Og det er i aller høyeste grad noe galt med råvareutvalget både hos Kiwi og mange av de andre, hvis man ser på biff isolert sett. Mye av det som blir presentert forbrukerne som enten entrcote, ytrefilet, eller indrefilet er rett og slett bare dritt. Det er kriminellt skammelig hva vi blir tilbudt og forventes å betale top dollar for i veldig mange tilfeller.
Tja, jeg klarer som regel å finne gode biffstykker på min lokale Rema. Men man må ha et visst begrep om hva man skal se etter. 98% av forbrukerene tar bare den øverste pakken uten å se på den, alternativt prøver noen å finne den entrecôten med minst mulig fett slik at de kan være helt sikre på at den blir tørr og smakløs. Problem nr. 1 er og blir norske forbrukere som ikke er villige til å betale for kvalitet.
Blir litt høna og egget, dette. Siden Norturas slakterier gjennomgående presterer å skjære ut kjøttet veldig dårlig, og siden storfé-kvaliteten i utgangspunktet er preget av at man premierer magert kjøtt, er utgangspunktet slett.
Derfor må man speide etter kjøtt som har sluppet gjennom disse rare nåløyene (elendig utskjæring, dårlig utgangskvalitet). Det finnes, men det burde ikke være unntakstilfeller.
Stordrift tillater ikke at man går inn og er kvalitetsbevisst, det har man ikke tid til. Skrottene skal gjennom maskineriet/utskjæringen. Men om man i det minste lot være å premiere magert kjøtt, og heller premierte det motsatte, ville vi vært et stykke på vei.
I tillegg kunne man lagd et skille mellom kjøtt på kraftfôr, kjøtt primært fra grasballer, og kjøtt fra dyr som har gått i naturbeite.
Men her oppstår da det underlige at bøndene selv er mot dette, fordi det vil skape et skille.
Her i Valdres lagde man i fjor Stølsmjølk fra Tine. Dette var melk fra dyr som gikk i kulturbeite på fjellet, Tine sendte avsted en tankbil hver morgen, som fikk dagens melk, kjørte den straks ned til meieriet på Røn, hvorfra det ble distribuert rundt omkring. Riktignok som lettmelk, men likevel godt nok til å sikre en klar 6er i smakstest ved et ekspertpanel trommet sammen av VG.
Samtidig viser forskning at melk fra kyr som går på slikt beite er sunnere for mennesker enn melk fra kyr på kraftfôr.
Straks kom det protester fra andre melkebønder, som ville ha seg frabedt at man mente deres melk var usunn, bare fordi dyrene for det meste fikk kraftfôr, og man begynte å motarbeide tiltaket.
Det blir sannsynligvis Stølsmjølk i år også, men nå er ikke lenger meieriet bare en time fra stølene på fjellet, nå skal melken kjøres til Vestfold!
Kvalitet er det siste Tine, Prior, Nortura og Gilde bryr seg om, enkelt sagt -- og kvalitetssortering er fyord, selv om man altså har prøvd seg på "langtidsmørnet" kjøtt (som det er klokt å la være å kjøpe.)
Man finner innimellom noe ypperlig, men da har man enten kjennerblikk og erfaring, eller også er man veldig heldig.
(Som et lite mål på stordriftens ulemper. Wangensten her oppe begikk et ostemirakel de kaller "Bufar." Smakte utrolig godt - så fikk de forbindelser til Norgesgruppen, som garanterte omsetning i et større antall butikker. Straks falt kvaliteten på produktet, sannsynligvis fordi man måtte lage for mye av osten ... utfordringer alle vegne.)