Skjønner deg ikke helt nå, hvis det er meg du har i tankene her.asbjbo skrev:Og Schiff mener at de frie markedene skal få ordne opp selv, så blir alt bra, så lenge staten ikke legger seg borti tingene. Det kan godt hende han stilte riktig diagnose, men resepten hans er borti staur og vegger.
"Riktig" løsning på å håndtere en bankkrise er som Sverige og Norge gjorde tidlig på 1990-tallet: Nasjonaliser bankene midlertidig, null ut aksjonærene, sorter ut de dårlige lånene, og reprivatiser bankene. Det mener bl.a. Roubini og Krugman.
"Feil" løsning er som Schiff forfekter (og Andrew Mellon faktisk gjorde i 1930) - la svake banker bukke under, kutt offentlige utgifter for å holde statsbudsjettet i balanse, og hold tilbake på pengemengden i omløp for at markedet skal få ordne opp selv.
En annen "feil" (men mindre katastrofal) løsning er den japanske fra 1990-tallet - hold økonomien i gang med en serie krisepakker, mens bankene vandrer omkring som zombier. Det er vel omtrent worst-case-scenariet med den pakken som ble vedtatt i kongressen på lørdag. Hvis det kommer krisepakke etter krisepakke i flere år fremover uten at noe skjer, så kan det få en del å si for dollarkursen etterhvert, men "unmitigated disaster" er da å ta i ganske kraftig.
Grovsorter litt blant de dommedagsprofetene du siterer, please. En ting er å løpe rundt å si at "the sky is falling", noe annet er å ha noe meningsfylt å komme med. Krugman og Roubini leser jeg med interesse, Schiff ser ut som en tulling som tilfeldigvis fikk rett. Hvorfor ikke dra frem Nostradamus også?
Norge gjenomgikk en hestekur på den tiden aksjene ble nullet ut og bankene ble nasjonalisert. Man kan ikke sidestille dette med USA i dag, selv om noen av de samme virkemidlene kan benyttes som støtdempere. Den krisa som USA er i og som drar med resten av verden er så stor og så dyp, at de virkemidlene som den gangen kunne settes inn i den lille fettskjit-økonomien til Norge på slutten av 80-tallet, ikke på noen måte kan sidestilles med USA's økonomi i dag og den generelle økonomiske struktur i USA.
Uansett hvilke virkemidler som brukes, så ser det temmelig dystert ut. Det er ingen lett vei ut av dette. Dette fordi hele det økonomiske systemet, selve fundamentet, er av råtten kvalitet! Det er først i fremtiden når vi ser oss tilbake i fortiden at vi skjønner og vil se årsak/virkningsforholdet helt klart.