Mat, drikke og røyk Den STORE fettbløffen! Hva du ikke vet om fett...

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • zimon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.11.2002
    Innlegg
    1.355
    Antall liker
    85
    Komponenten; ser at dere har vært innom kosttilskudd tidligere i tråden, men kunne ikke se om Q10 ble foreslått som et aktuelt tilskudd, spesielt om man går på statiner (mulig jeg har oversett, lang tråd dette). Derfor, se:

    Coenzym Q-10 eller ubiquinon spiller en viktig rolle i cellenes stoffskifte.
    http://www.lommelegen.no/322888/coenzym-q-10

    CoEnzyme Q10 for Healthy Hearts
    http://www.westonaprice.org/modern-diseases/cardiovascular-disease/962-coenzyme-q10-for-healthy-hearts.html

    Statins: Did Your Doctor Tell You . . .?
    http://www.second-opinions.co.uk/statin.pdf (200KB PDF file)
     

    Komponenten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2005
    Innlegg
    7.081
    Antall liker
    6
    Vidar P skrev:
    Komponenten skrev:
    Vidar P skrev:
    Komponenten; det ser kankje ut til at kosten (som forventet av andre enn Atkins og noen få andre) ikke hadde særlig innvirkning på genene dine.

    Men kan jeg spørre; er det noen spesiell grunn til at du bruker atorvastatin (f.eks Lipitor) når man ellers normalt velger simvastatin eller sågar fluvastatin i depot (f.eks Lescol depot) til slikt?
    Nei mot genene mine kjemper jeg visst forgjeves..

    Jeg prøvde noen andre tabletter en stund, men legen min syntes ikke de virket godt nok på meg.
    Er det tabletter du vil anbefale fremfor Lipitor, og har det med bivirkninger eller effektivitet eller noe annet å gjøre?
    Nei, det hele har med individuelle CYP-enzymsystemer å gjøre; man får begynne i en ende og prøve, det er ingen lett måte å finne ut dette på forhånd. Det vanlige (tommelfingerregel) er å prøve simvastatin, deretter atorvastatin deretter fluvastatin. Jeg bruker mye fluvastatin (eller Lescol Depot 80mg) direkte til folk med triglyceridemi, det er enkelt og effektivt. Simvastatin pleier å være effektivt mot høy LDL, men det er jo doseavhengig; nå til dags er 40-80mg ikke uvanlig ved etablert alvorlig hyperlipidemi (før lå jo dosering på 20-40 men nå er man mye tryggere på preparatet).

    Uansett; det viktige blir å bruke et statin som er effektivt tror jeg, fordi dersom det er en familiær hyperlipidemi så er det en alvorlig disponerende faktor for det verst tenkelige utfall, dvs en alvorlig og potensielt livstruende eller sågar dødelig kardiovaskulær hendelse.
    Jeg begynte rett på Lipitor så vidt jeg kan huske, men så kom det noen pålegg fra staten om å bruke billigere typer, da prøvde jeg noe annet som jeg ikke husker navnet på, men tror det begynte på S.
    Bruker 80 mg Lipitor nå.

    Triglyceridnivå er visstnok normalt.

    Morpheus:
    Vet ikke hvordan det er med stoffskiftet, hvordan finner man ut av det?
    Tror det er normalt..

    Hvis søvnapnea har med snorking å gjøre tror jeg ikke det er noe problem, har aldri fått klager.. ;)

    Zimon:
    Vi var nok innom Q10 ett eller annet sted i tråden, jeg har i alle fall lest at man bør ta dette når man går på statiner, så jeg tar en tablett hver dag. Tar også sink, selen, kalsium/magnesium, omega-3, nattlysolje og multivitamin..
     

    zimon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.11.2002
    Innlegg
    1.355
    Antall liker
    85
    Komponenten skrev:
    Zimon:
    Vi var nok innom Q10 ett eller annet sted i tråden, jeg har i alle fall lest at man bør ta dette når man går på statiner, så jeg tar en tablett hver dag. Tar også sink, selen, kalsium/magnesium, omega-3, nattlysolje og multivitamin..
    I see. Vil bare tipse deg og andre her om et nettsted med mye info om om vitaminer og mineraler, inkl. dagsbehov m.m Godt mulig jeg har snappet opp denne linken fra tidligere her i tråden, men skader nå ikke å gjentas: http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/
    "The Linus Pauling Institute's Micronutrient Information Center is a source for scientifically accurate information regarding the roles of vitamins, minerals, other nutrients, dietary phytochemicals (plant chemicals that may affect health), and some foods in preventing disease and promoting health. All of the nutrients and phytochemicals included in the Micronutrient Information Center may be obtained from the diet, but many are also available as dietary supplements.

    Select a nutrient category on the left or search the Micronutrient Information Center for articles on individual nutrients, phytochemicals or foods. "
     

    zimon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.11.2002
    Innlegg
    1.355
    Antall liker
    85
    Lyttet nettopp til et programopptak fra Sveriges Radio som jeg antar også kan være av interesse for andre her. Programbeskrivelse hentet fra : http://api.sr.se/api/rssfeed/rssfeed.aspx?Poddfeed=4015 (der man også kan abonnere på programmets RSS-feed).
    12.05.2009 15:00:00 Fettkosten debatteras. Förvirringen är total. Ingenting går att äta längre. Socker blir man fet och beroende av, kött ger cancer, smör höjer kolesterolet, pasta påverkar blodsockret för mycket och frukten gör dig fet. Allt verkar farligt, men äta måste man ju. Hur ska man bära sig åt? Senaste året har det pågått en het debatt huruvida man ska äta mest fett eller kolhydrater. Allmänläkaren Annika Dahlqvist blev av med sin livslånga övervikt när hon bytte ut bröd och frukt mot smör och kött. Hon mår så bra av sin kost att hon vill omskola hela Sveriges befolkning och göra matrevolution. På andra kanten råder den medicinska expertisen med Livsmedelsverket i täten att äta mindre mättat fett och mer grönt. Dagens Kropp & Själ försöker bringa ordning i råden om vår mat. Kanske finns det mer likheter mellan de olika lägren än man kan tro. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
    mp3: http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/1743856.mp3

    Ligger også på Youtube (eller ”Youtube Akademiet ”om man vil ;) ) som lydopptak i 4 deler
    1 http://www.youtube.com/watch?v=5sGTKBW6RyU
    2 http://www.youtube.com/watch?v=qiIdsEdhJwI
    3 http://www.youtube.com/watch?v=R4fYo77aSjE
    4 http://www.youtube.com/watch?v=X5OTYnMluyg
     

    osan

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    25.03.2004
    Innlegg
    211
    Antall liker
    0
    made4u skrev:
    Sågar diabetesforbundet var en advarende instutisjon mot kostholdsrådene du serverer her, om du spør deg hvorfor dette er svært omstridt så se på mange av bristene i teoriene som absolutt ikke kan henge sammen da kunnskapen ikke er etterprøvbar og slik ikke holder mål.

    PUNKTUM
    Veldig så påståelige denne karen var. Fint at vi har fått fasiten, så slipper vi å lure på hva som er riktig fremover.

    Når det gjelder diabetsforbundet så finner jeg dette svaret på diabeteslinjen

    "Når du skal gå inn i dette må du sikkert også vurdere kostholdet ditt. For mange vil en eller annen variant av kost med lavt innhold av karbohydrater ("lavkarbo") være til hjelp. Det er bare karbohydrater som trenger insulin for å bli omsatt i kroppen. Derfor vil lavkarbo føre til redusert insulinbehov og dermed kunne gi et ekstra vekttap. Dette er imidlertid ikke så lett som det kanskje høres ut, og du trenger sikkert profesjonell hjelp.
    Avslutningsvis vil jeg nevnte at kirurgi også har en plass, selv om det kommer langt ned på lista etter at mye annet er prøvd.

    Kristian Furuseth
    allmennlege
    http://www.diabeteslinjen.no/diabeteslinjen/se_record.php?ID=19268&url=/diabeteslinjen/arkiv.php

    På Facebook så spør de medlemene om erfaringer rundt lavkarbo:

    http://www.facebook.com/topic.php?uid=151030064911164&topic=177

    Når jeg tok opp mitt lavkarboforsøk med fastlegen, så var det først han nevnte at diabetikere har fått feil kostholdsråd i nyere tid. Når ble det slik at man anbefalte så mye karbohydrater til diabetikere som det gjøres i dag? Når insulinsprøyten kom? Da fett ble farlig?
     

    topline

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2005
    Innlegg
    2.103
    Antall liker
    0
    osan skrev:
    Når ble det slik at man anbefalte så mye karbohydrater til diabetikere som det gjøres i dag? Når insulinsprøyten kom? Da fett ble farlig?
    I 1917 kom det ut en bok (som jeg ikke husker tittelen på akkurat nå) med fokus på hva diabetikere skulle spise. Rådene i boka er de samme som dagens "LCHF" kosthold gir. Men så skjedde det noe som du nevner...
     

    KW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2002
    Innlegg
    6.388
    Antall liker
    390
    Sted
    Bærum
    Torget vurderinger
    1
    Hvorfor har du bilde av gulrot i avataren din topline, er det en type som vokser over jorda ;D

    Mvh.KW
     

    topline

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2005
    Innlegg
    2.103
    Antall liker
    0
    KW skrev:
    Hvorfor har du bilde av gulrot i avataren din topline, er det en type som vokser over jorda ;D

    Mvh.KW
    Ja, spiser bare det grønne i enden selvsagt. 8)
     

    KW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2002
    Innlegg
    6.388
    Antall liker
    390
    Sted
    Bærum
    Torget vurderinger
    1
    Paster inn div. utdrag fra en link fra tidlig i denne tråden som nok ikke jeg sjekket den gang.

    Av dr. Brynjulf Barexstein (altså en lege)

    <Fettsyrene forbrennes og omdannes delvis til ketonlegemer. Når man har slike ketonlegemer i blodbanen, heter tilstanden "ketose".
    På den måten vil man i praksis forbrenne kroppsfett raskt, mens muskelmassen ikke blir redusert, slik den ville gjort ved f.eks. faste.
    Målet er jo ikke å slanke vekk muskler, for da går forbrenningen ned, men å redusere mengden kroppsfett.>

    <For friske mennesker er det overhodet ikke skadelig å bruke denne metoden, snarere tvert imot. Det finnes mange urfolk som tradisjonelt har levd på ketotisk kosthold permanent, som f.eks. eskimoer (før) og masaier.
    Sannsynligvis er det naturlig for mennesket å gå inn og ut av slik benign ketose, ifra naturens side, hvor vi opprinnelig hadde vekslende næringstilgang, og ikke den svært uheldige overflod av dårlige matvarer vi utsettes for idag.>


    <Du spør om hvor lenge man kan gå på minimum karbohydrater før kroppen evt vil ta skade av det. Det vil den ikke, forutsatt selvfølgelig at man ikke har noen av de tilstandene jeg nevnte ovenfor hvor man overhodet ikke skal benytte metoden. Mange mennesker lever bevisst på slikt kosthold livet gjennom, fordi de føler seg bedre med det, for å holde kroppsvekten, for å regulere sin diabetes 2 uten medisiner osv. >

    Hentet herfra.
    http://www.lommelegen.no/375619/ketose-og-slanking


    Finnes det noe dokumentert om vektnedgang på lavkarbo (eventuelt i ketose) på tross av kaloriinntak over det daglige bruk?

    Jeg tenker litt på at det på en side jeg var innom for LCHF at en kan spise så mye en vil av f.eks. gulost

    Den (nye) undersøkelsen det ble linket til for kort tid siden, konkluderte jo med at to grupper som fulgte to alternative måter gikk ca. like mye ned over to år med målinger underveis.
    Det sto litt om at den gruppen som ikke fulgte LCHF, dog hadde en viss regulering av daglig kaloriinntak (1500-1800), mens det ikke var nevnt noe om dette i LCHF gruppa ???

    Mvh.KW
     

    topline

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2005
    Innlegg
    2.103
    Antall liker
    0
    KW skrev:
    Finnes det noe dokumentert om vektnedgang på lavkarbo (eventuelt i ketose) på tross av kaloriinntak over det daglige bruk?

    Jeg tenker litt på at det på en side jeg var innom for LCHF at en kan spise så mye en vil av f.eks. gulost

    Den (nye) undersøkelsen det ble linket til for kort tid siden, konkluderte jo med at to grupper som fulgte to alternative måter gikk ca. like mye ned over to år med målinger underveis.
    Det sto litt om at den gruppen som ikke fulgte LCHF, dog hadde en viss regulering av daglig kaloriinntak (1500-1800), mens det ikke var nevnt noe om dette i LCHF gruppa ???

    Mvh.KW
    Tror det er linket til noen undersøkelser tidligere her.
    Det har hvertfall hvert studier med 3 grupper, en på LCHF x antall kalorier, lowfat samme antall kalorier, og LCHF med flere kalorier enn lowfat gruppen. Det mest interessant resultatet var vel at siste gruppe gikk mer ned enn lowfat på mindre kalorier. Se litt på linkene som er lagt ut tidligere om du finner den.
     

    topline

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2005
    Innlegg
    2.103
    Antall liker
    0
    Husker ikke om jeg la ut denne tidligere her, men kan reposte den slik at made4u får noe annet å lese enn kulørte ukeblader. ;D


    A reversal on carbs
    "Fat is not the problem," says Dr. Walter Willett, chairman of the department of nutrition at the Harvard School of Public Health. "If Americans could eliminate sugary beverages, potatoes, white bread, pasta, white rice and sugary snacks, we would wipe out almost all the problems we have with weight and diabetes and other metabolic diseases."

    If you have a perfectly healthy metabolism, the system works beautifully, says Dr. Stephen Phinney, a nutritional biochemist and an emeritus professor of UC Davis who has studied carbohydrates for 30 years. "However, over time, as our bodies get tired of processing high loads of carbs, which evolution didn't prepare us for … how the body responds to insulin can change," he says.

    http://www.latimes.com/health/la-he-carbs-20101220,3,7413326.story
     

    Komponenten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2005
    Innlegg
    7.081
    Antall liker
    6
    Er det noen her som bruker eller har brukt stevia?

    Tror faktisk det var her på HFS at jeg leste om dette første gang, men kan ikke huske at det har vært nevnt i denne tråden.

    Er det noen grunn til å unngå dette på lavkarbo, det inneholder jo 0 karbohydrater?

    Har bestilt en boks i dag og tenkte jeg skulle teste ut dette, det er jo helt utrolig at dette er forbudt som næringsmiddel i Norge, mens f.eks aspartam er tillatt, i Japan er det motsatt.

    http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/stev_reb/art1.htm

    http://www.serwisbb.com/stevia/
     

    topline

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2005
    Innlegg
    2.103
    Antall liker
    0
    Komponenten skrev:
    Er det noen her som bruker eller har brukt stevia?

    Tror faktisk det var her på HFS at jeg leste om dette første gang, men kan ikke huske at det har vært nevnt i denne tråden.

    Er det noen grunn til å unngå dette på lavkarbo, det inneholder jo 0 karbohydrater?

    Har bestilt en boks i dag og tenkte jeg skulle teste ut dette, det er jo helt utrolig at dette er forbudt som næringsmiddel i Norge, mens f.eks aspartam er tillatt, i Japan er det motsatt.

    http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/stev_reb/art1.htm

    http://www.serwisbb.com/stevia/
    Ikke testet Stevia, men bruker sukrin.
    Fåes kjøpt i helsekosten.
    http://www.funksjonellmat.no/sukrin-hvorfor.php
     

    Komponenten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2005
    Innlegg
    7.081
    Antall liker
    6
    topline skrev:
    Komponenten skrev:
    Er det noen her som bruker eller har brukt stevia?

    Tror faktisk det var her på HFS at jeg leste om dette første gang, men kan ikke huske at det har vært nevnt i denne tråden.

    Er det noen grunn til å unngå dette på lavkarbo, det inneholder jo 0 karbohydrater?

    Har bestilt en boks i dag og tenkte jeg skulle teste ut dette, det er jo helt utrolig at dette er forbudt som næringsmiddel i Norge, mens f.eks aspartam er tillatt, i Japan er det motsatt.

    http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/stev_reb/art1.htm

    http://www.serwisbb.com/stevia/
    Ikke testet Stevia, men bruker sukrin.
    Fåes kjøpt i helsekosten.
    http://www.funksjonellmat.no/sukrin-om.php
    Der var også noe ja. Det der har jeg aldri hørt om, men så jo bra ut. Hvorfor er ikke dette mer kjent?
     

    osan

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    25.03.2004
    Innlegg
    211
    Antall liker
    0
    KW: Mulig det er denne undersøkelsen utført av forskere på Stanford?

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17341711

    CONCLUSIONS: In this study, premenopausal overweight and obese women assigned to follow the Atkins diet, which had the lowest carbohydrate intake, lost more weight at 12 months than women assigned to follow the Zone diet, and had experienced comparable or more favorable metabolic effects than those assigned to the Zone, Ornish, or LEARN diets [corrected] While questions remain about long-term effects and mechanisms, a low-carbohydrate, high-protein, high-fat diet may be considered a feasible alternative recommendation for weight loss.


    Gary Taubes har en lang kritisk kommentar av denne og andre studier som sammenligner dietter.

    http://www.garytaubes.com/2010/12/calories-fat-or-carbohydrates/
     

    DIY_dude

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.01.2007
    Innlegg
    1.320
    Antall liker
    74
    Sted
    OSLO
    Torget vurderinger
    9
    Komponenten skrev:
    Er det noen her som bruker eller har brukt stevia?
    Har brukt stevia i mange år. Det er helt kurant på lavkarbo, men det er litt vanskelig å bruke fordi det er så ekstremt søtt og kan gi en litt ekkel smak hvis det overposjoneres. Sukrin er også ok, men er mye mindre søtt igjen.

    Både stevia og sukrin er vel egentlig ganske kjent. Det er bare ikke så mainstream i Norge. Du får kjøpt begge deler i de fleste helsekostbutikker.
     

    Jan-Helge

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    15.06.2007
    Innlegg
    1.183
    Antall liker
    581
    I Japan er Stevia mye brukt som søtningsmiddel, det er et utmerket søtningsmiddel som skulle vært benyttet i mye større grad også i resten av verden (spesielt i USA og Europa).

    Dog er det IKKE slik, og grunnen til det kan man takke bl.a. EU for (i alle fall her i Europa). Dem har ikke godkjent Stevia som søtningsmiddel, selv om all forskning verdt å snakke om tilsier at dem burde det. Det finnes INGEN faglige grunner til hvorfor Stevia ikke skulle vært godkjent, snarere tvert i mot... Dog kommer det til å bli godkjent, men dette vil ta sin gode tid.

    Grunnen er en råtten sukkerindustri, som har alt å tape på at Stevia blir et godkjent søtningsmiddel. Dem kjemer med nebb og klør imot dette, og stiller spørsmålstegn ved hvor heldig Stevia er for helsen. Dessverre benytter de seg av studier som er kjøpt og betalt av dem selv, hvis formål er å bremse det som må komme i lengst mulig grad - nemlig at Stevia blir et godkjent og således et benyttet søtningsmiddel.

    Sukkerindustrien er kynisk i så måte, og viser i dette tilfellet og flere andre til studier INGEN bør lytte til og som sågar ikke har noen faglig tyngde i fagkretser. Studier som kan påvirke det politiske demokratiet og prosessene i EU, der alt skal godkjennes før det blir tillatt osv.

    Men det er fortvilende da, at når alt (og da mener jeg alt) viser seg at Stevia skulle vært godkjent for lengst, så tar denne prosessen en evighet og er en langvarig prosess som drøyer i tid.

    Sukkerindustrien skulle heller fått motbør for hvordan de gang på gang fremlegger dokumentasjon/forskning som er feil fremstilt og rett og slett er kjøpt og betalt for å gagne dem, dog viser sjelden det dem kommer med et riktig bilde... Man må ta et oppgjør med denne bransjen først som sist, ingen ernæringsekspert er glad for det enorme sukkerforbruket som finnes i verden i dag - det har absolutt ingen verdi og sukkerintaket MÅ reduseres. Sukker i seg selv er ikke godt for noe, jeg kan ikke finne ett eneste argument hva sukker skal være godt for - i den form man finner det i søte drikker, snok og mye annet. Sukkeret har absolutt ingen verdi og burde ikke forsvares for noe i verden - at derimot sukkerindustrien klarer å påvirke politikerene og får holde på som dem gjør er direkte skremmende.

    Hadde det vært opp til meg så skulle det blitt satt en ganske så høy avgift på sukker, så den bransjen der gikk mye dårligere og prisen på produkter i den kategorien der spratt opp betraktelig med det resultat at forbruket sank desto mye...
     

    Jan-Helge

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    15.06.2007
    Innlegg
    1.183
    Antall liker
    581
    Sukkerindustrien skulle også fått millionbøter for hver dag de lykkes i å holde igjen Stevia som søtningsmiddel...

    Ønsker Stevia velkommen i markedet jeg, jo før jo bedre.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.300
    Antall liker
    6.685
    Herregud, det er jo bare å droppe å spise så mye dritt det egentlig skulle vært\er sukker i.

    :-*
     

    zimon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.11.2002
    Innlegg
    1.355
    Antall liker
    85
    DIY_dude skrev:
    Komponenten skrev:
    Er det noen her som bruker eller har brukt stevia?
    Har brukt stevia i mange år. Det er helt kurant på lavkarbo, men det er litt vanskelig å bruke fordi det er så ekstremt søtt og kan gi en litt ekkel smak hvis det overposjoneres. Sukrin er også ok, men er mye mindre søtt igjen.

    Både stevia og sukrin er vel egentlig ganske kjent. Det er bare ikke så mainstream i Norge. Du får kjøpt begge deler i de fleste helsekostbutikker.
    Ser at Stevia selges i helsekostbutikker, som feks urtesenteret.no. Men.... det ble ikke godkjent for salg som næringsmiddel i Eu og Norge f.o.m. 2004, iflg http://www.fritthelsevalg.org/htmlsite/resultdet.asp?id=273&type=2. Sistnevnte side ser ut til være fra 2006 eller der omkring gjetter jeg, så ting kan ha endret seg...men ikke om vi skal tro oversikten over søtningstoffer på: http://www.diabetes.no/S%C3%B8tningsstoffer.9UFRvO2X.ips ...?

    Om sukker...mulig denne har vært nevnt før... bra foredrag om sukker og fruktose (og hvorfor vi blir fete): "Sugar: The Bitter Truth : http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
    "UCtelevision | 30. jul 2009. Robert H. Lustig, MD, UCSF Professor of Pediatrics in the Division of Endocrinology, explores the damage caused by sugary foods. He argues that fructose (too much) and fiber (not enough) appear to be cornerstones of the obesity epidemic through their effects on insulin. Series: UCSF Mini Medical School for the Public [7/2009] [Health and Medicine] [Show ID: 16717]"
     

    Jan-Helge

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    15.06.2007
    Innlegg
    1.183
    Antall liker
    581
    emokid skrev:
    Herregud, det er jo bare å droppe å spise så mye dritt det egentlig skulle vært\er sukker i.

    :-*
    Du kan godt se det slik, dog gjør ikke mennesker automatisk det.
     
    N

    nb

    Gjest
    emokid skrev:
    Herregud, det er jo bare å droppe å spise så mye dritt det egentlig skulle vært\er sukker i.

    :-*
    Burde ikke være mer komplisert enn det, nei.
     

    Komponenten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2005
    Innlegg
    7.081
    Antall liker
    6
    made4u skrev:
    I Japan er Stevia mye brukt som søtningsmiddel, det er et utmerket søtningsmiddel som skulle vært benyttet i mye større grad også i resten av verden (spesielt i USA og Europa).

    Dog er det IKKE slik, og grunnen til det kan man takke bl.a. EU for (i alle fall her i Europa). Dem har ikke godkjent Stevia som søtningsmiddel, selv om all forskning verdt å snakke om tilsier at dem burde det. Det finnes INGEN faglige grunner til hvorfor Stevia ikke skulle vært godkjent, snarere tvert i mot... Dog kommer det til å bli godkjent, men dette vil ta sin gode tid.

    Grunnen er en råtten sukkerindustri, som har alt å tape på at Stevia blir et godkjent søtningsmiddel. Dem kjemer med nebb og klør imot dette, og stiller spørsmålstegn ved hvor heldig Stevia er for helsen. Dessverre benytter de seg av studier som er kjøpt og betalt av dem selv, hvis formål er å bremse det som må komme i lengst mulig grad - nemlig at Stevia blir et godkjent og således et benyttet søtningsmiddel.

    Sukkerindustrien er kynisk i så måte, og viser i dette tilfellet og flere andre til studier INGEN bør lytte til og som sågar ikke har noen faglig tyngde i fagkretser. Studier som kan påvirke det politiske demokratiet og prosessene i EU, der alt skal godkjennes før det blir tillatt osv.

    Men det er fortvilende da, at når alt (og da mener jeg alt) viser seg at Stevia skulle vært godkjent for lengst, så tar denne prosessen en evighet og er en langvarig prosess som drøyer i tid.

    Sukkerindustrien skulle heller fått motbør for hvordan de gang på gang fremlegger dokumentasjon/forskning som er feil fremstilt og rett og slett er kjøpt og betalt for å gagne dem, dog viser sjelden det dem kommer med et riktig bilde... Man må ta et oppgjør med denne bransjen først som sist, ingen ernæringsekspert er glad for det enorme sukkerforbruket som finnes i verden i dag - det har absolutt ingen verdi og sukkerintaket MÅ reduseres. Sukker i seg selv er ikke godt for noe, jeg kan ikke finne ett eneste argument hva sukker skal være godt for - i den form man finner det i søte drikker, snok og mye annet. Sukkeret har absolutt ingen verdi og burde ikke forsvares for noe i verden - at derimot sukkerindustrien klarer å påvirke politikerene og får holde på som dem gjør er direkte skremmende.

    Hadde det vært opp til meg så skulle det blitt satt en ganske så høy avgift på sukker, så den bransjen der gikk mye dårligere og prisen på produkter i den kategorien der spratt opp betraktelig med det resultat at forbruket sank desto mye...
    "Grunnen er en råtten sukkerindustri, som har alt å tape på at Stevia blir et godkjent søtningsmiddel. Dem kjemer med nebb og klør imot dette, og stiller spørsmålstegn ved hvor heldig Stevia er for helsen."


    Det er jo mildt sagt absurd at sukkerindustrien stiller spørsmålstegn ved hvor heldig Stevia er for helsen, med tanke på produktet de selv selger..

    Enig i det du skriver, stevia burde erstatte både sukker og kunstige søtningsmidler i mange produkter, det er rett og slett utrolig at det er forbudt i EU og Norge, på den annen side, med mitt syn på EU er det vel helt naturlig...

    Jeg har i alle fall bestilt meg en boks nå, det må selges som munnskyllemiddel, da er det lov.. :-\


    Nå kan man jo spise ting det skulle vært sukker i Emokid, uten å bekymre seg, ikke minst med tanke på unger vil det jo være en fordel, de er stort sett ganske glad i søtt.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.300
    Antall liker
    6.685
    Ja, når det er blitt hypet opp at smågodt og cola og sjokolade er superfest og moro.

    Jeg kjenner barn som heller tar seg en nepe, pun intended.

    Jeg har sett passet barn som heller ville ha banan og eplebiter enn sjokolade, for banan og eple hadde de nesten ikke kjennskap til :eek: .
     

    topline

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2005
    Innlegg
    2.103
    Antall liker
    0
    emokid skrev:
    Herregud, det er jo bare å droppe å spise så mye dritt det egentlig skulle vært\er sukker i.

    :-*
    Så kan man jo minne om at alle karbohydrater blir omgjort til sukker i kroppen.........med unntak av fiber da... ;)
     

    Jan-Helge

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    15.06.2007
    Innlegg
    1.183
    Antall liker
    581
    Så kan man jo minne om at alle karbohydrater blir omgjort til sukker i kroppen.........med unntak av fiber da...
    Hva mener du med dette?

    Er ikke slik at jeg kan noe om ernæring og ikke vet hvordan kroppen fungerer, men det blir da en difus måte å forklare alt på dette og jeg ser ikke hva du vil frem til?

    Er forøvrig en mer "tungvint" prosess, dersom fett og proteiner skal omgjøres til "sukker" i kroppen også...

    Cellene nyttegjør seg hverken av karbohydrater, fett eller proteiner slik man får dem inn via maten - dessuten blir det unøyansert å si at kroppen omgjør noen av delene til sukker (i alle fall ikke slik mange tenker på dette).
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.300
    Antall liker
    6.685
    Du skjønner at Toplines forklaring av hvordan kroppen behandler ernæring er mye enklere i en verden der han kan beskrive og forklare f.eks bananer = like kjipt som Cola.

    Dette er selvfølgelig bare piss.

    Prøv en diett på fersk frukt og grønnsaker i sin hele form.

    Så prøver du en på muffins og brus.
     
    N

    nb

    Gjest
    emokid skrev:
    Du skjønner at Toplines forklaring av hvordan kroppen behandler ernæring er mye enklere i en verden der han kan beskrive og forklare f.eks bananer = like kjipt som Cola.
    Kjipere, faktisk - banan har 18g karbohydrater pr 100g i følge google. Cola har tross alt bare litt under 11g. En banan uten skall er vel kanskje 150g, så da blir det slik at to bananer = en halvliter cola.

    Skeptisk.

    (usikker på om det oppgitte næringinnholdet pr 100g banan er med eller uten skall)
     

    topline

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2005
    Innlegg
    2.103
    Antall liker
    0
    made4u skrev:
    Så kan man jo minne om at alle karbohydrater blir omgjort til sukker i kroppen.........med unntak av fiber da...
    Hva mener du med dette?

    Er ikke slik at jeg kan noe om ernæring og ikke vet hvordan kroppen fungerer, men det blir da en difus måte å forklare alt på dette og jeg ser ikke hva du vil frem til?

    Er forøvrig en mer "tungvint" prosess, dersom fett og proteiner skal omgjøres til "sukker" i kroppen også...

    Cellene nyttegjør seg hverken av karbohydrater, fett eller proteiner slik man får dem inn via maten - dessuten blir det unøyansert å si at kroppen omgjør noen av delene til sukker (i alle fall ikke slik mange tenker på dette).
    Alle karbohydrater som sukker og stivelse brytes ned i kroppen til monosakkarider (= glukose = sukker) som kroppen bruker til energi.
    Det er grunnen til at enkelte er så antikarbo, - sluttproduktet i kroppen er sukker enten vi snakker om rent sukker eller stivelse. Forskjellen er at stivelse må spaltes ned mens sukker går rett inn i blodet. Vi får saktere blodsukkerstigning når karben først må spaltes for å bli tatt opp.

    Men en frisk kropp er selvsagt designet for å håndtere visse mengder karbo, det er overinntaket som er problemet. (hva man nå velger å definere som "for mye").

    EDIT: fett kan ikke omgjøres til sukker i kroppen, leveren danner ketonlegemer som energi fra fett.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.300
    Antall liker
    6.685
    topline skrev:
    Men en frisk kropp er selvsagt designet for å håndtere store mengder karbo, det er overinntaket av prosesserte og raffinerte karbo som er problemet.
    ;)
     

    DIY_dude

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.01.2007
    Innlegg
    1.320
    Antall liker
    74
    Sted
    OSLO
    Torget vurderinger
    9
    Helsekostbutikkene benytter seg av et lite smutthull; Det er lov å selge stevia til dyr. På den siste boksen med stevia jeg kjøpte sto det noe sånt som "for de som liker å bake og lage smoothies til kjæledyrene sine". Lol.


    EDIT: Rettet opp trykkfeil
     

    DIY_dude

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.01.2007
    Innlegg
    1.320
    Antall liker
    74
    Sted
    OSLO
    Torget vurderinger
    9
    emokid skrev:
    Prøv en diett på fersk frukt og grønnsaker i sin hele form.
    En slik diett passer kanskje for noen, men langt ifra alle. Vi er ganske ulike på innsiden, og individuell tilpasning av kosthold er høyst nødvendig. Selv får jeg fryktelige problemer med blodsukkeret på en slik diett, og er nødt til å legge til en del animalsk fett og proteiner. Min kropp er i alle fall ikke laget for å håndtere større mengder karbohydrater. Det hjelper dessverre ikke om de kommer fra frukt.
     

    zimon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.11.2002
    Innlegg
    1.355
    Antall liker
    85
    DIY_dude skrev:
    Helsekostbutikkene benytter seg av et lite smutthull; Det er lov å selge stevia til dyr. På den siste boksen med stevia jeg kjøpte sto det noe sånt som "for de som liker å bake og lage smoothies til kjæledyrene sine". Lol.
    He he he, festlig! Burde vel bestille bare for å få en slik boks :D
     

    Komponenten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2005
    Innlegg
    7.081
    Antall liker
    6
    DIY_dude skrev:
    Helsekostbutikkene benytter seg av et lite smutthull; Det er lov å selge stevia til dyr. På den siste boksen med stevia jeg kjøpte sto det noe sånt som "for de som liker å bake og lage smoothies til kjæledyrene sine". Lol.


    EDIT: Rettet opp trykkfeil
    Jeg kjøpte fra noen som solgte som "munnpleiemiddel".. det er visst også lov.. ;)

    MEN, jeg må si at smaken ikke falt i smak for å si det sånn. Det var en kunstig ettersmak som hang lenge i og som jeg synes var ubehagelig, så tviler på at jeg kommer til å bruke dette mye..
    Mulig ettersmaken kan kamufleres i enkelte retter, men prøvde å koke kakao, og den ble ikke bra..

    Kanskje bedre å teste ut sukrin.
     

    Sting

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    16.01.2007
    Innlegg
    637
    Antall liker
    73
    Sted
    Sola
    Torget vurderinger
    14
    For meg har faktisk det beste vært å venne seg av med søtsmak. Tar litt tid men det går, nå synes jeg søtt ikke er så godt lenger. Cola light smaker enormt søtt nå..
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn