Politikk, religion og samfunn Finanskrisen

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • V

    vredensgnag

    Gjest
    Hvor mange kjenner forskjellen på Spania og Hellas? Tilsynelatende gjør EU-toppene ikke det:
    http://www.aftenposten.no/okonomi/utland/Ber-presset-Spania-om-a-kutte-hardere-6783066.html

    Spania må kutte hardere, gis det beskjed om. Men Spanias gjeldsproblem er "private sector," der Hellas gjeld er "public sector." En nyanse som har litt å si.

    Det Store Europeiske Spare Seg Til Vekst Prosjektet går ganske skjevt. Cameron begynner å bli desperat. Krugman er skeptisk.

    http://www.nytimes.com/2012/03/12/opinion/krugman-what-greece-means.html?partner=rssnyt&emc=rss
     
    N

    nb

    Gjest
    vredensgnag skrev:
    Spania må kutte hardere, gis det beskjed om. Men Spanias gjeldsproblem er "private sector," der Hellas gjeld er "public sector." En nyanse som har litt å si.
    Ganske mye av den spanske offentlige gjelden er på regionalnivå - statsgjelden er som du sier ikke spesielt stor (målt i forhold til BNP). De økonomiske utsiktene i Spania ser dog ikke spesielt lyse ut, det er også en kilde til bekymringen, gjeldens størrelse i seg selv ville normalt være håndterbar.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Med de harde frontene som eksisterer mellom venstresiden og høyresiden i Spania ville jeg sagt at det er mye rart som kan skje der i årene som kommer. Sammenslutningens fremtid er vel første sak på agendaen, gitt utbryterarbeidet som foregår.
     

    Vedlegg

    N

    nb

    Gjest
    Renten Hellas faktisk betaler på den nye statsgjelden sin de første 10 årene ligger i samme området som fransk statsgjeld med 10 års løpetid handler, så det sier seg selv at verdien av disse nye greske statsobligasjonen er litt såder. Kredittrisikoen er åpenbart mye større enn for tilsvarende fransk statsgjeld og løetiden er mye lengre.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Kursen på Goldman Sachs gikk ned i går. En av selskapets toppledere leverte inn sin avskjed på kronikksiden til NYTimes, og forklarte at han forlot GS fordi virksomheten systematisk svindlet sine kunder.

    Den som skrev "Why I am Leaving Goldman Sachs" er Greg Smith, "the executive director and head of Goldman Sachs’s United States equity derivatives business in Europe, the Middle East and Africa."

    Ingen smågutt, og en med fullt innsyn i virksomheten til GS. Hans kunder har formuer på tilsammen over 1 TRILLION dollar (amerikansk målestokk, billion på norsk).

    http://www.nytimes.com/2012/03/14/opinion/why-i-am-leaving-goldman-sachs.html?_r=1

    To put the problem in the simplest terms, the interests of the client continue to be sidelined in the way the firm operates and thinks about making money. Goldman Sachs is one of the world’s largest and most important investment banks and it is too integral to global finance to continue to act this way. The firm has veered so far from the place I joined right out of college that I can no longer in good conscience say that I identify with what it stands for.
    Han gjør opprør fordi virksomhetens ledelse prioriterer å lure sine kunder til fordel for seg selv. Kundene kalles "muppets," og det er målsetningen til GS å styre dem over i tapsporteføljer.

    It makes me ill how callously people talk about ripping their clients off. Over the last 12 months I have seen five different managing directors refer to their own clients as “muppets,” sometimes over internal e-mail.
    Det er verdt å huske rollen til GS i forbindelse med finanskrisen, og jeg forundres stadig over at finansfolk på dette nivået ikke avtjener lange opphold i kullgruver, med lenke rundt bena.

    Smiths avrunding:

    Weed out the morally bankrupt people, no matter how much money they make for the firm. And get the culture right again, so people want to work here for the right reasons. People who care only about making money will not sustain this firm — or the trust of its clients — for very much longer.
    Forbes kommenterer, og mener Blankfein må gå av for å redde GS.
    http://www.forbes.com/sites/frederickallen/2012/03/14/to-save-goldman-sachs-lloyd-blankfein-must-go/

    Forbes spør om ikke kundene til GS bør gjøre det samme som Greg Smith:
    http://www.forbes.com/sites/peterco...mith-quits-should-clients-fire-goldman-sachs/

    Greg Smiths avskjedsbrev:
    http://www.nytimes.com/2012/03/14/opinion/why-i-am-leaving-goldman-sachs.html?_r=1
     
    N

    nb

    Gjest
    vredensgnag skrev:
    En av selskapets toppledere leverte inn sin avskjed på kronikksiden til NYTimes
    Bare en liten apropos: Fyren er svært langt fra den topplederen det blir fremstillt som i norske aviser, tittelen hans er "executive director", en tittel som rundt 12.000 personer i GS har. Ranken "executive director" er under "managing director" som igjen er under "partner" i GS-systemet.

    Men furore ble det, ja.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    nb skrev:
    vredensgnag skrev:
    En av selskapets toppledere leverte inn sin avskjed på kronikksiden til NYTimes
    Bare en liten apropos: Fyren er svært langt fra den topplederen det blir fremstillt som i norske aviser, tittelen hans er "executive director", en tittel som rundt 12.000 personer i GS har. Ranken "executive director" er under "managing director" som igjen er under "partner" i GS-systemet.

    Men furore ble det, ja.
    Om det ikke står VP på kortet ditt i en amerikansk virksomhet, så ligger du under toppledelsen. Men det er kanskje poenget her? At toppledelsen har prioritert feil, og at noen med innsyn melder fra?

    Omtrent som når en norsk bank/investeringsavdeling samarbeider med en amerikansk om å ta rådmenn og ordførere i norske kraftkommuner med på en liten heisatur med konsekvenser.
     
    N

    nb

    Gjest
    Hva amerikanske banktitler egentlig betyr:

    Managing Director
    Actually runs a desk or unit.

    Executive Director
    Being groomed to run a desk or unit.

    Vice President
    Runs/manages subsets of a desk or unit, generally the bits the ED thinks are less profitable than the bits he manages.

    Associate
    Runs themselves and an analyst.

    Analyst
    Runs Excel, if lucky.

    Secretaries
    Secretly run everybody with vast amounts of power that are completely under-estimated by everyone else

    I 2010 alene utnevnte GS 321 managing directors og 110 partnere, så vedkommende det er snakk om her er langt unna maktens tinder i sjappa. Men han kom på en måte mye nærmere med sin offentlige oppsigelse.

    Men dette ble en avsporing.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Joda, men på sedvanlig vis avsporer du nå et moment som er av temmelig kritisk betydning for tilliten til finansvesenet, ved å fokusere på en total uvesentlighet.

    En person med stor innsikt i GS, som har vært mangeårig medarbeider, og som tilhører virksomhetens ledelsesskikt, har på kronikkplass i NYTimes, på samme side man finner lederen, levert sin avskjedssøknad i GS.

    Det har han gjort med henvisning til at det er omfattende umoral i GS, som går helt til toppen, at denne ukulturen representerer en stor trussel.
    Kronikken fikk GS-aksjen ned i går, og det er omfattende kommentarer i hele verdens finanspresse til dette.

    (På den annen side burde det ikke komme som et sjokk. GS er et piratreir, men det er fint at det kommer frem).
     

    ch

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2007
    Innlegg
    1.774
    Antall liker
    1.473
    Re. Goldman Sachs, her er en relevant kommentar i Washington Post;
    "At Goldman, short-term greed vs. long-term greed"
    http://www.washingtonpost.com/busin...g-term-greed/2012/03/15/gIQAG6k9ES_story.html

    "For Goldman Sachs, the real damage of the past two days didn’t come from disgruntled trader Greg Smith’s resignation op-ed. It came from Goldman’s defenders.

    Many of the replies said, either explicitly or in effect, of course Goldman rips off its clients if doing so will help it make money. Only the naive would think otherwise
    ....."

    .....

    "But the response of many of Goldman’s defenders confirmed the very trend Smith was lamenting: a change from long-term greed, which aligned Goldman’s interests with those of its clients and arguably with those of the broader market, to short-term greed, which is not quite so benign for your clients or for the broader market.

    If the best that can be said of Goldman today is that it’s well known that the firm will do absolutely anything to make a quick buck, then the problem with Smith’s op-ed might be that it’s late, but not that it’s wrong.
    "
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.458
    Antall liker
    41.132
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Dr Dong skrev:
    Har ikke GS alltid vært slik da?
    Nei, GS har levd lenge på et renommé for sterk forretningsintegritet og fokus på kundens beste. Det har holdt dem på topp i bransjen i mange år, og ex-GS-ansatte har derfor også hatt en ganske høy anseelse når de går over i andre roller.

    Men GS gikk fra å være et partnerskap til å bli børsnotert i 1999, og da endrer incentivene seg ganske radikalt. Da går innstillingen lett fra å "forvalte våre verdier til beste for fremtidige generasjoner av partnere" til å "raske med meg mest mulig bonuspenger før jeg sier opp". Kanskje umerkelig til å begynne med, men det vil ikke forundre meg om den gamle GS-kulturen har blitt håpløst utvannet på de årene som har gått siden IPO'en.

    En IPO på et partnerskap som GS er i praksis at partnergruppen på det tidspunktet casher inn verdien av firmaet, så det gjør noe med loyaliteten hos de som kommer senere. Det var opptil flere som mente at GS' IPO i 1999 var en seriøst dårlig idé på lengre sikt, men de cashet jo inn på topp, det skal de ha.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.980
    Antall liker
    3.508
    Har tittet litt på disse programmene på NRK2 på søndager som omhandler børsen, aksjer, investeringshus, råvarer etc.
    Og gjennomgående; det meste dreier seg om korte penger og fort-fort avkastning i dag. Hva som tidligere ble sett på som et korsiktig investeringsperspektiv, er nå blitt et langsiktig investeringsperspektiv.
    Og gudene skal vite at det som er bra på kort sikt, ikke nødvendigvis er bra på lang sikt.

    En anne ting fra bankkrisa på Island som kom frem i programmet: da bankene ble privatisert og casino-driften var på sitt hotteste og pengene fløt ut i alle samfunnslag, var folk totalt blendet. De nektet å se dypt på tingenes tilstand, de ønsket bare å se det som var behagelig der og da, de bare så gull og glitter og nye biler.

    Jeg vet at historien vil gjenta seg igjen og igjen. Til den store smellen kommer.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.265
    Antall liker
    11.147
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Espen R skrev:
    En anne ting fra bankkrisa på Island som kom frem i programmet: da bankene ble privatisert og casino-driften var på sitt hotteste og pengene fløt ut i alle samfunnslag, var folk totalt blendet. De nektet å se dypt på tingenes tilstand, de ønsket bare å se det som var behagelig der og da, de bare så gull og glitter og nye biler.
    Er det bare meg som ser noen paralleller til HiFi her?
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Asbjørn skrev:
    Dr Dong skrev:
    Har ikke GS alltid vært slik da?
    Nei, GS har levd lenge på et renommé for sterk forretningsintegritet og fokus på kundens beste. Det har holdt dem på topp i bransjen i mange år, og ex-GS-ansatte har derfor også hatt en ganske høy anseelse når de går over i andre roller.

    Men GS gikk fra å være et partnerskap til å bli børsnotert i 1999, og da endrer incentivene seg ganske radikalt. Da går innstillingen lett fra å "forvalte våre verdier til beste for fremtidige generasjoner av partnere" til å "raske med meg mest mulig bonuspenger før jeg sier opp". Kanskje umerkelig til å begynne med, men det vil ikke forundre meg om den gamle GS-kulturen har blitt håpløst utvannet på de årene som har gått siden IPO'en.

    En IPO på et partnerskap som GS er i praksis at partnergruppen på det tidspunktet casher inn verdien av firmaet, så det gjør noe med loyaliteten hos de som kommer senere. Det var opptil flere som mente at GS' IPO i 1999 var en seriøst dårlig idé på lengre sikt, men de cashet jo inn på topp, det skal de ha.
    Synes å erindre at Galbraith hadde et litt annet syn på deres aktiviteter i 1929, men det er lenge siden og jeg kan huske feil.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.458
    Antall liker
    41.132
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det "moderne" GS oppsto i 1930, som investeringsbank under ny ledelse, etter at tradingaktivitetene i 1928-9 ikke ubetinget gikk i hverken kundenes eller bankens favør, for å si det litt forsiktig. De var helt ute av trading frem til 1969, da de begynte så smått igjen, men nå under begrepet "long term greed". Jeg mener likevel at det virkelige vannskillet var IPO'en i 1999, da GS ikke lenger var et partnerskap, men et børsnotert selskap med behov for å legge frem stadig bedre kvartalsresultater, muligheten for å gi lukrative opsjonsordninger til ansatte, osv.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Goldman_Sachs#1930.E2.80.931980
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.726
    Antall liker
    8.155
    Torget vurderinger
    0
    erato skrev:
    Espen R skrev:
    En anne ting fra bankkrisa på Island som kom frem i programmet: da bankene ble privatisert og casino-driften var på sitt hotteste og pengene fløt ut i alle samfunnslag, var folk totalt blendet. De nektet å se dypt på tingenes tilstand, de ønsket bare å se det som var behagelig der og da, de bare så gull og glitter og nye biler.
    Er det bare meg som ser noen paralleller til HiFi her?
    Kjetter !!! Du burde brennes på bål ! Ille nok at fruen kommer med slike sammenligninger, men at en av oss.......! :-[ :mad:

