Ja, ikke lett å gi noe råd, men i tilsvarende situasjon ville jeg selv kanskje hatt 10 % eller så på bankkonto som lett tilgjengelig kontantreserve, 20-30 % i obligasjonsfond og resten i internasjonale aksjeindeksfond. På noenlunde lang tidshorisont (8-10 år+) vil det bli nokså stor forskjell mellom forventet avkastning i aksjer og i andre aktivaklasser. Det er der man får betalt for den større risikoen, dvs at det svinger litt mer fra år til år.
Kanskje den vanligste feilen er at folk tar (altfor) lav risiko med pensjonsfond og lignende langsiktige investeringer. En fripolise med garantert 4 % årlig avkastning holder knapt følge med inflasjonen. Sparekonto med 4,5 % er litt bedre, men ikke så mye. Ved 7 % årlig avkastning dobler kapitalen seg på 10 år, ved 10 % dobler den seg hvert sjuende år.
Jeg ville definitivt styrt unna «smarte» strukturerte finansprodukter og de fleste aktivt forvaltede fond. Gebyrene spiser opp forventet avkastning, så det blir avkastningsfri risiko i stedet for motsatt. Jeg ville heller ikke forsøkt å drive omfattende aksjeplukking eller timing. Jeg har ikke tid nok til all analyse, og da ender man opp med noe som er basert på flaks/uflaks, men med langt færre egg i kurven enn indeksfondene, dvs høyere risiko for samme forventede avkastning.
Som
@MML sier, når du har plassert pengene kan du glemme dem i noen år. De færreste treffer spesielt godt med forsøk på timing. Sitt heller stille i båten.