vredensgnag skrev:
Og der fant ikke Odd J noe bedre argument enn å kalle dem han diskuterer med "franske adelsdamer".
Da kan jeg avskrive Odd J som debattant. Han er ute av stand til å bruke annet enn propagandafloskler når han skal forsøke å forsvare det som ikke kan forsvares.
Og disse tusenvis av menneskene som arbeider for å fø nasjonen kunne selvsagt gjort akkurat det samme arbeidet, men med utgangspunkt i regionale særtrekk og opprinnelsesprodukter.
Tenk at vi har stelt oss så dumt at det lages lik ost og lik melk over hele landet. Og når det passer kan man også legge ned produksjonen av en ost i ett område og flytte den til et annet. (Som med forslaget om å flytte brunostproduksjonen ut av Gudbrandsdalen.)
Slikt kan Tine gjøre fordi de egentlig ikke har noe forhold til matkvalitet - de driver med standardisering og logistikk, og har først etter seig motstand begynt å åpne for å bistå gårdsprodusenter, men det er mange i Tine-systemet som er mot denne utviklingen.
Tine, Nortura, Prior og landbruksbyråkratiet er et mangehodet troll, og det er på tide å bruke litt skarpt sollys på dette trollet.
Jeg argumenterer ikke med dere, jeg prøver å sette det dere sier i det grelle lyset det fortjener. Å demonisere en hel næring for så å sette seg sjøl inn i en offerrolle er patetisk.
Men greit; du skal få denne: når det gjelder Saken med at Tine legger ned produksjonen av Gudbrandsdalsost er det utelukkende økonomisk begrunnet. Det er hele tiden en løpende vurdering av økonomien både rundt de enkelte meierianlegg, total meieristruktur i de ulike landsdeler, logistikkostnader etc. Tine er smertelig klar over det dårlige signalet det er å flytte produksjonen av stedstilknyttede merkevarer ut av sitt opprinnelige opphavsområde. Misværosten er flyttet ut forlenge siden og det lokale meieriet lagt ned. Det legges ned 7-8 gardsbruk hver dag i dette landet, til dels store bruk. Dette skjer ujevnt fordelt slik at råvaretilgangen også må være med i vurderingen. Husk at Tine er markedsregulator og dermed både har henteplikt uansett geografisk plassering og størrelse samtidig som de har leveringsplikt til konkurrenter. Dette fordrer en mer eller mindre løpende helhetsvurdering. Både Tine og Nortura legger hvert år ned en rekke meieri og slakteri som isolert sett både går med overskudd og er veldrevne. Og bøndene selv har stått i fremste rekke og protestert mot denne utviklingen. Ikke minst på grunn av økt inntransporttid på slaktedyr. Men det er de harde økonomiske realiteter som rår. Det er derfor snodig å lese hvordan dere på den ene siden raser mot dyr mat og ikke får det billig nok, samtidig som dere etterspør mer variasjon og spesialiteter osv. Det er innkjøpssjefene i REMA, Coop, Ica og Norgesgruppen som bestemmer hva dere møter i hyllene. De alene! Det er utrykkelig påpekt i matmaktsutvalgets rapport at kjedenes dørvaktfunksjon mellom produsenter og forbrukere er en kilde til betydelig maktutøvelse og redselen for å bli kastet ut av hyllene er høyst reell, selv for store aktører som TINE, Nortura og andre. Det er bare et fåtall produsenter som har reell makt i disse forhandlingene. Av alle ting gjelder det tobakksvarer, særlig snus. Samt bleier. Dette er varer som alle butikker må være fullassortert på for å unngå at kundene handler andre steder. Stort sett alt annet tar de ikke fem øre for å pælme ut av hyllene hvis de finner det for godt, om ikke annet for å statuere et eksempel overfor andre leverandører.
Tine lanserer rundt 200 nye produkter og pakningsstørrelser hvert år. Det er faktisk ikke så verst. Tine har støttet etableringen av Synnøve Finden og Q-meieriene for også de ønsker at forbrukerne skal ha valgmuligheter.
Så dere forsiden på VG i går, søndag? Importerte reddiker med en innkjøpspris på 13-14 kroner kiloen selges for 130 kr ut. Avanse på ca 850%. Er det ikke vidunderlig når markedskapitalismen fungerer, dere??