    Tenn bål...................!!!

    ;D ;D ;D ;D
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    «…to show that the emerging financial elite hopes to use this crisis as their opportunity to carve out personal fiefdoms by privatizing the public domain of the governments they have seduced, bribed or coerced into unnecessary debt. Instead of using a central bank to finance their deficits, governments are told to dump these assets under distress conditions at fire sale prices.»

    Dette fra et stadionseminar i Italia (hentet fra Micael Hudsons sider). Hudson har mang en gang sagt at finanskrisen nå behandles på en slik måte at f.eks. statlige eiendommer/virksomheter i Helles er ute på salg. En trenger ikke lengre invadere et land militært, en overtar det økonomisk.

    En kan nesten lure på om ikke det samme nå begynner å gjøre seg gjeldende i England…

    http://www.guardian.co.uk/politics/2012/mar/19/david-cameron-sell-off-roads
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Et koordinert angrep på flere lands fellesgoder, Dr. Dong.
    I England har legene bestemt seg for å gå til motangrep, og et større antall stiller til neste parlamentsvalg, i distriktene til de som er ivrigst til å fjerne landets velferdstjenester.

    http://www.independent.co.uk/news/u...-50-mps-in-revenge-over-nhs-bill-7576423.html

    Og i Hellas har man stilt et helt naturlig spørsmål: trenger vi mellomleddene?

    http://www.guardian.co.uk/world/blog/2012/mar/18/greece-breadline-potato-movement-farmers

    Gresk akademiker med studenter på frontlinjen:

    "It's because everyone benefits," said Kamenides, standing in a clearing in the woods above Thessaloniki in front of one 25-tonne truck of potatoes, another of onions, and smaller vans of rice and olives. "Consumers gets good-quality food for a third of the price they would normally pay, and the producers get their money straight away."

    As devised by Kamenides and his students, it's a simple system. Their brainwave was to involve Greece's local municipalities, lending the movement a degree of both organisation and official encouragement that it might otherwise have lacked.


    Kasapis said wholesale buyers sometimes take "a year to pay their suppliers. Sometimes, they don't pay at all. In my village alone, the farmers are owed more than €500,000. So for us, what satisfies us most with this system is that we have regained our power over the middlemen, who have been squeezing us and profiting unfairly from everyone now for years."
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    En norsk investor ser noen nødvendige grep: http://e24.no/boers-og-finans/vi-maa-ned-i-levestandard/20174640

    Dette er selvsagt sludder. Dersom nasjonene i Europa hadde beholdt det skattetrykket som gjorde at man hadde balanse i regnskapene, fremfor å tillate virksomheter å trylle vekk pengene, ville bildet sett helt annerledes ut. Om man koblet til restriksjoner på adgang til å legge hele industriområder øde, fordi man ønsket å flytte produksjon til Kina, ville færre vært på velferd. Og om man lot være å rane felleskassen for å redde finansmiljøenes bonuser ville det sett enda bedre ut.

    Visst kan velferdssystemene forbedres, betraktelig, men det er ikke der skoen trykker.
    I Danmark har Socialdemokraterne oppdaget at rettigheter også medfører plikter, og det er en dimensjon vi alle kan ha godt av å ta til oss.

    https://www.google.no/search?q=soci...s=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.726
    Antall liker
    8.155
    Torget vurderinger
    0
    vredensgnag skrev:
    En norsk investor ser noen nødvendige grep: http://e24.no/boers-og-finans/vi-maa-ned-i-levestandard/20174640

    Dette er selvsagt sludder. Dersom nasjonene i Europa hadde beholdt det skattetrykket som gjorde at man hadde balanse i regnskapene, fremfor å tillate virksomheter å trylle vekk pengene, ville bildet sett helt annerledes ut. Om man koblet til restriksjoner på adgang til å legge hele industriområder øde, fordi man ønsket å flytte produksjon til Kina, ville færre vært på velferd. Og om man lot være å rane felleskassen for å redde finansmiljøenes bonuser ville det sett enda bedre ut.

    Visst kan velferdssystemene forbedres, betraktelig, men det er ikke der skoen trykker.
    I Danmark har Socialdemokraterne oppdaget at rettigheter også medfører plikter, og det er en dimensjon vi alle kan ha godt av å ta til oss.


    https://www.google.no/search?q=soci...s=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
    Kan du ikke være så snill å fortelle "folkets kårne" på Stortinget at det er slik det henger sammen! ::)
    Det var utrolg godt oppsummert og slik jeg ser det ganske så riktig. ;)
    Men det er nok en alt for "enkel" forklaring for de som sitter og bestemmer. Men Reitan har jo blitt milliardær på at "Det enkle er det beste!"
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Spiralis skrev:
    Men det er nok en alt for "enkel" forklaring for de som sitter og bestemmer. Men Reitan har jo blitt milliardær på at "Det enkle er det beste!"
    Det er vel egentlig en omskrivning til reklamebruk. Den egentlige teksten lyder "De enkle er de beste." Norske forbrukere er vel verdens mest naive, godtroende og lettmanipulerte, velbeslåtte og enfoldige.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.980
    Antall liker
    3.508
    Gjestemedlem skrev:
    Spiralis skrev:
    Men det er nok en alt for "enkel" forklaring for de som sitter og bestemmer. Men Reitan har jo blitt milliardær på at "Det enkle er det beste!"
    Det er vel egentlig en omskrivning til reklamebruk. Den egentlige teksten lyder "De enkle er de beste." Norske forbrukere er vel verdens mest naive, godtroende og lettmanipulerte, velbeslåtte og enfoldige.
    ...og blant de mest bereiste folkeslag i verden, de best informerte og blant de med best/høy utdannelse.

    hvordan ser du på dette paradoxet?
     

    Rune S

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.04.2002
    Innlegg
    4.577
    Antall liker
    1.245
    Torget vurderinger
    11
    vredensgnag skrev:
    En norsk investor ser noen nødvendige grep: http://e24.no/boers-og-finans/vi-maa-ned-i-levestandard/20174640

    Dette er selvsagt sludder. Dersom nasjonene i Europa hadde beholdt det skattetrykket som gjorde at man hadde balanse i regnskapene, fremfor å tillate virksomheter å trylle vekk pengene, ville bildet sett helt annerledes ut. Om man koblet til restriksjoner på adgang til å legge hele industriområder øde, fordi man ønsket å flytte produksjon til Kina, ville færre vært på velferd. Og om man lot være å rane felleskassen for å redde finansmiljøenes bonuser ville det sett enda bedre ut.

    Visst kan velferdssystemene forbedres, betraktelig, men det er ikke der skoen trykker.
    I Danmark har Socialdemokraterne oppdaget at rettigheter også medfører plikter, og det er en dimensjon vi alle kan ha godt av å ta til oss.

    https://www.google.no/search?q=soci...s=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
    Dette er selvsagt sludder gnag.Investoren har rett.
    Men det blir mye kaos før folket aksepterer at vi kanskje har nådd et tak.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Rune S skrev:
    vredensgnag skrev:
    En norsk investor ser noen nødvendige grep: http://e24.no/boers-og-finans/vi-maa-ned-i-levestandard/20174640

    Dette er selvsagt sludder. Dersom nasjonene i Europa hadde beholdt det skattetrykket som gjorde at man hadde balanse i regnskapene, fremfor å tillate virksomheter å trylle vekk pengene, ville bildet sett helt annerledes ut. Om man koblet til restriksjoner på adgang til å legge hele industriområder øde, fordi man ønsket å flytte produksjon til Kina, ville færre vært på velferd. Og om man lot være å rane felleskassen for å redde finansmiljøenes bonuser ville det sett enda bedre ut.

    Visst kan velferdssystemene forbedres, betraktelig, men det er ikke der skoen trykker.
    I Danmark har Socialdemokraterne oppdaget at rettigheter også medfører plikter, og det er en dimensjon vi alle kan ha godt av å ta til oss.

    https://www.google.no/search?q=soci...s=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
    Dette er selvsagt sludder gnag.Investoren har rett.
    Men det blir mye kaos før folket aksepterer at vi kanskje har nådd et tak.
    Der ser vi nok meget ulikt på næringslivets oppgave i et samfunn. Infrastrukturen en virksomhet anvender, utdanningsnivået i befolkningen den nyter godt av, energileveransene den har fordel av, sikkerheten som er skapt rundt dens eiendeler - alt er et produkt av samfunnets fellesgoder, og av en kontrakt mellom de mange samfunnsaktørene.

    I senere tiår har vestlige virksomheter meldt seg ut av denne syklusen, under påskudd av å måtte være frie økonomiske aktører, og av å kunne flytte sin virksomhet dit den er gunstigst for aksjonærene. Mens de overfører det medansvar de i sin tid ikke nølte med å utøve til "samfunnet," samtidig som de sterkt reduserer sitt bidrag til samme ved smarte skatteoperasjoner.

    Denne kortsiktigheten er i ferd med å gjøre næringslivet til en femtekolonnist i samfunnet, som har som effekt å ødelegge det, mens det snylter på samfunnet.

    Men du behøver ikke tro meg, tro heller Britenes Ownership Commission, som har levert en knallsterk rapport omkring denne problemstillingen, og hva den betyr av utfordringer.

    http://ownershipcomm.org/

    Haudemann forfekter "individualist-kapitalismen" som ikke bryr seg om bieffektene av sin herjing med samfunnet. Denne modellen vil snart bli sammenlignet med en farlig virussykdom, som samfunnskroppen må kvitte seg med, med alle midler.

    This week's budget is likely to be a landmark moment less for its economic impact – the cumulative changes are hardly likely to be significant, given the chancellor's declared aim to stick to his irrational deficit reduction plans – but because of the political signal it sends. To drive recovery, is Britain going to stick to the individualist model of capitalism that created the crisis? Or, instead, will we strike out and develop a new balance between state, business and society?

    This is a debate that is as big as it gets. It is why people join political parties. It creates fundamental divisions of values and conscience. It is how we define ourselves. It is why the coalition partners are going to find it harder and harder to reach the compromises and trade-offs on which successful coalition depends.


    Formannen for den uavhengige, men regjeringsoppnevnte, utredningen skriver krystallklart her, og har lite til overs for oppfatningen Haudemann og hans like forfekter, for å si det slik: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/mar/17/britain-models-capitalism
     
    N

    nb

    Gjest
    Ikke aller er like optimistiske post-Hellas-restruktureringen, fra Wolfgang Münchau i Financial Times:

    The markets have concluded that the eurozone crisis has ended. Several politicians said that they, too, believed that the worst was over. Complacency is back. I recall similar utterances in the past. Whenever there is some technical progress – an umbrella, a liquidity injection, a successful debt swap – optimism returns.

    If you think the European Central Bank’s policies have “bought time”, you should ask yourself: time for what? Greece’s debt situation is as unsustainable as ever; so is Portugal’s; so is the European banking sector’s and so is Spain’s. Even if the ECB were to provide unlimited cheap finance for the rest of the decade, it would not be enough.

    In Spain, most of the toxic debt is held in the private sector. The debt level of the private sector, namely households and non-financial corporations, was 227.3 per cent of gross domestic product at the end of 2010, according to Eurostat. Last year’s data are not out yet, but the number will be down only a little. One of the areas where adjustment is happening is in the housing market. The best index for Spain is the new series by the National Institute of Statistics, which shows the overall index for house prices fell by 11.2 per cent last year alone, but was only down 21.7 per cent from the peak in the third quarter of 2007. We should remember the Spanish bubble was much more extreme than others, but prices have only come down by around a fifth. In the Madrid region the movements have been more vigorous, with a peak-to-trough fall of 29.5 per cent.

    On my estimates, Spain’s house price adjustment is still less than halfway complete. In real terms, the US housing boom has been almost completely cancelled out. The graphs of historic bubbles, if expressed in real prices, have nice bell-shaped curves. This makes sense, since domestic property is an unproductive real asset. In Spain, as elsewhere, it would be reasonable to assume real prices will eventually fall to where they were in the mid-to-late 1990s.

    The Spanish government has forced the savings banks to write down €50bn in their property portfolios this year. This will only be a small part of what will ultimately be needed if the housing market falls as I expect it will. Official estimates assume mild price falls and a quick rebound in the economy. Both assumptions are delusional. How can the Spanish economy rebound if the private and the public sectors are deleveraging at the same time, and are likely to do so for many years?

    The deleveraging of the public sector will be vicious. The deficit was 8.5 per cent of GDP last year. This was a big overshoot, but the reason was not fiscal indiscipline. It was necessary to avoid a bigger slump. The recently-revised target is 5.3 per cent for this year and 3 per cent next year. So the total public sector adjustment needed under the European deficit rules is an incredible 5.5 per cent over two years – this, in the middle of a recession. If you look at the extent of total deleveraging that lies ahead, in both private and public sectors, the question is not whether the Spanish economy rebounds in 2012 or 2013, but whether it can rebound at all before the end of this decade.

    The typical European response to the last statement would be to say that economic reforms will increase confidence and produce growth. The optimists point to Italy, where the appointment of Mario Monti as prime minister has led to a seemingly virtuous circle of reforms and lower market interest rates. The main reform in both countries has been a moderate relaxing in labour laws. While that is probably necessary, I would be surprised if this has a material impact on long-term growth rates. Large parts of the labour market literature would have to be rewritten if it were the case.

    For Spain, the right adjustment policy would be a programme to force the private sector to deleverage, over three to five years, supported by consistently robust public sector deficits, and yes, accompanied by economic reforms as well. The moment to address the public sector deficit is after the private sector deleveraging is complete. Such a policy would not only smooth the adjustment. It would accelerate it.

    But a combination of ultra-lax monetary policies and fiscal retrenchment will delay the unavoidable adjustment. Spain remains stuck in a worsening debt trap, out of which default will be the only escape. If it pursued the agreed policies, it would end up where Greece, Portugal and Ireland are – under a rescue umbrella. This is the most likely scenario for Spain.

    In November, I said European leaders had only 10 days to save the euro. My diagnosis then and now is that they have flunked it. The ECB’s policies have not bought time. They have slowed down the political processes and the economic adjustment needed to resolve the crisis. The worst, I fear, still lies ahead.
     

    Rune S

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.04.2002
    Innlegg
    4.577
    Antall liker
    1.245
    Torget vurderinger
    11
    Jeg satte ting selvsagt litt på spissen vreden ;)
    Ting er veldig komplisert slik jeg ser det,man kan ikke enkelt skyve skylden ensidig på den ene eller andre parten.Ting henger nøye sammen.
    Vet ikke hvor du er politisk,men jeg er rimelig drittlei enkelte på venstre side som ser ut til å kose seg med å henge ut folk med mye penger.Mange rikinger som jobber steinhardt og skaper enormt med arbeidsplasser i dette landet!
    Så har man også rikinger som bare er ute etter å skrape til seg mest mulig! Slik er det nok bare så lenge vi har med mennesker å gjøre.Der er vi nok ved kjernen av problemet,mennesket ;D
    Viss myndigheter kjører tax to the max så tar man livet av bedrifter og dermed arbeidsplassene,og da er man like langt,og gjerne verre stillt enn i utgangspunktet,da mister myndigheter enda mer inntekter som de trenger for å holde i live sine enorme pengesluk i form av byråkrati og lovnader om pensjon,trygd,osv.
    Norske myndigheter er som en bedrift,og er i samme situasjon som andre norske bedrifter,skal man ha ting gjort så koster det sykt med penger pga vårt høye kostnads og lønnsnivå.En ond sirkel som enkelte ser ut til å tro kan fortsette å stige år etter år.......

    Mange bedrifter flytter produksjonen til utlandet fordi de rett og slett ikke får det til å gå rundt i Norge pga for høye kostnader på alt mulig.
    I et unikt rikt land som Norge kan man alltids gå inn med subsidier å holde ting kunstig i live en stund,igrunnen ikke helt ulikt hva man prøver å gjøre med Hellas slik jeg ser det,men viss man ikke klarer å ha en sunn bedrift med sunn økonomi så blir det bare et pengesluk.Man kan alltids trykke opp nye penger og innbille seg at nå går alt så mytji likare,men slikt har jeg liten tro på i lengden.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Det er ofte blitt påpekt hvordan mennesker som faller utenfor sammfunnet heller ikke har noen loyalitet eller føler forpliktelser overfor det; en skal ikke tenke mye før en innser at denne manglende loyalitet/forpliktelse gjenfinnes i firma som ikke lengre har noen tilhørighet, men beveger seg fritt og rotløst i en verden hvor alt er til salgs. I en slik verden eksisterer ikke noe ansvar, forpliktelse eller loyalitet overfor samfunnet. (Og en skal være passe naiv om en tror at dette endres ved å innføre et seminar om samfunnsansvar på våre høyere læresteder.)
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Er faren over snart? Kan jeg komme ut av hula igjen?
     

    Rune S

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.04.2002
    Innlegg
    4.577
    Antall liker
    1.245
    Torget vurderinger
    11
    Hehe,joda,god den vreden! Jeg er ikke uenig.
    Men jeg forstår heller ikke hvorfor folk har gått på denne type "investeringer" blindt,og dermed skapt et marked for haiene på toppen!? Spør du meg så kunne de like gjerne avviklet hele børs- og fond-systemet.Jeg kjøper heller dyre høytalerkabler enn aksjer og fond ;D ,da har jeg i det minste noe reelt å ta og føle på 8)
    Jeg synes det er like på trynet som deg at en bedrift går konkurs mens man samtidig hører at de med lederstillinger eller eiere av bedrfiten tar ut fantasilønninger!!
    Men dette er såpass fjernt fra hvilke type bedrifter jeg snakker om,og de bedrifter som blir drevet på en fornuftig måte vil sannsynligvis gå med i dragsuget viss man prøver å ta "skurkene" .....
     
    N

    nb

    Gjest
    Det er forsåvidt et poeng at de langt største kjøperene av ymse produkter knyttet til subprime og statsgjeld i høyeste grad er profesjonelle investorer. Noen av tilfellene er smått bisarre - som den tyske banken IKB som måtte reddes av myndighetene. De tapte enormt mye på produkter linket til amerikanske subprimelån og mente selv de var særdeles sofistikerte investorer i slike produkter (som Michael Lewis tørt bemerket var konsekvensen av det at de kjøte investeringer som fallt 97% i verdi istendenfor andre som fallt 98% i verdi). Det bisarre i tilfellet IKB er at folkene som gjorde investeringene ikke hadde spesielt stor oppside personlig - IKB hadde moderate lønninger og ikke særlig store bonusordninger. Litt det samme som en Terra-kommune-ordfører/rådmann - det er vanskelig å se oppsiden til en slik lokalpolitiker mens nedsiden er betydelig enklere å få øye på.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    nb skrev:
    Det er forsåvidt et poeng at de langt største kjøperene av ymse produkter knyttet til subprime og statsgjeld i høyeste grad er profesjonelle investorer. Noen av tilfellene er smått bisarre - som den tyske banken IKB som måtte reddes av myndighetene. De tapte enormt mye på produkter linket til amerikanske subprimelån og mente selv de var særdeles sofistikerte investorer i slike produkter (som Michael Lewis tørt bemerket var konsekvensen av det at de kjøte investeringer som fallt 97% i verdi istendenfor andre som fallt 98% i verdi). Det bisarre i tilfellet IKB er at folkene som gjorde investeringene ikke hadde spesielt stor oppside personlig - IKB hadde moderate lønninger og ikke særlig store bonusordninger. Litt det samme som en Terra-kommune-ordfører/rådmann - det er vanskelig å se oppsiden til en slik lokalpolitiker mens nedsiden er betydelig enklere å få øye på.
    Dette må en ta med, og det forteller en historie om strukturer/systemer.

    Klart er det at rikdom forsamles blant færre, om det nå er i form av individer eller «firma». Med rikdom går makt og innflytelse. Da har vi et klassebegrep (som går ut over artigheter som klesdrakt etc). Innen for de systemiske betingelser som her er tilstede, så er det jo en drøss av fotfolk som ikke nødvendigvis er i en posisjon hvor de sitter på enden av pengestrømmen.

    Det store problemet i dag er at vi ennå ikke har fått etablert en motklasse. Det kommer nok, men den gamle arbeiderklassen med sitt opphav i industrialiseringen er borte! (Det er å anta at vi nå er i en overgangstid, slik jeg ser det.)
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Har pengestrømmen plutselig fått en ende?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    BT skrev:
    Har pengestrømmen plutselig fått en ende?
    Pengemengden er forlengst blitt iterativ og ekspanderer eksponensielt, med tastetrykk, fullkomment frikoblet fra realverdier.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn