Topline sa;
myndighetene er på villspor nok en gang med anbefalingene sine.
Hva mener du? Og ikke minst, når var dem på villspor sist?
Den uttalelsen ligner ikke noe, rett og slett for dum. Er mange grunner til det, og her kommer noen av dem:
For det første er det ikke norske myndigheter det er snakk om, rådene dem tar utgangspunkt i og tilpasser norske forhold er internasjonale med tunge aktører som f.eks. WHO (Verdens helseorganisasjon) bak seg, rådene baserer seg på bred enighet i fagmiljøet om hva som til enhver tid er de beste kostholdsrådene man kan komme med.
At det dog virker som om det er mer uenighet enn det faktisk er i fagmiljøet kan man takke medier for, samt ikke minst den kommersielle livsstilsindustrien som er tjent med at det hersker forvirring og at bildet skal se mest mulig komplekst ut, da er det også mer forvirrende å orientere seg i rådene man får fra forskjellige kanter - som igjen åpner for at folk kan tro både det ene og det andre (uavhengig av hvor faglig riktig eller uriktig det måtte være).
Ca. hvert fjerde år utarbeides det internasjonale rettningslinjer, da ernæringslære er et komplekst fagfelt som inkluderer de fleste retninger innen legevitenskapen (alt fra eksperter på hud til tannleger og dem som kan om hjernen samt indremedisinere etc.) må dem derfor opprette ekspertgrupper som skal samle all informasjonen fra alle kanter, for så å sette det sammen til hva som til enhver tid er det faglig mest riktige. Altså, dem former retningslinjene for et optimalt kosthold som rådene vi mottar baserer seg på. I det norske kostholdet (med vår matkultur) kan dog rådene variere kontra råd f.eks. noen asiatiske land sine myndigheter kommer med. Grunnen til at rådene er varierende er fordi forskjellige matkulturer har forskjellige utfordringer, både med tanke på hva dem spiser samt ikke minst sykdom og mange andre faktorer. Men for å forklare det hele enkelt, Japan ligger i verdenstoppen i forbruk av fisk, dem trenger dog ingen råd om å spise mer fisk da dem jo har sine utfordringer. Land i Asia er generelt flinkere enn oss til å spise frukt og grønt, dem spiser nok av det og trenger ikke råd om å øke dette forbruket, slik man får i norge med rette... Dog baserer rådene seg like fult på de internasjonale retningslinjene der er bred enighet om - at du således angriper helsemyndighetene er derfor et grovt bomskudd i seg selv, for det du angriper er et fagmiljø som helhet som er veldig samstemt i sine anbefalinger.
Se f.eks. hva sykehus verden over driver med og anbefaler, det er ikke høyst omstridt alternativ rådgivning som det du snakker så varmt om. F.eks. snakker du om kostholdet du predikerer som det fortreffelige for diabetikere, spør deg så derfor hvorfor nettopp diabetesforbundet gikk ut og advarte mot kostholdsrådene du taler så vell om, for så skjedde jo...
En annen ting er at slike som deg, viser til hvor feil myndighetene tar hver gang noe endres. Å triumfere med slikt blottlegger bare din kunnskapsløshet om dette, og det viser bare så indelig vell at du ikke kjenner fagmiljøet og vet hvor samstemte dem er i rådene som gir. Dessuten glemmer du totalt en vesentlig ting, nemlig det faktum at det ikke er et nederlag hver gang en endring skjer. Snarere heller er det et fremsteg, som viser at man har tilegnet seg ny viten man kan justere anbefalingene etter - slike justeringer har alltid forekommet og slik vil det også alltid være.
En annen faktor som er vesentlig når de internasjonale retningslinjene skal utarbeides er denne, nemlig at alle som vil påvirke hvordan retningslinjene skal bli, ja dem har mulighet til å komme med sine uttalelser som igjen blir vurdert. Utarbeidelse av retningslinjene er altså en vurdering av hva som er positivt og negativt, for alle matvaregrupper samt undergrupper av disse har sine positive og negative egenskaper - man skal altså finne en vei gjennom alt dette basert på nær sagt alle fagfelt innen legevitenskapen. Det er omfattende!!
Du og dine meningsfeller gir dog blanke i hva fagmiljøet kommer frem til, og hoster til stadighet opp argumenter som kan være positive sett fra deres ståsted - helheten lukker dere dog blindt øynene for da dere hoder kjeft så det holder om alt som ikke støtter opp under det dere ser på... Men det er jo lett å la seg blinde, for dere opplever jo vekttap og da MÅ det nødvendigvis bety at det dere driver med representerer det optimale kosthold også (noe dere tar helt feil i, da det parameteret alene bare er med på å blende dere og skape forvirring).
Visste du f.eks. at leiren deres er blandt de sterkeste pådriverene for å endre kostholdsrådene? Likevel har dere IKKE fått gjennomslag, og det er basert på faglige grunner - er også derfor sykehusene (verden over) praktiserer helt andre råd - de har sågar advart mot den kommersielle alternativretningen din tankegang heller mot (ikke uten grunn).
Det er bare gjennomsyret manipulert hele dritten du kommer med, tipper du er blendet av en eller annen grunn - mulig du har gått ned en del i vekt med de rådene. Jeg forstår da at du er blendet og engasjert, slik enhver som har hatt suksess på en eller annen kur er det av kuren vedkommende lykkes med - men det betyr slettes ikke at kuren vedkommende har benyttet representerer et optimalt kosthold. Snarere kan den representere ett mer usunt kosthold med klare mangler og negativ påvirkning, rett og slett fordi mange råd er mer ensformige enn hva dem optimalt burde være.
Dere snakker mye om poteten som fetende, det er helt forstokket og et manipulert bilde da den ikke er noen problem - og det skal jeg vise til med mitt neste innlegg som er et innlegg jeg skreiv for mange år siden. Mer enn noe brukes poteten som eksempel her i landet da den har hatt en viktig rolle i vår mattradisjon, og dem som er dine meningsfeller (Fedon Lindberg samt andre) får MASSIV mediaoppmerksomhet (reklame) av å angripe den helt feilaktig sett i et overvektsperspektiv - og da er debatten i gang da det jo får fagmiljøet til å protestere høylytt... Dessverre hiver media seg på, og hysteriet er i gang og noen (som deg9 oppfatter budskapet og tror det hersker vill uenighet (som det ikke er) og Fedon Lindberg tjener godt i kjølevannet av at mennesker ikke klarer å orientere seg i alle rådene som kommer.
Det er en grunn, og en grunn alene, til at man er nødt til å ha ernæringsmyndigheter. Og det er fordi uten dem, så hadde man ikke hatt ide om hvordan man skulle klart å styre kostholdet i riktig retning - dessuten kommer det så mange varierende råd fra forskjellige kanter (kommersiell slanke/livsstils-industri) at det ville vært en jungel uten like å orientere seg i, dersom man skulle fått motstridende råd fra alle kommersielle aktører som er der ute - dem er altså ment for en korrigering på hva som er riktig med tanke på best mulig ernæring og at ikke kommersiell livsstilsindustri skal gjøre det hele til en fullstendig uoversiktlig jungel.
Dessverre har alle alternative kommersielle råd sine tilhengere, er sågar leger som anbefaler folk pulverkurer (som om det er godt for noe, kurene har sågar skemmende elendig statistikk for hva som er deres mål, nemlig vektreduksjon - likevel taler sågar leger "såkalte eksperter" varmt om kurene de tjener penger for å være talerør for).
Ikke alle såkalte eksperter er det, Fedon Lindberg som er mest kjent her til lands f.eks., han prostituerer seg rett og slett - solgt seg som han har gjort til kommersiell livsstilsindustri som han tjener godt på. Faglig, hva gjelder kosthold, hadde han strøket med glans i grunnleggende ernæringslære (noe dem som kan faget også sier rett ut). Dessuten kan han bare ett fagfelt som lege, indremedisin, og det gir han på ingen måte en posisjon som gjør at han kan peile rett i et terreng som sågar er vanskelig for ekspertgrupper sammensatt av mange fagfelt innenfor legevitenskapen å orientere seg i.
Dem som ville endre retningen av anbefalingene mot den livsstil du snakker om, dem prøvde på det og har prøvd i mange år - men de når rett og slett ikke frem da sett fra et faglig ståsted kan man ikke komme med slike anbefalinger.
Så slutt å villede med den høyst omstridte og alternative livsstilen din, sykehus verden over advarer mot rådene og det samme gjør flere tunge aktører (ikke bare i Norge hvor Fedon og Dag Viljen har fått mange til å kjøpe bøkene/bladene deres, men også internasjonalt - er mange land tankegangen er nær fremmed i da de ikke har hatt sin Fedon og media ikke har kastet seg over tullet - dog har lavkarbo blitt stort i Skandinavia og USA hvor man finner mange overvektige som er villig til det meste for å bli kvitt sine ekstra kilo.)
Men heldigvis er motefenomenet mer og mer dødende, Bl.a. er ikke Fedon og Atkins sine teorier så populære mer, foruten i lukkede forum for lavkarbohydrattilhengere som tar av noe eller har tatt av og som dermed tror at lavkalorikuren (for det er det lavkarbohydratkurer egentlig er) betyr at dete r et optimalt kosthold.
Du tar så feil... Men desverre kommer det (som til alle tider) en ny mote-kur som igjen myndighetene må gå ut og advare mot - slik har det alltid vært, og slik vil det alltid være...