Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Besrded Butchers har over 3 millioner abonnenter på YT og er flinke til å bruke hårnett. :)
    Påtenkte konsumenter har nok sett skjeggisene. Får ZZ TOP assosiasjoner.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.377
    Antall liker
    1.537
    Sted
    VestBredden
    En entrecôte som skjæres ut rett bør ikke ha seige sener, men det er ikke uvanlig at jeg må skjære fra en del.

    Slik skal en entrecôte skjæres, men det tar de seg ikke tid til på Gilde/Nortura, eller en god del andre kjøttskjærere i Gnore.

    De brødrene der har jeg fulgt siden den første videoen de la ut. De skjærer kjøtt sånn som vi ønsker og ha når vi skal lage skikkelig mat!!
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Baskisk ostekake til kaffen etter frokost, etter oppskriften til La Viña i San Sebastian. Enkel å lage og meget god. Brukte bare 100g sukker til 680 gram ost.
    Brukte Mascarpone. La Viña bruker Philadeliphia Cream Cheese.

    IMG_3951.JPG
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Glemte å ta bilder, men gjorde det enkelt i dag. Kullgrilet Tomahawk-biff, yorkshire pudding og steinsoppsaus.

    Andre gang jeg lager yorkshire pudding, første gang var etter at jeg og min bedre halvdel var på Varemottaket hvor den skotske sjefskokken gjerne har det på menyen. Det er latterlig enkelt å lage selv og gir en viss wow-faktor så fint å ha i reportoaret. Bruk fire egg (det bør bli ca 200g egg). Mål opp lik mengde melk og ca samme volum mel. 200ml mel er ca 140g så juster evt litt opp eller ned etter hvor store eggene er og ditto med mengden melk. Ha mel i en bolle, ha i eggene og visp sammen. Spe med melken til røren er helt glatt og smak til med salt og pepper. Ta et muffinsbrett eller lignende, ha i litt nøytral olje og sett i ovn på 210 grader til både form og fett er varmt. Fordel røren i formene og stek i 20-25 minutter og ikke under noen omstendighet åpne ovnen underveis. Server umiddelbart så ha alt annet ferdig til puddingen er ferdig. Denne mengden er fin til 5-6 puddinger.
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: gwh

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Bedre føre var, trur eg. (Kevin Folta, som kritiserer studien, har nære bånd til Monsanto, selv om han benekter dette. Han saksøkte New York Times for å påstå det samme, uten å lykkes med det. Avisen hadde enorm dokumentasjon).

    Uansett -- det er glyfosat i nærmest alt man spiser, i disse dager. Det anvendes til brakklegging før ny runde med svarte jorder.


    Nå får studien kritikk, skriver Nationen, her er kritikeren:

     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.837
    Antall liker
    14.017
    Sted
    Sørlandet
    Glysofat er virkeligmiddelet i blant annet Roundup som artikkelen nevner.

    Den vanlige butikkversjonen av Roundup har rundt 10 gram Glysofat pr liter. Deretter kommer diverse Turbo og konsentrat varianter med opptil 120 gram Glysofat pr liter. De variantene som krever autorisasjon har opptil 700 gram Glysofat pr liter.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Glysofat er virkeligmiddelet i blant annet Roundup som artikkelen nevner.

    Den vanlige butikkversjonen av Roundup har rundt 10 gram Glysofat pr liter. Deretter kommer diverse Turbo og konsentrat varianter med opptil 120 gram Glysofat pr liter. De variantene som krever autorisasjon har opptil 700 gram Glysofat pr liter.
    Det er landbruksglyfosat som er verstingen, siden den går i maten. (Og som studien viser er det også bønder som har høyest andel glyfosat i sæd).

    Her er en norsk forkjemper for landbruksglyfosat. I noen år insisterte han på at det var ufarlig og han brukte et bilde av seg selv sittende på en trone av glyfodunker som profilbilde i sosiale medier, inntil det kom for mange studier som det var umulig å bagatellisere.


    HEGGDAL_GLYFOSAT.jpg
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.413
    Antall liker
    110.032
    Torget vurderinger
    23
    Hva med å få inn litt mat i tråden igjen? ikke bare politikk og kringliggende herligheter - da mister man jo bare matlysten og det er vel ikke meningen...

     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.837
    Antall liker
    14.017
    Sted
    Sørlandet
    Igjen innfridde TT:

    IMG_5746.jpeg

    Tilbehøret ble grillet spisskål med neper og sylteagurk. Dette ble servert med hvite og grønne asparges fra Hvasser gård og en ostesaus på Västerbotten ost.

    Falt i smak fikk jeg inntrykk av.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Hva med å få inn litt mat i tråden igjen? ikke bare politikk og kringliggende herligheter - da mister man jo bare matlysten og det er vel ikke meningen...
    Du foretrekker kanskje at vi skjærer inn til beinet, og forbi? :)
    Enig med deg, fokus på mat (selv om jeg vil påstå at hva vi får i oss gjennom maten bør være relevant?)

    Marg. Marg. Marg. Blir til märgbullar, etter Rut på Skärets oppskrift.

    IMG_3983.JPG

    IMG_3984.JPG

    IMG_3967.jpg
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Grilla "margbein" er en delikatesse!! Ei heller dyrt, på samme måte som deilig karamellisert løk...spektakulært godt om det gjøres rett.
    Ja, margbena var egentlig innkjøpt for grilling, men så kom jeg over en svensk bok med flere margoppskrifter jeg måtte prøve, blant annet denne. Rut på Skäret var en institusjon i Skåne, mens Rut Lundgren Frisk holdt på med sin restaurang.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Om hvordan kjøleskap og kjølekjeder endret hva vi spiser og hvordan maten smaker. (Bruk Leser-funksjonen for å lese artikkelen, dersom det er abo-mur).

    In 2010, the open‐data activist Waldo Jaquith decided to make a cheeseburger from scratch, using only agrarian methods. He and his wife had just built a home in the woods of Virginia, where they raised chickens and tended to an extensive vegetable garden. Flush with pride in his self-sufficiency, Jaquith outlined the steps required: bake buns, mince beef, make cheese, harvest lettuce, tomatoes, and onion. Then he realized that he wasn’t nearly committed enough. To really make a cheeseburger from scratch, he would also need to plant, harvest, and grind his own wheat, and raise at least two cows, one for the dairy and another to be slaughtered for the meat. At this point, Jaquith gave up. The problem wasn’t labor but timing. His tomatoes were in season in late summer, his lettuce ready to harvest in spring and fall. According to the seasonal, pre-refrigeration calendar he was trying to follow, Jaquith would have needed to make his cheese in the springtime, after his dairy cow had given birth: her calf would be slaughtered for the rennet, and the milk intended to feed it repurposed. But the cow that provided his beef wouldn’t be killed until the autumn, when the weather started to get cold. If Jaquith turned the tomatoes into ketchup and aged his cheese in a cellar for six months, until the meat, lettuce, and wheat bun were ready, he could maybe, possibly, make a cheeseburger from scratch. But practically speaking, he concluded, “the cheeseburger couldn’t have existed until nearly a century ago.”

     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.468
    Antall liker
    10.631
    Sted
    Trondheim
    Var det her man postet innlegg om lokalprodusenter?

    Flyttet fra en annen tråd

    Jeg er så heldig å bo i rimelig avstand fra "Den gyldne omvei" på Inderøy, og i dag måtte jeg en tur innom "Inderøy Mosteri" for å kjøpe litt god drikke. Det får man der. Endte opp med rabarbrasaft, bringebærsaft og 3 forskjellige eplemoster (Summerred, Gravensten og Aroma). De er fast leverandør til Hotell Britannia i Trondheim og eplemosten "Elstar" vant prisen for beste drikke på matfestivalen i Trondheim i fjor.
    Produktene deres selges ikke i Trondheim, men jeg fant dem faktisk på lokalmatbutikken på Oppdal. Kjører man forbi Oppdal eller Straumen på Inderøy anbefaler jeg dem på det varmeste. Ikke helt billig, men slettes ikke så dyrt heller (95 kr/flaske på Oppdal, 85 kr/flaske på gårdbutikken).
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2

    Nå roterer kyllingen på beste Carmina Burana vis.
    Kanskje drømte den om å være en svane?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.922
    Antall liker
    10.441
    Stödkorv, antar det er svensk for ventepølse?

    En tjukkas i nærmiljøet bestilte venteburger for å ha noe å tygge på mens de to burgermenyene hans ble ferdige.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Stödkorv, antar det er svensk for ventepølse?

    En tjukkas i nærmiljøet bestilte venteburger for å ha noe å tygge på mens de to burgermenyene hans ble ferdige.
    Da jeg hadde sommerjobb i flyttebransjen het ene sjåføren Børge. Et av gatekjøkkenene i området hadde en spesialsak på den uoffisielle menyen som het «en Børge». Drt var det største de ordinært hadde og så dobbelt sv slt. Når vi skulle lempe så holdt han 5-10 minutter hvorpå ha la seg på teppehaugen for å hvile og der ble han stort sett.

    Fyren var enorm i motsetning til broren som eide firmaet, han var syltynn og råsterk.
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.922
    Antall liker
    10.441
    Da jeg hadde sommerjobb i flyttebransjen het ene sjåføren Børge. Et av gatekjøkkenene i området hadde en spesialsak på den uoffisielle menyen som het «en Børge». Drt var det største de ordinært hadde og så dobbelt sv slt. Når vi skulle lempe så holdt han 5-10 minutter hvorpå ha la seg på teppehaugen for å hvile og der ble han stort sett.

    Fyren var enorm i motsetning til broren som eide firmaet, han var syltynn og råsterk.
    Moren til nevnte tjukkas sa engang; Gutten er heldig, han har legeerklæring på at han ikke kan bruke sikkerhetsbelte i bilen.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.681
    Antall liker
    7.360
    Sted
    Holmestrand
    .....

    Dessverre er det en utfordring å finne kvalitetskjøtt og man må belage seg på å måtte gjøre en innsats. TTMeat i Stavanger er bra, Haaland Kjøtt på Klepp har bra kjøtt og dem har tørkeskap. Kristiansand er en katastrofe, men det er ikke lange kjøreturen til Eurospar på Brokelandsheia som har mye bra. Oslo har en del bra og flere har tørkeskap.
    Kjøpte nyretapper på Vulkan.
    Dyrt så det holdt, ikke spesielt imponert.
    Handlet nye tapper på Brokelandsheia på fredag.
    Under halve prisen, og så egentlig vesentlig bedre ut.
    Så da får vi se.

    Første forsøket skar jeg ut sena i mditen før tilberedning..
    Som du aller vennligst prøvde å fortelle meg så var ikke det spesielt lurt.
    Så da vet jeg det .... :LOL:
     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.909
    Antall liker
    1.194
    Jeg liker veldig godt argentinsk pampa-saus til kjøtt.(også til hjort) Har tidligere fått av en kamerat som har laget den. Ser nå noe som heter chimichuri og det er kanskje det samme eller nesten samme.
    Den siste har jeg ikke smakt men vil prøve å lage den til uken, og kan oppbevares på syltetøyglass i mange dager tror jeg, kanskje uker.?
     

    HALOLS

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    26.07.2007
    Innlegg
    227
    Antall liker
    129
    Sted
    Troms
    Torget vurderinger
    1
    Jeg liker veldig godt argentinsk pampa-saus til kjøtt.(også til hjort) Har tidligere fått av en kamerat som har laget den. Ser nå noe som heter chimichuri og det er kanskje det samme eller nesten samme.
    Den siste har jeg ikke smakt men vil prøve å lage den til uken, og kan oppbevares på syltetøyglass i mange dager tror jeg, kanskje uker.?
    Bare å gå noen sider tilbake:
    Men, det er klart at det er mye smak her. Har man et kjøttstykke med riktig god kjøttsmak, f.eks. en velmarmorert tomahawk, eller gud forby en waguy, så blir det nesten helligbrøde å kamuflere smaken med en sauce bernaise.
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.273
    Antall liker
    2.535
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    26
    Bare å gå noen sider tilbake:
    Men, det er klart at det er mye smak her. Har man et kjøttstykke med riktig god kjøttsmak, f.eks. en velmarmorert tomahawk, eller gud forby en waguy, så blir det nesten helligbrøde å kamuflere smaken med en sauce bernaise.
    Ikke enig. Syren i en hjemmelaget bearnaise er med på å fremheve smaken i et fettmarmorert kjøttstykke.
    Mvh
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Ujevne pappardeller. "È così che sai che è fatto in casa".

    Det er en fryd å lage egen pasta, og lett. Her spinat og nesler som står for grønnfargen.

    IMG_4033.JPG
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.413
    Antall liker
    110.032
    Torget vurderinger
    23
    Det er merkelig, men egenprodusert fersk pasta smaker faktisk bedre enn tørr... selv med samne ingredienser.
    Placebo..? 🤭

    Vi lager både dumplings og wonton fra bunn av her (standard pastadeig ingredienser) og sørger alltid for at det er rikelig med deig slik at det blir igjen litt til en runde tagliatelle.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Det er merkelig, men egenprodusert fersk pasta smaker faktisk bedre enn tørr... selv med samne ingredienser.
    Placebo..? 🤭

    Vi lager både dumplings og wonton fra bunn av her (standard pastadeig ingredienser) og sørger alltid for at det er rikelig med deig slik at det blir igjen litt til en runde tagliatelle.
    Jeg angrer på at jeg lot det gå altfor lang tid før jeg begynte å lage egen pasta, fordi det blir bedre, og fordi det er veldig lett (og hyggelig). Går fint å lage pasta med gjestene på kjøkkenet. Ferskere blir det ikke.
    Har en Marcato pastamaskin, men til det meste bruker jeg bare kniven, eller en gaffel. Dampede dumplings ligger veldig nær toppen av yndlingsmat her.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn