Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.382
    Antall liker
    6.770
    40 prosent av EUs budsjett går med til landbruksoverføringer.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.004
    Torget vurderinger
    0
    vredensgnag skrev:
    Men det Bondelaget ikke gjør er å ta med overføringen til landbruket, som går fra felleskassen. Da er den - vips - ikke så billig lenger, denne maten vi er sperret inne med.
    Det meste av disse overføringene går til "landbruksbyråkrater" som sitter i sine kontorer i Oslo !

    Lønnskostnader til direktorat og annen landbruksforvaltning ligger inne i jordbruksoppgjøret.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.004
    Torget vurderinger
    0
    Gjestemedlem skrev:
    På ingen andre områder biter folk på denne absurde omregningen for å få oss til å tro at maten er billig i Norge. Hva om en Cd skulle kostet 450kr stk i Norge mot 120 i Italia.. bare fordi vi har så mye penger her.. og attpå til tro at folk er korket nok til å bite på svindelen.

    Fjern alle tollmurer og importvern så snart som mulig.

    Det er den eneste farbare vei ut at det uføre vi har havnet i.
    Jepp helt enig med deg der. Se bare på anleggsgartnere. Når noe skal gjøres i haven min må jeg fanden ut med 500 kr pr time. Hvorfor kan jeg ikke få lov til å hente inn en polakk fra Poeln og betale 12,50 pr time!!?? Bort med alle restriksjoner!!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Spiralis skrev:
    Jepp helt enig med deg der. Se bare på anleggsgartnere. Når noe skal gjøres i haven min må jeg fanden ut med 500 kr pr time. Hvorfor kan jeg ikke få lov til å hente inn en polakk fra Poeln og betale 12,50 pr time!!?? Bort med alle restriksjoner!!
    Restriksjonene er allerede borte. Det er ikke ulovlig å leie inn polakker. De er innenfor EU/EØS og har fulle rettigheter til å arbeide i Norge. Det er heller ingen minstelønn i Norge så hvis du ikke greier å få tak i en polsk gartner til den prisen så er det nok fordi de ser på tilbudet som for lavt, eller at det blir for store reiseutgifter til Norge.

    Skulle vi fulgt den samme logikken som i landbruket ville nok polske arbeidere kostet 2000kr/t i stedet, siden man la på så stor statlige vernetoll at ingen skulle få råd til å leie dem inn.
     

    Wright

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    13.03.2007
    Innlegg
    905
    Antall liker
    2
    Gjestemedlem skrev:
    Et samlet vareutvalg som i et nitrist østblokkland, og en kvalitet på maten som selges som over hodet ikke står i sammenheng med prisnivået.
    Med mulig unntak for en Serbisk småby har jeg til gode å oppleve østblokkland med matutvalg like trist som det norske.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.155
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Wright skrev:
    Gjestemedlem skrev:
    Et samlet vareutvalg som i et nitrist østblokkland, og en kvalitet på maten som selges som over hodet ikke står i sammenheng med prisnivået.
    Med mulig unntak for en Serbisk småby har jeg til gode å oppleve østblokkland med matutvalg like trist som det norske.
    Akkurat tristessen skylder jeg på Ola Dunk, og ingen andre. Menigmann i gaten vil rett og slett ikke ha variasjon. Den andre matens smaker jo ikke godt. Majones som har smak av eggeplomme? Nei, fysj og fy! Det er unaturlig når majonesen smaker naturlig. Og så videre... Lidl gikk ikke dukken på grunn av høye priser eller feil kvalitet, men på grunn av at nordmenn er ekstremt kresne i matveien - på helt feil måte.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.004
    Torget vurderinger
    0
    Gjestemedlem skrev:
    Skulle vi fulgt den samme logikken som i landbruket ville nok polske arbeidere kostet 2000kr/t i stedet, siden man la på så stor statlige vernetoll at ingen skulle få råd til å leie dem inn.
    Nåja, skal du være helt korrekt i framstillingen ville man fortsatt betalt polakken 12,50 pr time. Men Staten ville ha tatt inn et importgebyr på 1987,50 pr time! Så ville du som norsk "konkuranseutsatt" anleggsgartner ha fått et bidrag ( subsidie ) på 87,50. De resterende 1900,- ville gått til et overdimensjoert byråkrati som var opprettet for administrere ordningene!
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.704
    Antall liker
    10.183
    Tror man virkelig at Reitan & Co hadde solgt biff til pølsepris hvis tollen ble fjernet? Tror man i samme åndedrag at de samme Reitan & Co. hadde latt små selvstendige butikker slippe til?
    Sånn litt på siden, hvor ble det av den andre halvdelen av matmomsen? Jeg merket ikke noen prisnedgang da momsen ble halvert.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Pink_Panther skrev:
    Tror man virkelig at Reitan & Co hadde solgt biff til pølsepris hvis tollen ble fjernet? Tror man i samme åndedrag at de samme Reitan & Co. hadde latt små selvstendige butikker slippe til?
    Sånn litt på siden, hvor ble det av den andre halvdelen av matmomsen? Jeg merket ikke noen prisnedgang da momsen ble halvert.
    Pølser koster jo stort sett det samme som biff i dag da. Men mindre man spiser hunde- eller middagspølser.

    Momsjusteringer har ingen betydning. Det som må til er å fjerne importvernet slik at Reitan og det 3 andre mafiaklubbene får reell konkurranse i markedet. Vi behøver nye aktører både på produsent, grossist og detaljistsiden.

    Fjerning av tollmurene er den eneste måten å komme oss fremover på.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.704
    Antall liker
    10.183
    De 4 er så sterke at en ny aktør fort blir eliminert. Tollmuren har ingenting å si.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Pink_Panther skrev:
    De 4 er så sterke at en ny aktør fort blir eliminert. Tollmuren har ingenting å si.
    Tollmuren har alt å si.

    Så lenge den er på plass må en ny aktør konkurrere med akkurat de samme varene som de andre kjedene. Og da skjer konkurranse utelukkende på deres premisser. Det er dødfødt.

    Hva skal en ny aktør konkurrere med hvis de er nødt til å handle med de samme grossistene?

    De 4 og de store grossistene har satt seg i en situasjon der de har total kontroll over Norge. Den eneste måten å komme oss videre på er å fjerne importvernet disse gjemmer seg bak.

    Det er ene og alene importvernet som gjør at vi har Europas fattigste utvalg.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Disse sammenligningene med utlandet faller også på en annen urimelighet - og det handler om friere konkurranse i disse landene, med langt større vareutvalg - og langt bedre kvalitet på maten, pga den konkurransen. At nordmenn bruker mindre andel av inntekten gitt det fôret vi tilbys er virkelig ikke noe å skryte av ...

    Landbruksorganisasjonene har gjort seg til fangevoktere av en hel befolkning, og det vil naturligvis ramle sammen med et smell og ganske snart. Og siden man ikke har forberedt seg på en annen virkelighet, vil det ramme hardere enn nødvendig.

    Tullete politikk - men det rareste er hvordan folk finner seg i det, og hvordan man i tiår etter tiår har slukt propagandaen fra dem som tjener på at det er slik.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.004
    Torget vurderinger
    0
    Gjestemedlem skrev:
    Det er ene og alene importvernet som gjør at vi har Europas fattigste utvalg.
    Nei ikke så enkelt som det ! Det skyldes vel så mye at kundene lar dem slippe unna med å tilby et så dårlig utvalg. Hadde folk ringt til kjedene og klaget, klaget til de som driver butikkene oh til produsentene som ikke slipper til med sine varer. Rett ut sagt "holdt et Hælvetes leven"! Da ville kansje noe ha skjedd.

    Kom akkurat hjem fra Rema 1000, for mindre enn en halv time siden. Der har de slutte å selge de lette variantene av Kavlis smørbare oster. Den kjedelige "naturell" var den eneste tilgjengelige. Bacon Lett, Skinke Lett og Kylling Lett finnes ikke lenger. God og Lett gulost var også borte. Heistad sin lette hermetiske frukt i forskjellige varianter finnes ikke mer, og eksemplene er mange. Reitan og ICA gruppen har en STOR del av ansvaret for at Ola Dunk blir feit!

    Det største problemet er ikke landbrukspolitikken, det er at nordmenn aksepterer så jævlig mye på alle felt i livet! Når så de som skal leve av å selge billig mat til folket har et måkrav om at pengebingen må øke mer i år en sist år og enda mer neste år og man i allefall må legge seg opp en milliard pr år på å selge "billig mat" ( les: for! ) da blir det slik. Mye billigere å kun holde en type av en vare istedet for flere, og når folk ikek protesterer blir det altså slik.

    Dette er resultat av en villet politikk fra flere ulike regjeringer. Da de store kjedene fikk etablere seg og knuste konkurransen ved å overta engrosleddet var det mange som advarte mot det som ville komme ut av dette. De sa det høyt også, men INGEN politiker i posisjon gjorde noe med det! Det neste som skjer blir at kjedene tar over produksjonsleddet også, da har de full kontroll!

    Du kan legge ned tollmurer og hele det norske landbruket. Det vil ikke forandres en tøddel! Kjedene vet hvor mye vi er villige til å betale og de vet hvilket labert sortement vi er villige til å akseptere. Så lenge de legger seg på disse minimumsnivåene vil ingen utenlandsk konkurrent våge seg. Vi er totalt sett i antall kunder en bydel i en europeisk storby! Det vil ikke lønne seg å gå i en krig med 4 store aktører som har et så greit og ryddig monopol delt mellom seg. Kostnadene er for store og gevinstpotensialet for lite! Hvis tollmurene faller vil de 4 store kun bli rikere, forbrukerne vil ikke se noen som helst prisnedgang.
     

    Wright

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    13.03.2007
    Innlegg
    905
    Antall liker
    2
    Spiralis skrev:
    Du kan legge ned tollmurer og hele det norske landbruket. Det vil ikke forandres en tøddel!
    Det vil forandres, men vi får hverken priser på linje med Lidl og Aldi eller verdens beste utvalg franske oster av å senke tollsatsene; det vi derimot får er et nokså åpent marked tilpasset late, travle forbrukere med åpen lommebok – slik vi har i de aller fleste andre bransjer her i landet. Litt dyrere enn i en del andre land, men ikke annet enn man må regne med når de som stabler hermetikk skal betales norske lønninger.

    En del av trådens beklagelser dreier seg ganske riktig om norsk matkultur, men å tro noe annet enn at 388% tollsats på melk påvirker prisen er passe absurd. Rundt 400% toll på mye kjøtt har også litt å si. Om tollmurene ryker går Tine og det tohodete troll Nortura harde tider i møte, hele distribusjonssystemet vil endres radikalt.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.704
    Antall liker
    10.183
    Jeg tror ikke at ved å fjerne tollmuren så vil butikkhyllene bugne av utenlandske delikatesser til samme pris, eller lavere, enn norskprodusert "for." Det vil bare fylle hyllene med billig, utenlandsk "for" til de prisene vi allerede har. Skjønt billig, prisen blir den samme, men de 4 får en større fortjeneste.
    For de som ønsker billig, utenlandsk mat så er det bare å ta en tur til Europris for å handle deres merkevare, "Luxus."
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Spiralis skrev:
    Nei ikke så enkelt som det ! Det skyldes vel så mye at kundene lar dem slippe unna med å tilby et så dårlig utvalg. Hadde folk ringt til kjedene og klaget, klaget til de som driver butikkene oh til produsentene som ikke slipper til med sine varer. Rett ut sagt "holdt et Hælvetes leven"! Da ville kansje noe ha skjedd.
    Selvfølgelig kan de slippe unna med det. For når kjedene tar slike beslutninger om vareutvalg så rammer det samtlige butikker i Norge. Og siden utvalget er likt i de alle, så finnes det ikke alternativer. Gå i nabobutikker og utvalget er identisk. Man taper uansett.


    Kom akkurat hjem fra Rema 1000, for mindre enn en halv time siden. Der har de slutte å selge de lette variantene av Kavlis smørbare oster. Den kjedelige "naturell" var den eneste tilgjengelige. Bacon Lett, Skinke Lett og Kylling Lett finnes ikke lenger. God og Lett gulost var også borte. Heistad sin lette hermetiske frukt i forskjellige varianter finnes ikke mer, og eksemplene er mange. Reitan og ICA gruppen har en STOR del av ansvaret for at Ola Dunk blir feit!
    Så lenge de har full kontroll og merkene og leverandørene er gitt på forhånd så kan de gjøre slik. Og du kan ingenting gjøre, for går du på Rimi eller Meny så er det Kavli som er det dominerende merket der også. De har en skyhøy markedsandel på smøreoster og har full kontroll over markedet. Ingen grossister som kan tilby et alternativt sortiment, fordi importeres noe slikt ville det blitt for dyrt å selge på grunn av importvernet. Et og annet enkeltprodukt fra Lorenzen kan vel lure seg inn i butikkene, men det er bare for syns skyld. mengdevarene er under full kontroll.


    Det største problemet er ikke landbrukspolitikken, det er at nordmenn aksepterer så jævlig mye på alle felt i livet! Når så de som skal leve av å selge billig mat til folket har et måkrav om at pengebingen må øke mer i år en sist år og enda mer neste år og man i allefall må legge seg opp en milliard pr år på å selge "billig mat" ( les: for! ) da blir det slik. Mye billigere å kun holde en type av en vare istedet for flere, og når folk ikek protesterer blir det altså slik.
    Protestere? Hva kan man gjøre da. Importvernet og de påfølgende monopolsituasjoenen har ødelagt alt som er av konkurranse. Så hvis sjefene i en av kjedene har funnet ut at de kan snevre inn utvalget ennå mer eller dreie salget i retning av mer fôr så er det ingenting vi kan gjøre. i en normalsituasjon kunne vi bare snudd i døren og gått til nabobutikken i stedet. Men vi er så til de grader opplært med å ta til takke med det vi får, og det vil tilbys at vi finner oss i det. Det er så inngrodd at alt skal være likt at nordmenn er totalt miljøskadd. Indoktrineringen om at det er slik det må være er nesten total. Skummelt med konkurranse og annet utvalg. Det kan jo bli krig, salmonella og brent jord på landsbygda. Så da får man heller ta tuben med fet naturell smelteost og smile duknakket og tenke på at man støtter "norsk landbruk", Senterpartiet og Reitans kvartalvise utbytte med dette. Blir du ikke patriotisk og litt rørt av slik egeninnsats for fedrelandet?


    Dette er resultat av en villet politikk fra flere ulike regjeringer. Da de store kjedene fikk etablere seg og knuste konkurransen ved å overta engrosleddet var det mange som advarte mot det som ville komme ut av dette. De sa det høyt også, men INGEN politiker i posisjon gjorde noe med det! Det neste som skjer blir at kjedene tar over produksjonsleddet også, da har de full kontroll!
    Ja, full kontroll. Et totalt lukket market med noen få gigantiske monopolister. Alternativet er å fjerne importvernet.

    Du kan legge ned tollmurer og hele det norske landbruket. Det vil ikke forandres en tøddel! Kjedene vet hvor mye vi er villige til å betale og de vet hvilket labert sortement vi er villige til å akseptere. Så lenge de legger seg på disse minimumsnivåene vil ingen utenlandsk konkurrent våge seg. Vi er totalt sett i antall kunder en bydel i en europeisk storby! Det vil ikke lønne seg å gå i en krig med 4 store aktører som har et så greit og ryddig monopol delt mellom seg. Kostnadene er for store og gevinstpotensialet for lite! Hvis tollmurene faller vil de 4 store kun bli rikere, forbrukerne vil ikke se noen som helst prisnedgang.
    Å fjerne importvernet er det eneste som vil hjelpe på situasjonen. Da vil monopolene brytes opp ett og ett. I dag er det slik at det er umulig å etablere en kjede i Norge uten å ha det samme vareutvalget som alle de andre. Klin umulig. Får man derimot nye grossister på markedet med sitt totale produktsortiment så får vi en helt ny situasjon. En situasjon der ikke alle butikker er like lenger, der man kan gå i nabobutikken og finne helt andre varer. Ikke bare en og en spesialvare, men et helt sortiment. melk, ost, kjøtt, hermetikk ... alt.

    Det vil ikke skje over natten, for det tar tid å venne nordmenn til tanken om at de faktisk kan få lov til å velge det de skal kjøpe og spise. Det blir litt som med Jaime og skolematen i Engand. Ikke lett å få barna til å spise ordentlig mat når de har vokst opp med chips, hvistt brød og tomatbønner til hvert eneste måltid.

    Men selv om det vil ta noen år før vi får full effekt av å fjerne importvernet, og situasjoen med de store ikke vil falle over natten, så vil vi i det minste oppleve et nytt vareutvalg. Der kanskje de 4 kjedene kan tilby forskjellige varer og sortiment. Og bare det ville være et giganstisk sprang i riktig retning. Så får vi heller leve med at prisene ikke nødvendigvis dropper så mye. Ensrettingen av sortimentet er et mye større problem enn det generelle prisnivået. Som en bonus vil også prisen på en god del kvalitetsvarer nødvendigvis falle til et nivå der det blir et reelt alternativ til de begredelige norske produktene. (ost, spekemat, etc.)


