
30.000 tonn med norske poteter når aldri butikkhyllene fordi dei er for «stygge».
30.000 tonn med norske poteter når aldri butikkhyllene fordi dei er for «stygge». Samtidig opnar no styresmaktene for import.

Det er Tinder sin skyld.![]()
30.000 tonn med norske poteter når aldri butikkhyllene fordi dei er for «stygge».
30.000 tonn med norske poteter når aldri butikkhyllene fordi dei er for «stygge». Samtidig opnar no styresmaktene for import.www.nrk.no
Apropos det.Hva er du ikke forstår? Et årsverk i landbruket har vært 1845 timer fram til nå. 145 mer enn ordentlige folk. Hvorfor? Jo, en bonde bor på arbeidsplassen sin og trenger ikke bruke tid på arbeidsreise. Det stemte sikkert bra når du var i landbruket for 50 år siden. Ikke så mye nå lenger.
Du mener da det med å kaste poteter som ikke er pene nok, løk som er for liten/stor o.s.v.?Sånt irriterer meg grenseløst, særlig da vi blir tutet øra fulle om matsvinn etc. etc.![]()
![]()
Små lökar gillar vi inte.Du mener da det med å kaste poteter som ikke er pene nok, løk som er for liten/stor o.s.v.?
Bedre å bruke opp en liten løk enn å dele en stor i to, bruke den ene halvdelen og kaste den andre.Små lökar gillar vi inte.![]()
Har gillar vi stora p****r.Små lökar gillar vi inte.![]()
Stemmer nok, men det viktigste for min egen del var ikke at man jobbet så mange timer, men at man ble veldig bundet til når man måtte jobbe. Det skal melkes morgen og kveld, hver dag, og høyet skal slås og berges når det er klart, ikke når det passer. Nå er det kanskje litt enklere med melkeroboter og andre nymotens remedier enn det var da, men spesielt bekvemme arbeidstider blir det nok aldri.Svigerfar hadde ca. 30 mål korn og brukte vel 20-25 timer pr. år på det. En i nabolaget mitt hadde omtrent det samme med forskjellige grønnsaker og gårdsutsalg hvor han også solgte litt fra andre bønder i nabolaget. Han jobbet fulltid med det. Har man melkedyr eller andre husdyr som skal stelles 2 ganger i døgnet blir nok et årsverk for lite.
Se det heller som en pedagogisk utfordring i en tid hvor stadig flere nordmenn ikke har første, andre eller en gang tredje grads erfaring med hva det faktisk vil si å være bonde.Ikke bruker tid på det. Du har det du trenger for å vite nok om norsk landbruk. Onkel, 48-hesteren, potetrender i botniska viken. Mer enn nok.
Jeg tror nok ikke du vil at jeg skal gjøre samme type tayloristiske produktivitetsanalyser på melkebruk som jeg gjorde i industrien i mine tidligere jobber. Vi snakker stoppeklokke og notisbok. Jeg har ganske mange hundre hakk i skjeftet for folk som ikke jobber her lenger. Det er realiteten i den industrien du så gjerne vil sammenlignes med.Så kom deg ut og se selv da. Få ræva ut av syttitallståka di og se hva en moderne melkeprodusent holder på med.
Den er vel et sted rundt skikkelig forjævlig dårlig uten at man trenger å finregne for mye på det?Du må regne litt på kapitalavkastningen på førsteleddet også.
Det ville jo vært underlig om ikke prisen på også matvarer steg mye i løpet av et par tiår. Den generelle inflasjonen i Norge har vært ca 64% de siste 20 årene. I samme tidsrom har varegruppen "matvarer og alkohilfrie drikkevarer" steget ca 56%, altså en god del under den generelle prisstigningen.likevel har matvareprisene økt tildels dramatisk på et par tiår.... go figure, som det heter....
Har vel ikke hørt så mange andre enn produsentene som klager på at de sliter, samt enkelte kjøpmenn på steder med stor overetablering selv etter norsk standard. Der jeg kommer fra klaget de en del, var vel fem "ulike" butikker der (nå er det syv stykker tror jeg) men det var en slags konsensus om at det var marked for to så de gikk ganske dårlig. Her om dagen kom det for første gang noen tall på hvordan det gikk med selve butikkene - var overraskende mange av de som gikk med underskudd men det ble kommentert at kjedene holder de ved kunstig åndedrett for å opprettholde volumene sine.Men fortsatt... produsentene, grossistene, distributørene, kjøpmennene - alle sliter virkelig tungt med å få til salt i grøten....
Hint: 5-6 % lønnsøkning pr år dobler lønnskostnadene på 12-14 år. Hvis et typisk ledd i kjeden har 50 % lønnskostnader på toppen av innkommende varekostnad vil du få noen prosent årlig prisvekst bare der, uten at noen tjener mer penger (annet enn de ansatte). Alt annet likt vil doblingen av lønnskostnader øke prisene ut av døra med en tredjedel i det ene leddet. De andre leddene i verdikjeden har også tilsvarende lønnsvekst, så kostnadene fra bondens åker til konsumentens kjøleskap øker i hvert ledd. Ikke profitten, men kostnadene.Så til sist sitter vi igjen med et ekte norsk mysterium, omtrent på linje med lysene i Hessdalen... siden ingen tjener penger på matvarer, - dvs de gjør jo det, men det er de skarve få ørene i avanse på hver enkelt vare multiplisert med noen millioner enheter som blir til tildels store summer...
Men fortsatt... produsentene, grossistene, distributørene, kjøpmennene - alle sliter virkelig tungt med å få til salt i grøten.... likevel har matvareprisene økt tildels dramatisk på et par tiår.... go figure, som det heter....
Eksempelvis hadde Tine i 2023 i Tine SA (som jeg forstår er den norske kjernevirksomheten) inntekter på 20,9 mrd. Kostnadene var 19,4 mrd. Av disse kostnadene var 11.5 vareforbruk, hvorav vi må anta at det aller, aller meste er melk. Eller sagt på en annen måte, 45% av kostnadene er i form av noe annet enn råvarer (lønn var 3.4 mrd for eksempel) og dette dekkes inn gjennom utprisen på produktene de foredler og selger videre. På konsernnivå er tallene litt annerledes, da ender man opp med 40% andre kostnader men dette inkluderer da internasjonal virksomhet og datterselskaper.Hint: 5-6 % lønnsøkning pr år dobler lønnskostnadene på 12-14 år. Hvis et typisk ledd i kjeden har 50 % lønnskostnader på toppen av innkommende varekostnad vil du få noen prosent årlig prisvekst bare der, uten at noen tjener mer penger (annet enn de ansatte). Alt annet likt vil doblingen av lønnskostnader øke prisene ut av døra med en tredjedel i det ene leddet. De andre leddene i verdikjeden har også tilsvarende lønnsvekst, så kostnadene fra bondens åker til konsumentens kjøleskap øker i hvert ledd. Ikke profitten, men kostnadene.