Gjestemedlem skrev:
Hele argumentet om selvberging, sikkerhet og selvforsyning faller jo til bakken som en kuruke hvis man baserer driften på fôr som må importeres langveisfra. Da kommer det svært tydelig frem at dette argumentet bare er en eneste stor bløff for at aktørene skal få fortsette å ha enerett til norske forbrukere.
Men folk er ikke dummere enn at de forstår når de blir svindlet og lurt.
Det må da være mye mye sikrere å alliere seg med sine nære naboer og etablere handelsruter og kontakter med dem slik at vi kan forsyne hverandre i en krisesituasjon og ikke være avhengig av import av svært tvilsomt fôr fra et diktatur på andre siden av kloden. (Og på toppen av det hele presentere produktene for naive kunder med en nigeriasvindlers freidighet som Godt Norsk)
Svosj, lyden av vidåpne dører som slås inn....
Du må gjerne lese statistikk som en viss man leser bibelen, det er vel likt seg. At det importeres kraftfôringredienser - soya og mais - er ikke noe nytt. Visste du ikke det? Hovedmengden av kraftfôret lages dog av norskprodusert korn, bygg og annet som ikke holder matkornkvalitet. Soya og mais brukes til å få rette aminosyresammensetningen i proteindelen, samt riktig mengde bypass-proteinmengde til drøvtyggere. Optimalisering med henblikk på å utnytte grovfôrandelen i fôret. Til drøvtyggerne. Som altså eter gras. Utfordringen er dog ettervert både å skaffe disse forvareåslagene, og ikke minst, uten GMO.
Økningen i importert mais/soya er hovedsaklig på lyse kjøttslag. Felleskjøpet og andre kraftfôrprodusenter (jada det er flere, ta det med ro da mann) er forpliktet til å ta hensyn til mengde og kvalitet på årets norske kornavling når de komponerer kraftfôrblandingene der tilgjengelighet og kvalitet på råvarene (innenlands/utenlands), grovfôrkvalitetshensyn, forventet behov i markedet er typiske ting å ta hensyn til.
Det er fint mulig å produsere melk helt uten kraftfôr, eller på bare litt kraftfôr. eller på bare litt bygg og gras. Eller faktisk på oppmalte europaller, avispapir og kunstgjødsel i pulverform. ( Slapp av mann sa jeg, det er gjort - i Finnland på 80-tallet)
Det folk ikke tenker over er at det skal produseres samme antall liter melk fordelt på et stadig minkende antall kyr fordelt på et enda mindre antall bønder. Dette foregår stort sett i fjøs med begrenset plass ergo er det aller mest økonomiske å øke produksjonen pr ku, noe som skjer hvert år. Melkeprisen til bonde har stått på stedet hvil i 20 år. Det å kjøpe melkekvote (av de som slutter) har vært en vei til å øke omsetingen innenfor det driftsapparatet man har. Dette foregår ved å optimalisere hele prossessrekka: Jordbearbeiding/drenering, valg av grasarter/sammenensetninger, høstetidspunkt, ensilering/lagringsmetodikk. Foringsregime; mengde, intervall, kraftfôrprofil. Dyremateriale; avlsprofil, utskiftings%, kalvingsprofil, beiteressurser, mye/lite. Kvote på årsku, kvoteoppfylling. Det er godt mulig det etterhvert vil bli større grovfôrprofil i melk- og kjøttprofilen i årene foran oss, dette diskuteres allerede på høyskolenivå, i forskningsmiljøene på dyreernæring (jada vi holder oss med forskere på slikt også gitt). Det er f.eks veldig usikkert om det som selges som GMO-fritt virkelig er det. Ytelsen vil i såfall måtte gå ned igjen og kutallet øke.
Det er greit at du mener deg lurt av disse tingene, det spiller faktisk ingen rolle. Men ikke på berop deg å snakke for det norske folk, for det gjør du ikke.
Verdens befolkning øker med
5 millioner - Norges befolkning - hver måned! Det skal en del mat til etterhvert.
Du må gjerne stå på gatehjørnet og rope men ta med deg margarinkassen når du går.
Og øk stiftetrykket, du kommer deg jo fan ikke ut av det hakket!