Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.741
    Antall liker
    14.350
    Svinefilet er ganske vanlig å få servert i Sverige. Dessverre er den ofte stekt altfor lenge, men på lørdag fikk vi en svært så vellykket versjon. Helt perfekt stekt, mør og saftig. Litt nyplukkede kantareller i sausen gjorde heller ingen skade.

    Riktig så godt var det. 👍🏻
    Det er en kollektiv nasjonal misforståelse at det er nødvendig å steke svinekjøtt godt og anbefalingene for temperatur man kan finne rundtomkring gjenspeiler også dette. Litt samme greia med kyllingbryst, de skal riktig nok ha høy nok temperatur, men heller ikke noe mer.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.741
    Antall liker
    14.350
    Det var vel før man begynte å kontrollere kjøttet for trikiner. Alt svinekjøtt og hestekjøtt for salg til mat blir kontrollert.
    De dør ved 58 grader eller hva det nå er og er vel ikke observert i Norge siden 80-tallet eller så (lenge siden jeg las om dette, skal sies)
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.341
    Antall liker
    1.501
    Sted
    VestBredden
    De dør ved 58 grader eller hva det nå er og er vel ikke observert i Norge siden 80-tallet eller så (lenge siden jeg las om dette, skal sies)
    Null problem imo.. kjapt google søk (oldschool måten)

    Trikiner finnes sporadisk hos husdyr i Norge og ble sist påvist i to svinebesetninger slaktet i Tønsberg i 1994. Dette var første påvisningen hos svin siden 1981. Reservoaret for smitte til svin i Norge er vill fauna.


    Når er kylling rå?

    Unngå å spise rå kylling!, sier seniorforskeren og forklarer at rått kjøtt ikke er sterilt, og at det er bakterier på kjøttet som først blir borte etter at det er varmebehandlet. – Gjennomstek alt fjærfekjøtt, og med gjennomstekes menes en kjernetemperatur på minimum 75 grader.17. feb. 2019
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.741
    Antall liker
    14.350
    For den som lever i villfarelsen om at det er kjedene som dikterer et kjipt utvalg i butikkene og at det ikke er mulig å avvike fra dette.


    Problemet er fremfor alt hva folk faktisk etterspør og hva det er kommersielt grunnlag for å føre i en butikk. At en og annen en gang i skuddåret skal være litt sprø og unne seg noe ekstra er ikke akkurat grunnlag for å ha en bugnende butikk hvor alt mulig er tilgjengelig til enhver tid.
     

    Handsoer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.03.2007
    Innlegg
    4.061
    Antall liker
    2.039
    Sted
    Sortland
    Det er en grunn til at Pizza Grandiosa (og lignende produkter) selger som hakka møkk.

    Og det har ingenting med kjedenes diktering å gjøre.

    Vi andre må bare leve med et :oops: :sleep:
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.999
    Antall liker
    18.243
    Torget vurderinger
    2
    For den som lever i villfarelsen om at det er kjedene som dikterer et kjipt utvalg i butikkene og at det ikke er mulig å avvike fra dette.


    Problemet er fremfor alt hva folk faktisk etterspør og hva det er kommersielt grunnlag for å føre i en butikk. At en og annen en gang i skuddåret skal være litt sprø og unne seg noe ekstra er ikke akkurat grunnlag for å ha en bugnende butikk hvor alt mulig er tilgjengelig til enhver tid.
    Flere som viser til denne, og eksemplet er søkt. Mannen har 80% av sin omsetning om sommeren, når en haug statusjegere skal briefe på grillfestene sine (en jeg var hos skrøt av flytilsendte vaktler fra et sted i Italia der slike visstnok ble suverene alt annet av vaktler, på en slik sammenkomst på Hvasser). Butikken går med tap om vinteren, noe som også står i artikkelen. (Vaktlene var tørre og små, og sausen var for salt).

    Det norske vareutvalget er elendig, en funksjon av at folk ikke etterspør bedre/stiller krav/vet bedre -- og av at det enkleste for butikkene er å tilby ting det er minimalt med svinn på/krav om særbehandling av.

    Det er fullt mulig å be butikkene ta inn ting, hvorvidt det skjer handler om innehaverens holdning til variasjon og vilje til å etterkomme forespørselen. Hvorvidt varen forblir i sortimentet handler om hva de andre som handler der finner på. Men Joker på Hvasser er spesiell, og går langt utenom Jokerbutikken på Vaset, som har mye godt i hyllene på sommer- og vintertopp. Da jeg bodde i Valdres og fikk venner på besøk syns jeg det var morsomt å ta dem med inn på Jokerbutikken oppe i fjellet for så å avvente reaksjonen. "Men, hva er dette? Hvordan har det seg at ...? Her er jo ting jeg ikke finner der jeg handler i Oslo."
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.741
    Antall liker
    14.350
    Flere som viser til denne, og eksemplet er søkt.
    Det er selvsagt søkt, men det er et eksempel på hva som kan skje dersom etterspørsel (og betalingsvilje) faktisk eksisterer. Selv i Oslo med 700k innbyggere + en god slump dagpendlere og andre besøkende er det ikke marked for allverdens med fjonge forretninger og disse har en tendens til å ligge i områder hvor kjøpekraften er ganske god, som på Frogner, Majorstuen, Nordstrand etc selv om det finnes noen unntak her og der.

    Vi har en Gutta på Haugen et eiendomsmeglsersteinkast unna der jeg bor på Nordstrand, tror jeg har vært der tre-fire ganger siden de åpnet for noe over et års tid siden og basert på lokalpressen så virker de som de sliter litt selv om Jacobs på Holtet har vært stengt for ombygging omtrent hele tiden etter at de åpnet. Med det prisnivået som er der så er det ikke akkurat noe veldig mange kan basere seg på til det daglige og da blir det fort noe ost, litt skinke eller noe slikt en gang i mellom selv om det sikkert er noen lokale som handler mye der for alt jeg vet.

    Jeg mener forsåvidt at dersom man kan å lage mat så er det ikke noe større problem å leve rimelig godt basert på hva som er tilgjengelig i en noenlunde normal norsk dagligvareforretning. Man får grønnsaker, basis tørrvarer, meiriprodukter, krydder osv. Selv om utvalget ikke nødvendigvis er veldig spennende så fremstår det for meg som underlig dersom noen skulle mene at det ikke er mulig å lage ett eller annet velsmakende basert på det som finnes. Men folk flest kan stort sett ikke å lage mat, det er i alle fall mitt noe anekdotiske inntrykk. Hva man kan se folk putte i handlekurven inidikerer også at så er tilfelle.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.905
    Antall liker
    10.432
    Butikkene har ikke så stort spillerom for å kunne tilby noe utenom det kjeden sier de skal ha. De kan vel ha en liten hylle eller to med lokalmat eller lignende.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.741
    Antall liker
    14.350
    Butikkene har ikke så stort spillerom for å kunne tilby noe utenom det kjeden sier de skal ha. De kan vel ha en liten hylle eller to med lokalmat eller lignende.
    Det kan de sikkert, men det forutsetter også at noen faktisk kjøper det over tid for at det skal være liv laga. En god slump av dette lokalmatgreiene er også relativt triste saker, noe man eventuelt oppdager første og siste gang man kjøper noe av sorten. Jeg tipper de som driver med undersøkelse av norske kjøpevaner innen dagligvare for lenge siden har funnet ut at det er en avgrunn mellom hva folk sier de vil ha og hva de faktisk kjøper. Jeg bor i Oslo og det er ingen som tviner noen til å kjøpe Norvegia-ost og det finnes flust av alternativer men like fullt har butikkene en svær stabel av denne smaksløse gummien så det selger åpenbart.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.998
    Antall liker
    12.626
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå er det vel kanskje slik at Norvegia selger mest nettopp fordi Ola og Peder foretrekker "milde smaker"... Vellagret norvegia er ikke så hoppende gale, selv om det finnes andre alternativer til femdobble pris... Ved flere anledninger har jeg havnet forbi disse hollandske mobile ostemarkedene, og har faktisk blitt tildels skuffet over både ekte hollandsk gouda og nøkkelost, - siste forøvrig en av mine favoritter til matpakka...
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.998
    Antall liker
    12.626
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det er jeg vel ikke helt enig i, men feks for barnefamilier utgjør nok matbudsjettet en relativt betydelig del av løpende utgifter, - og gitt de siste 12-18 mnd prisøkninger har det ikke akkurat blitt bedre.. hva SSB legger til grunn for sin ca 5% prisøkning skjønner jeg svært lite av...
    Forøvrig ser det ut til av mange nordmenn er av den oppfatning at unger helst ikke må utsettes for sterke smaker... utenom evt taco....
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.285
    Antall liker
    2.960
    Sted
    Portugal


    Om ein skulle ete slik taco kvar dag, ville det kosta 3500 kroner i veka.


    – Ja, eg har stor forståing for dei som opplever at prisane på alle ting har auka, og det er derfor det er viktig å få både renta og inflasjonen ned. Målet er at folk skal få betre råd, seier Pollestad.

    Skjerma frå resten av Europa

    Ivar Pettersen, matforskar hos Alo-Analyse, seier prisnivået på mat er vesentleg høgare i Noreg enn i andre land.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.741
    Antall liker
    14.350
    Dorade, er den bare eksotisk eller er den god?
    Det er en helt kurant hvit fisk og ikke veldig eksoitisk heller. God på grillen, funker sikkert også fint å fritere i olje som de gjør i Asia. Jeg har aldri gjort det selv med noen fisk men Sluket har sikkert kompetanse på helfritering av fisk i wok, Spiste mye fritert fisk da jeg var i Thailand for snart 100 år siden.

    Den er også fin siden en hel fisk er akkurat passe til en sulten voksen mann,

    Da jeg og samboeren var på en gresk øy for rundt 15 år siden tok de 50 euro for en grillet dorado på de restaurantene som hadde noe såpass eksotisk som fersk fisk på menyen. Mitt største greske kultursjokk var at selv om man spiste ca 50 meter unna havet så var sjømaten frossen med mindre den eksplisitt var markert som fersk i menyen og kostet da ca 5 ganger så mye som de frossne variantene. Middelhavet er vel godt utfisket for lenge siden.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.770
    Antall liker
    2.393
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Dorade, er den bare eksotisk eller er den god?
    Ikke særlig eksotisk, en av de mest vanlige oppdrettsfiskene i middelhavet og atlanterhavet utenfor Portugal og Spania. Ingen spesielt smaksrik fisk, men mye kan gjøres på grillen og med tilbehøret.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.999
    Antall liker
    18.243
    Torget vurderinger
    2
    Det meste av hvitfisk har høy andel proteiner og lite karbohydrater eller fett. Daurade/Dorade er et unntak, med et godt fettlag under skinnet om man finner rett fisk, noe som gjør den velegnet til varmebehandling. Dette fettet pleier også å bevare fastheten når det varmebehandles, og flyter ikke ut.
    Fisken er obligatorisk i bouilabaisse (helst daurade gris, den grå).

    Det er mye navneforvirring. Dorado er ikke samme fisk, den er også kjent som Mahi-Mahi, så man kan bli forvirret når noen refererer til dem.

    Her brukes Dorado om Daurade, men artikkelen er god. Forfatteren skriver daurade i URL-en, men Dorado i overskriften.


    Daurade Royal med skinnet på, makronæringsemner. Fettandelen pleier gå opp til maks 10%, avhengig av hvor fisken kommer fra. Fettet på Daurade ligger under skinnet, og er ikke samlet på bestemte steder, som på torsk.

    Skjermbilde 2024-07-18 kl. 09.01.29.png


    Torsk - makronæringsemner, snitt.

    Skjermbilde 2024-07-18 kl. 08.50.14.png
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.741
    Antall liker
    14.350
    Fin reportasje det, av nysjerrighet og ikke på noen måte for å være frekk men er dette kommersiell drift med et slags realistisk mål om å ta ut to tilstrekkelige inntekter på sikt eller er det mer et nullsummspill som finansieres av andre inntekskilder - du har jo pleid å ha en del jern i ilden så vidt jeg har forstått?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.999
    Antall liker
    18.243
    Torget vurderinger
    2
    Fin reportasje det, av nysjerrighet og ikke på noen måte for å være frekk men er dette kommersiell drift med et slags realistisk mål om å ta ut to tilstrekkelige inntekter på sikt eller er det mer et nullsummspill som finansieres av andre inntekskilder - du har jo pleid å ha en del jern i ilden så vidt jeg har forstått?
    Helt kurant spørsmål. Vi har etablert oss vha egenkapital og har beskjedne krav til tilværelsen (dvs, vi bor i et paradis og lever i harmoni, ifølge pressen). Hvordan dette vil utvikle seg gjenstår å se. Vi har flere muligheter.
    Å åpne en økologisk delikatesseforretning i skogen i Sverige, et sted journalistene bak reportasjen aldri har vært, fortoner seg nok ikke som det klokeste valget i verden, men vi innbiller oss at dette kan bli en destinasjon for meget matbevisste folk som vil justere kostholdet sitt med garantert sunn mat. Folk fant jo veien til Fäviken i sin tid.
    Vi har et opplegg der man bor i gjestehuset og får bistand med å orientere seg i hva som finnes av økologisk mat, hva man skal unngå og hva man skal se etter. I en ramme der vi lager mat sammen, er i produksjonskjøkkenet, nyter et eller flere måltid, osv. Det prioriterer vi utenfor høysesongen.
    Dette er første år med butikken og vi har et lengre perspektiv på innsatsen.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.397
    Antall liker
    109.983
    Torget vurderinger
    23
    Sluk m/følge ankommer ultimo juli for storhandel. Stå klar med gaffeltrucken 🙂
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.999
    Antall liker
    18.243
    Torget vurderinger
    2
    En stakkar har vært i Riga, der har han oppdaget «markedsbyen», fem enorme bygninger fylt med vidunderlig mat.

    Ta en kikk. Jeg har vært der et par ganger og tenkt mitt. Hvorfor klarer de dette i Latvia, mens vi har drit i våre butikker?

    IMG_4222.jpeg IMG_4222.jpeg

     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.654
    Antall liker
    7.306
    Sted
    Holmestrand
    S
    En stakkar har vært i Riga, der har han oppdaget «markedsbyen», fem enorme bygninger fylt med vidunderlig mat.

    Ta en kikk. Jeg har vært der et par ganger og tenkt mitt. Hvorfor klarer de dette i Latvia, mens vi har drit i våre butikker?

    Vis vedlegget 1041071 Vis vedlegget 1041071

    Har vært der, og hadde samme reaksjon som deg.
    Og slike markeder finner man jo i de fleste land.

    Jeg snakket med et belgisk par (godt voksne) i går.

    De var overrasket over hvor lite restauranter det var rundt omkring, og ikke så de slaktere, bakere, grønnsakshandlere eller fiskebutikker heller...

    Nå var stedet Åmli i Agder, men i andre land så hadde et slik landsens tettsted hatt alle disse butikkene.

    Og deres observasjon inkluderte flere større steder enn Åmli,
    Jeg kunne bare nikke bekreftende, og prøvde å forklare at nordmenn er noen grådige jævler med masse penger som nekter å bruke dem på god mat.

    De avviste de blankt, alle var jo like blide og hyggelige som meg .... 😂
    Det er jo hyggelig å høre at vi er hyggelige i det minste.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.654
    Antall liker
    7.306
    Sted
    Holmestrand
    Og selvsagt så må vi nesten sende en takknemlig tanke til f eks Stein Erik Hagen og kolonialmajor Reitan som har laget det norske matmarkedet til en ørken.
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.285
    Antall liker
    2.960
    Sted
    Portugal
    Det er ikke daglivarekjedene som er problemet. Heller ikke bøndene, men organiseringen.
    Her er noe av problemet i Norge.

     
    Sist redigert:

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.654
    Antall liker
    7.306
    Sted
    Holmestrand
    Det er ikke daglivarekjedene som er problemet. Heller ikke bøndene, men organiseringen.
    Her er noe av problemet i Norge.

    Kjedene med sin innkjøpsmakt er definitivt et problem.
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.285
    Antall liker
    2.960
    Sted
    Portugal
    Kjedene med sin innkjøpsmakt er definitivt et problem.
    Dette er det samme i EU og andre land.
    Men der fungerer det.

    Også i EU er eierne av de store butikkkjede kjempe rike.
    Det har med volum, ikke store marginer.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.905
    Antall liker
    10.432
    Det er ikke daglivarekjedene som er problemet. Heller ikke bøndene, men organiseringen.
    Her er noe av problemet i Norge.

    Du glemte Orkla.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.999
    Antall liker
    18.243
    Torget vurderinger
    2
    Produsentene, produsentenes organisasjoner og distributørene, inklusive matvarekjedene, leverer det nordmenn vil ha.

    Jeg har vært i Riga to ganger. Første gang i forbindelse med invitasjon til latvisk julefeiring. De dagene sitter i enda, som et fantastisk minne. Og markedene var stinne av varer da også. Andre gang om sommeren, når det man dyrket var på plass, pluss alt det andre.

    Riga Central Market: https://www.latvia.travel/en/sight/riga-central-market

    Her er over 4000 bilder (klikk på All Photos): https://www.tripadvisor.com/Attract...atf/289085/?albumid=-160&type=0&category=-160

    Centraltirgus i Riga er unikt, og utrolig å ha fått til på noe som tilsvarer våre breddegrader, men det handler også om en helt annen holdning til råvarer, matvarer og tilberedning. Vi har fortsatt mye å lære.
    Det som har skjedd innen ost kan også skje på andre områder, men da må vi tenke helt nytt når det gjelder produksjon og presentasjon av matvarer -- og vi må være villige til å betale for kvalitet, noe vi ikke er idag.

    Julefeiringen i Riga, med mine verter, ble et minne for livet, kulinarisk og kulturelt, med operaforestilling på Juleaften og en serie matopplevelser hinsides hva jeg kunne forestilt meg. Jeg åt som en greve, mente jeg. "No, this is how we celebrate Christmas."
     
    Sist redigert:

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.341
    Antall liker
    1.501
    Sted
    VestBredden
    Produsentene, produsentenes organisasjoner og distributørene, inklusive matvarekjedene, leverer det nordmenn vil ha.

    Jeg har vært i Riga to ganger. Første gang i forbindelse med invitasjon til latvisk julefeiring. De dagene sitter i enda, som et fantastisk minne. Og markedene var stinne av varer da også. Andre gang om sommeren, når det man dyrket var på plass, pluss alt det andre.

    Riga Central Market: https://www.latvia.travel/en/sight/riga-central-market

    Her er over 4000 bilder (klikk på All Photos): https://www.tripadvisor.com/Attract...atf/289085/?albumid=-160&type=0&category=-160

    Centraltirgus i Riga er unikt, og utrolig å ha fått til på noe som tilsvarer våre breddegrader, men det handler også om en helt annen holdning til råvarer, matvarer og tilberedning. Vi har fortsatt mye å lære.
    Det som har skjedd innen ost kan også skje på andre områder, men da må vi tenke helt nytt når det gjelder produksjon og presentasjon av matvarer -- og vi må være villige til å betale for kvalitet, noe vi ikke er idag.

    Julefeiringen i Riga, med mine verter, ble et minne for livet, kulinarisk og kulturelt, med operaforestilling på Juleaften og en serie matopplevelser hinsides hva jeg kunne forestilt meg. Jeg åt som en greve, mente jeg. "No, this is how we celebrate Christmas."
    Snakket med Geir Scheie om dette, og han var helt enig. Blandt Verdens beste kokker, verdens beste råvavarer, men fattige på mattradisjoner.... Dog så mente han at det var en av grunnene til at vi har så dyktige kokker, at vi ikke var for bundet til et visst historisk mønster....

    Selv Tønsberg torg hadde et rikt liv frem til starten av 2000 tallet. Ikke annet en t skjorte stand og annet ræl nå....
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn