Dab veddemål

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Audiomix

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  05.07.2004
  Innlegg
  11.616
  Antall liker
  2.625
  Sted
  Kongsberg
  Torget vurderinger
  18
  Alle tunneler over 500 m får DAB dekning. Ansvarlige forvdet er Statens Vegvesen.
  Jeg har også kjørt fra Oslo til Bergen med FM radio. Det var ikke mye dekning i tunneler den gang.
  Ikke utenom tunnelene heller.
  Fra Rogaland - Sirdal - Suleskar - Bjørnevatn - osv til Vest Telemark er det dødt. Ikke noe å streame heller.
  Så er det ingen befolkning å dekke heller.
   

  Audiomix

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  05.07.2004
  Innlegg
  11.616
  Antall liker
  2.625
  Sted
  Kongsberg
  Torget vurderinger
  18
  Noen som husker eller opplevde FM fra øvre Numedal til Larvik?
  Det som nå heter Rv40.
  Det var variert det!
   

  Classic46

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  22.11.2017
  Innlegg
  1.077
  Antall liker
  127
  Det blir vel litt som midt på Aurlandsfjellet...hvor jeg har vært tre ganger...ingen mennesker...ingen mobil...ingen DAB...og ingen FM...
  Men i følge radio.no så skal det være dekning....
   

  Audiophile-Arve

  Æresmedlem
  Ble medlem
  28.11.2002
  Innlegg
  17.845
  Antall liker
  5.032
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskd
  Torget vurderinger
  0
  Det er spennande å høyre dagsnytt i bilen når eg køyrer over fylkesgrensa til Sunnmøre. Det ser ut som DAB stryk substantiva og halvparten av verba i slike samanhengar. Musikk i bilen har vi andre løysingar for, men det kunne då vore fint å få med seg nyheitene.
   

  Classic46

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  22.11.2017
  Innlegg
  1.077
  Antall liker
  127
  Har du adapter eller fabrikkinnstallert DAB ?
  Du er jo i krysningspunktet i tre regioner...så det er viktig å ha aktivert service following slik at når du kjører fra en region til en annen, har riktig NRK kanal.
   

  xerxes

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  08.01.2005
  Innlegg
  5.496
  Antall liker
  1.149
  Sted
  Holmestrand
  Men hvem er brukerne av DAB-kanalene, - og særlig alle kanalene som tilsynelatende har de samme, om enn lett omstokkede, spillelistene? Det meste av dette har yngre og unge brukere som målgruppe, og mine to avkom på hhv 29 og 36 har ikke engang radio.....
  Det er vel dette som er hovedproblemet med DAB, at man har fokusert på en mengde pludrekanaler for å skape reklameinntekter, mens det er et forsvinnende mindretall som gidder å høre på mølet...?
  Mine avkom har radio. Det passer jeg på!
   

  Ingeniøren

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  14.11.2007
  Innlegg
  3.389
  Antall liker
  740
  Sted
  Tranby
  Torget vurderinger
  7
  Det viktigste er at DAB funker, og best i bil, og det er ingen ting i veien med hverken dynamikk eller oppløsning.
  ....det verste med DAB er at det funker...over hele landet.
  Flott å få dette uomtvistelig opplest og vedtatt da, så vi andre slipper å debattere dette noe mer:cool:
  Jepp, skulle ønske jeg kunne si det samme, men jeg er utstyrt med ører :rolleyes:
   
  • Liker
  Reaksjoner: ptb

  Mercedes1959

  Fersking
  Ble medlem
  24.07.2018
  Innlegg
  1
  Antall liker
  4
  Men godeste Classic46. Jeg observerer at du til stadighet er ute for å forsvare DAB-teknologien. Det står du jo helt fritt til, men mye av det du sprer medfører jo ikke sannhet. Det er tilsynelatende basert på opplysninger som DAB-lobbyen har spredd over hele landet. Selv om DAB fungerer for deg Kjell Winther - så fungerer det altså svært dårlig for andre nordmenn. Og selv om du er opptatt av å fortelle at du er en pensjonist og er glad i radio, så er din integritet ikke så mye å slå i bordet med i denne sammenheng. DAB er og blir en stein død teknologi over alt i hele verden, og det er BARE Norge som er DAB-Only. INGEN andre land kommer til å følge opp Norge med dette systemet. Og slukke riks-FM. INGEN. Slik er det Kjell, og ikke all verdens elendige dokumentasjon fra Ole Jørgen Torvmark kan forandre noe på det. Ingen er mer oppdatert på dette enn oss. Want to Ride a (real) Classic? Come and take a look at the Mercedes 1959/Bjørn A. ;-)
  Just like that Eva.jpg
   
  Sist redigert:

  otare

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  04.04.2007
  Innlegg
  9.071
  Antall liker
  2.957
  Sted
  Trondheim
  Det var da svært da. Jeg må innrømme at etter at DAB+ ble innført kan jeg endelig høre radio hele veien fra Trondheim til Oslo, det kunne jeg ikke med FM. Selv etter gudene vet hvor mange år med FM-sendinger hadde man ikke et sendenett som lot meg høre radio mellom Støren og Oppdal eller på Dovre. Eller mellom Innset og Kvikne. Det kan jo være at radioene som BMW monterte i sine biler var dårlige.

  Og når nesten 50% av all radiolytting i England skjer med DAB kan det jo ikke være helt dødt som du sier. Og I Holland: "Currently there is DAB+ with reception in most of the country. Both public and commercial stations are available with a wider choice of stations than regular FM radio. Many stations also offer a second music-only station.[44] By 2015, the network will be further extended with an additional 24 transmitter sites, enabling good indoor reception across virtually all of the Netherlands". Ut fra teksten "By 2015..." tyder jo dette på at dette er skrevet for noen år siden.

  Man jo selvfølgelig diskutere hvor lurt det er å stenge FM-nettet, men å vedlikeholde 2 nettverk vil jo bli unødvendig dyrt.

  For mitt tilfelle, som i denne sammenhengen er mer opptatt av dekning, er DAB en fordel, da jeg faktisk kan høre radio steder jeg ikke kunne det før. Det er jo egentlig fantastisk at det var mulig å kjøre Trondheim - Oslo langs E6 uten å ha radiodekning hele veien da man brukte FM.
   

  ptb

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  9.728
  Antall liker
  8.342
  Sted
  MDG´s forsøkslaboratorium
  Torget vurderinger
  12
  Jeg tror det er viktig at man skiller litt snørr og barter i denne "debatten".

  For relativt mange har nok radiolytting (hjemme) gjennom årenes løp fortrinnsvis vært passiv lytting gjennom en reiseradio på kjøkkenbenken eller en Sølvsuper i stua.
  For en del andre av oss har radiolytting til tider vært noe mer - og da gjennom langt bedre utstyr og optimaliserte mottakerforhold.

  I en slik sammenheng hersker det ingen tvil om at radiosendingene gjennom en "oppegående" DAB+ tuner lydkvalitetsmessig på ingen måte kan måle seg med sendingene som ble kringkastet over FM-båndet. I så måte kan man egentlig si at mange mistet et kulturtilbud gjennom slukking av FM-nettet.

  Selv har jeg aldri vært spes opptatt av lyd/lydkvalitet i bil. Altfor komplisert og kostbart å få til noe skapelig sett opp mot mitt behov. Men, radio´n har som regel stort sett stått på allikevel.
  Nå er det begrenset til de FM-sendinger det er mulig å få inn der man ferdes, for selv om jeg har en Headunit Modelltilpasset DAB+ modul liggende har jeg ikke tatt meg bryet av å montere den ennå (en del demontering, samt at den må "synkes" mot Headunit i bilens serviceinnstillinger).

  Derimot monterte jeg, som en test, en DAB+modul (Dension) på HD´n. Det samme gjorde vi på HD´n til en kompis også. Vi var påpasselige med å oppdatere til siste versjon software og laste ned optimal konfig.fil. De 2 syklene har siden i fjor kjørt på kryss og tvers i store deler av Norge m/Trondheim som nordligste punkt. Og det har langt fra kun vært langs hovedveinettet. Med svært få unntak har dekningen vært upåklagelig.

  Slik DAB-modulen er plassert, antennekabel er trukket og antennen står (og antennens lengde - hvilket er viktig mht DAB) skal det godt gjøres å optimalisere DAB mottak på en bedre måte. På en MC er det også begrenset med annet utstyr som forstyrrer DAB signalet.

  Derfor er jeg noe påståelig med å hevde at dårlig mottak, utfall osv med DAB i bil skyldes for dårlig antenne og/eller plassering. I tillegg kommer routing av antennekabel og forstyrrelser fra øvrige elektriske innretninger. Spes gjelder det lastebil som ofte har mye lysutstyr (LED) plassert både i front og på tak, der kabling til dette som oftest følger vei som antennekabelen.

  Allikevel er jeg langt fra noen tilhenger av DAB, og mener det er en plattform vi burde spart oss for å innføre og bruke såpass mye skattepenger på - i tillegg til kostnadene for hver enkelt til å skifte ut og "kaste" fullt fungerende radiomottakere. Det hadde vært bedre om man hadde brukt en liten del av disse kostnadene til å vedlikeholde FM-nettet en stund til.

  Om "kort" tid vil 5G og streaming være den naturlige plattform for radio i bil. Fremtiden tilsier at det blir store datamengder som vil gå fra/til kjøretøy. Og én ting er helt sikkert - kostnadene for denne datatrafikken vil representere en minimal utgift i fremtiden.
   

  Poirot

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  28.07.2007
  Innlegg
  1.598
  Antall liker
  535
  Dette fungerer fint. Dab-radioen behørig plassert i passasjersetet, selvsagt med bilbelte på, og koplet videre inn på AUX-inngangen på bilstereo'n. :p

  dab.jpg
   

  Dan Dare

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  19.11.2005
  Innlegg
  885
  Antall liker
  238
  Sted
  Egersund
  Torget vurderinger
  3
  Som nevnt før - vi får et lite problem om noen år når 5g og streaming overtar. Da er det et spørsmål om det i det hele tatt vil produseres DAB-radioer lenger. Allerede i dag er det et prispåslag på flere norske biler pga. de må leveres med DAB. Dette er ikke standard i flere land.
   

  Classic46

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  22.11.2017
  Innlegg
  1.077
  Antall liker
  127
  Nok en som tror st 5 G vil redde verden....en DAB sender kan sende radio til tusenvis av lyttere uten at en eneste mobil er koblet til en sendermast.
  Hvilke bilmerker er det som vil ha mer for en DAB radio? Og hvor mye mer ? Noe a la aircondition og firehjulstrekk for noen år siden...
  En del av bilbransjen er seg selv lik....ikke Mitsubishi...
   

  Gjest.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  12.09.2006
  Innlegg
  5.372
  Antall liker
  294
  Bilene blir koplet opp, folket vil ha internett i bilen. I dag er folk påkoblet 24/7 med mobilen. Behovet for lettere nettadgang i bilen er udiskutabelt. Spesielt for de som er unge i dag, og som vil kjøpe bil etterhvert. De er vant til nettjenester og vil fortsette med det. DAB er et fremmedord for dem.
   

  Hardingfele

  Æresmedlem
  Ble medlem
  25.10.2014
  Innlegg
  16.200
  Antall liker
  8.761
  Torget vurderinger
  1
  Dead DAB walking.

  De offisielle lyttertallene for radio i uke 27/2018 viser at radiolyttingen til de nasjonale kanalene fortsetter å falle. Nå hører kun halvparten av alle nordmenn, 51,2 prosent, daglig på radio.
  Verst har nedgangen gått utover Radio Norges hovedkanal som nå er nede i 3,4 prosent daglig oppslutning, tilsvarende 153.000 personer, ifølge TNS Kantars lyttertall fra PPM.

  Inntektspotensialet til kommersielle radiostasjoner baserer seg på evnen til å levere så mange lyttere som mulig, som hører så lenge som mulig, slik at annonsørenes budskap treffer bredt ut og gjentatte ganger til det samme publikumet. Antall lyttere, og tiden folk bruker på å lytte, utgjør varelageret til kommersielle radiostasjoner. Når lyttertall og lyttertid går nedover betyr dette at radiostasjonene har færre varer å selge.

  https://www.dn.no/etterBors/2018/07...r-det-muligens-pa-tide-a-vurdere-sin-stilling

  Skjermbilde 2018-07-25 kl. 14.45.28.jpg
   
  D

  Danke

  Guest
  Synes jeg dro kjensel på en NAD, og jammen hadde jeg rett... NAD Viso sikkert en grei DAB mottaker det...

  https://www.digi.no/artikler/sp-krever-at-fm-nettet-skrus-pa-igjen/442537  Har ikke noe imot DAB, jeg har det ikke selv bruker FM og nettradio fra mobil til Audio Pro T3 eller Buddy Jenssen.

  Om jeg får skaffet meg Denon X4400 før den blir borte så har jeg kanskje DAB også, eneste jeg kommer til å kjøpe med DAB.. Og bil eller lappen har jeg ikke....


  Er ikke nødvendig å skjære av seg hodet når man barberer seg vel?

  Det var dumt å slukke FM, DAB er sikkert bra det, men FM burde man beholde...
   

  MusicBear

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  31.01.2013
  Innlegg
  4.952
  Antall liker
  1.948
  Torget vurderinger
  0

  Hardingfele

  Æresmedlem
  Ble medlem
  25.10.2014
  Innlegg
  16.200
  Antall liker
  8.761
  Torget vurderinger
  1
  ^Man må jo stusse. En næring og yrkessektor (radiokringkasting) satser på at folk skal kaste 11 millioner mottakere og erstatte disse med nye, når det finnes bedre alternativer i nett- og mobilteknologiene.

  Må være noe av det stupdummeste som er gjort hittil, av ressurssløseri på grunnlag av urealistiske inntjeningsforventninger.
   

  Bx

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  04.08.2005
  Innlegg
  5.440
  Antall liker
  1.476
  ^”stupdumt» - helt enig.
   

  KJ

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.10.2004
  Innlegg
  9.633
  Antall liker
  1.179
  Det er noe forunderlig at NRK, norkring & co ikke har forstått at nedleggingen av FM er et selvskudd for radiokringkasting.

  Mvh
  KJ
   

  MusicBear

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  31.01.2013
  Innlegg
  4.952
  Antall liker
  1.948
  Torget vurderinger
  0
  Det er noe forunderlig at NRK, norkring & co ikke har forstått at nedleggingen av FM er et selvskudd for radiokringkasting.

  Mvh
  KJ
  Har jeg også tenkt på, kan ikke forstå annet enn at folket som jobber her må føle seg passe dumme i ettertid.

  Merkelig også, at ikke media mer har grepet fatt at Karl I. Hagens stadige "ARK" eller hva hva nå kalte dette for.
   

  Ingeniøren

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  14.11.2007
  Innlegg
  3.389
  Antall liker
  740
  Sted
  Tranby
  Torget vurderinger
  7
  Det er vel så enkelt som at det gikk prestisje i å få det gjennomført...koste hva det koste vil :(
   

  Classic46

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  22.11.2017
  Innlegg
  1.077
  Antall liker
  127
  TTT=ting tar tid...og hvem orker å høre på radio i varmen, når man kan leke seg med mobilen....
   

  Asbjørn

  Æresmedlem
  Ble medlem
  26.03.2006
  Innlegg
  23.674
  Antall liker
  12.870
  Sted
  Vingulmǫrk
  Torget vurderinger
  2
  ^Man må jo stusse. En næring og yrkessektor (radiokringkasting) satser på at folk skal kaste 11 millioner mottakere og erstatte disse med nye, når det finnes bedre alternativer i nett- og mobilteknologiene.

  Må være noe av det stupdummeste som er gjort hittil, av ressurssløseri på grunnlag av urealistiske inntjeningsforventninger.
  Noe som gjør dette enda mer stupdumt (om mulig) er at frekvensbåndene for DAB også brukes til militær kommunikasjon i NATO. I en beredskapssituasjon med alliert støtte kan vi bli nødt til å stenge ned DAB-radio til fordel for militær kommunikasjon, som andre parter i sin tur vil ha stor interesse av å jamme. Det er i så fall eksakt på et tidspunkt hvor vi vil ha bruk for å kommunisere ut troverdig offentlig informasjon til almenheten.
  https://www.aftenposten.no/norge/i/One7Bq/Norge-og-NATO-i-krig-om-det-norske-DAB-nettet
  https://www.nkom.no/aktuelt/nyheter/unødig-uro-om-dab-og-frekvenser

  Det hele er så gjennomført idiotisk at man begynner å fundere på hva som ikke har blitt kjent. Hele prosessen bar preg av at «noen hadde snakket sammen» og tatt den reelle beslutningen utenfor offentlighet. En tråd er at noen fikk langsiktige kontrakter på enerett til reklame på radio. Det alvorligste er at det ikke ble kjent før beslutningen ble tatt, slik at det ikke var mulig å filtrere ut vikarierende argumenter fra folk med økonomisk egeninteresse. Det er ikke slik vi vil at ting skal gjøres i Norge.
  https://www.aftenposten.no/kultur/i/5V01ae/To-selskaper-kontrollerer-nasjonal-reklameradio-til-2032

  Man skal vanligvis ikke anta vrangvilje hvis inkompetanse er tilstrekkelig forklaring, men denne saken har en karakter som får meg til å lure. Om noe tilsvarende hadde skjedd i nesten hvilket som helst annet land ville korrupsjon vært en nærliggende tanke.
   
  Sist redigert:
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn