Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • V

    vredensgnag

    Gjest
    Decoman skrev:
    Dette om Jarlsberg i USA fikk meg til å tenke på noe jeg så hos The Colbert Report eller The Daily Show. Tror det var der dem prata om ny sjokolade som inneholdt luft (!).

    Tenkte med en gang at noen hadde kopiert Stratos sjokoladen. :) Stratos het altså ikke denne sjokoladen i USA.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Aero_(chocolate)
     

    Decoman

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    22.02.2011
    Innlegg
    234
    Antall liker
    1
    Ah, så dette var ikke noe nytt produkt, alldentid folka skal ha patentert sjokoladen produksjonsprosessen i 1935 iflg. wikipedia. :p
    Hehe, jeg trodde feilaktig at Stratos fra Norge var en skikkelig original ide.

    :D Wikipedia har dette om Stratos: "Stratos er ein sjokolade som vart lansert av Nidar i 1936. (...)" Det smitta kanskje over til Norge da på en eller annen måte.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Både Japp og Stratos "smittet" over til Norge - jeg husker ikke detaljene, har en formening om at amerikanerne ikke hadde sikret sitt patent overfor norske regler, noe som gjorde at lisensproduserende Nidar kunne sende Japp ut på markedet, som "sin" sjokolade da de ble uenige med Mars.

    Vil du erte en markedssjef fra Nidar, noe jeg gjorde da jeg jobbet med merket på 90-tallet, så sier du "Japp er så god at dere burde eksportere den."
     

    Vedlegg

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.338
    Antall liker
    2.880
    Tro det eller ei, men nå skal vi i norge begynne å selge Solo-brus i USA.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.894
    Antall liker
    2.885
    Torget vurderinger
    1
    Jarlsbergosten er patentert. USA har importkvoter på utenlandsk ost (tenk det). Så når TINE når eksporttaket i USA skjer videre volumøkning på lisensproduksjon i USA av amerikanske meierier og på amerikansk melk. Det er noen forskjeller i merking m.m. slik at forbruker ser forskjell. Det produseres bl.a en lettvariant av osten der. TINE får selvsagt inntekter også fra denne produksjonen.

    Dette er da ikke noe å hisse seg opp over? Jarlsbergeksporten har vært lønnsom for TINE. Prisene i noen markeder ligger langt over annen ost og er regnet som 'High-end' blant oster.




    vredensgnag skrev:
    Enda et norsk eksporteventyr, i betydningen fantasifullt oppspinn. Ser at Brekk ikke er enig i undersøkelsene som er gjort, og han mener man ikke tar høyde for sysselsettingseffekten. "Skulle vi bare helt ut melken?"

    Var kanskje en tanke å la være å satse på kyr som er blitt gjort om til melkemaskiner ved hjelp av veldig sær avl, og finne på noe annet? Hvem vet.
    Jeg mener jeg tidligere har kommentert noe enda rarere med Jarlsberg eventyret.

    De er begynt å lage osten i USA, med litt melk fra Norge og med mest fra USA. Og så har de overført kulturen de bruker for å sette i gang prosessen fra Norge til USA.

    Kan man forestille seg at franskmenn ville funnet på noe så dumt?

    En full norsk produktsjef fortalte meg på en fest at dette med "branding" hadde vi i Norge full styring på, for branding kom fra gammelnorsk og betød å sette merke på ting. Tja.

    Det lages Jarlsberg i flere land enn USA, snart lager de sikkert ikke noe i Norge, men de klarer garantert å finne ut av å tape penger på det likevel.

    Men det er dyrere enn en halv milliard:
    http://www.na24.no/article2983777.ece
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvorfor må maten være så begredelig i Norge?

    Litt shopping i Roma i helgen og fikk fylt opp en ekstra småkoffert med proviant. Så kjekt å kunne handle i noe annet enn de norske kollektivkjedene.

    Pecorino, Regiano og et par gode saumelksoster fra Sicilia, pancetta, og et lignende stykke speket kjake,spekeskinker, røkt paprikapulver, ansjoser fra Sicilia, vaniljeessens, lakris i metallesker, noe spennede pasta og litt andre småting.

    Her hjemme hadde en tilsvarende handlekurv bestått av

    Norvegia, Jarlsberg, brunost, fettklumper med innsprøytet saltlake og røyksmak, middagspølse, ekstremsaltet skolåleseig skinkesurrogat, grillkrydder, "ansjoskrydret" saltsild, vanilinsukker, Dent og italiensk uspennede pasta og litt andre småting.

    Kunne sporet opp alt et andre her også, men det vil nok svart seg å reise ned en dag til Roma for å handle i stedet.. inkludert billetten frem og tilbake. Tollmurene setter en effektiv stopper i praksis for å kunne leve på annet enn kommunistmat.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Odd J skrev:
    Jarlsbergosten er patentert. USA har importkvoter på utenlandsk ost (tenk det). Så når TINE når eksporttaket i USA skjer videre volumøkning på lisensproduksjon i USA av amerikanske meierier og på amerikansk melk. Det er noen forskjeller i merking m.m. slik at forbruker ser forskjell. Det produseres bl.a en lettvariant av osten der. TINE får selvsagt inntekter også fra denne produksjonen.

    Dette er da ikke noe å hisse seg opp over? Jarlsbergeksporten har vært lønnsom for TINE. Prisene i noen markeder ligger langt over annen ost og er regnet som 'High-end' blant oster.
    At Jarlsberg skal måtte produseres i Norge ville ikke være noe annet enn en gimmick. Det finnes ingenting ved produktet som knyter det til lokale råvarer eller lokaliteter som påvirker resultatet. Det spiller med andre ord ingenting hvor ostefabrikken plasseres. Det er like industrielt som Coca Cola. Er det noen som reagerer på at vi drikker Cola laget av Ringnes og ikke import fra USA? Melken i Jarlsberg er vel rimelig generisk og usortert og det eneste som er spesielt med den er vel bakteriekulturen som tilsettes den. Og den kan man dyrke andre steder med samme resultat.

    Noen som har spist amerikansk Jarlsberg og smakt om den er dårligere på smak enn den fra Tine?

    Man kan vel nesten si at osten hører like mye hjemme i USA:

    http://www.ntnu.no/gemini/2004-01/22-23.htm skrev:
    Året er 1956, og stedet er Ås: Eksperter ved Landbrukshøgskolen ser seg om etter nye meieriassistenter. Noen som kan lage store hull i hvitosten! Medarbeiderjakten foregår i naturen. For det er bakterier fagfolkene søker.

    Fra USA har en av høgskolens ostespesialister ved navn Ystgaard – hva ellers? – hentet en spesiell bakteriekultur. De små vesenene blandes i ystemelk, som ledd i en hovedoppgave. Og store hull i osten blir det! En ostevariant med «new look» i forhold til Gouda’en – akkurat slik pionerene har ønsket. Dommerne honorerer i tillegg den særegne smaken, også den bakterienes verk. Jarlsberg-osten er født – og kommet for å bli!
    Hadde Jarlsberg vær laget kun av melk fra blomsterengbeitende kyr fra utvalgte marker i vestfolk, eller lagret i huler eller kjellere der som gjorde noe spesielt for smaken, eller noe annet slikt.. ja så ville det spilt noen rolle med sted og opphav. Nå blir det som sagt bare en tom reklamejippo.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.894
    Antall liker
    2.885
    Torget vurderinger
    1
    Og hva er poenget? Jarlsberg må ikke produseres i Norge. Den produseres jo på lisens i USA! Den Jarlsbergosten vi produseres i Norge er jo selvsagt laget på norsk melk. Det er visse kvalitetskriterier som må være tilstede for å lage god ost, bl.a. fravær av sporedannende bakterier, lavt celletall osv. Dette er selvsagt ikke særskilt for Norge og er derfor heller ikke noe stort poeng. Selv med godt utgangspunkt så er det en spesiell bakteriekultur/produksjonsmetode som er nødvendig for å produsere Jarlsberg.

    Ad reklame for norske produkter med grønne enger og kyr på beite - er det umoralsk mener du? Antar du ikke tror at all pizzaen det reklameres for er laget av en gammel snill gubbe eller den godmodige kona hans i det lille pittoreske sicillianske landsbyhuset du ser til stadighet...

    Det framstilles som om Jarlsbergosten er et tjuvlån fra USA. Kanskje på tide med litt informasjon fra en presumptivt kvalitetssikret kilde: http://www.forskning.no/artikler/2006/desember/1165315517.15
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Er vel ingen som har sagt at Jarlsbergosten er tjuvlånt av USA? Den har det vært linket til før i denne tråden, flere ganger. Jeg tok det frem som et eksempel på sinnsykt dårlig merkevarebygging. Prøv å finne en ledende fransk osteprodusent som produserer sin toppost slik i USA. Det er kun TINE som kunne funnet på noe så dumt.

    Når vi i tillegg leser at det er et tapsforetagende blir det bare for dumt.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Odd J skrev:
    Og hva er poenget? Jarlsberg må ikke produseres i Norge. Den produseres jo på lisens i USA! Den Jarlsbergosten vi produseres i Norge er jo selvsagt laget på norsk melk. Det er visse kvalitetskriterier som må være tilstede for å lage god ost, bl.a. fravær av sporedannende bakterier, lavt celletall osv. Dette er selvsagt ikke særskilt for Norge og er derfor heller ikke noe stort poeng. Selv med godt utgangspunkt så er det en spesiell bakteriekultur/produksjonsmetode som er nødvendig for å produsere Jarlsberg.
    Poenget er at det ikke er noe problem å lage Jarlsberg utenfor Norge, og få et resultat som er like bra som den Tine lager. Det er derfor helt uproblematisk at den produseres i USA. Det er slett ikke dumt som vreden hevder. Ikke for osten, ikke for forbrukerne, ikke for den som eier merket eller egentlig for noen andre heller. Det er jo bare å kjøre på med norsk kitchreklame uansett.


    Ad reklame for norske produkter med grønne enger og kyr på beite - er det umoralsk mener du? Antar du ikke tror at all pizzaen det reklameres for er laget av en gammel snill gubbe eller den godmodige kona hans i det lille pittoreske sicillianske landsbyhuset du ser til stadighet...
    Eh, nei. Hvorfor skulle det være umoralsk? Ikke mer enn all annen reklame.

    Jeg sier kun at det er viktig å skille mellom produkter som faktisk har en proveniens som betyr noe for kvaliteten eller særegenheten, og produkter som bare har det dette i navnet.

    For produkter som Jarlsberg er det derfor helt uproblematisk å produsere det hvor som helst bare kvaliteten blir grei nok. Man må gjerne øse på med snåsareklame så mye man orker. Det er jo et marksdsføringsvalg man tar om man vi nå ut til flest mulig med produktet, lik Coca Cola eller om man skal generere et inntrykk av eksklusivitet gjennom å begrense tilgangen og hause opp prisen. Sistnevnte funker jo ikke uansett all den tid osten håver inn millioner så det koster for å dumpe prisen ut til forbrukerne i land som ikke er vant med norsk mafianivå på matprisene.


    Mens produkter som har en proveniens fordi de blir spesielle av å være produsert lokalt vil miste noe veldig vesentlig hvis man flytter produksjonen til en annen plass.

    Håper det var litt oppklarende.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    vredensgnag skrev:
    Er vel ingen som har sagt at Jarlsbergosten er tjuvlånt av USA? Den har det vært linket til før i denne tråden, flere ganger. Jeg tok det frem som et eksempel på sinnsykt dårlig merkevarebygging. Prøv å finne en ledende fransk osteprodusent som produserer sin toppost slik i USA. Det er kun TINE som kunne funnet på noe så dumt.

    Når vi i tillegg leser at det er et tapsforetagende blir det bare for dumt.
    Dumt? Det er jo bare nok et eksempel på mafiavirksomhet i matindustrien og en snedig plan som er pønsket ut for at Tine kan tappe den norske statskassen for nye hundrevis av millioner.

    Jeg tror ikke engang at det at en ost er produsert i USA vil bli sett på noen noe negativt. De er jo rimelig patriotiske der likevel, og man kan skape et inntrykk av at det er en norsk forbindelse uansett med å kjøre på med litt høvelig reklame.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det er faktisk dumt. Opprinnelsesmerking og opprinnelsesrelatert kvalitet er viktig, for å forsvare og øke en utsalgspris. Vi ser gjerne at skinken fra Montenegro faktisk kommer derfra,og franskmennene er harde på å forsvare denominasjoner, om det er vin, sprit, ost eller mat. Mange mislikte at Porsche bygde Boxster i Finland, for eksempel - og amerikanerne vil ikke ha de amerikanskbygde BMWene, det heter da Bayerische.

    Jarlsberg, the famous cheese from Norway which is also made in Ireland and Ohio - det blir ikke bra.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Den dagen jeg leser at Gruyère Etivaz også lages på Gol blir en trist dag - men fordi franskmenn ikke er stupdumme når det gjelder verdien av origine, så kan jeg slappe av.

    Den osten anbefales, forøvrig. Utrolig.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.894
    Antall liker
    2.885
    Torget vurderinger
    1
    vredensgnag skrev:
    Er vel ingen som har sagt at Jarlsbergosten er tjuvlånt av USA? Den har det vært linket til før i denne tråden, flere ganger. Jeg tok det frem som et eksempel på sinnsykt dårlig merkevarebygging. Prøv å finne en ledende fransk osteprodusent som produserer sin toppost slik i USA. Det er kun TINE som kunne funnet på noe så dumt.

    Når vi i tillegg leser at det er et tapsforetagende blir det bare for dumt.
    I den linken (Gemini osv) er det insinuert at Ystgård har tatt med seg bakteriekulturen fra USA.

    Jarlsberg sinnsykt dårlig merkevarebygging?? Det er jo en av de sterkeste merkevarene vi har fra Norge.

    TINE produserer ikke sin Jarlsberg i USA for moro skyld men fordi de MÅ. De får ikke eksportere mer norskprodusert til USA selv om markedet der helst vil ha norsk. Når et produkt får en viss suksess i markedet så kreves det store volum for å dekke hvertfall noe av etterspørselen. Da er det bedre å lisensprodusere enn å la produktet drukne pga at man ikke kan levere. Dette er jo gjort på bakgrunn av grundige markedsanalyser.

    TINE tjener penger på Jarlsberg, hvis ikke ville man ikke holdt på med dette.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    vredensgnag skrev:
    Det er faktisk dumt. Opprinnelsesmerking og opprinnelsesrelatert kvalitet er viktig, for å forsvare og øke en utsalgspris.
    ja men det forutsetter jo at det er eksisterer opprinnelsesrelatert kvalitet.

    Vi sergjerne at skinken fra Montenegro faktisk kommer derfra,og franskmennene er harde på å forsvare denominasjoner, om det er vin, sprit, ost eller mat.
    Selvsagt. For en vin produsert av druer fra en eller flere lokale vinmarker vil få sitt særpreg av dette. Man kan ikke erstatte dette ved å bruke druer fra Chile i stedet. Man kan ikke produsere jamón ibérico de bellota hvis man har griser på kraftfor på toten, eller få samme resultatet på produksjon av pinnekjøtt hvis man bruker sauer fra danmark i stedet for fjellbeitende lokale varianter. etc. etc.

    Da betyr denominasjoner mer enn bare en reklamejippo. I sistnevnte tilfeller er det bare å bruke andre salgstriks og virkemidler i stedet.


    Mange mislikte at Porsche bygde Boxter i Finland, for eksempel - og amerikanerne vil ikke ha de amerikanskbygde BMWene, det heter da Bayerische.
    Det meste de omgir seg med er jo produsert i østen likevel. Man finner sikkert eksempler på enkelte blingvarer som kun blir eksklusive av å være eksotiske, men de vil aldri kunne bli et produkt for massene uansett. Hvis produktet er bra nok til å stå på egne ben, så spiller det liten rolle hvor det lages. Og om noe er det jo sett på som en fordel at det er lokalprodusert. Se bare på alt det søppelet vi spiser i Norge kun fordi det er norskprodusert...


    Jarlsberg, the famous cheese from Norway which is also made in Ireland and Ohio - det blir ikke bra.
    Synes du Coca Cola er feil når det lages av Ringnes? Ville du betalt 3 ganger så mye for å få amerikanske importbokser i stedet?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Odd J skrev:
    TINE tjener penger på Jarlsberg, hvis ikke ville man ikke holdt på med dette.
    Tine tjener penger på Jarlsberg ved å "svindle" det offentlige for hundrevis av millioner i dumpingsubsidier.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    vredensgnag skrev:
    Den dagen jeg leser at Gruyère Etivaz også lages på Gol blir en trist dag - men fordi franskmenn ikke er stupdumme når det gjelder verdien av origine, så kan jeg slappe av.

    Den osten anbefales, forøvrig. Utrolig.
    Den dagen de klarer å produsere en fantastisk Gruyere på Gol så skal jeg slappe av, det blir ingen trist dag. Kjenner ikke Etivaz men god grottelagret Gruyere er noe av det beste i ost. I dag sliter de sikkert nok på Gol med å finne ut av Norwegia, eller sitter på hovedkontoret og pønsker på om de skal bli innovative og fremtidsrettede og lansere en norwegiaversjon med provencekrydder eller noe slikt. :-\

    Med dagens tollmurer og en pris på 4-500kr for god gruyere i Norge så blir det ikke ofte jeg kan bruke den. Men det er jo meningen at jeg skal måtte nøye meg til God Norsk Gulost i stedet. Bøndene må jo leve de og stakkar, og det er ikke bare dyrere deres som skal settes på for.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Cola prøver ikke å ta ut stor merpris i markedet, og blir ikke relevant. Jarlsberg gjør derimot det i utlandet, relatert til andre oster i segmentet. Og det undergraver premium prispunktet å produsere den off-origin.

    Uansett er norsk meieriproduksjon et gjennomsubsidiert underskuddsforetakende som i tillegg blør folk med merpris i butikken - og som tvinger oss til å betale minst tre gangern på utenlandske meieriprodukter, som den fantastiske Etivaz, fordi norsk landbruk skal beskyttes med skattebetalernes og forbrukernes penger.

    Når man har lest om Jarlsberg har man hittil kunnet tro at de ihvertfall får inn noen kroner - men når vi ser at det også går med underskudd blir det hele latterlig.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    vredensgnag skrev:
    Cola prøver ikke å ta ut stor merpris i markedet, og blir ikke relevant. Jarlsberg gjør derimot det i utlandet, relatert til andre oster i segmentet. Og det undergraver premium prispunktet å produsere den off-origin.

    Uansett er norsk meieriproduksjon et gjennomsubsidiert underskuddsforetakende som i tillegg blør folk med merpris i butikken - og som tvinger oss til å betale minst tre gangern på utenlandske meieriprodukter, som den fantastiske Etivaz, fordi norsk landbruk skal beskyttes med skattebetalernes og forbrukernes penger.

    Når man har lest om Jarlsberg har man hittil kunnet tro at de ihvertfall får inn noen kroner - men når vi ser at det også går med underskudd blir det hele latterlig.
    Svaret ligger vel i at det er viktigere å se på dette som en kanal for dumping av overskuddsproduksjon av subsidiemelk og en måte å lure penger fra det offentlige. To fluer det.

    De involverte tjener noe mye mer på dette foretaket enn de noensinne ville gjort med premium norsk varianten du skisserer. Norsk landbruk og matindustri handler kun om å lure mest mulig penger ut av stat og forbruker, og gi minst mulig tilbake. Det er et pill råttent system.

    Vi må leve med den dyreste maten i verden og samtidig noe av den sletteste kvaliteten og dårligste utvalget i den vestlige verden.

    Absurditeter som dette Jarlsbergprosjektet er godt illustrerende i så måte.

    Hvis det er noe som man kanskje tjener penger på overhodet oppe i alt dette, så må det nok være den lokale amerikanske produksjonen. Da blir jo i så fall den biten det minst dumme opp i det hele.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.894
    Antall liker
    2.885
    Torget vurderinger
    1
    Gjestemedlem skrev:
    Odd J skrev:
    TINE tjener penger på Jarlsberg, hvis ikke ville man ikke holdt på med dette.
    Tine tjener penger på Jarlsberg ved å "svindle" det offentlige for hundrevis av millioner i dumpingsubsidier.
    Greit. Dette koker ned til den vanlige suppa av konspirasjon og kverulering, jeg takker av for min del. Stå på videre gutter. Når dere får dømt alt som har med norsk landbruk nord og ned kan dere filosofere videre på følgende:

    Gitt at alle norske matvarer forsvant fra norske butikker; i hvor stor grad tror dere at Reitan & Co føler seg tvunget til plutselig å sette ned prisene til dere? En Jordan tannkost er dobbelt så dyr i Norge som i Sverige. Hvorfor?

    Og: Gitt at Norge legger ned det aller meste av egen matproduksjon: Hvor billig mat får man når man er ute internasjonalt og shopper mat og alle vet at vesle Norge både er uten egenproduksjon og dertil blant verdens aller mest kjøpesterke land?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Hvorfor skal norske matvarer forsvinne fra butikkene? Er vel bare å lage dem slik at folk betaler for dem. Må jo være utilfredsstillende å lage homogene produkter landet over... Heldigvis endringer på gang, men det går hverken greit eller fort.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Odd J skrev:
    Gitt at alle norske matvarer forsvant fra norske butikker; i hvor stor grad tror dere at Reitan & Co føler seg tvunget til plutselig å sette ned prisene til dere? En Jordan tannkost er dobbelt så dyr i Norge som i Sverige. Hvorfor?
    Reitan & Co og de tre andre kartellene har ingen konkurranse på det norske dagligvaremarkedet. Pga. tollmurene og den ekstreme kartellvirksomheten er det i praksis umulig for andre kjeder å etablere seg i Norge og tilby et annet sortiment. Klin umulig. Med en slik situasjon kan de store kjedene ta stort sett hva de ønsker av priser. Normenn er lært opp til å betale syke overpriser og leve med et trist og grått utvalg, der alle butikker er like.


    Og: Gitt at Norge legger ned det aller meste av egen matproduksjon: Hvor billig mat får man når man er ute internasjonalt og shopper mat og alle vet at vesle Norge både er uten egenproduksjon og dertil blant verdens aller mest kjøpesterke land?
    Det er mange hobbybønder vi kunne klart oss godt foruten. Det er under 10000 bønder i Norge i dag som har 90% eller mer stilling i jordbruket. resultatet er en ineffektiv og dyr produksjon av mange varer vi med fordel kunne importert. men alt er ikke svart på langt nær. Vi har mange supre produkter som helt uten problemer vil kunne stå på egne bein også i konkurranse med import. Hvis den ikke gjør det så var det vel ikke så mye stas med norskheten når alt kom til alt likevel.

    Det store problemer er ikke støtte og subsidier heller, det kan gjerne fortsette for min del. Men gjerne legges om til en litt annen modell for å luke bort de som kun driver som hobby for å melke subsidier.

    Det store, virkelig store problemet for oss alle her i landet er tollmurene.

    Fjern dem. Så vil Norge etterhvert bli et bedre land å leve i for de aller fleste av oss.

    Tine, Nortura og de andre med tilnærmet monopolsituasjon må derimot gjerne miste alt de får i subsidier og statlige overføringer for min del.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.214
    Antall liker
    7.044
    Torget vurderinger
    4
    Det er ikke et problem at maten er for dyr i Norge...vi bruker forsvinnede (nesten) lite at lønnen til mat. Problemet er at maten løikevel er for dyr ift. kvaliteten og utvalget.

    Her i landet er det kapt forskjell på en lavprisbuitikk (EDLP) og et supermarked. I realiteten har vi ikke virkelig EDLP, slett ikke såkalt hard discount, og definitivt ikke et reelt tilbud av supermarkeder. (Virkelige delikatesser finnes kun en håndfull av.) Det vi har er en overpopulasjon av butikker som er hverken eller.

    Da Lidl måtte stikke med halen mellom bena fortalte det oss 1) at oligopolsituasjonen i butikkleddet, samt unntakssituasjonen for landbrukssamvirkets interesser (Tine, Gilde, Prior etc.) medfører en maktkonstellasjon som skremmer vettet av selv de økonomisk sterkeste europeiske aktørene, 2) vi forbrukere gikk glipp av kanskje den eneste muligheten i overskuelig fremtid til å "strekke" tilbudet i dagligvareNorge.

    Med pkt.2) mener jeg at en etablering av Lidl, en virkelig hard discount, ville nordmenn kunne oppdage hvor billig mange dagligvarer virkelig kunne selges. Alt av såkalte tørrvarer som har lang holdbarhet og hvor vi i praksis ikke bryr oss så mye om utvalget....av 10 forskjellige vaskemidler velger vi likevel på ren vane og merker lite til evt. kvalitetsmessige forskjeller. På den andre enden av skalen ville vi satt mer pris på (bokstavlig talt) utvalg og kvalitet der det virkelig betyr noe.

    Når deler av handlekurven hadde blitt vesentlig billigere ville vi for det første fått mer penger igjen til de mer impulspregede og nytelsespregede dagligvareinnkjøpene, - ferskvarene hvor kvalitetsforskjellene kan være store. Og for det andre ville forbrukerne etterhvert oppdage en viss sammenheng mellom prisforskjellene og kvalitet/utvalg...hvilket nå er nær fraværende. Kort sagt ville forbruker både akseptert høyere pris dersom man fikk mer tilbake i form av tilbud og kvalitet. Nettopp det er problemet for dersom man prøver å drive et supermarked i Norge i dag, - forbruker er vant til lavprisfokus og er ikke villige til å betale for premium pris. Norske forbrukere må læres opp til både å akseptere å betale for kvalitet og til overhodet å gjenkjenne, for ikke å si sette pris på kvalitet.

    Til slutt et lite sukk når det gjelder utvalg. En av kjendiskokkene uttalte omtrent følgende i et intervju nettopp: Det hjelper ikke å kunne velge i 20 forskjellige balsamicoeddiker når 19 av dem er rimelig dårlige.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg har lite til overs for hvordan mat er blitt politikk og proteksjonisme i Norge. Påstandene fra landbrukets ledere blir bare hulere og rarere etterhvert.

    Tar man et steg tilbake og vurderer problemstillingen, er det tydelig at folk er blitt nedsnødd i propaganda.
    Det koker ned til at vi i Norge må finne oss i å ha dårlig mat for å beskytte landbruket i tilfelle unntakstilstand og krig.

    Norge er det landet i verden der det spises mest frossenmat pr. innbygger.

    I Norge har landbruket i årtier og inntil nylig arbeidet etter homogeniseringsprinsippet: alt skulle smake likt, landet over, om det kom fra meierier eller slakterier. Og utvalget ble redusert til et absolutt minimum, for å forenkle distribusjonen. For å få homogenisert produktene totalt så kryssavlet man tom. en spesiell kurase - Norsk rødt fe - hvis største fortrinn er at den leverer melk året rundt fra sprengte jur. På 50-tallet leverte en norsk ku ca. 3000 liter melk i året - nå er det 6000 liter, "et produkt av vellykket avl."

    Pga. det spesielle samrøret mellom politikk og matproduksjon i Norge, der et lite parti med hyklere har kunnet være trumf i ulike regjeringer, så har status quo blitt bevart: gårder kan ikke selges fritt; bønder som prøvde seg på annerledes produksjon er blitt motarbeidet; forsøk på å etablere alternative distribusjonssammenslutninger er blitt sabotert; småprodusenter er blitt truet til å gå tilbake i folden.

    Tine lokket Den blinde ku inn i Ostekompaniet - og Inger Rosenfeldt trakk seg skremt ut etter et år, fortvilet over hva som foregikk der. Utad ble det presentert som "et godt samarbeid."

    Vi lever på våtfor, tørrfor og frossenfor - i mange tilfeller av ting som like gjerne kunne vært solgt i 50-kilos sekker.

    Og nå er det tydelig at upatriotisk kortet skal legges som trumf av hyklepartiet som er blitt spesialister på subsidier, overføringer og tollmurer - men som ikke vet noe som helst om produksjon av god mat i primærnæringene.

    Nordmenn må gjøre revolusjon på dette området - det henger ikke ihop, og må ikke få fortsette slik. Matkjedeutvalget er en fornærmelse mot folks intelligens, et bestillingsverk. Og Brekks reaksjoner på at Jarlsbergosten er et tapsforetakende er helt i tråd med den virkelighetsnekt som hyklepartiet han er medlem i er blitt eksperter på. Sp-ledelsen er blitt en gjeng tjuvradder som stjeler fra felleskassen uten å gi valuta for pengene de mottar.

    Og ikke bare er de tjuvradder, men de er også farlige for folkehelsen, og misbruker sin makt for å slå ned på dem som sier at produktfokus i norsk landbruk er helsefarlig.
    Spør ernæringsprofessor Christian Drevon om hvordan det er å ha TINE som fiende. Han påpeker, som rett er, at man ikke skal drive og drikke melk langt ut i voksen alder, og han har påvist at norsk melkeforbruk er årsaken til den i global målestokk høye andelen benskjørhet blant nordmenn.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.338
    Antall liker
    2.880
    Trane skrev:
    Det er ikke et problem at maten er for dyr i Norge...vi bruker forsvinnede (nesten) lite at lønnen til mat. Problemet er at maten løikevel er for dyr ift. kvaliteten og utvalget.

    Her i landet er det kapt forskjell på en lavprisbuitikk (EDLP) og et supermarked. I realiteten har vi ikke virkelig EDLP, slett ikke såkalt hard discount, og definitivt ikke et reelt tilbud av supermarkeder. (Virkelige delikatesser finnes kun en håndfull av.) Det vi har er en overpopulasjon av butikker som er hverken eller.
    Leste nettopp at markedet for hard discount ikke er tilstede i norge. Dels fordi markedet er for lite, vi har for få steder med høy befolkningstetthet. Og dels fordi nordmenn har et annerledes handlemønster enn ellers i europa, vi handler lite og ofte, ikke mye og sjelden. Da er nærbutikken mer aktuell, ikke kjøre til en hard discount butikk på noen tusen kvadrat som har "IKEA-plassering".
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.338
    Antall liker
    2.880
    vredensgnag skrev:
    Og ikke bare er de tjuvradder, men de er også farlige for folkehelsen, og misbruker sin makt for å slå ned på dem som sier at produktfokus i norsk landbruk er helsefarlig.
    Spør ernæringsprofessor Christian Drevon om hvordan det er å ha TINE som fiende. Han påpeker, som rett er, at man ikke skal drive og drikke melk langt ut i voksen alder, og han har påvist at norsk melkeforbruk er årsaken til den i global målestokk høye andelen benskjørhet blant nordmenn.
    Du skal tenke over følgende:
    Når jeg var melkedrikker på slutten av 70-tallet og et stykke utover på 80-tallet stod det ikke skrevet på melkekartongen at å drikke 3 glass melk for dagen hadde mulig benskjørhet som mulig konsekvens, men derimot at 2-3 glass melk om dagens sammens med osteprodukter forebygget benskjørhet. Dette pga kalken i melk.
    Dette kunne de ikke skrevet på melkekartongen på den tiden hvis dem ikke hadde en generell støtte i vitenskapelige miljøer. I dag vet vi bedre om melkedrikking.

    Derfor skal du vite at også sannheter som står spikret i 2011 vil bli snudd på hodet om noen år.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Espen R skrev:
    vredensgnag skrev:
    Og ikke bare er de tjuvradder, men de er også farlige for folkehelsen, og misbruker sin makt for å slå ned på dem som sier at produktfokus i norsk landbruk er helsefarlig.
    Spør ernæringsprofessor Christian Drevon om hvordan det er å ha TINE som fiende. Han påpeker, som rett er, at man ikke skal drive og drikke melk langt ut i voksen alder, og han har påvist at norsk melkeforbruk er årsaken til den i global målestokk høye andelen benskjørhet blant nordmenn.
    Du skal tenke over følgende:
    Når jeg var melkedrikker på slutten av 70-tallet og et stykke utover på 80-tallet stod det ikke skrevet på melkekartongen at å drikke 3 glass melk for dagen hadde mulig benskjørhet som mulig konsekvens, men derimot at 2-3 glass melk om dagens sammens med osteprodukter forebygget benskjørhet. Dette pga kalken i melk.
    Dette kunne de ikke skrevet på melkekartongen på den tiden hvis dem ikke hadde en generell støtte i vitenskapelige miljøer. I dag vet vi bedre om melkedrikking.

    Derfor skal du vite at også sannheter som står spikret i 2011 vil bli snudd på hodet om noen år.
    Du fatter jo overhodet ikke poenget med en vitenskapelig metode...

    Det er jo ikke et sett med evigvarende sannheter hugget i en steintavle. Med ny dokumentert viten kommer man videre.

    Med snåseri, overtro og rene fabuleringer er vi tilbake til alternativet vi også har sett på melkekartongene. Små søte eventyrfortellinger for å lulle små barn til å helle i seg av slapset.

    Det forbauser meg heller ikke en smule at din kilde til visdom kommer fra baksiden av melkekartonger.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Espen R skrev:
    vredensgnag skrev:
    Og ikke bare er de tjuvradder, men de er også farlige for folkehelsen, og misbruker sin makt for å slå ned på dem som sier at produktfokus i norsk landbruk er helsefarlig.
    Spør ernæringsprofessor Christian Drevon om hvordan det er å ha TINE som fiende. Han påpeker, som rett er, at man ikke skal drive og drikke melk langt ut i voksen alder, og han har påvist at norsk melkeforbruk er årsaken til den i global målestokk høye andelen benskjørhet blant nordmenn.
    Du skal tenke over følgende:
    Når jeg var melkedrikker på slutten av 70-tallet og et stykke utover på 80-tallet stod det ikke skrevet på melkekartongen at å drikke 3 glass melk for dagen hadde mulig benskjørhet som mulig konsekvens, men derimot at 2-3 glass melk om dagens sammens med osteprodukter forebygget benskjørhet. Dette pga kalken i melk.
    Dette kunne de ikke skrevet på melkekartongen på den tiden hvis dem ikke hadde en generell støtte i vitenskapelige miljøer. I dag vet vi bedre om melkedrikking.

    Derfor skal du vite at også sannheter som står spikret i 2011 vil bli snudd på hodet om noen år.
    Blir det ikke litt rart når alle sannheter er blitt omtumlet flere ganger, hva er sant da? Du risikerer å bli veldig forvirret etterhvert, Espen R. Forresten bør du kikke på Matprat.no snart - de skal holde konferanse om nettopp det at vitenskapelige konklusjoner peker i ulike retninger og skaper forvirring. Og de vil se på kreftene som dikterer hva som kommuniseres av forskningsresultater.

    At Norske Meierier, som det het dengang, valgte å formidle at kalken i melken var sunn for mennesker skyldtes at de ønsket å selge melk, fra kyr som hadde fått doblet kapasiteten.
    Selv dengang var det mange som påpekte at både A1 kasein fra norske kyr (andre raser har mer A2) var et problem; og at det var feil kalksammensetning i forhold til enzymet hos mennesker som tar opp kalk.
     
    N

    nb

    Gjest
    At det på ingen måte er nødvendig å drikke 2-3 glass melk om dagen bekreftes greit ved at med unntak av i Skandinavia og Nord-Amerika er det ingen som drikker melk som tørstedrikk. En svært stor andel av verdens befolkning tåler ikke en gang melk. Det er, om man skal tro propagandaen, et under at ikke hele verden konstant ligger gipset fra topp til tå pga brudd i alle ben i kroppen.

    Jeg har en datter med melkeallergi, var til ærneringsfysiolog snakket om hvor viktig det normalt var å få i seg ca en halvliter melk om dagen. Jeg spurte da hva de gjør andre steder siden de jo ikke drikker melk -det hadde hun aldri tenkt over, det sier noe om bevisstheten rundt eget fag.
     

    eddie1

    Banned
    Ble medlem
    02.10.2006
    Innlegg
    3.361
    Antall liker
    726
    Torget vurderinger
    8
    Espen R skrev:
    Mat er så dyrt i norge, du har hørt den før, ikke sant? Og bensinprisen?

    Lønnsmottakere i Norge bruker stadig mindre av pengene på mat.
    Kun i fire andre europeiske land bruker husholdningene mindre penger på mat, viser beregninger.

    Lave matutgifter
    Arbeidstakere i Norge trenger å jobbe i en time og 53 minutter for å få råd til å kjøpe mat for en ukes forbruk. For 25 år siden måtte vi jobbe i fire timer og 30 minutter, viser beregninger fra Norsk Landbrukssamvirke.
    Mens husholdninger i Romania bruker hele 29 prosent av pengene på mat og alkoholfri drikke, slipper norske husholdninger unna med 11 prosent.

    http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.6701990

    Mens vi for 50 år siden spiste under 40 kg kjøtt pr person i året, spiser vi nå 80 kg kjøtt pr person i året. Det er billigere å kjøpe koteletter enn fiskekaker til middag.
    Skulle befolkninga i India og Kina spist den kjøttmengden vi gjør måtte vi hatt en jordklode ekstra for å avle opp husdyra på.

    Vi skulle skamme oss over å klage på hvor dyrt det er. Sannheten er nok heller den at vi her i landet spiser oss syke, istedenfor friske.
    Du er en trist person men på en dag som dette så blir det nesten morsomt hvor dum det går ann å bli
     
    N

    nb

    Gjest
    Nordmenn klager over at mat er så dyr, men likevel kjøper de stadig mer ferdigoppkuttede grønnsaker siden det åpenbart er for mye arbeid å ta frem kniven. Løk ferdig oppskåret i skiver koster 20 ganger så mye som løk i løsvekt. En strømpe med fire løk i koster 2-3 ganger så mye som akkurat den samme løker som ligger i løsvekt like ved siden av. Sak om det i Aftenposten i dag. Folk er faen meg dumme og inkompetente og late.

    Liker man kylling og gidder å bruke fem minutter på å partere den selv kan man spise ordentlig saftig og god landkylling til lavere pris enn de gule depresjonspakkene med kyllingbryst hvor skinnet er fjernet slik at man kan være helt sikker på at det blir tørt og ikke smaker noesomhelst.

    Det må være en fin bransje å være i når kundene er så nedsnødde at de gladelig betaler 5-10-20 ganger prisen for det samme produktet bare noen har prossesert det i et par minutter.

    Sukk.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    nb skrev:
    Nordmenn klager over at mat er så dyr, men likevel kjøper de stadig mer ferdigoppkuttede grønnsaker siden det åpenbart er for mye arbeid å ta frem kniven. Løk ferdig oppskåret i skiver koster 20 ganger så mye som løk i løsvekt. En strømpe med fire løk i koster 2-3 ganger så mye som akkurat den samme løker som ligger i løsvekt like ved siden av. Sak om det i Aftenposten i dag. Folk er faen meg dumme og inkompetente og late.

    Liker man kylling og gidder å bruke fem minutter på å partere den selv kan man spise ordentlig saftig og god landkylling til lavere pris enn de gule depresjonspakkene med kyllingbryst hvor skinnet er fjernet slik at man kan være helt sikker på at det blir tørt og ikke smaker noesomhelst.

    Det må være en fin bransje å være i når kundene er så nedsnødde at de gladelig betaler 5-10-20 ganger prisen for det samme produktet bare noen har prossesert det i et par minutter.

    Sukk.
    Opphakket frukt, grønnsaker og salat finner man mange steder så at produktet eksisterer er ikke noe underlig. I hver eneste dagligvarebutikk finner man opphakket salat fra Dole til mange ganger prisen av et salathode og en bit paprika som det består av. Men

    Det viser jo tydelig at det ikke er noen sammenheng mellom pris og kvalitet på mat i Norge.

    En liten persilledusk på 15 gram i en plastpakke koster gjerne 50(?) ganger mer enn tilsvarende mengde i løs vekt i en innvandrerbutikk. Men når kjedekontrollen er maksimal og betalingsevnen er høy nok så er det ingen grenser for hva man kan lures til å kjøpe. Nordmenn er dressert til å gi slipp på sine penger uten å forlange stort i retur.

    De perfekte melkekyr. En gullgruve for mafiaen som styrer mat i Norge.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    En annen holdning enn den vi har her hjemme.

    Dette er en "Stinking Bishop Cheese."
    Den er unik, siden den har reddet en kurase som var truet av å dø ut.



    Den er blitt produsert siden 1972 av Charles Martell and Son ved Laurel Farm i Dymock, England. Den lages på melken fra Gloucester cattle - i gamle dager var Gloucester kjent som et stort ostesenter i England, og det skyldtes dette kveget.

    I 1972 var det kun 88 ungkyr igjen av dette kuslaget. Martell nekter å lage mer enn 20 tonn ost i året, selv om etterspørselen er langt større. Overskuddet er blitt brukt for å finansiere staben som måtte til for å redde kurasen.

    Etterspørselen eksploderte da Wallace avslørte at Stinking Bishop var hans yndlingsost i filmen The Curse of the Were-Rabbit, men Martell nektet fortsatt å øke produksjonen. "I wouldn't have anywhere for the extra staff to park."

    I dag er det 650 registrerte og genetisk sunne ungkyr i Gloucester cattle rasen, og osten de produserer er meget god.
     

    Wright

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    13.03.2007
    Innlegg
    905
    Antall liker
    2
    Espen R skrev:
    Leste nettopp at markedet for hard discount ikke er tilstede i norge. Dels fordi markedet er for lite, vi har for få steder med høy befolkningstetthet. Og dels fordi nordmenn har et annerledes handlemønster enn ellers i europa, vi handler lite og ofte, ikke mye og sjelden.
    Tja. Befinner meg i superlavprisens kjerneområde – en liten time fra fjellet der Siegfried slaktet dragen, med Rhinpikenes rop klare som susafontoner i medvind, hvilken absurd kulturmiks – ramler innom nærmeste lavprissjappe omtrent daglig, i likhet med de fleste andre rundt her: den Bratwürstspisende tysker som kun kjøper øl i hele paller er helst en myte.

    At det alltid vil være noe dyrere å handle i et lite marked som Norge (spesielt ferskvare) er greit nok, men her snakker vi ikke mer enn noen få prosent forskjell.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.214
    Antall liker
    7.044
    Torget vurderinger
    4
    eddie1 skrev:
    Espen R skrev:
    Mat er så dyrt i norge, du har hørt den før, ikke sant? Og bensinprisen?

    Lønnsmottakere i Norge bruker stadig mindre av pengene på mat.
    Kun i fire andre europeiske land bruker husholdningene mindre penger på mat, viser beregninger.

    Lave matutgifter
    Arbeidstakere i Norge trenger å jobbe i en time og 53 minutter for å få råd til å kjøpe mat for en ukes forbruk. For 25 år siden måtte vi jobbe i fire timer og 30 minutter, viser beregninger fra Norsk Landbrukssamvirke.
    Mens husholdninger i Romania bruker hele 29 prosent av pengene på mat og alkoholfri drikke, slipper norske husholdninger unna med 11 prosent.

    http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.6701990

    Mens vi for 50 år siden spiste under 40 kg kjøtt pr person i året, spiser vi nå 80 kg kjøtt pr person i året. Det er billigere å kjøpe koteletter enn fiskekaker til middag.
    Skulle befolkninga i India og Kina spist den kjøttmengden vi gjør måtte vi hatt en jordklode ekstra for å avle opp husdyra på.

    Vi skulle skamme oss over å klage på hvor dyrt det er. Sannheten er nok heller den at vi her i landet spiser oss syke, istedenfor friske.
    Du er en trist person men på en dag som dette så blir det nesten morsomt hvor dum det går ann å bli
    Jeg nok ofte uenig i hva Espen R skriver, men helt uavhengig av hva han mener i innlegget du har sitert bør du ønske deg et eksemplar av Skikk&Bruk...boken er forlengst utgått, men er tilgjengelig i gode antikvariater...tross antikvarisk verdi er det mye å lære...ihvertfall for enkelte....
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.212
    Antall liker
    6.578
    Merkelig. Jeg tjener ikke 3k netto på to timers jobbing...
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.338
    Antall liker
    2.880
    Gjestemedlem skrev:
    Espen R skrev:
    vredensgnag skrev:
    Og ikke bare er de tjuvradder, men de er også farlige for folkehelsen, og misbruker sin makt for å slå ned på dem som sier at produktfokus i norsk landbruk er helsefarlig.
    Spør ernæringsprofessor Christian Drevon om hvordan det er å ha TINE som fiende. Han påpeker, som rett er, at man ikke skal drive og drikke melk langt ut i voksen alder, og han har påvist at norsk melkeforbruk er årsaken til den i global målestokk høye andelen benskjørhet blant nordmenn.
    Du skal tenke over følgende:
    Når jeg var melkedrikker på slutten av 70-tallet og et stykke utover på 80-tallet stod det ikke skrevet på melkekartongen at å drikke 3 glass melk for dagen hadde mulig benskjørhet som mulig konsekvens, men derimot at 2-3 glass melk om dagens sammens med osteprodukter forebygget benskjørhet. Dette pga kalken i melk.
    Dette kunne de ikke skrevet på melkekartongen på den tiden hvis dem ikke hadde en generell støtte i vitenskapelige miljøer. I dag vet vi bedre om melkedrikking.

    Derfor skal du vite at også sannheter som står spikret i 2011 vil bli snudd på hodet om noen år.
    Du fatter jo overhodet ikke poenget med en vitenskapelig metode...

    Det er jo ikke et sett med evigvarende sannheter hugget i en steintavle. Med ny dokumentert viten kommer man videre.

    Med snåseri, overtro og rene fabuleringer er vi tilbake til alternativet vi også har sett på melkekartongene. Små søte eventyrfortellinger for å lulle små barn til å helle i seg av slapset.

    Det forbauser meg heller ikke en smule at din kilde til visdom kommer fra baksiden av melkekartonger.
    Da har ikke du skjønt hva jeg ville frem til.
    Det er at man skal ha en ydmykhet i forhold til etablerte sannheter, også vitenskapelige "beviser". Men sannheten er at du til enhver tid argumenter som om at dette er absolutte sannheter.
     

    Wright

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    13.03.2007
    Innlegg
    905
    Antall liker
    2
    BT skrev:
    Merkelig. Jeg tjener ikke 3k netto på to timers jobbing...
    Tallet fra landbruksmafiaen er mildt sagt ikke til å stole på. SSB vil ha det til at 11% av snittforbruket går til mat – alkoholholdig drikke ikke medregnet. Riktignok ikke et høyt tall, men med norsk inntektsnivå skulle det bare mangle.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.338
    Antall liker
    2.880
    Trane skrev:
    eddie1 skrev:
    Espen R skrev:
    Mat er så dyrt i norge, du har hørt den før, ikke sant? Og bensinprisen?

    Lønnsmottakere i Norge bruker stadig mindre av pengene på mat.
    Kun i fire andre europeiske land bruker husholdningene mindre penger på mat, viser beregninger.

    Lave matutgifter
    Arbeidstakere i Norge trenger å jobbe i en time og 53 minutter for å få råd til å kjøpe mat for en ukes forbruk. For 25 år siden måtte vi jobbe i fire timer og 30 minutter, viser beregninger fra Norsk Landbrukssamvirke.
    Mens husholdninger i Romania bruker hele 29 prosent av pengene på mat og alkoholfri drikke, slipper norske husholdninger unna med 11 prosent.

    http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.6701990

    Mens vi for 50 år siden spiste under 40 kg kjøtt pr person i året, spiser vi nå 80 kg kjøtt pr person i året. Det er billigere å kjøpe koteletter enn fiskekaker til middag.
    Skulle befolkninga i India og Kina spist den kjøttmengden vi gjør måtte vi hatt en jordklode ekstra for å avle opp husdyra på.

    Vi skulle skamme oss over å klage på hvor dyrt det er. Sannheten er nok heller den at vi her i landet spiser oss syke, istedenfor friske.
    Du er en trist person men på en dag som dette så blir det nesten morsomt hvor dum det går ann å bli
    Jeg nok ofte uenig i hva Espen R skriver, men helt uavhengig av hva han mener i innlegget du har sitert bør du ønske deg et eksemplar av Skikk&Bruk...boken er forlengst utgått, men er tilgjengelig i gode antikvariater...tross antikvarisk verdi er det mye å lære...ihvertfall for enkelte....
    Tar meg overhodet ikke nær av denne personen.

    Har skummet litt i innleggene hans. Her er det lite matnyttig å hente .
    Hva med denne: ?
    39 Avdelingen for hifi / Hifi generelt / Hva er grunnen til mars 06, 2011, 00:31:14
    B&W er vel et merke som selger veldig på bakgrunn av at de "kjøper" tester i div hifi magasiner rundt om samtidig som at veldig mange "penge" folk idag er mer opptatt av høytalere som et møbel og ikke en formidler av musikk...bytter vel ut høytalerne for å forandre stilen i stuen
    eddie 1 burde tenkt seg litt bedre om før han skriver.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.338
    Antall liker
    2.880
    Wright skrev:
    BT skrev:
    Merkelig. Jeg tjener ikke 3k netto på to timers jobbing...
    Tallet fra landbruksmafiaen er mildt sagt ikke til å stole på. SSB vil ha det til at 11% av snittforbruket går til mat – alkoholholdig drikke ikke medregnet. Riktignok ikke et høyt tall, men med norsk inntektsnivå skulle det bare mangle.
    Men maten er nå såpass rimelig her hjemme at mange nordmenn har mye penger å bruke på helgefylla. Dette til tross av priser av 60-70 for en halvliter og 100,- for en GT. Dette er såkalt unødvendig luxus som ikke dekker noen nødvendige behov. Dessuten er alkohol med på å bryte ned kroppen. Vi har drevet på med dette i såpass mange år at vi sikkert har definert det som "naturlig" adferd.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn