vinter har vært påfallende stille en god stund nå.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.347
    Antall liker
    37.162
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    salen er en mann som kan meget, og som er kritisk til den elektrisitetspolitikken som føres her i landet med vindkraft og «mer kraft – raskere». han er blitt latterliggjort av første rad her inne, på ting som neppe er så latterlig. han er «leder» av motvind.

    den overfor nevnte linken omtaler bl.a. osvald bjelland, som også dn tar opp i dag. han er av de som prøver å få frem hvordan nettverk undergraver våre institusjoner.

    han kunne ha skrevet kortere…
    Du kunne også nevnt at han er utdannet i moskva, gift med russisk-ukrainsk kvinne, og har tidligere uttrykt stor forståelse for russiske synspunkter.
    Visdomsord fra visdomskilden, riktignok skrevet i jubel etter at muskovittene vant en forballkamp:
    1695492896837.png
    Andre funderer også på hva slags figur dette er.
     

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    2.835
    Antall liker
    2.406
    Torget vurderinger
    2
    Jeg tillater meg også å tenke at de som satset på fastpriskontrakter i fjor høst og skrøt fælt av hvor mye de hadde spart på det i vinter har vært påfallende stille en god stund nå.
    Hvor mye var det for disse "veldig gunstige" fastpriskontraktene Vestre ville ha oss til å inngå igjen?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Hvor mye var det for disse "veldig gunstige" fastpriskontraktene Vestre ville ha oss til å inngå igjen?
    I alle fall langt mer enn hva de koster nå. Forwardprisene i kraftmarkedet har gått rett i driteren.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.347
    Antall liker
    37.162
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.708
    Antall liker
    3.928
    Torget vurderinger
    96
    Jeg tillater meg også å tenke at de som satset på fastpriskontrakter i fjor høst og skrøt fælt av hvor mye de hadde spart på det i vinter har vært påfallende stille en god stund nå.
    Min ettårs kontrakt gikk ut da prisene begynte å falle. Ja, jeg var griseheldig og traff nesten perfekt sammen med strømstøtten. Om man i disse dager har fastpris til 50-60-70 øre, er jo ikke det noen katastrofe i det hele tatt. Det utgjør ikke all verden i en til nå varm høst.
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.708
    Antall liker
    3.928
    Torget vurderinger
    96
    Slik det ser ut nå, tviler jeg på at strømstøtten slår inn så mange ganger i vinter. Takk og lov får vi vel si. Det blir interessant å følge med på.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Min ettårs kontrakt gikk ut da prisene begynte å falle. Ja, jeg var griseheldig og traff nesten perfekt sammen med strømstøtten. Om man i disse dager har fastpris til 50-60-70 øre, er jo ikke det noen katastrofe i det hele tatt. Det utgjør ikke all verden i en til nå varm høst.
    Det nærmeste man kommer en naturlov i råvaremarkeder er at de etter hvert kollapser under sin egen vekt. Det betyr at forbruk kuttes fordi det er altfor dyrt og etterspørselen går ned og markedet finner et nytt ekvilibrium som forsåvidt godt kan være et stykke unna det forrige.

    Det er greit å huske på at uten særlig mye poltisk innblanding i selve prisdannelsen så har de europeiske energimarkedene klart å håndtere nær totalt bortfall av den største enkeltleverandøren av fossil energi i løpet av under ett år. Dette er såpass utenkelig at det var en åpenbar strategi i Putlers krig mot Ukraina, de kalkulerte åpenbart at energimangel ville sørge for at støtten til Ukraina forvitret. EU ble hjulpet av en mild vinter, at Kina lå i et slags krabbegir med fortsatte covid-restriksjoner og andre former for flaks men man skal ikke kimse av den omstillingen som har skjedd. Det er mye forbruk som er tatt ut og verden går videre stort sett som før.

    Når noe som ikke har skjedd før skjer er det lett å tenke at dette er den nye normalen. Selv om balubaet (så langt) "bare" varte halvannet år eller deromkring så følest det veeeldig lenge når det pågår. Jeg tipper det ikke er veldig mange som daglig er innom sidene til Nordpool eller ukentlig sjekker fyllingsgraden i norske vannmagasiner nå (den er langt under normalen i Nord-Norge men ingen har kommentert det).
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.850
    Antall liker
    2.068
    Sted
    Bergen
    Man kan jo dra til torget i KrSand eller Stavanger og holde et foredrag om strømprisen.. nå .. eller igår.. eller i morgen. Lavt, men likefullt altfor høyt ift de omkringliggende prisområdene

    Mild vinter i Europa; lav gass forbruk lav gasspris lav pris på strøm i Norge (men antagelig høyere en normalt i Norge før de siste utenlandqskablene...)
    Kald vinter i Europa, høy gasspris høy strømpris

    På den annen side, uten europeisk samarbeid ville nok Norge kommet dårligere ute på en rekke andre områder så..

    NOrdNorge vil sikkert fylles opp, høsten er knapt begynt
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.528
    Antall liker
    9.972
    ^^Nå må du også nevne at mange nedstengte kullkraftverk har blitt gjenåpnet.
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    ^^Nå må du også nevne at mange nedstengte kullkraftverk har blitt gjenåpnet.
    Ja, men nå er vel en del av de stengt igjen. Ditto med atomkraftverk som fikk litt forlenget liv. Uansett hva som skjedde så ble det gjort veldig mye for å håndtere den nye situasjonen, jeg husker ikke helt tallet men tror rundt 100TWh/år strømforbruk er fjernet i EU. Selv i Norge gikk det temperaturkorrigerte forbruket ned med 10TWh eller hva det var helt uten politiske vedtak - snarere tvert imot siden strømforbruk ble subsidiert gjennom ordningen med strømstøtte. I Norden har det passet fint at Finland til slutt fikk i gang det nye atomkraftverket sitt og at det stadig kommer ny fornybar produksjon inn, spesielt i Sverige. I Norge skjer det som kjent ingen ting, hilsen politikere.

    Det som har skjedd i år i Norge/Norden er spesielt med nær bibelske mengder nedbør. Hva som skjer neste år aner jeg rimelig nok ikke noe om. men de som lever av å mene noe om slikt mener at fra 2025 så er tilgangen på gass mye bedre i EU grunnet nye terminaler som åpnes og også mer LNG-kapasitet i verden. Det går mye kjappere å bygge et mottak enn et anlegg som komprimerer gass til LNG.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Har vært tilnærmet tørke i store deler av Norge i år....
    Ja, i Nord-Norge. men det er det ingen utenfor landsdelen som snakker om. Ved behov kan også regionen importere mye kraft fra Sverige.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn