Espen L sitt system.

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • T

    Tittentei

    Gjest
    Tittentei,

    Igjen blir jeg litt usikker på hvordan jeg skal tolke ditt innlegg. Jeg leser deg litt som at du på den ene siden forklarer at det ikke er noen uenighet mellom oss og at vi snakker forbi hverandre, men så leser jeg det også slik at du sår tvil om min opplevelse og beskrivelse av den sett i forhold til fysikkens lover.

    Jeg hadde tenkt å la det hele passere og la saken ligge basert på det første, men setter ikke noe særlig pris på å ikke bli trodd eller forsøkt belært om fysiske lover jeg selv kjenner til for å bli forklart hvorfor det jeg sannferdig har fortalt ikke kan stemme. Det er også dette jeg kaller å undervurdere.

    Så sånn for å oppsummere til slutt vil jeg da si at Audio Physic Terra (en subwoofer som senere byttet navn til Rhea) har 2x10" i en lukket kasse og 300W forsterker i følge spesifikasjonen fra produsenten kan spille helt ned til 5Hz -6db dog uten at jeg kjenner til max SPL. Jeg kan også skrive under på en selvopplevd erfaring med samme produkt hvor vi målte den til å spille ned til 5Hz uten at jeg bet meg merke i lydtrykket. Vi ville dog bitt oss merke i om vi satt i en romnode. Det gjorde vi definitivt ikke. Med hensyn til opplevd SPL kan jeg fortelle at buksebena min levde sitt eget liv selv om ørene ikke var i stand til å fortelle at såvidt lave frekvenser var i utfoldelse. Da det hørtes helt tyst ut selv om buksebena vibrerte og man kjente frekvensene på kroppen. Hva SPL var vet jeg dog ikke. At det kan være frekvenser over 5Hz som har medført at jeg kjente dette på kroppen og at buksebena vibrerte skal jeg ikke argumentere for eller i mot. Det kan selvsagt ha vært slik og at SPL ved denne frekvensen var langt høyere enn ved 5Hz. Det som er et faktum er at vi målte ned til 5Hz i samme øyeblikk. Dersom du bestrider en slik erfaring blir jeg straks mindre interessert i å legge saken død fordi dette faktisk er reelt og jeg ønsker da å finne ut hvordan.

    Mvh
    Roysen
    Det er ikke noe å tolke. Jeg bruker opplysningene du har gitt til å analysere logisk og komme med konklusjon basert på analysen. Den er såpass detaljert at det ikke bør være noe behov for å tolke, siden jeg prøver å vise hvert trinn i analysen så du eller andre kan luke ut logiske brister om de er der.

    Alt i innlegget ovenfor tilsier at vi er helt enige.



    Du postet link til Stereophile, og der er max spl ved 10 Hz gitt til 98dB. Hvis dette er på 1m, slik det var vanlig å måle subwoofere tidligere, så vil en avstand på 3 meter gi 9dB tap, så da har man bare 89dB igjen ved 10 Hz. En annen ting er at responsen vil være avtagende, så garantien her er at du har man får mindre output ved 5 enn 10 Hz. Siden max output ved 5 Hz ikke er gitt, så må man dedusere at output der er lavere basert på produsentens oppgitte maks-verdi ved 10 Hz.

    Når man måler SPL under 20 Hz, så begynner det å bli vanskeligere og vanskeligere å få presise målinger jo dypere man vil måle. Det kreves tungt måleutstyr for valide målinger ned mot 5 Hz. Hvis målingene deres viste mer output enn max oppgitt SPL (ved 10 Hz) på 5 Hz fra lytteposisjon, så vil det være naturlig å tro at måleutstyret kan ha vist feil.

    Grunnen er ganske enkelt at den verken har membranareale, hornladning eller slaglengde til å reprodusere 5 Hz ved høy SPL, og dette er heller ikke noe produsenten hevder den kan gjøre hos Stereophile: De sier max SPL ved 10 Hz er 98dB.

    At den reproduserte 5 Hz tror jeg på, men ikke ved høyt nivå. Du ser jo selv hvor lite nivå man får av 4 stk 18" med 33.7mm slaglengde (faktisk 44mm om man aksepterer økt forvrengning etter xmax), men innenfor xmax får jeg bare 99dB på 1m. Hvordan skal da 2x10 med mindre slaglengde kunne gi mer ved 5 Hz?

    Det jeg sier, er at HVIS du ønsker (1) dynamisk headroom på f.eks. 20dB, (2) SPL på f.eks. 100dB og beholde nivå +-3dB ned til 5 Hz, så kreves en vanvittig luftpumpe, og to QSub 18 vil ikke klare dette.

    Med det sagt, så vil høyst sannsynlig to QSub18 prestere bedre enn mine 4 LMS Ultra, og som basshode er jeg er veldig fornøyd med 2, så da regner jeg med at du som sikkert ikke er opptatt av å kjøre bassen hot slik jeg er vil bli fornøyd med to av dem! Men man kan ikke forvente seg nivå ned til 5 Hz med mye dynamikk og SPL, da vil man bli skuffet med to QSub18. That is all.

    Det hele begynte med at du argumenterte mot meg, da jeg sa at selv ikke 4x18" ville være nok til å reprodusere 5 Hz med dynamikk og nivå. Se her:

    For å få spesielt med dynamikk, output og lav forvrengning ned til og under 5 Hz kreves mer enn 4x18".
    Nei, det fungerer fint med f.eks. 2x10". Sjekk ut Audio Physic Terra. Den har 2x10" med 300W forsterker. Den spiller helt ned til 5Hz -3db.

    ....
    Her er essensen, du hevdet at min påstand var feil, og at dette kunne gjøres med 2x10". Jeg mener å effektivt ha bevist at det er fysisk umulig.

    Min definitive anbefaling for lavest forvrengning er å øke membranarealet og la slaglengden være så liten som mulig.

    Mvh
    Roysen
    Helt enig! Det er derfor jeg lurer på hvorfor du vil ha to QSub18 fremfor en drøss av mindre excursion drivere med høy sensitivitet? Xmax på Qsub18 er nok høy, så dette er et plassbesparende alternativ som er rigget ut fra høy ytelse i moderat form. Jeg har selv valgt lang slaglende for å holde antallet nede, siden jeg ikke har plass til mange. Da har jeg måttet velge driveren med de beste egenskapene og lang slaglengde.

    Hei du! Hvis det er av interesse å høre litt forskjellige DIY oppsett kan du jo begynne med å svinge innom meg, det er jo bare et steinkast unna. Et oppsett som er bra på å skrangle;)
    Dette vil som du vet jeg også! :) Og du skal hit, så fort jeg har fått ferdig ting! ;D Alt står som du ser på halv tolv her, mens jeg befinner meg ute i snekkerboden.

    Hei Tittentei
    Er svært lite interesert i om det spiller ned til 5Hz eller 10Hz, men derimot om du har utklinging i systemet ditt, om bassen din er integrert godt i resten av systemet ditt osv.... og ikke minst så er jeg veldig spent om jeg hører noen resonanser fra de store kassene dine som du lager selv og om rommet ditt spiller på lag med disse. For meg er det knekkende likegyldig som sakt om det er 10Hz eller 5 Hz det spiller ned til. Det er den totale lydopplevelsen jeg er ute etter og som gir meg trivsel og god troverdighet på det jeg hører når jeg lytter på musikk. Er også veldig følsom på hvordan mine ører liker mellomtonen og toppen i et system så spennende skal dette bli. Etter alle disse årene jeg har holt på med denne flotte hobbyen og alle de stuene og rommene jeg har hvert i så synes jeg fortsatt det er gøy og lytte til systemer hos andre som går en litt annen vei en meg selv noe som jeg blant annet trur du har gjort etter hva jeg kan se å lese.
    Ps! da sender du en PM når systemet er oppe å går.
    Vi hørs
    Mvh: Espen
    Suverene greier, da skal vi få til det. :) Nå har du sett skrekken, så skal du få høre den også. :) Jeg er en tuklemann og slow learner, men er overbevist om at jeg skal få det bra til, ellers hadde jeg aldri lagt denne innsatsen og porsjonen grunker i det.
     
    Sist redigert:

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    Ok, jeg forstår hvor du vil. Der hvor vi ser ut til å ha mistet hverandre er når du skrev "for å få spesielt med dynamikk, output og lav forvregning". Du spesifiserer ikke her hva du mener med "spesielt" og når jeg da leste dette la jeg selvsagt min egen tolkning til hva du mente. Dette åpnet for at vi hadde ulikt utgangspunkt - noe som igjen førte til misforståelse når vi egentlig var enige.

    Mvh
    Roysen
     
    T

    Tittentei

    Gjest
    ^ Det er fort gjort å snakke forbi hverandre. :)

    En annen ting: Tankene dine rundt integrasjon av subwoofere bør definitivt prøves av Espen. Hvis disse htt går til 26 Hz, så vil det være lurt å prøve å integrere den der, bare for å se om han liker dette bedre enn overlapp fra rundt 50 Hz (hvis ikke han har mulighet for å høypasse htt). Den vil da knapt puttre og gå, men gjøre en god jobb med det den får servert. Har du noe koll på avrullingen i htt hans? Han bør jo sette lavpassfilteret på subwooferen slik at de summerer i xover med pårulling av sub.

    Hva er egentlig vitsen?
    Det kan du si. Det finnes knapt filmer med dypbass så lavt som ved 10-15 Hz. Og personlig blir jeg bare kvalm og uvel av den type bass og det er svært vanskelig å unngå resonanser/klirring av møbler i rommet. I lengden kan forøvrig ekstrem dypbass være helsefarlig.

    Jeg har prioritert mellombass i hifi anleggene og det ruller av ved 30 Hz. Det er dog kanskje litt tidlig for de som hører mye moderne syntetiske musikk, men den musikken står ikke spesielt på tapeten her. To each to his own.
    Dyp bass helsefarlig? Interessant. Har du lyst til å skrible litt om dette eller henvise til ressurser?

    Dine 6 x 2226 gir nok fart og spenning > 30 Hz.

    Siden vi har samme drivere, så kan jeg jo poste litt trivia her. Dette er nærfeltsmålinger av 1 stk 2226 i lukket kasse.

    Estimater over 122L tom 60L @ 1m.



    Faktiske nærfeltsmålinger av 122L, 80L og 60L uten demping (sandsekker benyttet for å redusere volum).



    Dette resultatet var overraskende for meg. Så overraskende at jeg bygget 42L. Her er nærfeltsmåling med og uten to ikea-dyner. Rød med demping, blå uten. For et stort løft i bunnen, pluss mer lineæritet gjevnt over, og spess den stygge dippen pga kasseresonnans @ ~550 Hz med dyner, skal si de ble. 19kr a pop! ;D

    Pukkelen ved 45 Hz var ikke tilstede i den store kassen tom. 60 L, så den må være resultat av noe med den nye konstruksjonen.



    Men, dette er Espens tråd, haha.
     
    T

    Tittentei

    Gjest
    Hva er egentlig vitsen?
    Det kan du si. Det finnes knapt filmer med dypbass så lavt som ved 10-15 Hz. Og personlig blir jeg bare kvalm og uvel av den type bass og det er svært vanskelig å unngå resonanser/klirring av møbler i rommet. I lengden kan forøvrig ekstrem dypbass være helsefarlig.

    Jeg har prioritert mellombass i hifi anleggene og det ruller av ved 30 Hz. Det er dog kanskje litt tidlig for de som hører mye moderne syntetiske musikk, men den musikken står ikke spesielt på tapeten her. To each to his own.
    Kom jeg over ett bilde av Q sub innvendig

    Vis vedlegget 280202

    Espen L
    Ser ut som om elementene er basert på TC Sounds sine. Absolutt ikke noe dumt utgangspunkt!

    Skal bli morsomt å fortsette der vi slapp. :)


    Geir Arne
    Jepp, dette ser veldig ut som TC Sounds. Thilo kan sakene sine.

    Samme magnet, basket, gummiring rundt magnetene, terminalene og ikke minst TC Sounds patenterte system for montering av basket og motor vha skruer.

    Og et fantastisk utgangspunkt vil nå jeg si. :)
     

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    Kom jeg over ett bilde av Q sub innvendig

    Vis vedlegget 280202

    Espen L
    Ser ut som om elementene er basert på TC Sounds sine. Absolutt ikke noe dumt utgangspunkt!

    Skal bli morsomt å fortsette der vi slapp. :)


    Geir Arne
    Jepp, dette ser veldig ut som TC Sounds. Thilo kan sakene sine.

    Samme magnet, basket, gummiring rundt magnetene, terminalene og ikke minst TC Sounds patenterte system for montering av basket og motor vha skruer.

    Og et fantastisk utgangspunkt vil nå jeg si. :)
    Mener å huske at jeg har hørt at elementene blir laget i Israel? Kan det stemme?

    Mvh: Espen
     

    ganilsen

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    14.02.2008
    Innlegg
    2.171
    Antall liker
    670
    Sted
    Porsgunn
    Torget vurderinger
    4
    Mener å huske at jeg har hørt at elementene blir laget i Israel? Kan det stemme?

    Mvh: Espen
    Du tenker nok på elementene i høyttalerne dine, iallefall bass og mellomtone. Ikke noe dumt utgangspunkt det heller. ;)


    Geir Arne
     

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    Mener å huske at jeg har hørt at elementene blir laget i Israel? Kan det stemme?

    Mvh: Espen
    Du tenker nok på elementene i høyttalerne dine, iallefall bass og mellomtone. Ikke noe dumt utgangspunkt det heller. ;)


    Geir Arne
    oki :) Ja kan ha vært det jeg hørte Geir Arne.
    Subben er nå ankommet Oslo så hold av fredag noen timer på Lørdag + Søndag om en uke Geir Arne :)

    Mvh: Espen L
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    Jeg har lyst til å vende tilbake til Espens utgangspunkt og ønske for hva det er han vil oppnå. Det må være det viktigste her. Espen har jo et par Magico Q3 som utgangspunkt. Han har vel egentlig ikke nevnt at han på noen måte er misfornøyd med bassløsningen det gir. Hans forrige høytalere var et par Burmester B80. Dette er også et par høytalere som vel har både frekvensrespons, dynamikk og max SPL nedover i bassområdet i samme klasse og kategori som Q3 selv om jeg nok ville holdt en knapp på Q3 i forhold til kvalitet. Det jeg dog legger merke til er at Espen har valgt fornuftige høytalere i forhold til romstørrelsen og at det kompromisset han foretar seg i dette valget sammenlignet med om han hadde et større rom og valgt toppmodellene til Burmester eller Magico først og fremst kanskje ligger i nettopp bassen. Når han da likevel velger disse høytalerne er det nok med en klok forståelse av hvordan rommet har en betydning for integreringen av høytalerne og kvaliteten av bassen.

    Når jeg da også ser at Espen velger å prøve først en stk. Burmester S8 til sine B80 og så en stk. QSub-15 til sine Q3 faller dette inn under samme kategori. Espen vet at ved å gå for noe mer voldsomt vil det sannsynligvis ikke integrere så godt i det rommet han har med de høytalerne han har. Det er derfor også med litt skepsis jeg ser at Espen får råd fra andre omkring løsningene de har i sine DIY systemer som medfører voldsomme bassløsninger med enorme membranarealer og slaglengde i kjempekasser for å gi gedigent bassoutput i et frekvensområde som Q3 allerede spiller. Jeg lurer da litt på hvordan det da er tenkt at det skal integreres med Q3? Slik jeg ser det er Espen på veg inn i den eneste farbare veien med den ene QSub-15 evt med en til som forlenger frekvensresponsen av Q3 helt naturlig nedenfor der de allerede spiller med et mye mer bedskjedent mål enn de systemene han blir anbefalt å lytte til som forbilder.

    Men det er nå meg om det............

    Mvh
    Roysen
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    Kom jeg over ett bilde av Q sub innvendig

    Vis vedlegget 280202

    Espen L

    Ser ut som om elementene er basert på TC Sounds sine. Absolutt ikke noe dumt utgangspunkt!

    Skal bli morsomt å fortsette der vi slapp. :)


    Geir Arne
    Jepp, dette ser veldig ut som TC Sounds. Thilo kan sakene sine.

    Samme magnet, basket, gummiring rundt magnetene, terminalene og ikke minst TC Sounds patenterte system for montering av basket og motor vha skruer.

    Og et fantastisk utgangspunkt vil nå jeg si. :)
    Mener å huske at jeg har hørt at elementene blir laget i Israel? Kan det stemme?

    Mvh: Espen
    Q7: "The drivers start life in Israel, are shipped to England, back to Israel, and then to the US. The drivers are designed for maximum magnetic field strength in the gap, low moving mass, and minimal inductance. In addition, Magico has also gone to extreme lengths to minimize eddy currents in the drivers. Eddy currents impede the motion of the voice coil by creating magnetic forces that oppose the voice coil’s motion. Eddy currents are so effective in slowing down moving objects that train brakes are based on the phenomenon. One way of reducing eddy currents is by fully saturating the iron in the motor. If the iron is saturated, magnetic flux cannot be induced in the iron, and thus no opposing magnetic force is generated. Magico found just one facility in the world that could saturate the iron in the driver motors to their specification, and it happened to be in England. The drivers start life in Israel, are shipped to England, back to Israel, and then to the US. Magico’s Web site shows a pair of plots comparing the saturation of its 10" woofer with a “high-end” woofer."

    Mvh
    Royseb
     
    Sist redigert:

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    Hei, Espen.

    Basert på kommentaren din ovenfor til Tittentei omkring temaet 10Hz og 5Hz etc tror jeg du kanskje ikke har oppfattet hvor jeg vil med mine anbefalinger, men dersom du synes det er knekkende likegyldig skal jeg stoppe her. eg ville anta at det man ønsker er et av to. Enten ønsker man imponatoreffekter og masse action a la en hjemmekinosubwoofer. I så fall er det relativt enkelt å sette opp subwooferen. Det andre alternativet er at subwooferen er ønsket å bidra til en opplevelse av større realisme i musikkrepresentasjonen. Sistnevnte krever mer og testen jeg linket til i Stereophile er et skoleeksempel på hvordan det kan gjøres. Dog handler det da om å la subwooferen håndtere de nederste frekvensene der hovedhøytalerne kommer til kort. Det er altså gjerne fra 0-30Hz et sted. Jo større del sv dette område den dekker dessto større blir realismen. Det er dog som du også skriver helt klart at det er integrasjonen som er viktigst og ikke hvilken frekvens avrullingen skjer ved.

    Lar det være sidte ord fra meg. Hørtes ikke ut som om mine råd var så velkomne. Så jeg fordufter, men bare etter å ha lagt til at dette temaet er noe av det jeg har jobbet mest med opp gjennom årene fordi jeg har hatt subwoofere i systemene mine de siste 15 årene. Det er dog helt opp til deg å bestemme selv om du ønsker å lytte til det. Jeg antok imidlertid det siden det du er i ferd med å prøve ut er nøyaktig det samme som jeg også er i ferd med å gjennomføre med to stk QSub-18 og det er som sagt også nettopp dette jeg har jobbet mye med tidligere.

    Hva mener du med "utklinging" i bassen forresten? Det var et nytt uttrykk for meg.

    Mvh
    Roysen
    Hei Roysen
    Her har du misforstått meg på flere ting eller jeg som forklarte meg dårlig, når jeg skrev at jeg ikke brydde meg om at det spiller 5Hz eller 10Hz så var det mere ment som at jeg ønsker å høre systemet til Tittentei uansett hvor dypt det går. Er mer opptatt av "helheten" i lydbildet.
    Når jeg nevnte utklinging så tenkte jeg ikke på bass :)
    Innspill må du gjerne fortsette å komme med Roysen bare positivt for meg det :)

    Mvh: Espen L
     
    Sist redigert:

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    Det er fint Espen. Jeg tror vi har mye å hente ut av å dra en felles linje gjennom det vi gjør siden vi satser på samme produkt begge to. Følger det du gjør med argusøyne og forsøker å ta lærdom.

    Mvh
    Roysen
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    ^ Det er fort gjort å snakke forbi hverandre. :)

    En annen ting: Tankene dine rundt integrasjon av subwoofere bør definitivt prøves av Espen. Hvis disse htt går til 26 Hz, så vil det være lurt å prøve å integrere den der, bare for å se om han liker dette bedre enn overlapp fra rundt 50 Hz (hvis ikke han har mulighet for å høypasse htt). Den vil da knapt puttre og gå, men gjøre en god jobb med det den får servert. Har du noe koll på avrullingen i htt hans? Han bør jo sette lavpassfilteret på subwooferen slik at de summerer i xover med pårulling av sub.
    Jeg kjenner nok ikke så godt til detaljene rundt avrullingen i Q3, men jeg mener Magico konsekvent benytter 24db/octave i alle deres delefiltre. Så min antagelse er flatt til 26Hz med 24db/octave avrulling derfra og ned.

    Mvh
    Roysen
     

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    Jeg har lyst til å vende tilbake til Espens utgangspunkt og ønske for hva det er han vil oppnå. Det må være det viktigste her. Espen har jo et par Magico Q3 som utgangspunkt. Han har vel egentlig ikke nevnt at han på noen måte er misfornøyd med bassløsningen det gir. Hans forrige høytalere var et par Burmester B80. Dette er også et par høytalere som vel har både frekvensrespons, dynamikk og max SPL nedover i bassområdet i samme klasse og kategori som Q3 selv om jeg nok ville holdt en knapp på Q3 i forhold til kvalitet. Det jeg dog legger merke til er at Espen har valgt fornuftige høytalere i forhold til romstørrelsen og at det kompromisset han foretar seg i dette valget sammenlignet med om han hadde et større rom og valgt toppmodellene til Burmester eller Magico først og fremst kanskje ligger i nettopp bassen. Når han da likevel velger disse høytalerne er det nok med en klok forståelse av hvordan rommet har en betydning for integreringen av høytalerne og kvaliteten av bassen.

    Når jeg da også ser at Espen velger å prøve først en stk. Burmester S8 til sine B80 og så en stk. QSub-15 til sine Q3 faller dette inn under samme kategori. Espen vet at ved å gå for noe mer voldsomt vil det sannsynligvis ikke integrere så godt i det rommet han har med de høytalerne han har. Det er derfor også med litt skepsis jeg ser at Espen får råd fra andre omkring løsningene de har i sine DIY systemer som medfører voldsomme bassløsninger med enorme membranarealer og slaglengde i kjempekasser for å gi gedigent bassoutput i et frekvensområde som Q3 allerede spiller. Jeg lurer da litt på hvordan det da er tenkt at det skal integreres med Q3? Slik jeg ser det er Espen på veg inn i den eneste farbare veien med den ene QSub-15 evt med en til som forlenger frekvensresponsen av Q3 helt naturlig nedenfor der de allerede spiller med et mye mer bedskjedent mål enn de systemene han blir anbefalt å lytte til som forbilder.

    Men det er nå meg om det............

    Mvh
    Roysen
    Her traff du virkelig spikeren på hodet Roysen! Dette du her skriver er så likt mine tanker å erfaring med det jeg har hatt og ønsker å teste at jeg ble nesten skremt :) Det er TOTALT far away å ha en DIY bassvegg i denne lille stuen, å skal jeg greie å få en Sub til å integreres søvnløst med mine Q3 som det bare MÅ gjøre for at jeg blir fornøyd så trur jeg det letteste er å gå for en Magico Sub som tross alt er konstruert for blant annet Q3.

    Mvh: Espen L
     
    T

    Tittentei

    Gjest
    Mener å huske at jeg har hørt at elementene blir laget i Israel? Kan det stemme?

    Mvh: Espen
    Det eneste jeg har sett, er et bilde av Thilo sammen med noen asiater der de produserer conene. Jeg vet ikke om Magico modifiserer eller har bestilt etter spec fra TC, eller om Magico direkte modder driverne i Israel selv, men uansett hvor de er produsert og av hvem, så er utgangspunktet veldig bra og eventuelle modifiseringer har neppe blitt gjort for å redusere kapasiteten. TC Sounds går for å være blant hvis ikke det ypperste av long throw.
     
    T

    Tittentei

    Gjest
    Her traff du virkelig spikeren på hodet Roysen! Dette du her skriver er så likt mine tanker å erfaring med det jeg har hatt og ønsker å teste at jeg ble nesten skremt :) Det er TOTALT far away å ha en DIY bassvegg i denne lille stuen, å skal jeg greie å få en Sub til å integreres søvnløst med mine Q3 som det bare MÅ gjøre for at jeg blir fornøyd så trur jeg det letteste er å gå for en Magico Sub som tross alt er konstruert for blant annet Q3.

    Mvh: Espen L
    Hvor i landet ligger du med integrasjonen nå?
     

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    Det er fint Espen. Jeg tror vi har mye å hente ut av å dra en felles linje gjennom det vi gjør siden vi satser på samme produkt begge to. Følger det du gjør med argusøyne og forsøker å ta lærdom.

    Mvh
    Roysen
    Vis vi for dette til å fungere som jeg ønsker å håper Roysen så er det ingen umulighet for at Subben blir stående, vis du da orker med tanke på formen din å har lyst så må du gjerne ta en tur til Skien.
    Mvh: Espen L
     

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    Her traff du virkelig spikeren på hodet Roysen! Dette du her skriver er så likt mine tanker å erfaring med det jeg har hatt og ønsker å teste at jeg ble nesten skremt :) Det er TOTALT far away å ha en DIY bassvegg i denne lille stuen, å skal jeg greie å få en Sub til å integreres søvnløst med mine Q3 som det bare MÅ gjøre for at jeg blir fornøyd så trur jeg det letteste er å gå for en Magico Sub som tross alt er konstruert for blant annet Q3.

    Mvh: Espen L
    Hvor i landet ligger du med integrasjonen nå?
    Hva mener du?
     
    T

    Tittentei

    Gjest
    ^ Det er fort gjort å snakke forbi hverandre. :)

    En annen ting: Tankene dine rundt integrasjon av subwoofere bør definitivt prøves av Espen. Hvis disse htt går til 26 Hz, så vil det være lurt å prøve å integrere den der, bare for å se om han liker dette bedre enn overlapp fra rundt 50 Hz (hvis ikke han har mulighet for å høypasse htt). Den vil da knapt puttre og gå, men gjøre en god jobb med det den får servert. Har du noe koll på avrullingen i htt hans? Han bør jo sette lavpassfilteret på subwooferen slik at de summerer i xover med pårulling av sub.
    Jeg kjenner nok ikke så godt til detaljene rundt avrullingen i Q3, men jeg mener Magico konsekvent benytter 24db/octave i alle deres delefiltre. Så min antagelse er flatt til 26Hz med 24db/octave avrulling derfra og ned.

    Mvh
    Roysen
    Da er det naturlig at han forsøker en slik pårulling av subwooferen også, og da ved 26 Hz og ikke 50 Hz, akkurat slik du foreslår. Det avhenger jo av hva målet hans er. Hvorfor vil han ha subwoofer? Hva vil han oppnå med den? Er det mer nivå FØR eller etter avrullingen i Q3? Når han deler ved 50 Hz og hvis han da ikke har mulighet til å høypasse høyttalerne der, så vil det som vi vet eksistere et overlapp som kan gi trøblete integrasjon.

    Jeg er nok litt uenig i ditt perspektiv på at man bør la høyttalerne få gå så dypt de vil, og at subwooferen skal overta der avrullingen til htt begynner. Det er en av flere muligheter for et godt resultat, men ikke den eneste måten, men det bør definitivt prøves.

    En subwoofer av dette kaliberet er konstruert for å kunne produsere bass langt bedre enn en mindre driver, men jo mindre passband, desto bedre jobb vil den gjøre med det den får servert. Dette gjelder ikke bare i subwooferen, men i høyttaleren også. En liten driver som skal jobbe med 26 Hz har ikke de samme forutsetningene som et par 15", dessuten er ikke bassen retningsbestemt så langt ned, så målet må bli å få så tett på gjevn og uniform respons som mulig og optimalisere arbeidsbetingelsene for hvert komponent i systemet. Da bør flere muligheter prøves. Hvis han ikke kan høypasse høyttalerne, så blir han begrenset til 26 Hz og alt over med overlapp. Det han da kan prøve, er å fasejustere for innslagspunktet til subwooferen ved å måle SPL ved lavpass-frekvensen. Da vil htt og sub spille i fase der og han kan faktisk få gjevnet ut respons i rommet for overlappsfrekvensene om det eksisterer hull i responsen fra htt i LP.

    Edit:

    Hvor i landet ligger du med integrasjonen nå?
    Hva mener du?
    Jeg mener om du har vært flink og er fornøyd med ytelsen og integrasjonen av subwooferen så langt
    Så lurer Roysen og jeg på hva du vil oppnå med den. Er det for å gjevne ut responshull fra htt? Bare for å ta respons der htt ruller av? Hva vil du oppnå?

    Edit 2:

    Espen, 8x12 har vel tilbudt seg å komme på besøk. Han har vissnok integrert bassen i rommet sitt vanvittig bra og jeg ville nok tatt imot et slikt tilbud med åpne armer. Jeg vil en tur til ham og lytte selv, og vil gjerne at han skal høre her når systemet mitt er ferdig og komme med råd og vink til meg. Han har superflat respons og et vannfall (decay-tider på bass over frekvens) de fleste bare drømmer om, eller ser på utendørsmålinger. Mye av grunnen er seff bra rom, men man skal ikke kimse av integrasjonskompetanse heller.
     
    Sist redigert:

    ganilsen

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    14.02.2008
    Innlegg
    2.171
    Antall liker
    670
    Sted
    Porsgunn
    Torget vurderinger
    4
    ^ Det er fort gjort å snakke forbi hverandre. :)

    En annen ting: Tankene dine rundt integrasjon av subwoofere bør definitivt prøves av Espen. Hvis disse htt går til 26 Hz, så vil det være lurt å prøve å integrere den der, bare for å se om han liker dette bedre enn overlapp fra rundt 50 Hz (hvis ikke han har mulighet for å høypasse htt). Den vil da knapt puttre og gå, men gjøre en god jobb med det den får servert. Har du noe koll på avrullingen i htt hans? Han bør jo sette lavpassfilteret på subwooferen slik at de summerer i xover med pårulling av sub.
    Jeg kjenner nok ikke så godt til detaljene rundt avrullingen i Q3, men jeg mener Magico konsekvent benytter 24db/octave i alle deres delefiltre. Så min antagelse er flatt til 26Hz med 24db/octave avrulling derfra og ned.

    Mvh
    Roysen
    Den siste linjen Roysen er nok ikke helt rett. Det kan godt være riktig at Magico bruker 4. ordens filter mellom elementene, men "ingen" høyttalere har nedre avrulling bestemt av noe annet enn kasseprinsipp. I dette tilfellet er det en avrulling på 12dB/okt siden man har et lukket kabinett, og denne avrullingen starter langt over de oppgitte 26hz som er en såkalt "room average respons". Hadde man hatt bassrefleks ville man hatt en 24dB/otk avrulling.


    Geir Arne
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    Det stemmer sikkert, Ganilsen. Som sagt kjenner jeg ikke detaljene. Jeg har kun hørt rykter om spesifikasjonene.

    Mvh
    Roysen
     

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    For å avklare først en ting, jeg har ikke enda fått hørt eller testet Subben enda på musikk fikk kun kjørt litt frekvens sveip før vi fikk opp feilmelding. Når det gjelder å sette høypassfilter på hovedhøyttaler så er det umulig med dagens system. Ser dere referer til nedre frekvens som er 26Hz men det er vel heller hvor det ruller av i mitt rom som avgjør dette?
    Hvor delingen blir vil jeg selvfølgelig teste over tid så hva jeg blir mest fornøyd med vil jo tiden vise, når det gjelder å dele opp i 50 Hz med overlapp er jeg ikke så spesielt bekymret for, muligens kan det bli enda høyere også. Det er en del verktøy innebygget i subben som må testes ved forskjellige frekvenser at vi nå foreløbig er åpne for det meste. Har også god kontakt med en som har nettopp kalibrert en Q15 på Magico M5.
    Ser at noen lurer på hva jeg vil med subben (Det er ikke på grunn av interiøret for å si det sånn): Ønskelig er selvfølgelig vis jeg for jevnet noe mer på frekvensgangen og ikke minst enda litt mer "pulver" i bånn samt at det er stramt og detaljert. Ting bør ikke være så innviklet etter min mening det enkleste er å teste de forskjellige tingene så for heller andre sitte på Google å lære seg de flotte ord :) jeg tester å bruker ører og tester og tester og bruker ørene igjen, men det er nå meg da.
    Har hjelp å for gode tips fra flere som har lang erfaring med kalibrering + at jeg er veldig bevist på selv hva jeg ønsker så dette er jeg ikke bekymret for.
    Skal komme tilbake til både deling og innstillinger å ikke minst muligheter man har i DSP på subben ved et senere tidspunkt. Er selv veldig spent på hva ørene mine liker best med tanke på deling og ikke minst om ørene er enig med frekvensen noe det ikke er sikkert de er og da blir det ørene som bestemmer, frekvensen bruker jeg kun som et hjelpemiddel og ikke en fasit.

    Mvh: Espen L
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: SAL
    T

    Tittentei

    Gjest
    Jeg synes alltid at det er naturlig å begynne der hvor spesifikasjonene til produktene antyder avrulling og gå oppover derfra, uavhengig av rom, deretter lytter jeg, måler, justerer, lytter, justerer igjen, lytter, lytter, måler litt igjen og blir egentlig aldri helt enig med meg selv, for det er tradeoffs hele tiden. Ved å bruke ett filter så får man ditt, men ved et annet filter får man datt. Målinger brukes kun for å se hvor jeg er (dipper, peaker osv), men til syvende og sist er det preferansene og ørene som styrer.

    Enda verre er det når man har i bakhodet at folk med mye peil har sagt at et sinsussveip kan overdrive problemer med dipper og peaker osv, fordi man da utsetter systemet for et signal som er unaturlig, og dette vil overdrive alle romproblemer osv i motsetning til musikk. Det kan derfor være lurt å benytte en RTA (Real Time Analyzer) og se på gjennomsnittlig respons over frekvensintervallet etter å ha spillt noe vanlig materiale, f.eks. litt film hvor mye foregår, ei låt som som Avaratz av Infected Mushroom. Dette for å få et bedre bilde av faktisk ytelse. Hvis du har en smarttelefon, så finnes det nok garantert et RTA-app du kan bruke om du ikke vil rigge opp målemikk og hele greia. Orso brukte vel dette på ARK-messen(?).

    Hvis du gjør det, så kan du få en indikasjon på responsen i rommet ditt, og så sette delingsfrekvensen til der det ser ut å være mangler, så kan du prøve litt forskjellige filtere for å se hva du foretrekker, og så gjøre nye RTA målinger og teste annet osv. Målinger er for meg kjekke som kart og indikasjoner på hvor jeg er og hvor jeg tror jeg vil, men ikke noe mer.

    Skjønner, antall kokker om beinet og alt det der.

    Ganilsen har sikkert mer greie på xovers enn meg, jeg har store huller i kunnskapen når det gjelder xovers, det eneste jeg har merket er at jeg har en hang til å like 12 og 24dB/oct filterne bedre enn si 6, 36 og 48. Jeg tror dette kan ha noe med fasevridning og eventuelle hyppige endringer av nivåforskjeller (ved overlapp) å gjøre, men det ligger utenfor mitt nåværende nivå å uttale meg om. Det samme gjelder med kraftige EQ-korreksjoner, de bør være slake og fine for å høres mer behagelig ut.

    Har testet mange forskjellige delinger, både med og uten overlapp, hva som er best er nesten umulig å si, for det er fordeler og ulemper med alt. :) Jeg liker nok at Ultraene jobber fra 80 og ned akkurat nå. Har testet så høyt opp som 300(!) siden jeg har par og ikke kjørte summert signal, det blir et vanvittig trykk, men de lavere frekvensene begynte å lide (sikkert pga mer stress på element). Høyt opp låt det også litt tregt og tungt. Derfor midbassmodulene med 2226.
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    Det høres bra ut Espen, og jeg håper jeg ikke virker masete nå, men jeg tror du vil finne at dersom du deler så høyt opp som 50Hz så vil du finne at denne subwooferen overtar fokuset fra hovedhøytalerne og integrasjonen faller sammen. Det er nettopp dette jeg mener med at du bør prøve å starte der hovedhøytalerne begynner å rulle av fordi det frem til hit spiller særdeles homogent slik Q3 allerede er i dag i ditt rom. Ved å forsøke å legge til mer i hovedhøytalerens ekisterende område tror jeg du vil oppleve at lyden ikke henger like godt sammen lenger og at bassen blir for dominerende i forhold til Q3s homogenitet. Men det er for all del en lærdom å ta med seg, så jeg anbefaler at man prøver og dermed også faktisk hører etter om dette kanskje er noe man foretrekker når alt kommer til alt. Jeg har selv hatt meget god erfaring med å bruke subwooferen til å "skrape med meg" siste rest av godsaker på platen for å skape ambience og soundstaging utenom det vanlige. Da har jeg funnet ut at jeg ikke trenger å bry meg om frekvensene der hovedhøytaleren allerede spiller flatt. De frekvensene er allerede integrert i lydbildet på en tilnærmet optimal måte. Det som da har manglet for meg ligger nedenfor dette området.

    Belager igjen maset mitt og lar deg gjør som du vil herfra.

    Ah - jeg glemte nesten - det er noen kutt jeg bruker konsekvent for å tune subwoofere. Det kan kanskje være av interesse. Meld i så fall fra så skal jeg liste de opp. Ønsker ikke å dytte de på deg dersom du har egne valg.

    Mvh
    Roysen
     
    T

    Tittentei

    Gjest
    Det høres bra ut Espen, og jeg håper jeg ikke virker masete nå, men jeg tror du vil finne at dersom du deler så høyt opp som 50Hz så vil du finne at denne subwooferen overtar fokuset fra hovedhøytalerne og integrasjonen faller sammen. Det er nettopp dette jeg mener med at du bør prøve å starte der hovedhøytalerne begynner å rulle av fordi det frem til hit spiller særdeles homogent slik Q3 allerede er i dag i ditt rom. Ved å forsøke å legge til mer i hovedhøytalerens ekisterende område tror jeg du vil oppleve at lyden ikke henger like godt sammen lenger og at bassen blir for dominerende i forhold til Q3s homogenitet. Men det er for all del en lærdom å ta med seg, så jeg anbefaler at man prøver og dermed også faktisk hører etter om dette kanskje er noe man foretrekker når alt kommer til alt. Jeg har selv hatt meget god erfaring med å bruke subwooferen til å "skrape med meg" siste rest av godsaker på platen for å skape ambience og soundstaging utenom det vanlige. Da har jeg funnet ut at jeg ikke trenger å bry meg om frekvensene der hovedhøytaleren allerede spiller flatt. De frekvensene er allerede integrert i lydbildet på en tilnærmet optimal måte. Det som da har manglet for meg ligger nedenfor dette området.

    Belager igjen maset mitt og lar deg gjør som du vil herfra.

    Ah - jeg glemte nesten - det er noen kutt jeg bruker konsekvent for å tune subwoofere. Det kan kanskje være av interesse. Meld i så fall fra så skal jeg liste de opp. Ønsker ikke å dytte de på deg dersom du har egne valg.

    Mvh
    Roysen
    Haha, om det er noen trøst, så er det ikke bare deg som føler du maser ;D Er ganske på maser'n her selv! ;D

    Jeg vil gjerne vite hva du benytter for å tune subwooferne. Har lyst til å prøve litt mer rundt det du sier her selv, for jeg har vært veldig mye opptatt av big bass her med høyere deling. I minidsp har jeg 4 live innstillinger jeg kan velge mellom, og de kan styre alle delingene i systemet, nå vil jeg allokere én innstilling til dette for å prøve å få det skikkelig til og se hvordan det blir opp mot de andre tingene jeg har nå.

    En av fordelene med en subwoofer i kombinasjon med en paramterisk EQ, er at man kan ha overlapp med htt for å fjerne eventuelle dipper i responsen ved hjelp av subwooferen sammen med hovedhøyttalerne. Dette vil også kunne gi en del peaker, men disse senker man så etterpå med EQ. Sluttresultatet kan bli en gjevn respons uten noe som stikker seg ut.

    Problemet med fleksibilitet er å bli enig med seg selv om hva som er best. Med DSP får man så mange frihetsgrader at man aldri blir riktig klok. Man ender opp med å forelske seg i to og ønske begge i samme person, men siden det ene er ei brunette og den andre ei blondine, så går det naturligvis ikke ann og man ender opp med å måtte ha begge parallellt, men ikke på likt. Tradeoffs hele tiden.
     

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    Hey
    Bruker musikk som jeg selv kjenner ekstremt godt Roysen når det gjelder testing men vil gjerne at du ramser opp noen kutt du selv bruker, bare flott med noen tips :)
    Når det gjelder deling så blir dette spennende og blir på nåværende tidspunkt bare spekulasjoner. Personlig er jeg redd for at det kan bli litt ta å gi, skal jeg rette opp frekvensen så må jeg høyeret en 50 Hz med tanke på hvordan frekvensen i rommet i dag ser ut, er usikker på om ørene vil like å dele over 50Hz men det skal også testes i dette rom. Klart lettere å få den integrert med lavere delingen er den lille erfaringen jeg har med de subbene jeg har testet.
    Trur vi bare lar dette med deling ligge nå da det blir så mye variabler som spiller inn, men det jeg kan love dere er at lite skal være uprøvd før jeg kommer med noen konklusjon om hva jeg liker best i min stue med mine ører på mitt anlegg.

    Ps! Yair vil også sitte klar foran tlf når vi går i gang igjen så selv om han ikke kjenner rommet mitt så vil jeg tippe at litt tips kan vi få :)


    Mvh: Espen L
     
    Sist redigert:

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    Ja, ser at det er flere veier til mål her Espen. Du skal selvsagt forsøke alle for å vite hvilken som passer deg og dine ører best. Det jeg imidlertid forsøkte å si og som er min erfaring er at det ikke nødvendigvis er flat frekvensrespons som skaper best hørbar homogenitet. Hos meg klarte vi fint å rette ut hovedhøytalernes dipper i frekvensresponsen ved å dele subwooferne høyt oppe i hovedhøytalernes frekvensrespons. Det var også en fordel at subwooferne spilte bedre enn hovedhøytalerne i deler av dette området. Konklusjonen til slutt ble imidlertid likevel at dette ikke ga større homogenitet fordi bassen ble for dominerende. Vi fikk ikke subwooferne til å spille på lag ordentlig helt høyest opp der vi hadde delt subwooferne og hvor det da var overlap. Man må huske på at øret er mer senditivt jo lenger opp i frekvens mot mellomtonen vi beveger oss og det er tross alt helt andre elementer, annen forsterker, annet kabinet, annen lokasjon i rommet etc som er i sving når subwooferen spiller enn når hovedhøytalerne spiller og det vil lyde ulikt hovedhøytalerne selv om subwooferne spiller den frekvensen som skal fylle hullet i hovedhøytalernes frekvensrespons.

    Kommer tilbake med dypbasslåtliste til deg.

    Den første jeg vil nevne er kuttet "Why so serious" fra CDen med filmmusikken til filmen The Dark Knight.
    Den andre er kuttet Poem of a Chinese Drum med Yim Hok-Man.

    Mvh
    Roysen
     

    R.E.S.

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2006
    Innlegg
    6.008
    Antall liker
    6.258
    Torget vurderinger
    32
    Jeg mener jeg har hørt at dersom man har to subwoofere, så gir det best integrasjon med høyttalerne om man har forskjellig innslagspunkt på de to subwooferne. Er det noen av dere som har erfaring med det?

    Roy
     
    T

    Tittentei

    Gjest
    Hvis du vil se drivere bevege seg, så kan du prøve The Joy of Minimal med DubKing. Ikke bra musikk etter min mening, men rolig og utrolige mengder dypbass. Ikke typisk basstestlåt type bilstereo on steroids heller. Den har bare utrolige mengder dypbass. Ikke bli redd når du ser driverne i subbene kaste om seg. Her kan du se gærningen BassThatHz spille låta med nær bunning av LMS Ultra.

    Obs: Merk at driverens bevegelse blir fordreid pga antall bilder per sekund i kamera, det går helt rett, selv om det ser ut som om det slenger til andre kanter. Ganske fascinerende.


    Her hører man hvordan motoropphenget kan lage støy når det blir presset hardt ved frekvenser man ikke hører også. Her godt over xmax og nær ved xmech på 44mm. Han er gal i hodet sitt.
     

    ganilsen

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    14.02.2008
    Innlegg
    2.171
    Antall liker
    670
    Sted
    Porsgunn
    Torget vurderinger
    4
    Jeg mener jeg har hørt at dersom man har to subwoofere, så gir det best integrasjon med høyttalerne om man har forskjellig innslagspunkt på de to subwooferne. Er det noen av dere som har erfaring med det?

    Roy
    På samme måte som at man (etter min mening) må tilpasse en sub til å spille optimal sammen med høyttalerne kan man bruke den samme tankegangen på sub nr to og ha ulik delefrekvens, fase og plassering for å oppnå best mulig samspill. I en slik situasjon er det nok best at subene spiller summert signal("mono") og ikke er koblet som stereosub slik som er vanlig ved to-kanal.


    Geir Arne
     

    SAL

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.10.2006
    Innlegg
    3.607
    Antall liker
    4.644
    Torget vurderinger
    10
    God kveld Espen!
    Nå er jeg veldig spent, har dere huket opp den nye Q15?

    Mvh.
    Stein Arne
     

    Distinctive

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.12.2006
    Innlegg
    11.063
    Antall liker
    3.596
    Sted
    Stavanger
    Jeg mener jeg har hørt at dersom man har to subwoofere, så gir det best integrasjon med høyttalerne om man har forskjellig innslagspunkt på de to subwooferne. Er det noen av dere som har erfaring med det?

    Roy
    På samme måte som at man (etter min mening) må tilpasse en sub til å spille optimal sammen med høyttalerne kan man bruke den samme tankegangen på sub nr to og ha ulik delefrekvens, fase og plassering for å oppnå best mulig samspill. I en slik situasjon er det nok best at subene spiller summert signal("mono") og ikke er koblet som stereosub slik som er vanlig ved to-kanal.


    Geir Arne
    Dette er veldig interessant og har blitt nevnt av meg før uten respons her inne.
    WB (Torus) kaller det for 'Stagger tuned mode'
     

    Vedlegg

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    Jeg mener jeg har hørt at dersom man har to subwoofere, så gir det best integrasjon med høyttalerne om man har forskjellig innslagspunkt på de to subwooferne. Er det noen av dere som har erfaring med det?

    Roy
    På samme måte som at man (etter min mening) må tilpasse en sub til å spille optimal sammen med høyttalerne kan man bruke den samme tankegangen på sub nr to og ha ulik delefrekvens, fase og plassering for å oppnå best mulig samspill. I en slik situasjon er det nok best at subene spiller summert signal("mono") og ikke er koblet som stereosub slik som er vanlig ved to-kanal.


    Geir Arne
    Jeg er helt enig i at dersom man skal spille med to subwoofere i forskjellige frekvensoråder bør de spille summert. Men av nettopp denne årsak mener jeg at man aldri bør spille med de i ulike frekvensområder.

    Mvh
    Roysen
     

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    God kveld Espen!
    Nå er jeg veldig spent, har dere huket opp den nye Q15?

    Mvh.
    Stein Arne
    Hei SAL
    Subben er koblet opp så vi er godt i gang, satt i hele går og fortsetter nå Testing/Lytting/Måling utover i dag og i hele morgen. Skal se om jeg kan få skrevet noe om inntrykk/Deling/Måling i morgen kveld. Det er egentlig alt for tidlig til å sette to streker under svaret men kan si såpass at dette produktet er helt RÅTT!!

    Mvh: Espen L
     

    ganilsen

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    14.02.2008
    Innlegg
    2.171
    Antall liker
    670
    Sted
    Porsgunn
    Torget vurderinger
    4
    Jeg mener jeg har hørt at dersom man har to subwoofere, så gir det best integrasjon med høyttalerne om man har forskjellig innslagspunkt på de to subwooferne. Er det noen av dere som har erfaring med det?

    Roy
    På samme måte som at man (etter min mening) må tilpasse en sub til å spille optimal sammen med høyttalerne kan man bruke den samme tankegangen på sub nr to og ha ulik delefrekvens, fase og plassering for å oppnå best mulig samspill. I en slik situasjon er det nok best at subene spiller summert signal("mono") og ikke er koblet som stereosub slik som er vanlig ved to-kanal.


    Geir Arne
    Dette er veldig interessant og har blitt nevnt av meg før uten respons her inne.
    WB (Torus) kaller det for 'Stagger tuned mode'
    Dette er i stor grad samme prinsipp som jeg liker å benytte, men jeg er ofte litt mer "aggresiv" i delefrekvens. Alt romavhengig såklart.

    Jeg mener jeg har hørt at dersom man har to subwoofere, så gir det best integrasjon med høyttalerne om man har forskjellig innslagspunkt på de to subwooferne. Er det noen av dere som har erfaring med det?

    Roy
    På samme måte som at man (etter min mening) må tilpasse en sub til å spille optimal sammen med høyttalerne kan man bruke den samme tankegangen på sub nr to og ha ulik delefrekvens, fase og plassering for å oppnå best mulig samspill. I en slik situasjon er det nok best at subene spiller summert signal("mono") og ikke er koblet som stereosub slik som er vanlig ved to-kanal.


    Geir Arne
    Jeg er helt enig i at dersom man skal spille med to subwoofere i forskjellige frekvensoråder bør de spille summert. Men av nettopp denne årsak mener jeg at man aldri bør spille med de i ulike frekvensområder.

    Mvh
    Roysen
    Jeg kan være enig i at en ideell verden vil man ikke ha behov for å spille med flere suber som har forskjellig settings. Men i "real world applications" er det fort mange fordeler ved å justere subene uavhengig av hverandre. Dog får man sjeldent fordeler uten å samtidig få ulemper, så hver sin smak antar jeg. :)


    Geir Arne
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    507
    Torget vurderinger
    0
    God kveld Espen!
    Nå er jeg veldig spent, har dere huket opp den nye Q15?

    Mvh.
    Stein Arne
    Hei SAL
    Subben er koblet opp så vi er godt i gang, satt i hele går og fortsetter nå Testing/Lytting/Måling utover i dag og i hele morgen. Skal se om jeg kan få skrevet noe om inntrykk/Deling/Måling i morgen kveld. Det er egentlig alt for tidlig til å sette to streker under svaret men kan si såpass at dette produktet er helt RÅTT!!

    Mvh: Espen L
    Hei, Espen.

    Jeg ville definitivt prioritert å legge vekk målingene en hel dag og jobbe kun med ørene. Det er lett å bli fristet til å la målingene styre alt.

    Mvh
    Roysen
     

    Jabba_Jabba

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.04.2007
    Innlegg
    1.008
    Antall liker
    1.051
    Sted
    Porsgrunn
    Var med som flue på veggen på fredag, og dette låt veldig lovende også med tanke på den allerede svært gode lyden. Da ble etter en innledende måling, kun brukt ørene til de som satt der. Geir Arne stilte opp/ned på forskjellige parametere etter kommentarer/ønsker fra Espen. Når udyret fra statene er skikkelig innspilt så må dette nødt til å bli ett av de mest vellydende stueanleggene i mange mange mils omkrets.

    Må også få lov til å nevne at det var storveis oppfølging fra Magico både via skype og fjernstyring av programvare. Når de hadde sjekket at alt fungerte prikkfritt og kjørt den innledende målingen, tok vi over. Kassen som Q15Sub kom i var omtenksomt konstruert for å lette ut og innpakkingen. Føttene som selve suben hviler på er ganske røslige i utforming og gjør at den er utrolig lett å skyve på tatt i betrakting av den voldsomme vekten.

    Mvh Morten
     

    Espen L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2010
    Innlegg
    4.097
    Antall liker
    11.462
    Sted
    Skien
    God kveld Espen!
    Nå er jeg veldig spent, har dere huket opp den nye Q15?

    Mvh.
    Stein Arne
    Hei SAL
    Subben er koblet opp så vi er godt i gang, satt i hele går og fortsetter nå Testing/Lytting/Måling utover i dag og i hele morgen. Skal se om jeg kan få skrevet noe om inntrykk/Deling/Måling i morgen kveld. Det er egentlig alt for tidlig til å sette to streker under svaret men kan si såpass at dette produktet er helt RÅTT!!

    Mvh: Espen L
    Hei, Espen.

    Jeg ville definitivt prioritert å legge vekk målingene en hel dag og jobbe kun med ørene. Det er lett å bli fristet til å la målingene styre alt.

    Mvh
    Roysen
    Hei Roysen
    Kan love deg at hos meg så er det ørene som er sjefen :) Målingene bruker jeg kun som et hjelpemiddel på veien men erfaringen min er at målingene er viktig å støtte seg til. Den "beste" målingen vi gjorde i går var faktisk når vi delte så høyt som 80 Hz med L-R 24 DB og dempet ned Level en del, da fikk vi rettet ut noe Peak jeg sliter litt med i stuen. Skulle tru at 80 Hz vil være alt for høyt men det opplevdes faktisk ikke slik noe jeg blant annet trur på grunn av mulighetene vi har til å finjustere i Low pass Filter og mulighetene vi har med å justere Delay. Ørene likte delingen på rundt 50 Hz med noe mer Level bedre en 80Hz så dette blir utgangspunktet i morgen. Blir å jobbe sammen med Geir Arne med dette i hele morgen så det ser jeg frem til. Geir Arne jobber med å justere mens jeg lytter å kommanderer på hva jeg ønsker mer eller mindre av :) Håper å finne to greie settinger som et grunnag i morgen å jobbe fremover med disse, å finjustere etterhvert som jeg blir enda mer kjent med hvordan rommet og ørene responderer på subben. Bruker grensesnittet er greit å jobbe med det lille jeg til nå har fått satt meg inn i med en del forskjellige muligheter som feks Low shelf/High Shelf /Band pass osv.....
    Det er veldig raskt å skifte fra de forskjellige innstillingene man legger inn for å høre de mot hverandre når man tester så det gjør alt litt lettere når man sitter i lytteposisjon. Hørte nå at det også muligens kommer en App så da kan jeg justere Subben med mobiltlf fra sofaen :)
    Kommer til å bruke lang tid å teste ut uttalige muligheter å jeg kommer ikke til å gi meg før jeg har en innstilling som mine ører synes er riktig men føler at vi allerede nå er kommet et stykke på vei.


    Mvh: Espen L
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn