Og hva har vi her! Nok en dårlig taper som legger seg ned og klager;
Landbruk, Poteter | Potetbonde gir seg på dagen: – Tapte en halv million fordi potetene ikke var pene nok (nationen.no) . Altså, når ble en halv million særlig mye penger? Det man taper og vinner på aksjer en ettermiddag mens kona er på jobb, småpenger! Nei pokker, hvor er Stavrum og Hegnar når en trenger dem...
Potetbonde gir seg på dagen: – Tapte en halv million fordi potetene ikke var pene nok
Ivar Tomas Høgset fikk ikke levert potetene han hadde produsert i fjor. – Det blir feil når kvaliteten på poteten bestemmes av skjønnhet og ikke matkvalitet.
Denne saken ble først publisert 2. juni, men trekkes frem for nye og gamle lesere.
(
Rana Blad) I 15 år har Ivar Tomas Høgset, som eier Storrøvatn gård i Røvassdalen, vært en av de største potetprodusentene på Helgeland og i Nordland. Nå er det stopp med øyeblikkelig virkning. Årsaken er enkel. Han fikk ikke lov å levere potetene han hadde produsert i fjor til butikkene.
– Da jeg kom til pakkeriet med mine poteter viste det seg at skallet ikke var pent nok til at de kunne sendes ut til forbrukerne. Resultatet er at jeg har 60 tonn med prima matpotet jeg bare må kaste. Jeg tapte rundt en halv million kroner på at jeg ikke fikk levere poteten jeg produserte i fjor. Jeg får ikke dekket mine utgifter til å dyrke, høste og lagre potetene, sier Høgset.
Pakkeriproblemer
I flere år har potetbonden opplevd at det ikke har vært enkelt å få potetene pakket. Han har enten måtte frakte potetene til et pakkeri på potetbygda Frosta i Trøndelag eller til et pakkeri i Troms.
– Alt var enkelt fram til for seks år siden, da jeg kunne levere potetene til et pakkeri ved Narvik. Så ble pakkeriet lagt ned. Jeg prøvde etterpå å få etablert et pakkeri i Rana, men lyktes ikke med det, sier han.
Foran fjorårets sesong fikk han og andre større produsenter i regionen aksept hos Gartnerhallen, som er mottaksbedriften for norskproduserte poteter, grønnsaker og frukt, at potet fra Helgeland kunne pakkes til forbrukerne ved et nyetablert pakkeri i Grane kommune.
– En bra tanke. Miljømessig smart, siden en slapp unna lang frakt av poteten. Problemet var bare at Gartnerhallen nektet pakkeriet å levere til grossist før i slutten av april, sier Høgset.
Den leverte poteten jeg leverte dit ble underkjent. Selv om den smakte godt, hadde ikke skallet det utseendet og glansen som dagligvarekjedene krever.
– Med den korte vekstsesongen i nord blir ikke skallet på nordnorske poteter like solid som i varmere strøk, men poteten har en god smak. Men når det viktigste for dagligvarebutikkene er utseende og ikke smakt, ble våre poteter underkjent. Den lange lagringstiden bidro ytterligere til å forringe utseendet på skallet. Det blir feil når kvaliteten på poteten bestemmes av skjønnhet og ikke matkvalitet, sier han.
Konsekvensen av dette er at potetbonden i Røvassdalen har liggende 60 tonn poteter av sorten Asterix, som er en rund og rød middagspotet, han ikke får solgt.
Til kompost
– Hva skjer med all den poteten du har liggende på lager?
– Siden jeg ikke får solgt dem, må jeg nok kaste potetene. Det blir en stor potetkompost, sier bonden.
Han synes det er veldig synd at mye god potet, som kunne gitt mat på bordet til mange, nå må kastes.
Så det finnes nå poteter på gården hos deg for dem som vil ha litt gammelpotet?
– Jeg har mye, sier han.
– Hva skjer med dyrkalandet ditt?
– Ingen jorder legges brakk. Mine åkrer skal såes inn med gress. Naboen som driver med husdyr, skal dyrke grøntför der, sier han.
Ivar Tomas understreker at det ikke blir satt potet i jorda i år, utenom litt privat bruk.
Svært kritisk
Siden det å dyrke potet bare er tilleggsdrift for Høgset, orker han ikke å kjempe videre mot de store potetpakkeriene, for å opprettholde potetproduksjonen.
– Det virker som potetpakkemiljøene i Troms og Trøndelag ikke ønsker noen aktiv potetmiljø i Nordland. De ser på oss som en utidig konkurrent, sier Høgset.
Konsekvensen av bestemmelsen om å gi seg som potetprodusent er at alt hans utstyr for produksjon av potet i stor skala er lagt ut for salg, sånn at kapitalen i maskinparken frigjøres.
– Det kan hende jeg vil drive med småskala potetproduksjon etter hvert, siden mitt land er godt egnet for en slik produksjon som dette. Men til småskalaproduksjon trenger jeg ikke stort og avansert utstyr, sier Høgset.
Rammer flere potetbønder
Gartnerhallen sin plan for når ulike produsenter kan levere sine poteter til forbrukerne har rammet flere produsenter i Nordland enn Ivar Tomas Høgset. Det bekrefter potetbonde Erling Paulsen fra Grane kommune. Sammen med potetbonden Petter Rystad Sund har han investert stort i potetpakkeriet Grane potetmaskin AS.
– Vi fikk levert mandelen vår før jul, men så brant vi inne med vanlig rund potet. Da potetene til Ivar Tomas Høgset, som hadde bedre kvalitet på skallet en våre, ble underkjent, valgte vi å dumpe 50 tonn med potet.
Det betyr et tap på nærmere en halv million for oss, sier Paulsen.
– Vurderer dere også å gi opp?
– Vi kan ikke det. Vi har investert stort i potetpakkeriet. Vår gjeld på nærmere sju millioner kroner. Vi må bare drive videre. At vi fikk levere mandelpoteten vår før jul var veldig viktig, sier Paulsen som også er kritisk til Gartnerhallens plan for produksjon og leveranser av potet fra nord.
Han forteller at poteten er satt i jorda. Nå håper de på en god avling til høsten.
Innrømmer strenge kvalitetskrav
Organisasjonssjef Gunn Jorunn Sørum i Gartnerhallen synes det er svært synd at potetbonde Ivar Tomas Høgset gir seg, men hun kan ikke konkret kommentere hans ankepunkter mot Gartnerhallen og hvordan poteter leveres til kundene.
– Vi er opptatt av å ha en spredt grøntproduksjon over hele landet. Dette inkluderer også Nordland. Det er slik at landet er langt og variasjonen stor. Noen år er forholdene bedre for grøntproduksjon i en del av landet enn andre. Ved å ha produksjon flere plasser sikrer en større egenproduksjon, sier hun.
Sørum erkjenner at kundene, som betyr dagligvarebutikkene, setter strenge krav til kvalitet.
– Produksjon av grønnsaker er en produksjon der storparten av inntektene til bøndene kommer fra salg til forbrukerne og ikke over jordbruksforhandlingene, sier hun.
Sørum forteller at allerede har bestemt at Gartnerhallen for leveranser av potet til høsten har endret tidspunktene for når potet produsert i nord sendes ut til forbrukerne, slik at nordnorske poteter slipper å ligge like lenge på lager.
Om denne endringen skyldes problemene potetbonde Ivar Tomas Høgset og andre produsenter har hatt denne vinteren, har hun ingen kommentar til.
– Det vi i Gartnerhallen er opptatt er å øke andelen av norskproduserte landbruksprodukter til norske forbrukere, sier hun.
Når det gjelder tapet potetbonde Høgset og andre har, som følge av at poteten deres ikke holder kvalitetskravene, er det noe de må bære selv.