nb skrev:
Nå må vel Tine krype til korset og importere smør eller råstoff til smør. Ikke så lett å være monopolist når tilbuds- og etterspørselssiden i et marked endrer seg fort. Da funker ikke femårsplanen så bra lengre.
Ok, litt vanskelig å se dette som et ærlig og oppriktig ønske om å forstå melkemarkedet. Hvis du bytter ut 'kryper til korset' med å be Statens landbruksforvaltning, SLF om å senke tollen på importert smør, så er det akkurat det som har skjedd nå, ref diverse avisoppslag. Dette er ikke spesielt nytt, det skjer jevnlig f.eks på kjøtt når det er alvorlige mangler i markedet for en vare. Tenk til bake på fjorårets salg av bikkjemat, ettehvert var det stort sett svensk ribbe. Hvis du bytter 'monopolist' med markedsregulator så er det faktisk det Tine er. Å være markedsregulator er en oppgave som Staten gir enkelte aktører i de ulike landbrukssektorene for å tilkjempe en langsiktig (skal vi la femårsplanen komme inn her?) balanse mellom produksjon og etterspørsel. Dette betyr at de har ansvar for, så langt det er mulig, å justere produksjonen etter markedets behov. Markedstegulator gjør dette også på vegne av konkurrerende virksomheter, for sin del Synnøve Finden, Q-meieriene og en del andre. Dette har allerede pågått i lengre tid, form av redusert osteproduksjon og økt smørproduksjon. Når heller ikke slike tiltak er nok, kan det søkes om import. Det er allerede importert 150 tonn smør til industriformål tidligere i år.
Vanligvis foregår dette som løpende vurderinger og produksjonsjusteringer hele tiden uten at forbrukere merker noe til det. Kjedene prøver å rufse til systemet og skape ugreie ved å stenge aktører ute med jevne mellomrom, men det er en annen debatt.
Det som er spesielt i år er to ting. Lavkarbokjøret har faktisk gitt et uventet stort smørsalg. 1000 tonn er mye smør, det går med noen liter melk til det. Vanligvis er smør et produkt som ikke svinger spesielt, det selger jevnt hele året med en topp før jul. Fascinerende å se hvordan et produkt som for noen år siden ble tillagt en usedvanlig evne til å ødelegge helsa på folk plutselig er blitt trendy. Men det går nok over....
Normalt ville det dog ikke være noe problem, smør er lett å lage relativt hurtig, for så å være velegnet til lagring fram mot julesalget. Det som mangler er melk. Produksjonen er ca 2,5% bak fjoråret og dette skyldes vel flere ting. Det viktigste er at sommeren værmessig var helt elendig og medførte dårlig grovfôrkvalitet. Dette gir redusert melkemengde. Noe kan kompenseres med å øke kraftfôrmengden og dette gjøres nå, men det vil likevel ikke kompensere fullt ut.
I tillegg kommer effekten av årets runde med gardsnedleggelser, mange av disse avslutter og sender kyrne på slakt utover høsten og rundt jul. Men det er også en annen debatt
.