Jeg sier som Jonas Fjeld: Svært nok for meg.
Årets juleribbe var min debut. Improvisert langtidssteking. Hadde nybegynnerflaks. Resultatet ble såvidt bra at oppdraget nå er permanent, iflg min kone.
Eneste problem var alt fettet. Ribba veide 6kg, men mye rant av i ovnen. Når vi skar vekk resten av fettet på tallerkenen, så ble det bare kjøtt til 6 personer. Det var riktignok det saftigste kjøttet i manns minne, men svinnet ble ekstremt.
Dette var "økologisk gris" fra nystartet småbruk til premium pris. Mulig de bruker "feil" rase?
Neste år blir det trolig tynnribbe fra REMA1000.
Jeg kan dele noen erfaringer jeg har gjort meg med ribbesteking. Som velbefaren ribboman og matelsker generelt, med omtrent 50 års ribbesteke-erfaring, vil jeg sterkt fraråde tynnribbe. Jeg vil anbefale den som har kotelettrand, såkalt midtribbe. Ikke kjøp familieribbe som er i prinsippet en midtribbe, men bena er skåret fra. Husk smaken sitter i svor, fett og ben, men midtribbe har mye mer kjøtt også, og smaker derfor best fordi den ikke oppleves bare som et stort stykke stekt fett. Husk også at Ribbe skal tilberedes i god tid for å bli aller best, der oppruting påsalting, pepring og annet krydder skal skje flere dager før steking (jeg bruker en blanding av
MYE rosmarin, salvie og timian i tillegg til salt og pepper). Legg ferdig krydret ribbe
med svoren ned i tørr langpanne eller lignende i 2 døgn i kjøleskap før steking. Før du sender den i ovnen, så snu ribba med svoren opp og hell sakte kokende vann på den ferdig opprutede krydrede rutede svoren over det hele slik at "den spriker" godt (fettet skal få renne vekk i disse "rute-rennene" i svoren og må derfor være skikkelig åpne). Snu ribba, og legg den med svoren ned i langpanna slik at vannet du helte på rekker 2 cm opp på ribba (vannet vasker også vasker svoren fri for krydderet som nå har gjort sin funksjon i 2 døgn, og gjør svoren god å spise og ikke for salt eller krydret, og så slipper du at krydret tar fyr og blir brent når du skal sprøsteke den helt til slutt). Så inn med en i forvarmet ovn 200 grader i 40-45 minutter slik at den får blåst seg skikkelig opp. Ta den så ut og snu med svoren opp og legg på rist med en "pølse" av sølvfolie under midten slik at ribba blir høyest på midten og fettet kan renne vekk, legg folie over (det skal være tett for å holde på væsken) og inn i ovnen på 160 grader til den er ferdig. Det tar ca 45 min -1 time steketid pr. kg. ribbe. Sjekk at bena løsner lett etter beregnet korteste ferdig steketid. Løsner bena da, så er ribba ferdig, hvis ikke stek lenger, men sjekk hvert kvarter. Når den så er ferdig, så tar du av folien og la svoren bli sprø f.eks. under grillelementet i ovnen på ca250 grader, men du kan også bare øke temperaturen til ca 260-270 grader. Nå må du vokte den som en smed for at det ikke bli brent (som jeg ser du gjør på bildet, med ovnsdøra litt på gløtt så går det raskere). Ribbesteking er ikke så mye oppskriftsbasert som erfaringsbasert. Alle ribber er forskjellig, men felles er at bena skal løsne før den er ferdig. Da er den skikkelig mør, saftig, og alt overflødig fett har smeltet bort. Fettet og kraften som har samlet seg i bunnen av langpanna lager du selvsagt saus av. Lykke til, Ribbe smaker godt hele året.
PS: Jeg ser svaret du har gitt ovenfor: oppruting er lettest med en tapetkniv. Etter oppdampingen kan du fullføre oppruting som ikke ble god nok med en vanlig kjøkken kniv for da er svoren helt myk. Du kan selvsagt leve med kortere tid enn 2 døgn påsalting, men smaken blir ikke helt den samme.