    Selv om prisen på basisvarer ville vært eksakt den samme som i dag, men de fire kjedene hadde helt forskjellig sortiment og varegrupper. Det hadde vært en strålende forbedring. I dag er det Stabburet, Findus, Nora, Kavli, Toro, idun, Gilde, Prior etc. over alt. og de som later som de har noe annet har akkurat det samme med annen emballage. Det er nitrist.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.155
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Pink_Panther skrev:
    Jeg tror ikke at ved å fjerne tollmuren så vil butikkhyllene bugne av utenlandske delikatesser til samme pris, eller lavere, enn norskprodusert "for." Det vil bare fylle hyllene med billig, utenlandsk "for" til de prisene vi allerede har. Skjønt billig, prisen blir den samme, men de 4 får en større fortjeneste.
    For de som ønsker billig, utenlandsk mat så er det bare å ta en tur til Europris for å handle deres merkevare, "Luxus."
    Det er enkelt å være indignert på forbrukerens vegne, men som du skriver så er det ikke så enkelt. Hovedgrunnen til vårt dårlige utvalg kan se ut som om det er pris og importvern i form av toll, men som du skriver så er det ikke sikkert at det ville blitt billig av den grunn. Og om det hadde vært slik så hadde ikke folk brydd seg så mye. Den hovedskyldige er fortsatt konsumenten selv, som ikke ville valgt noe annet om de fikk valget. De ville likevel ikke kjøpt varene, slik at kjedenes utvalg ville blitt sørgelig lite forandret i praksis. Men det er heller ikke noe forsvar for tollmurer, slik at ingen misstenker meg for å være bonde og/eller senterpartist.

    Bort med tollmurere, og hva så? Forsvinnende lite er jeg redd for. De som hadde grepet muligheten for å selge disse varene hadde nok puttet stortparten av besparelsen i egen lomme, for det vil fortsatt være de samme suckerne som i dag betaler overpris for de varene som blir kundene også i fremtiden. Det blir bare oss likevel, og kun et fåtall butikker vil utvide vareutvalget for å komme oss i møte. Og for de som ikke bor sentralt vil det kanskje ikke bety noe som helst, for de butikkene som finnes på bygda i Norge vil neppe forandre på noe som følge av dette.

    Alt i alt er jeg enig i at tollmurer ikke er bra, men det er en urealistisk tro på at vi uten dem kan få kontinentale tilstander i det norske dagligvaremarkedet. For vi har egentlig råd til kontinentalt utvalg allerede, men sett bort fra enda mer av de dyre tapas-produktene så ville neppe norske forbrukere benyttes seg av det. For utvalget i butikkene bestemmes i praksis av... forbrukerne.

    Et godt eksempel er han som importerer Santal-produkter for salg i butikker i Bergen. Selv med nedsatte priser til et sympatisk nivå klarte han ikke å selge nok rødappelsin-drikk til å fortsette å ta inn den varen. Det er en av de mest populære frukt-nektarene i Italia, voldsomt forfriskende, men selv når den ble satt ut på pallesalg i butikken ville ikke folk kjøpe den. Det vil koste for mye å innføre de fleste produktene, så de vil beholde avansen for å ha råd til å introdusere produkter i et tregt marked. Og til slutt hadde vi endt med å gå i delikatessebutikken for å kjøpe disse produktene likevel, for det blir for mye retur fra kjedebutikkene.

    Skrekkscenario? Javisst, men vi lever jo i "helvetet" allerede. Bort med tollen, men også bort med illusjonene.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det blir litt rart å gi konsumentene skylden for at vi har dårlig vareutvalg, når folk ikke har hatt et stort utvalg å velge vekk. Matvaner er tradisjon og tilvenning, og nordmenn er blitt vante med de fôrkategoriene de tilbys.

    Jeg er gammel nok til å huske da løksuppen på Sjakk Matt var et eksotisk innslag i bybildet, og ting har endret seg grundig siden den tid. Det som avholder folk fra et større sortiment i posen de bærer hjem er prisene, samt utilgjengelighet. Ahold/ICA er et dårlig eksempel som bevis på at nordmenn ikke vil ha større utvalg - nederlenderne var naive som trodde de skulle vende norske matvaner over natten, men om dette virkelig var deres strategi, skulle de brukt 1/10 av det de tapte på en bevisstgjøringskampanje omkring hvorfor matutvalget er så dårlig som det er i Norge, og heller faset inn nye butikker mer forsiktig enn den D-dag invasjonen de gjennomførte.

    Om nordmenn syns det er i orden å være satt i fangeleir matmessig, så er det vel slik det skal være her.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.382
    Antall liker
    6.770
    Vi har nok alltid vært et nøysomt folkeslag. Det er først de siste par tiårene vi har blitt dekadente.

    La oss legge ned jordbruket å få hyllene fulle av et enormt utvalgt ferdigsubsidierte matvarer fra utlandet, det gjør ikke noe om vi må kaste 4/5 av denne maten når den går ut på dato. Den er jo uansett så billig.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    BT skrev:
    Vi har nok alltid vært et nøysomt folkeslag. Det er først de siste par tiårene vi har blitt dekadente.
    Vi har vel ikke hatt særlig valg. Det var et tøft land å være i, og selvberging var nøkkelen lenge - "de siste par tiårene" er ca. 20-40 år, og det passer ganske godt om man regner baklengs, med tanke på hva som skjedde i Nordsjøen.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.382
    Antall liker
    6.770
    Javisst.

    Før det spiste vi fisk og poteter, i alle fall de som bodde langs kysten.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.155
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Vi spiste for å fylle opp magen. Rett og slett for å ha energi til å skaffe oss noe å spise i morgen også. Mat for smakens skyld var det kun til spesielle høytider. Mens jeg hakker ned disse ordene sluker jeg lille-søndagsmiddag, og dere vet alle hva det er her på Vestlandet. Når vi snakker om norsk tradisjonsmat så får jeg en litt rar følelse av hva snakker vi egentlig om? Torsdagskumle var kjøtt midt i uken, noe som få var forunt for 100 år siden.

    For hundre år siden var Bergen Europas spedalsk-hovedstad. Hvorfor lepra-basillen ble oppdaget i Bergen handler ikke om hønen og egget, for her er det ingen tvil om hvorfor den oppdagelsen ble gjort her til lands. Det skyldes at bøndene i Hordaland var blant de fattigste europeerne, og på grunn av lite proteinholdig kost så var det flere tilfeller av lepra her enn på kontinentet.

    Lepra var en klassesykdom. Kjøtt ble det en gang i uken i beste fall, og det var på søndagen. De heldige som hadde kjøtt to ganger i uken valgte torsdag som dagen, og da fikk vi lille-søndag. Det å være veggis i 1890 var ikke lurt i det hele tatt, for de grønnsakene norske bønder dyrket hadde åpenbart ikke de rette næringsstoffene. Det trengs proteiner (fra kjøtt?) for å beskytte seg mot lepra. De fleste pasientene på hospitalet kom fra Hardanger og oppover mot Sogn og Fjordane, fra innlandsgårder. Overklassefolk var ikke utsatt for lepra i det hele tatt, for de spiste jo enten kjøtt eller fisk så og si hver dag. Det ble jo også påvist med forsøk på å eksponere seg for sykdommen med å injisere infisert blod i et sunt overklasse-legeme (overlegens eget).

    Men nå er tråden helt på feil jorde. Dette hører vel egentlig til i en annen tråd, muligens den om fett? De som ønsker det kan slenge det inn i der som et kjøttbein å krangle om for "kabeldebattantene" i den tråden.

    Noen syntes det var drøyt å gi forbrukerne skylden for det dårlige vareutvalget. Selvsagt er det drøyt, men jeg legger meg ikke helt flat. For det er en ganske sterk bidragsyter. Vi må først bli eksponert for noe i lengre tid før vi selv hopper uti det. Nordmenn liker ikke ukjente merkevarer av prinsipp, noe Lidl fikk smertelig erfare. På slutten begynte vareutvalget deres å ligne på Rema og Rimi, men det var for sent å gi dem det de ville ha. Joda, dette hilser vi velkommen sa folk da kjeden etablerte seg. Det blir fint med variasjon. Men hvor mange nordmenn var det å treffe på Lidl. Det så ikke ut som om vi var i Norge i det hele tatt på kundene, som stort sett hadde et "fremmedartet" utseende. Teori og praksis er ikke det samme. Vi er som de som planlegger spontanitet. Det vil ta så lang tid å innføre nye produkter at de ikke vil bry seg om å gi forbrukeren de pengene som blir til overs når tollen faller fra. De kommer bare til å hevde at de underbød seg selv før tollfritaket, og at de nå endelig kan tjene penger på å selge varene. På lang sikt er det mulig at det vil få effekt for oss forbrukere, men på kort sikt kommer vi ikke til å merke mye. Og det kommer til å være de samme som i dag handler disse varene som handler dem i morgen også, uansett pris. En så markant økning i omsetning at det vil svare seg å konkurrere på pris tror jeg ikke på vil skje på kort sikt. Vi som liker god importert mat som ost og kjøttvarer fra kontinentet vil fortsatt flås, men av handelsstanden istedenfor staten.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Tråden er ikke helt på jordet - hva et folk spiser er et uttrykk for dets historie.
    En utenlandsk antropolog vurderte norsk festmat rundt juletider og konkluderte med at dette var "overlevelsesmat" som var blitt spiket, lutet, tørket og saltet, så man skulle ha en reserve når det røynet på.
    Og da så jeg på julematen min med nye øyne.

    Noen steder i landet er det kultur for å slakte til jul, men det var ekstravagante greier.
    Det blir steg for steg bedre, men ville blitt skyndet på dersom landbruksorganisasjonene hadde akseptert at dagens Gulag-taktikk er uegnet overfor norske forbrukere - det bygger bare opp en voldsom irritasjon som landbruket vil svi for i lengden.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.704
    Antall liker
    10.183
    Det morsomme med denne debatten er at det aldri har vært så mange (tilsynelatende) feinschmekere som nå. Det har heller aldr vært så mange voksne som ikke kan lage mat eller så mange voksne som ikke bryr seg om smak, bare maten er billig eller lettvint. Helst det siste, ferdigkuttet løk til 20 kr. pr. stk. er bevis nok for det.
    Samtidig har enhver TV-kanal med respekt for seg selv minst ett matprogram og kokebøker er bestselgere.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.155
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    vredensgnag skrev:
    Tråden er ikke helt på jordet - hva et folk spiser er et uttrykk for dets historie.
    En utenlandsk antropolog vurderte norsk festmat rundt juletider og konkluderte med at dette var "overlevelsesmat" som var blitt spiket, lutet, tørket og saltet, så man skulle ha en reserve når det røynet på.
    Og da så jeg på julematen min med nye øyne.

    Noen steder i landet er det kultur for å slakte til jul, men det var ekstravagante greier.
    Det blir steg for steg bedre, men ville blitt skyndet på dersom landbruksorganisasjonene hadde akseptert at dagens Gulag-taktikk er uegnet overfor norske forbrukere - det bygger bare opp en voldsom irritasjon som landbruket vil svi for i lengden.
    Det var jeg som holdt på å trekke tråden ut på jordet med en del av mitt innlegg.
    (Tråden er helt på riktig sted, men alle deltakerne er mer eller mindre på jordet. Som vanlig... ;))
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Pink_Panther skrev:
    Det morsomme med denne debatten er at det aldri har vært så mange (tilsynelatende) feinschmekere som nå. Det har heller aldr vært så mange voksne som ikke kan lage mat eller så mange voksne som ikke bryr seg om smak, bare maten er billig eller lettvint. Helst det siste, ferdigkuttet løk til 20 kr. pr. stk. er bevis nok for det.
    Samtidig har enhver TV-kanal med respekt for seg selv minst ett matprogram og kokebøker er bestselgere.
    Man blir vel regnet som feinschmekker og wanabechef om man kan lage og spiser noe mer avansert enn en toropose, Grandiosa eller en boks med Sphagetti a la Capri. :-\

    Hvor mange har du egentlig truffet som har kjøpt denne ferdigskivede løken siden det er et så vesentlig bevismateriale i din argumentasjon? Eller lar du deg bare sjokkere av en avisagurk i god Siv Jensen stil?
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.155
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Gjestemedlem skrev:
    Pink_Panther skrev:
    Det morsomme med denne debatten er at det aldri har vært så mange (tilsynelatende) feinschmekere som nå. Det har heller aldr vært så mange voksne som ikke kan lage mat eller så mange voksne som ikke bryr seg om smak, bare maten er billig eller lettvint. Helst det siste, ferdigkuttet løk til 20 kr. pr. stk. er bevis nok for det.
    Samtidig har enhver TV-kanal med respekt for seg selv minst ett matprogram og kokebøker er bestselgere.
    Man blir vel regnet som feinschmekker og wanabechef om man kan lage og spiser noe mer avansert enn en toropose, Grandiosa eller en boks med Sphagetti a la Capri. :-\

    Hvor mange har du egentlig truffet som har kjøpt denne ferdigskivede løken siden det er et så vesentlig bevismateriale i din argumentasjon? Eller lar du deg bare sjokkere av en avisagurk i god Siv Jensen stil?
    Det er ikke rart at al dente fortsatt er fremmedord hvis det er slik at nordmenn lærte hvordan pasta skal være kokt fra disse boksene med Capri og Rimini. Snakker om ihjelkokt. :eek: Jeg hadde ikke våget å servere det til italienske venner. Men kan godt spise det selv hvis jeg slipper å betale for det. Barndomsnostalgi, må vite. ;)
     
    N

    nb

    Gjest
    baluba skrev:
    Det er ikke rart at al dente fortsatt er fremmedord hvis det er slik at nordmenn lærte hvordan pasta skal være kokt fra disse boksene med Capri og Rimini. Snakker om ihjelkokt. :eek: Jeg hadde ikke våget å servere det til italienske venner. Men kan godt spise det selv hvis jeg slipper å betale for det. Barndomsnostalgi, må vite. ;)
    Kompis av meg studerte i Canada for ganske mange år siden. Italienerene han delte kjøkken med fikk sendt parmesan og olivenolje fra hjemlandet. Men de kunne gjerne finne på å bruke den som tilbehør til fiskepinner, og i følge min kompis er fiskepinner akkurat like uspiselige i Canada som i Norge.

    Ellers har vel italienere et slags rykte på seg for å være omtrent de teiteste folkene som finnes i matveien - om det ikke er tilberedt på akkurat samme måte som mamma, bestemor og oldemor gjorde det, så er det ikke noe tess. Om det er hold i det vet jeg ikke, men Jamie Oliver hadde i alle fall problemer med å få folk fra en del av Italia til å spise mat fra en annen del av Italia på TeVe.

    Men mye snadder derfra - så absolutt. Skulle gladelig byttet.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.155
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    nb skrev:
    baluba skrev:
    Det er ikke rart at al dente fortsatt er fremmedord hvis det er slik at nordmenn lærte hvordan pasta skal være kokt fra disse boksene med Capri og Rimini. Snakker om ihjelkokt. :eek: Jeg hadde ikke våget å servere det til italienske venner. Men kan godt spise det selv hvis jeg slipper å betale for det. Barndomsnostalgi, må vite. ;)
    Kompis av meg studerte i Canada for ganske mange år siden. Italienerene han delte kjøkken med fikk sendt parmesan og olivenolje fra hjemlandet. Men de kunne gjerne finne på å bruke den som tilbehør til fiskepinner, og i følge min kompis er fiskepinner akkurat like uspiselige i Canada som i Norge.

    Ellers har vel italienere et slags rykte på seg for å være omtrent de teiteste folkene som finnes i matveien - om det ikke er tilberedt på akkurat samme måte som mamma, bestemor og oldemor gjorde det, så er det ikke noe tess. Om det er hold i det vet jeg ikke, men Jamie Oliver hadde i alle fall problemer med å få folk fra en del av Italia til å spise mat fra en annen del av Italia på TeVe.

    Men mye snadder derfra - så absolutt. Skulle gladelig byttet.
    Du har kanskje rett i det, for mors gryter er veldig viktige. Om ikke maten som lages er basert på mors oppskrifter eller råvarer, så blir det i alle fall en limoncello som er laget av bestemor av sitroner fra hagen etter maten. Men den typen italienere hadde jeg lite å gjøre med i min tid der nede. Jeg tilhørte et internasjonalt miljø, og italienerne der var ofte ikke så ekstremt opptatt av sin egen kultur hele tiden. Men, jeg kjente jo også italienske menn som bodde hjemme hos sin gamle mor fordi de ikke var gift enda. Et land med store kontraster.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    baluba skrev:
    Men, jeg kjente jo også italienske menn som bodde hjemme hos sin gamle mor fordi de ikke var gift enda.
    Stort problem i Italia, akkurat det. Men matkvaliteten og sortimentet er det lite å utsette på. Det kan skje mye fint i et land når man syns det er greit at lokale varianter får blomstre, i stedet for at det skal lages identisk smør, ost og melk over hele landet.

    En egentlig sinnsyk idé, men i Norge er den gangbar og offisiell politikk.

    Vi liker å skryte av at landet er like langt som distansen fra Oslo til Roma.

    Tenk om man dro på ferie i Europa, og kjørte i et belte på over 2000km der det var lik mat å få overalt, fra fire matkjeder, samme meieri, Prior, Nortura -- og der de private produsentene har like kjedelig utvalg.

    Grilstad Salami fra Svinesund gjennom flere land, hele veien til Roma.

    Herlig!
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.382
    Antall liker
    6.770
    Man kan jo variere med gullsalami og trønderfår.
     

    Fidelio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2008
    Innlegg
    2.745
    Antall liker
    668
    Denne tråden minner meg om Tore Brulands festlige valgprogram i Snobbeskolen-serien. Bare så det er sagt, dette er ikke nødvendigvis ironisk:

    "Snobbeskolen kommer med en spesialutgave i forbindelse med valgkampen og lanserer herved Diktaturpartiet.

    Utviklingen har gått for langt. Folket har talt. Vi er i ferd med å få et land med en mørkeblå regjering og en gneldrende Siv Jensen som statsminister.

    Ansvarligheten har fallert. Grådighetskulturen har tatt overhånd.

    Alt som en følge av demokratiet.

    Snobbeskolen ser ingen annen løsning enn at demokratiet avskaffes og at det innføres et diktatur.

    Selvsagt med undertegnede, snobbeskolens rektor, som diktator.

    Planen er å starte det såkalte Diktaturpartiet.

    Det er lenge siden en sluttet å snakke om væpnet revolusjon. I dette tilfellet blir den neppe nødvendig å rasle med sablene.

    Fram til neste valg regner jeg med at folk har innsett at de ikke er i stand til å bestemme selv – ut ifra de dårlige valgene de har gjort tidligere.

    Dermed vil de stemme på Diktaturpartiet, som når det får flertall, vil avskaffe stemmeretten, demokratiet og innføre diktatur før Diktaturpartiet selvsagt oppløser seg selv.

    Og da skal det bli andre boller, kan dere tro.

    I matbutikken vil følgende bli forbudt med umiddelbar virkning:

    Grandiosa i alle varianter.
    Alle typer mat som lages av pulver.
    Fjordlands og alle andre typer ferdigmat.
    Mesteparten av det som går under betegnelsen snop og snacks skal renses vekk fra butikkhyllene.
    Også frossenmat vil bli forbudt. Unntaket er rene råvarer av kjøtt eller fisk og begrunnelsen for innfrysningen er konservering.
    Diktaturpartiets har en helhetlig ideologi basert på at ting henger sammen og at det ene påvirker det andre.

    Levemåten i det nye diktaturet kommer ikke til å forandre seg mye, skjønt litt endringer blir det.

    Mat og kultur vil være et viktig område for det nye diktaturet som er svært opptatt av at folk som bor i det skal ha det godt.

    For at dette skal fungere på best mulig måte kommer en til å innføre et kvalifiseringssystem.
    Dette kommer til å være oppbygd på samme måte som golf.

    For øvrig har Diktaturpartiet vurdert om denne aktiviteten burde forbys for å gjøre golfbanene om til matjord.

    Foreløpig vil de bestå, da det er viktig for partiet at folk kan gjøre sunne ting som de opplever som meningsfulle.

    Men tilbake til kvalifiseringen. Den vil bli lagt opp slik at en må vise til en eller annen form for dokumentert kompetanse for å få kjøpt noe.

    Et slags poengsystem som viser om du må holde deg til kjøttkaker og lapskaus eller er verdig indrefilet, hummer og belugakaviar.

    Diktaturet er svært opptatt av folk skal lage maten selv. For å få dette til vil en legge stor vekt på skolering.

    Derfor skal det såkalte heimkunnskapsfaget i skolen styrkes betraktelig.

    Også alle hurtigmatstedene i diktaturet kommer til å bli lagt ned. Dette gjelder også bensinstasjonene som også vil være overflødige med tanke på forbudet mot å ha privatbil.

    I stedet vil det bli opprettet statlige pølseboder.

    I disse blir det kun blir tillat å selge kvalitetspølse i brød med brunet løk, ketsjup og sennep, samt kvalitetssjokolade som har sluppet gjennom sensuren".

    Sakset fra Brulands blogg.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.155
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Godt, saltet smør er det forresten ikke så lett å finne i Italia. De bruker det rett og slett ikke. De bruker usaltet smør til matlaging, men ikke saltet smør på brødet. Der foretrekker de margarin, som de har et stort utvalg av. Saltet smør er stort sett det danske importerte i italienske supermarkeder. Det var noe jeg fant ganske merkelig da jeg hadde opphold der nede.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tråden har intet med snobberi å gjøre. Slike påstander er en avledning fra dem som vil tvinge folk til å akseptere et fortsatt diktatorisk monopol i dagligvarehandelen.

    Det er helt greit å like ferdigmat. Jeg kjøper det rett ofte på jobben.

    Men det hadde nå vært kjekt om ikke hele dette markedet også var totalt eid av en stor monopolist (og én utfordrer) Fjordland og Toro. (Og Fjordland er jo eid av 90% av våre velkjente Nortura & Tine).

    Tenk om man kunne gått inn i forskjellige butikker og funnet et annet sortiment... men i likhet med alle andre varegrupper er det totalt monopol.

    Toro, Tine og Nortura har her som ellers total kontroll over markedet. Og ingen konkurranse tillates.

    Vi taper igjen.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.155
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Helt klart enig med Deph i det han skriver, men jeg er så misantropisk at jeg tror at i vårt tilfelle så får folket det folket fortjener. Her er jeg altså ingen folkets mann, for jeg holder Ola Dunk delvis ansvarlig for utviklingen. Dypt inne er det bare avvikere som har ønsket seg noe annet (med unntak av prisene). Klart at folket påvirkes over tid, og vi har jo ikke alltid spist pizza heller. Men det er en så sakte utvikling at de eksotiske matvarene sniker seg sakte inn uansett toll og avgiftsnivå, men reell valgfrihet i stor skala bryr ikke Ola seg noe særlig om.

    Håper jeg tar feil.
     

    Fidelio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2008
    Innlegg
    2.745
    Antall liker
    668
    Gjestemedlem skrev:
    Tråden har intet med snobberi å gjøre.
    Det er vel alle her fullstendig enig i, inkludert undertegnede. Poenget med Brulands skriveri var rett og slett at det er vittig, og han setter ord på det vi alle kanskje føler fra tid til annen:)
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.004
    Torget vurderinger
    0
    Jeg tillater meg å sette inn hele kronikken som Anne Viken har skrevet, ref Realist sitt siste innlegg!




    No skal eg fortelle om kvifor eg ikkje vil bli bonde. Først av alt. Eg vil ha eit verdig liv som menneske.

    Eg vil ikkje leve under fattigdomsgrensa. Eg ønsker ikkje å bli utsett for systematisk sosial dumping år etter år. Eg har ikkje lyst til å måtte sei nei takk til den levestandarden som gjennomsnittsmennesket i Norge kan omgi seg med. Eg har ikkje lyst til å bruke mi tid, og mine krefter, på å produsere mat for så å bli uthengt som ein snyltar. Eg gidder ikkje. Vil du ha billeg mat, skal du få det, men det blir frå andre enn meg. Eg vil ha gourmet.

    Gjennomsnittelig arbeidsinntekt pr. årsverk i jordbruket er 140 000 kroner.
    Arvar gard

    Det finst eit alternativ for meg. Garden eg arvar har gjennomsnittsstørrelsen. Eg kan vere deltidsbonde. Då må eg ha ein anna jobb ved sida av. Med dobbelt arbeid vil eg kome opp i anstendig lønn. Men eg vil ikkje vere dobbeltarbeidande. Det slit på familie og sosialt liv. Det er ikkje kompatibelt med det norske samfunn anno 2011. Folk vil ha eit normalt sosialt liv og normale muligheter til å ha ein familie. Er dette for mykje å be om?

    Elendige arbeidsforhold, nei takk.

    Ein skal ikkje akseptere å arbeide ei heil karriere, tjene luselønn, bli utsliten, bli minstepensjonist. Dette er ikkje eit verdig liv. Det er ikkje slik vår mat skal bli produsert i verdas rikaste land. Men slik er det idag.
    Legg det ned

    Så legg det heller ned.

    Vi må snart også begynne å snakke om menneskeverd for matprodusentar. Det er på tide å avskaffe underbetaling som arbeidsform i norsk matproduksjon. Det harmonerer dårleg med Norge som merkevare. Organisert sosial dumping kan vi ikkje vere oss bekjent av.

    Ein snakkar om kulturlandskap.

    Dette ønsker ein å behalde. Ein seier ingenting om luselønna som blir utbetalt for den jobben det er å rydde dette kulturlandskapet. Underbetaling avslørt i andre bransjar bleiknar i forhold til dei statlege kronene ein får utbetalt for å halde Norge vakkert.

    Og kva skal vi vel med kulturlandskap etter når ein ikkje er villige til å betale for det?
    Gro att

    Så lat det gro att.

    Prisen ein er villege til å betale for å få arbeidet utført, er ikkje kompatibelt med Vestens menneskesyn.

    Vi må rett og slett stille oss dette spørsmålet: Har staten Norge ingen sjølvrespekt?
    Internasjonal industri

    Internasjonalt er landbruksutviklinga eit race mot større, raskere, billigere. Industrilandbruket mange fryktar, er resultatet av denne typen utvikling: Bøndene som blir pressa ned i inntektsspiralen. Ein må produsere stadig meir for å tjene pengar. Norge ligg tjue, tretti år bak denne utviklinga om vi samanliknar oss internasjonalt, men vi følger på.

    Og medan folk i Norge oppgir at dei blir stadig meir opptekne av kortreist, etisk og økologisk mat, er det det motsette som er, og vil bli, konsekvensane av dagens utvikling. Inntektsutviklinga, verken i Norge eller internasjonalt, er kompatibel med denne typen kvalitetsmat. Derimot heiar den fram eit stadig meir storskala industrilandbruk. Den som vil ha nisje, må betale, lik det eller ei.
    Skivebom

    I Norge har vi kanskje lite utvalg, men høg kvalitet i produksjon. Å tru at stort utvalg betyr kvalitet i produksjon, er skivebom. Det betyr stor tilgang på billege råvarer. Billeg mat er blant anna eit resultat av sosial dumping, billeg kraftfôr og eit ras mot botnen når det gjeld dyrehelse.

    Vi må snakke om produksjonsmåtar, ikkje berre om sluttpris. Vi må begynne å snakke om menneskesyn i matproduksjonen. Respekt for deg som konsument, for produsenten som menneske og for matproduserande dyr som levande vesen.

    Utviklinga internasjonalt går mot ein stadig tøffare industri sjølv om det er historiene om nisjematen og ekslusiv vin media serverer oss. Men dette er ikkje røynda. Det speglar små bitar av virkeligheten, og den historia vi skulle ønske var sann.
    Grensa

    Kvar går grensa for kva arbeidsforhold ein ønsker å støtte opp under i sitt krav om stadig billegare mat, og kvar går grensa for kva du er villeg til å ete? Ville du ha servert ditt barn melk frå ei stokk halt ku med tuberkolose som lever heile livet på glatt betong, som har store vanskar med og gå, og som får hormon innsprøyta med jevne mellomrom, og endar livet ved å sjølvdaude fordi ingen vil bruke pengar på å behandle den? Beskrivinga her er ei enkel konstatering av forholda i ei rekke større, farmar i EU, mars 2011 (eg snakkar ikkje om Norden).

    Tuberkolose er ingen sjukdom vi får i Afrika, den er heilt vanleg i ei rekke andre europeiske land. Og desse kyrne blir ikkje slakta eller behandla. Dei levere melk til deg, som konsument. Det blir eit race mot botn der den som greier produsere billegast, er den som overlever og er konkurransedyktig. Og då vel ein å halde sjuke dyr i live fordi dei kan trass alt produsere melk. Å slakte dei er nemleg reint tap. Du får ikkje betalt, kua er full av tuberkler og drit, men desse kyrne greier fint å produsere melk til deg. Føles det greit? Da bør du rope høgare om billeg mat.

    For slik får du billeg mat. Frå sjuke dyr, fallande etikk, industri og dumping. Og kjeft ikkje på bonden. Han skal ha inntekter han og. Litt realitetsorientering må vi ha med oss.
    Respekt og etikk

    Vi må ta inn nye begrep i debatten om norsk matproduksjon: Respekt for deg som forbrukar, respekt for bonden og etikk. Det er til sjuande og sist forbrukar som blir ramma. Den forbrukaren som ikkje har økonomi til å velge nisje og høgkvalitetsmat. Og eg maler ikkje fanden på veggen. Det er berre ingen som ønsker å sjå han.

    Kompetanseløysa i debatten om norsk landbruksproduksjon er omfattande, politikken har feila og finansieringsordningane fungerer ikkje. Men dette er i grunnen ikkje mitt problem. Eg kan lage min eigen mat på hobbybasis. For meg sjølv og for dei som har råd til å betale fett for kvalitet.

    Taparen er du som forbrukar som må ete søppelmat frå industrien. Men billeg blir det, og utvalget stort. Framtidas matmarked vil bli klassedelt. Gourmet til eliten, søppel til folket. Men kvifor ikkje? Det er jo det folk vil ha.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn