For noen dager siden skrev Dagbladet at partileder Owe Ingemann Waltherzøe hadde tatt en «pause» frem til 1. mars. Nå kan iNyheter avsløre at sentrale personer vil avsette partilederen permanent.
Næringslivsmannen Ole Martin Martinsen (77) tok kontakt med INP-leder Waltherzøe i februar 2023. Det førte til et samarbeid der Martinen organiserte og finansierte en annonsekampanje i norske papiraviser til en verdi av 1,3 millioner kroner.
Etter valget, der INP etter de flestes mening, gjorde et brakvalg med 3,0 prosent, gikk Martinsen ifølge iNyheters kilder litt lei. Han hadde mistet troen på prosjektet. Waltherzøe tilbød ham posten som ulønnet generalsekretær, noe Martinsen formelt ble oppnevnt som fra 11. november.
Men allerede i desember fremkommer det fra intern korrespondanse at Martinsen vil fjerne Waltherzøe. Som Martinsen skriver i et referat (14. desember) fra egne utalelser fra noe han omtaler som et «sentralstyremøte» i partiet 13. desember kl 18 mener han «Owe kan ikke være leder for INP som organisasjon ellers vil målet aldri nås!».
I dette møtet var ikke Waltherzøe til stede. Waltherzøe hadde i steden innkalt til et annet sentralstyremøte kl 20. den 13. desember.
«Partiet er i en organisasjonsmessig krise med manglende samhandling og tillit mellom sentralstyret og fylkesledere som er grunnfjellet i partiet», skriver Martinsen videre i det interne notatet den 14. desember. Han foreslår å innkalle til et ekstraordinært landsstyremøte.
Mandag 18. desember annonserer
Dagbladet at INP-lederen tar en «pause» frem til 1. mars 2024.
Etter det iNyheter kjenner til er det ulike forståelser av hva man er enige om når det gjelder denne «pausen». For Waltherzøe selv er det mer snakk om en «avlastning» fra deler av oppgavene. Mens det for Martinsen er slik at 1. nestleder Joar Nesse i denne perioden er fungerende leder på alle måter.
Nesse selv sa følgende til Dagbladet 18. desember:
– Vi hadde et møte før helga, og han tar seg en ferie. Vi har stått på 24 timer i døgnet i fire og et halvt år, og han har jobbet hardt for partiet.
Det har ifølge de internte dokumentene iNyheter har sett kommet kritikk fra flere fylkesleder på at INP har vært for lite synlige etter valget, at partiet markerer seg på for få saker og at Waltherzøe ikke slipper til andre «talsmenn» for partiet.
Håndteringen av den interne konflikten i INP i Moss, der en representant gikk og støttet de rødgrønne i Østfold, har også partilederen fått kritikk for.
Videre går beskyldningene på at Waltherzøe skal ha oppført seg som en «diktator» og «skjellt ut» folk og er en «manipulator». At partiet er for lite synlige i mediene, bortsett fra på Facebook, samt at Waltherzøe ikke slipper andre stemmer til utad, er også del av kritikken.
På Facebook har partilederen selv tatt noe selvkritikk ved å
skrive at han har «stor forståelse» for at han «oppfattes som intens, til tider ganske så «bossy», diktator og altoppslukende». Han mener han har slitt ut tillitsvalgte.
Han overlater også Facebook-gruppen til en nestleder og håper det kan «bringe oss flere innfallsvinkler på flere saker. Jeg har en tendens til å prioritere energipriskrisen, vindkraftsaken, NAV inkludert fattigdom, olje- og gass relatert og helse.»
Vil ha helt ny ledelse
Den nytilsatte generalsekretæren Ole Martin Martinsen er imidlertid ikke fornøyd med at Waltherzøe kun skal lade batteriene. Han vil ha ham helt ut av lederrollen. Martinsen har jobbet i samme retning som andre misfornøyde personer blant fylkeslederne med å skape støtte for dette.
Martinsen viser til at hans donasjon på 1,3 millioner har bidratt til partiets valgssuksess.
De skal også sirkulere en epost der en ny ledelse av partiet foreslås med tidligere Finansavisen-journalist Kjell Erik Eilertsen som leder, og med Line Kjos fra Akershus og Ann Jorun Hillesøy fra Bergen som nestledere.
Begge de to nåværende nestlederne, Joar Nesse og Finn Arne Follestad, er også ute av ledergruppen i dette forslaget som stammer fra et INP-medlem i Østfold og som er sirkulert til fylkesledere, generalsekretær, nestledere og enkelte partimedlemmer i Østfold.
I interne notater iNyheter har sett gir fylkeslederne i Rogaland, Vestland, Viken og Oslo «full støtte» til generalsekretær Ole Martin Martinsen.
Men ingen av disse sitter i sentralstyret.
2. nestleder Finn Arne Follestad vil ikke svare iNyheter på direkte spørsmål om han støtter Ole Martin Martinsen. Follestad henviser til «fungerende» leder Joar Nesse (som formelt er 1. nestleder).
Kjell Erik Eilertsen sier i en kommentar til iNyheter at det er «et vanlig medlem» og ikke Ole Martin Martinsen som har foreslått ham som ny leder.
– Jeg kan bekrefte at Ole Martin Martinsen ikke organiserer noe kupp mot Owe Ingemann Waltherzøe. Ole Martins rolle som generalsekretær er å utvikle organisasjonen i tråd med demokratiske prinsipper. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Eilertsen
Ole Martin Martinsen viser til en
artikkel i Dagbladet torsdag om «uro» internt i INP og sier til iNyheter at han «ønsker ikke å bidra mer til konflikter enn det som er er forsøkt beskrevet».
–
I en epost til Sentralstyret 14. des skriver du at «Owe kan ikke være leder for INP som organisasjon ellers vil måte aldri nås!» Står du fortsatt inne for det eller støtter du Waltherzøes som leder?
– Jeg er generalsekretær, men kan ikke virke som generalsekretær når ikke demokratiske virkemidler brukes, svarer Martinsen og skriver at dette svaret et delt med de to nestlederne.
– Betyr det at du trekker deg?
Til det spørsmålet har Martinsen foreløpig ikke svart iNyheter.
Blir værende
Etter det iNyheter forstår anser ikke Owe Ingemann Waltheerzøe seg ferdig med norsk politikk, eller med INP som han stiftet på Rjukan i februar 2020. Det er imidlertid ikke helt klart hvordan han har tenkt til å angripe «kuppforsøket» som tilsynelatende er igang.
Waltherzøe kom tilbake fra tre ukers arbeid på plattform i Nordsjøen onsdag denne uken. Altså i går.
Joar Nesse, som er fungerende leder mens Waltherzøe har «ferie», sier til iNyheter at han forholder seg til at Owe Ingemann Waltherzøe er valgt av landsmøtet frem til 2026.
– Jeg forholder meg til de demokratiske prosessene i partiet, sier han.
Nesse sier han er lydhør overfor kritikken som kommer og at det vil bli tatt hensyn til.
– Har vi andre som kan gjøre denne jobben bedre, så er jeg åpen for det, sier han om sin egen posisjon og det faktum at andre forslag nå sirkulerer.
Nesse har vært med siden starten og sier det har vært et stort arbeidspress og at alle kan ha behov for litt hvile.
INP har ligget med et snitt på meningsmålingene på 4,5 prosent den siste tiden, ifølge Sentio. Det er flere målinger hvor INP er større enn MDG og KrF.