Det har uansett veldig lite kobling til analysene som mine tidligere kolleger på Forsvarets Forskningsinstitutt, avd. for systemanalyse, holder på med. Det er nokså grundige simuleringer av ulikt materiell i diverse scenarier. Jeg har ikke noen kontakt dit lenger, men tipper det tenkes mye på droner i både offensive og defensive scenarier nå. Det er ikke offiserer som gjør analysene.
Foreløpig er det vel ingen som har vært i stand til å mønstre slike koordinerte dronesvermer. Jeg tipper Ukraina vil være i stand til å gjøre det om et års tid, men teknologien eksisterer ikke ennå. Helt klart et scenario man må begynne å forberede seg på.
Hvis du tenker litt etter vil du muligens se noen fler utfordringer enn «bare» å sette sammen en slik. Hardware er den enkleste delen. Hva om GPS jammes i nærheten av målet? Hvis du skal koordinere et dusin droner, hvordan gjør du det uten å avsløre operasjonen med radiosignaler så tidlig at målet rekker å forsvare seg? Ukrainas anskaffelsesprosedyre for nye droner er enkel: Oppfinneren demonstrerer at tingen kan ta av. Deretter setter ukrainerne på det de har av elektronisk krigføring rundt testfeltet. Hvis dronen fortsatt lar seg kontrollere og gjennomfører oppdraget kjøper de den.
Så langt er vel stillingen mellom Houti-militsen og USS Carney alene noe slikt som 0-37. Det er bare en drone som i det hele tatt kom nær nok til at man behøvde bruke CIWS.
Recent events in the Red Sea again raise questions about whether 32 vertical launch cells is adequate for the Constellation class frigates.
www.twz.com
Jeg mener fortsatt Norge burde gjøre som Hellas, henge seg på Constellation-programmet og bestille et dusin fregatter, pronto. Det er et seriøst stort misforhold mellom størrelsen på og verdien av våre havområder vs vår evne til å forsvare dem.