Mange idioter der ute
Du må sette deg bedre inn i hva som foregår når planter vokser.
Selvsagt er det mulig å booste fiberutviklingen til en plante med CO2, det er nettopp CO2 planten dekonstruerer gjennom fotosyntesen, og som planten omdanner til vekstfiber, sukkermolekyler, o.a. Men plantens næringsopptak består ikke utelukkende av hva den klarer å få ut fra luften, og egentlig ønsker planten å omsette sukkerartene til nettopp næringsstoffer, som mineraler, salter, m.m.
Dette gjør plantene ved samhandling med mycorrhiza-sopptråder i god matjord. Planten "selger" sukker til disse, og mottar nedbrutte næringsemner i bytte. Når planten står i god og næringsrik matjord skjer det en optimal utveksling av slike næringsemner og planten blir næringsrik
Det som skjer når en plante boostes med ekstra CO2 er at den vokser seg stor fortere, men den opptar ikke nødvendigvis næringsemner, og spesielt ikke når den står i steinull eller kokosfiber, som er vanlig i slik dyrking du viser til. Det drivhuseierne oppnår er kjapp plantevekst og bulk i plantemasse, men det er velkjent at næringsinnholdet i slik akselerert plantevekst kan være meget lavt. Hvor lavt avhenger av i hvilken utstrekning man tilsetter næringsemner i vekstmediet, og da gjerne brutt ned til ioner, slik mycorrhiza-prosessene er i stand til.
Å fylle luften i drivhusene med CO2 er som steroider for en som skal bygge muskler - eller, som en jeg kjenner beskriver det: som å kun spise potetgull og tro man får i seg mat. At drivhuseiere utnytter muligheten til å akselerere vekst er forståelig, de er ute etter kjapp turnaround og størst mulig vekt, hvorvidt dette er ønskelig utfra et næringsperspektiv er noe helt annet.
Dertil kommer altså at planter ikke har godt av å få boostet CO2-tilgjengelighet. Planter som vokser på frimark "lures" av ekstra tilgjengelig CO2 til å ikke inngå næringsutvekslingen. Og derfor er dette idiotisk, både i drivhus og i atmosfæren.
En referanse, som bør være lettilgjengelig for en som helt opplagt er ukjent med emnet. (Dette er et emne jeg har brukt noen år på). Du får mer sukker, men mindre næring.
Elevated CO2 has been shown to increase the fructose, glucose and total soluble sugar content and to decrease protein, N, magnesium, iron, and zinc content of vegetables.
2 August 2022
businesswales.gov.wales
Det forskes på hvorvidt dette økte sukkerinnholdet i grønnsakene våre er en viktig bidragsyter til fedme-epidemien i verden, og det er nok en medvirkende årsak, siden vi får i oss betydelige mengder "ekstra" sukker i forhold til hva plantene ville produsert om CO2-andelen i atmosfæren var på preindustrielt nivå.